Solat di Masjidil Haram: Qunut, Sujud Tilawah & Jamak

Panduan makmum mazhab Syafi'i di belakang imam Masjidil Haram dan Nabawi: qunut Subuh, sujud tilawah, solat di hotel, saf di luar masjid serta jamak qasar.

Muhamad NaimDikemas kini 17 Oktober 2026

Panduan ini menerangkan perkara yang perlu diketahui oleh makmum mazhab Syafi’i ketika solat di Masjidil Haram dan Masjid Nabawi, seperti qunut Subuh, sujud tilawah, bacaan basmalah, solat musafir di belakang imam dan adab saf. Hukumnya dirujuk kepada Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan dan kitab mazhab Syafi’i.

Cara imam di sana mungkin berbeza dengan kebiasaan kita di Malaysia, tetapi jangan risau kerana ia tidak menjejaskan sah solat anda. Ikut sahaja imam dengan tenang. Semoga panduan ini membantu anda, InsyaAllah.

Disemak: 16 Oktober 2026 · Rujukan utama: Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan, Tuhfah al-Muhtaj (Ibn Hajar al-Haitami), Fath al-Mu’in dan Sahih al-Bukhari.

Jawapan ringkas

Ikut imam dalam semua pergerakan. Imam Masjidil Haram dan Masjid Nabawi lazimnya mengikut mazhab Hanbali, jadi makmum mazhab Syafi’i akan bertemu tiga perbezaan: imam tidak membaca qunut Subuh (solat anda tetap sah), imam kadang-kadang sujud tilawah di tengah bacaan (wajib ikut), dan imam tidak menguatkan basmalah (anda tetap membaca al-Fatihah sendiri).

Jika anda musafir, solat empat rakaat penuh bersama imam. Solat di bilik hotel mengikut suara imam tidak sah sebagai solat berjemaah. Cari situasi anda dalam kotak di bawah.

Cari situasi anda

Solat Fardu Berjemaah di Masjidil Haram: Apa yang Berbeza

Panduan ini terpakai di Masjidil Haram dan Masjid Nabawi. Situasi disusun mengikut urutan solat: sebelum takbir, dalam solat, selepas salam, kemudian bilangan rakaat bagi musafir. Klik situasi yang sedang berlaku.

Jika berlaku

Apa yang perlu saya buat?

qunut, hotel, sujud, jamak

Sebelum solat

saf dalam masjid penuh dan anda di dataran atau jalan Sah dengan syarat

Berdiri di belakang saf yang sudah ada. Pastikan saf di hadapan anda dekat dan tiada dinding atau bangunan yang memisahkan anda daripadanya.

Di luar bangunan masjid, jarak anda dari hujung masjid tidak melebihi kira-kira 300 hasta (lebih kurang 150 meter), tiada penghalang yang menghalang anda melihat imam atau saf, dan anda boleh berjalan ke arah imam tanpa menyimpang atau membelok dari arah kiblat (Irsyad al-Fatwa Siri 495).

anda mahu solat di hotel mengikut suara imam Tidak sah ikut imam

Jangan berniat makmum kepada imam masjid dari bilik hotel. Solat sendiri, atau berjemaah sesama ahli bilik dengan imam sendiri.

Bilik hotel berada di luar masjid dan dipisahkan oleh dinding. Mendengar pembesar suara atau siaran langsung tidak memadai untuk mengikut imam menurut mazhab Syafi’i (Irsyad al-Fatwa Siri 495; NU Online).

anda berada lebih hampir ke Kaabah daripada imam Sah

Sah jika anda berada di sisi Kaabah yang lain, bukan di arah yang sama dengan imam. Jika anda di arah imam, jangan berdiri di hadapannya (al-Majmu’ 4/299).

anda wanita dan terpaksa berada dalam saf lelaki Sah, makruh

Cari ruang solat wanita yang disediakan dahulu. Jika terpaksa kerana sesak, solat anda dan jemaah lelaki di sebelah tetap sah, tetapi makruh menurut jumhur ulama termasuk Syafi’i (al-Mausu’ah al-Fiqhiyyah al-Kuwaitiyyah 6/21).

Dalam solat

imam tidak menguatkan Bismillah Solat sah

Teruskan. Baca al-Fatihah sendiri secara perlahan, bermula dengan basmalah, dalam setiap rakaat, termasuk Subuh, Maghrib dan Isyak.

Dalam mazhab Syafi’i, makmum wajib membaca al-Fatihah walaupun imam membacanya dengan kuat. Jika anda bersama imam sejak awal rakaat dan imam rukuk sebelum anda habis, habiskan al-Fatihah dahulu, kemudian susul imam (Al-Kafi #872).

imam terus sujud tanpa qunut dalam Subuh Solat sah

Pilih satu: ikut imam terus sujud, atau baca qunut ringkas sendiri secara perlahan sebelum turun sujud, contohnya اللَّهُمَّ اغْفِرْ لِي يَا غَفُورُ (Allahummaghfir lii yaa Ghafuur, “Ya Allah, ampunilah aku, wahai Yang Maha Pengampun”). Baca hanya jika anda masih sempat sujud bersama imam. Jika tidak sempat, tinggalkan.

Lafaz ringkas ini memadai kerana mengandungi doa dan pujian, iaitu syarat pengganti qunut (Mukhtasar Tuhfah al-Muhtaj 1/189, memetik al-Nihayah).

Selepas imam memberi salam, sunat sujud sahwi dua kali sebelum anda memberi salam. Sujud ini boleh ditinggalkan dan solat tetap sah, kerana qunut ialah sunat ab’adh, bukan rukun (Tuhfah al-Muhtaj 2/171).

Jika solat jenazah terus diumumkan, anda boleh meninggalkan sujud sahwi ini dan terus memberi salam, supaya sempat bertakbir bersama imam dari awal.

Cara sujud sahwi

imam bertakbir dan turun sujud di tengah bacaan Wajib ikut

Ikut imam sujud sekali, kemudian bangun berdiri semula bersama imam. Jangan rukuk. Jika ragu, lihat saf hadapan: jika mereka terus sujud, itu sujud tilawah.

Jika anda sengaja tidak mengikut imam, solat batal. Jika anda tidak sedar sehingga imam sudah bangkit, jangan sujud; teruskan berdiri. Jangan sujud tilawah sendiri jika imam tidak sujud (Fath al-Mu’in).

Lazim berlaku pada Subuh Jumaat kerana Nabi SAW membaca Surah as-Sajdah dan al-Insan dalam solat itu (Sahih al-Bukhari, no. 891).

Bacaan sujud tilawah

Selepas salam

solat jenazah diumumkan selepas salam Fardu kifayah

Kekal di saf. Bangun dan bertakbir bersama imam. Tidak perlu tahu jenazah lelaki atau perempuan.

Niat dan bacaan 4 takbir solat jenazah

anda mahu solat sunat rawatib Selepas jenazah

Tunggu solat jenazah selesai, kemudian solat rawatib ba’diyyah di tempat anda. Waktunya berterusan sehingga waktu solat fardu itu tamat.

Panduan solat sunat rawatib

Musafir: berapa rakaat?

anda musafir dan solat di belakang imam Solat penuh

Solat empat rakaat bersama imam. Jangan qasar. Makmum musafir yang mengikut imam yang solat penuh, walaupun seketika, wajib menyempurnakan solatnya (Tuhfah al-Muhtaj, Bab Solat Musafir).

anda berniat tinggal empat hari penuh atau lebih Mukim

Status musafir tamat sebaik tiba. Solat penuh tanpa jamak dan qasar, termasuk di hotel.

Hari tiba dan hari keluar tidak dikira. Contoh: tiba Isnin, keluar Sabtu. Selasa hingga Jumaat ialah empat hari penuh, jadi anda mukim (Tuhfah al-Muhtaj; Al-Kafi #255).

anda tinggal kurang daripada empat hari penuh Boleh jamak qasar

Anda masih musafir kerana perjalanan dari Malaysia melebihi dua marhalah (kira-kira 81 km). Jamak dan qasar dibolehkan ketika solat sendiri atau berjemaah sesama musafir. Bersama imam masjid, tetap solat penuh.

anda jemaah haji yang berulang-alik ke Mina dan Arafah Rujuk pembimbing

Kiraan mukim jemaah haji melibatkan tempoh di Mina dan Arafah dan berbeza mengikut jadual. Ikut taklimat pembimbing ibadah Tabung Haji atau syarikat anda.

Semua jawapan di atas mengikut mazhab Syafi’i. Prinsip asas: jika ragu di tengah solat, ikut imam.

Panduan penuhSolat Jenazah di Mekah & MadinahNiat jika tidak tahu jenazah lelaki atau perempuan, dan bacaan selepas setiap takbir

Perbandingan mazhab

Qunut Subuh Menurut Empat Mazhab

Imam di Masjidil Haram dan Masjid Nabawi tidak membaca qunut Subuh kerana mengikut mazhab yang tidak menganggapnya sunat secara tetap. Perbezaan ini khilaf yang muktabar, bukan kesilapan imam.

MazhabQunut dalam Subuh
Syafi’iSunat ab’adh, selepas rukuk rakaat kedua. Jika ditinggalkan, sunat sujud sahwi.
MalikiMustahab, dibaca perlahan sebelum rukuk.
HanafiTiada dalam Subuh. Qunut hanya dalam solat witir.
HanbaliTiada, kecuali qunut nazilah ketika umat Islam ditimpa musibah.

Makmum Syafi’i tidak wajib meniru amalan imam dalam perkara sunat ini, dan tidak perlu mengulang solat. Lafaz penuh doa qunut ada dalam panduan doa qunut.

Adab

Adab Saf dan Laluan di Masjidil Haram

سَوُّوا صُفُوفَكُمْ، فَإِنَّ تَسْوِيَةَ الصُّفُوفِ مِنْ إِقَامَةِ الصَّلَاةِ

“Luruskan saf kamu, kerana meluruskan saf itu sebahagian daripada mendirikan solat.”

Sahih al-Bukhari, no. 723

  • Datang awal. Saf mula penuh lama sebelum azan, terutama Maghrib, Isyak dan solat Jumaat.
  • Penuhi saf hadapan dahulu dan rapatkan bahu dengan jemaah di sebelah.
  • Ikut arahan petugas masjid. Jangan solat di laluan yang dikosongkan untuk pergerakan jemaah, tangga bergerak atau pintu kecemasan.
  • Jangan melintas di hadapan orang yang sedang solat jika ada laluan lain.
  • Wanita: guna ruang solat wanita yang ditanda, dan datang lebih awal kerana ruangnya cepat penuh.

Soal jawab

Soalan Lazim

Sahkah solat Subuh di belakang imam Masjidil Haram yang tidak membaca qunut?

Sah. Qunut Subuh dalam mazhab Syafi’i ialah sunat ab’adh, bukan rukun. Makmum boleh terus mengikut imam, atau membaca qunut ringkas sendiri jika masih sempat sujud bersama imam. Selepas imam memberi salam, sunat sujud sahwi sebelum memberi salam.

Perlukah sujud sahwi jika imam tidak membaca qunut?

Sunat, tidak wajib. Lakukan dua sujud selepas imam memberi salam, kemudian beri salam sendiri. Jika ditinggalkan, solat tetap sah. Jika solat jenazah terus diumumkan, tinggalkan sujud sahwi dan terus memberi salam supaya sempat bertakbir bersama imam dari awal.

Bolehkah saya solat di hotel mengikut imam Masjidil Haram melalui pembesar suara?

Tidak sah sebagai makmum menurut mazhab Syafi’i, kerana bilik hotel berada di luar masjid dan dipisahkan oleh dinding. Solat sendiri atau berjemaah sesama ahli bilik.

Bolehkah jemaah umrah jamak dan qasar di Makkah?

Boleh jika berniat tinggal kurang daripada empat hari penuh, tidak termasuk hari tiba dan hari keluar. Jika empat hari penuh atau lebih, anda mukim dan solat penuh. Bersama imam masjid, musafir tetap solat penuh.

Kenapa imam sujud di tengah bacaan Subuh pada hari Jumaat?

Itu sujud tilawah. Imam lazimnya membaca Surah as-Sajdah pada Subuh Jumaat mengikut sunnah Nabi SAW. Makmum wajib mengikut imam sujud, kemudian bangun berdiri semula.

Sumber

Rujukan

  1. Sahih al-Bukhari, no. 891: bacaan Surah as-Sajdah dan al-Insan pada Subuh Jumaat. sunnah.com
  2. Sahih al-Bukhari, no. 723: meluruskan saf. sunnah.com
  3. Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan, Irsyad al-Fatwa Siri ke-495: Hukum Menunaikan Solat Jumaat secara Live Streaming (15 April 2020): syarat mengikut imam di luar masjid. muftiwp.gov.my
  4. Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan, Al-Kafi #872: Makmum Terlupa Baca al-Fatihah ketika Berjemaah (31 Oktober 2018). muftiwp.gov.my
  5. Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan, Al-Kafi #255: Maksud Musafir, Mukim dan Mastautin bagi Jamak dan Qasar (22 April 2016). muftiwp.gov.my
  6. Mustafa Sumait, Mukhtasar Tuhfah al-Muhtaj, jil. 1: syarat pengganti qunut, doa dan pujian, memetik al-Nihayah (hlm. 189, nota kaki) shamela.ws; qunut ketika imam meninggalkannya (hlm. 233) shamela.ws; niat mukim empat hari (hlm. 304) shamela.ws; musafir mengikut imam yang solat penuh (hlm. 309) shamela.ws.
  7. Amjad Rasheed, Imam’s Omission of the Du’a of Qunut (Qibla): qunut makmum, lafaz ringkas dan sujud sahwi. islamqa.org
  8. NU Online, Batalkah Shalat Makmum yang Tidak Ikut Sujud Tilawah Imam?, memetik Fath al-Mu’in. nu.or.id
  9. NU Online, Hukum Shalat di Hotel Berjamaah dengan Imam di Masjidil Haram. nu.or.id
  10. NU Online, Perbedaan Pandangan Ulama Fiqih tentang Qunut Subuh. nu.or.id
  11. NU Online, Hukum Shalat dengan Shaf Campur Lelaki dan Perempuan, memetik al-Mausu’ah al-Fiqhiyyah al-Kuwaitiyyah 6/21. nu.or.id
  12. Al-Durar al-Saniyyah, al-Mausu’ah al-Fiqhiyyah: makmum di hadapan imam di sekeliling Kaabah, memetik al-Majmu’ 4/299. dorar.net
  13. Dar al-Ifta’ al-Misriyyah, Hukm al-Jahr bi al-Basmalah fi al-Salah. dar-alifta.org
KongsiWhatsAppTelegramFacebook

Ditulis oleh

Muhamad Naim

Pengasas AkuIslam. Menulis panduan ibadah sejak 2010, dengan bahasa yang mudah dan rujukan yang disemak.

اِقْرَأْ أَيْضًا

Bacaan Berkaitan

Dipilih berdasarkan isi artikel ini

تَزْكِيَةُ النَّفْسِ

Siri Tazkiyah

Peringatan ringkas untuk hati, terus ke e-mel anda. Percuma, dan boleh berhenti bila-bila masa.

Tiada spam. Maklumat anda tidak dikongsi.

Kongsi pandangan atau soalan anda

E-mel anda tidak akan dipaparkan. Ruangan bertanda * wajib diisi.