Bagaimana Cara Terbaik Menenangkan Hati Yang Sedang Kecewa

kecewa
Kecewa | We come in peace by =Azzeria

Hati sedang kecewa dan terluka? Hati sedang sangat lemah? Tidak tenang?

Didalam dunia ini, tiada siapa yang mahu merasa kecewa dan terluka. Apatah lagi menjadi lemah akibat daripada permainan perasaan ini. Merasa lemah dan tidak tenang sehinggakan air mata ingin sekali untuk menitis setiap waktu.

Cinta itu ada pasang surutnya. Setiap pertemuan pasti bertemu perpisahan.

Namun bukan semua masalah kekecewaan berlaku kerana percintaan & masalah jodoh. Ada juga yang kecewa mungkin kerana perkara lain. Boleh jadi akibat terluka dengan tindakan ibu bapa. Malah, mungkin juga berkecil hati dengan sikap anak – anak kita.

Pendek kata banyak perkara yang membuatkan hati kita menjadi remuk rendam dan membuatkan kita merasa lemah.

Menenangkan hati Kecewa

Kita ingin mengelak daripada kelihatan lemah. kita berpura – pura kuat. Kita tersenyum, tetapi dalam hati siapa yang tahu betapa peritnya hati kita. Sampai bila kita harus berpura – pura?

Ingatlah, kita semua adalah manusia. Manusia yang dikurniakan hati dan perasaan. Ada perasaan lemah & duka.

Mungkin disaat anda sedang membaca artikel ini, anda sedang merasa lemah dan kecewa. Hati anda merasa tidak tenang. Mungkin sahaja anda terjumpa artikel ini dari link FB ataupun tergoggle entri ini secara tidak sengaja.

Bismillah, izinkan saya berkongsi beberapa cara untuk menguatkan dan menenangkan kembali hati yang sedang lemah. Insyaallah, saya juga hamba Allah yang pernah mengalami situasi ini, semoga beberapa petua yang dikongsikan ini dapat memberi membantu anda juga.

1. Membaca Surah Yassin

Mungkin selama ini kita kurang membaca Al – Quran atau jarang sangat membuka kitab suci ini. Mungkin ini salah satu sebab kita mudah untuk terganggu dan merasa tidak tenang. Oleh itu marilah kita kembali menghidupkan amalan ini.

Semasa saya sedang mengalami “keserabutan” dulu, saya mengamalkan membaca surah Yassin setiap kali selesai solat. Alhamdulillah, setiap kali usai membaca Yassin, saya akan merasa tenang.

Memang surah ini mempunyai aura yang mampu menenangkan hati. Setelah itu, boleh beransur menambah bacaan dengan membaca surah – surah yang lain. Sangatt menenangkan hati

Bagaimana jika sedang haid? Dengarlah bacaan surah ini melalui mp3, etc..

2. Solat Sunat Tahajjud

Bangunlah melakukan solat malam iaitu solat sunat Tahajjud. Tujuan solat Tahajjud adalah untuk menguatkan jiwa dan mendapatkan ketenangan dalam menghadapi dugaan hidup. Amalan ini adalah antara amalan yang tidak pernah ditinggalkan oleh Rasulullah dan para sahabat.

Usolli Sunnatal Tahajjud Rak’ataini Lilaahi Ta’ala, Allahu Akbar.

” Sahaja aku Solat Sunat Tahajjud dua rakaat kerana Allah Ta’ala “

Pada rakaat pertama bacalah Al-Fatihah Selepas itu surah Al-Kafirun & Rakaat kedua bacalah Al-Fatihah, selepas itu surah Al-Ikhlas. Solat Tahajjud dilakukan tiada had rakaatnya, mengikut kesanggupan dan kemampuan, dengan setiap dua rakaat satu salam.

Jika dirasakan berat memadailah sekadar dua rakaat.

Selepas itu berdoalah. Berdoalah apa sahaja. Adukan masalah kita direct kepada Allah. Mintalah ketenangan hati.

Jika anda kelu untuk berdoa, anda boleh amalkan doa ini:

اللهم اني اعوذ بك من الهم والحزن, واعوذ بك من العجز والكسل, واعوذ بك من الجبن والبخل, واعوذ بك من غلبة الدَّين وقهر الرجال

‘Allahumma innee A’oothu bika minal hammi wal hazan, wa a’outhu bika minal ajzi wal kasal, wa a’outhu bika minal jubni wal bukhl, wa a’outhu bika min ghalabatid deyni wa gahrir rijal.’

(Ya Allah, aku berlindung kepadaMu dari kebimbangan dan kepiluan. Aku berlindung kepadaMu dari ketidakupayaan dan kelalaian. Aku berlindung kepadaMu dari perbuatan pengecut dan sifat kedekut. Dan aku mencari perlindungan dariMu daripada  hutang dan  penindasan manusia)

** tips supaya mudah nak bangun **

– Berwudhuk sebelum tidur

– Baca surah Al Mulk atleast 10 ayat (paling malas la tu..)

– Baca doa tido dan niat dalam hati “Ya Allah, aku memohon kepada Mu supaya bangunkan aku pada waktu paling afdhal untuk berdoa pada Mu

– Kunci jam

3. Banyakkan Istigfar Dan Berzikir

 • La haula wala quwwata illa billah (Tiada daya upaya dan tiada kekuatan kecuali dengan pertolongan Allah)
 • Hasbunallaah wa ni’mal wakiil (Cukuplah Allah menjadi Penolong kami dan Allah adalah sebaik-baiknya Pelindung)

 – Harus diingat, zikir bukan sahaja di mulut tetapi harus sampai masuk ke hati.

4. Elakkan Mendengar Lagu Bertema Kecewa – Kekecewaan

Ini penting kepada mereka yang baru sahaja mengalami putus cinta / tunang, sila hindari dari suasana yang boleh membuatkan anda sebak. Elakkan mendengar lagu yang bertemakan putus cinta & kecewa.

KIta ingin menenangkan hati, bukan ingin menyesakkan hati kan? Jangan menabur garam diatas luka kerana ianya pedih. Biarlah dahulu luka itu sembuh :)

5. Sentiasalah mengingati Allah

Ini yang paling penting sekali. Sentiasa mengingati Allah. Yakinlah dengan sepenuh hati bahawa Allah maha mengetahui dan sentiasa bersama kita walaupun apa pun.

Apa yang membuat kita sedih, Allah lebih Maha Kuasa Maha Mengetahui apa yang terbaik bagi kita. Yakinlah kesedihan dan rasa tidak tenang yang Allah beri itu adalah agar kita kembali mengingatiNYA. He loves you no matter what =)

“Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah-lah hati menjadi tenteram.” ( QS Ar Ra’d : 28 )

Janganlah kamu bersedih, sesungguhnya Allah bersama kita.” ( QS.At -Taubah : 40 )

 

Penutup :

Bagaimana? Rasa masih belum kuat? Saya sarankan anda membaca artikel dibawah ini pula:

Itu adalah beberapa tips yang ingin saya kongsikan bersama anda. Ini adalah pengalaman saya dalam menangani rasa tidak tenteram dan bangkit dari kesedihan. Apakah anda pernah berjaya mengatasi rasa sedih dan tak tenang?

Marilah berkongsi dengan saya bagaimana cara anda mengubati rasa pilu pada ruangan komen dibawah.. :)

Langgani artikel terbaru melalui emel. Ianya PERCUMA!

Masukkan alamat email anda untuk subscribe / melanggani blog ini dan menerima setiap artikel baru melalui e-mel.

Join 3,554 other subscribers

Comments

 1. Ganie, Indra - Bintaro Jaya, Tangerang Selatan, Banten, Indonesia says

  Izinkanlah saya menulis / menebar sejumlah doa, semoga Allaah SWT mengabulkan – KHUSUSNYA TERKAIT JODOH. Aamiin yaa Allaah yaa rabbal ‘alamiin.

  Lebih dan kurang saya mohon maaf. Semoga Allaah SWT selalu mencurahkan kasih sayang kepada kaum Muslim : yang hidup dan yang mati, di dunia dan di akhirat. Aamiin yaa Allaah yaa rabbal ‘aalamiin.

  PEMBUKA :

  Asyhaduu anlaa ilaaha illallaah wa asyhaduu anna muhammadarrasuulullaah

  A’uudzubillaahiminasysyaithaanirrajiim

  Bismillahirrahmaanirrahiim

  Alhamdulillaahi rabbil ‘aalamiin,
  Arrahmaanirrahiim
  Maaliki yaumiddiin,
  Iyyaka na’budu wa iyyaaka nasta’iin,
  Ihdinashirratal mustaqiim,
  Shiratalladzina an’amta alaihim ghairil maghduubi ‘alaihim waladhaaliin

  Aamiin

  Bismillaahirrahmaanirrahiim

  Alhamdulillaahirabbil ‘aalamiin, hamdan yuwaafi ni’amahu, wa yukafi mazidahu, ya rabbana lakal hamdu. Kama yanbaghi lii jalaali wajhika, wa ‘azhiimi sulthaanika.

  Allaahumma shalli wa sallim wa baarik, ‘alaa Sayyidinaa wa Nabiyyinaa wa Maulaanaa wa Maulaanaa Muhammadin wa ikhwaanihii minal anbiyaa-i wal mursaliin, wa azwaajihim wa aalihim wa dzurriyyaatihim wa ash-haabihim wa ummatihim ajma’iin.

  Ya Allaah, berilah shalawat serta keselamatan dan keberkahan, untuk junjungan, nabi dan pemimpin kami Muhammad SAW dan saudara-saudaranya dari para Nabi dan Rasul, dan istri-istri mereka semua, keluarga mereka, turunan-turunan mereka, dan sahabat-sahabat dari semua Nabi dan Rasul, termasuk Sahabat-Sahabatnya Nabi Muhammad semua dan semua yang terkait dengan Nabi Muhammad SAW.
  ALLAAHUMMAFTAHLII HIKMATAKA WANSYUR ‘ALAYYA MIN KHAZAA INI RAHMATIKA YAA ARHAMAR-RAAHIMIIN.

  Ya Allaah bukakanlah bagiku hikmah-Mu dan limpahkanlah padaku keberkahan-Mu, wahai Yang Maha Pengasih dan Penyayang

  RABBI INNII LIMAA ANZALTA ILAYYA MIN KHAIRIN FAQIIR.

  Yaa Rabb, sesungguhnya aku sangat memerlukan suatu kebaikan yang Engkau turunkan kepadaku.

  RABBI LAA TADZARNI FARDAN WA ANTA KHAIRUL WAARITSIN.

  Ya Allaah janganlah engkau tinggalkan aku seorang diri dan engkau sebaik-baik dzat yang mewarisi. (QS. Al-Anbiya-i': 89).

  اَللّهُمَّ اغْفِرْلِيْ وَلِوَالِدَيَّ وَارْحَمْهُمَاكَمَارَبَّيَانِيْ صَغِيْرَا

  “Allaahummaghfirlii waliwaalidayya war hamhumaa kama rabbayaanii shagiiraa”.

  “Wahai Tuhanku, ampunilah aku dan Ibu Bapakku, sayangilah mereka seperti mereka menyayangiku diwaktu kecil”.

  “Ya Tuhan kami, ampunilah aku, kedua orang tuaku, dan sekalian orang-orang mu’min pada hari terjadinya hisab (hari kiamat ).” (QS. Ibrahim: 41).

  “Ya Tuhanku, tunjukilah aku untuk mensyukuri nikmat Engkau yang telah Engkau berikan kepadaku dan kepada ibu bapakku dan supaya aku dapat berbuat amal yang saleh yang Engkau ridhai; berilah kebaikan kepadaku dengan (memberi kebaikan) kepada keturunanku. Sesungguhnya aku bertaubat kepada Engkau dan sesungguhnya aku termasuk orang-orang yang berserah diri.” (QS. Al-Ahqaaf: 15).

  Allaahumma innaa nas’aluka salaamatan fiddiini waddun-yaa wal akhirati wa ’aafiyatan fil jasadi wa ziyaadatan fil ‘ilmi wabarakatan firrizqi wa taubatan qablal mauti, wa rahmatan ‘indal mauti, wa maghfiratan ba’dal maut. Allahuma hawwin ‘alainaa fii sakaraatil mauti, wannajaata minannaari wal ‘afwa ‘indal hisaab.

  Ya Allaah, sesungguhnya kami memohon pada-Mu keselamatan dalam agama, dunia, akhirat, kesejahteraan/kesehatan jasmani, bertambah ilmu pengetahuan, rezeki yang berkat, diterima taubat sebelum mati, dapat rahmat ketika mati dan dapat ampunan setelah mati. Ya Allah, mudahkanlah kami pada waktu sekarat dan selamatkanlah kami dari api neraka serta kami mohon kemaafan ketika dihisab.

  Allaahumma inna nas aluka husnul khaatimah wa na’uudzubika min suu ul khaatimah.
  Ya Allaah, sesungguhnya kami memohon pada-Mu akhir yang baik dan berlindung dari akhir yang buruk.

  Allaahuma inna nas’aluka ridhaka waljannata wana’uudzubika min shakhkhatika wannaar.

  Ya Allaah, sesungguhnya kami mohon keridhaan-Mu dan sorga, kami berlindung kepada-Mu dari kemurkaan-Mu dan siksa neraka.

  Ya Allaah, terimalah amal saleh kami, ampunilah amal salah kami, mudahkanlah urusan kami, lindungilah kepentingan kami, ridhailah kegiatan kami, angkatlah derajat kami dan hilangkanlah masalah kami.

  Ya Allaah, tetapkanlah kami selamanya menjadi Muslim, tetapkanlah kami selamanya dalam agama yang kau ridhai – Islam, tetapkanlah kami selamanya menjadi umat dari manusia yang paling engkau muliakan – Sayyidina wa Nabiyyina wa Maulaanaa Muhammad Shallallaahu’alaihi wa aalihi wa shahbihi wa ummatihi, wa baraka wassallam.

  DOA MOHON JODOH (UMUM) :

  Rabbana hablana min azwaajina, wa dzurriyyatina qurrata a’yuniw, waj’alna lil muttaqiina imaamaa.

  Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami jodoh dan keturunan sebagai penyenang hati (kami), dan jadikanlah kami imam bagi orang-orang yang bertakwa.

  Ya Allaah, aku mohon cukuplah Engkau saja yang menjadi pemeliharaku di dunia dan akhirat kelak. Dengarkanlah rintihan hamba-Mu yang dhaif ini. Jangan Engkau biarkan aku sendirian di dunia ini maupun di akhirat kelak. Sebab itu menjuruskan aku ke arah kemaksiatan dan kemungkaran. Maka, karuniakanlah aku seorang pasangan yang beriman, supaya aku dan dia dapat membina kebahagiaan / kebajikan hidup ke jalan yang Engkau ridhai. Dan karuniakanlah padaku keturunan yang shaalih

  DOA LELAKI MOHON JODOH :

  Rabbi hablii milladunka zaujatan thayyibatan akhtubuhaa wa atazawwaju bihaa wa takuunaa shhahibatal lii fid diini wa dun-ya wal aakhirah

  “Ya Rabb, berikanlah kepadaku istri yang terbaik dari sisi-Mu, istri yang aku lamar dan nikahi dan istri yang menjadi sahabatku dalam urusan agama, urusan dunia dan akhirat”.

  Allaahumma inni as-aluka zaujatan hasanatan jamiilatan kaamilatan wa tsabbit qalbahaa iimaanan bika wa birasuulika fid dun-ya wal aakhirah.

  DOA PEREMPUAN MOHON JODOH :

  “RABBI HABLII MILLADUNKA ZAUJAN THAYYIBAN WAYAKUUNA SHAAHIBAN LII FIDDIINI WADDUNYAA WAL AAKHIRAH”.

  “Yaa Rabb, berikanlah kepadaku suami yang terbaik dari sisi-Mu, suami yang juga menjadi sahabatku dalam urusan agama, urusan dunia & akhirat”.

  PENUTUP

  Rabbanaa aatinaa fiddun-yaa hasanataw wa fil aakhirati hasanataw wa qinaa ‘adzaabannaar wa adkhilnal jannata ma’al abraar.

  Tuhan kami, berilah kami kebahagiaan di dunia dan kesejahteraan di akhirat, dan hindarkanlah kami dari siksaan neraka serta masukanlah kami ke surga bersama orang-orang baik.

  Rabbanaa taqabbal minna innaka antassamii’ul aliimu wa tub’alainaa innaka antattawwaaburrahiim. Washshalallaahu ‘alaa sayyidinaa wa nabiyyinaa wa maulaanaa muhammadin wa ‘alaa aalihi wa shahbihi wa ummatihi wa baraka wassallam.

  Tuhan kami, perkenankanlah do’a-do’a kami, karena sesungguhnya Engkau Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui. Terimalah taubat kami, sesungguhnya Engkau Maha Menerima taubat dan Maha Penyayang. Shalawat, salam dan berkah semoga dilimpahkan kepada junjungan, nabi dan pemimpin kami Muhammad s.a.w, atas keluarganya, sahabatnya dan umatnya semuanya.

  HASBUNALLAAH WANI’MAL WAKIIL NI’MAL MAULA WANI’MAN NASHIIR.

  Cukuplah Allah menjadi Penolong kami dan Allah adalah sebaik-baik Pelindung, Dia adalah sebaik-baik Pelindung dan sebaik-baik Penolong.

  Subhana rabbika rabbil ‘izzati, ‘amma yasifuuna wa salamun ‘alal anbiyaa-i wal mursaliin, walhamdulillahirabbil ‘aalamiin.

  Aamiin yaa Allaah yaa rabbal ‘aalamiin.

  Ganie, Indra – Bintaro Jaya, Tangerang Selatan, Banten

 2. insan biasa says

  Tunang saya ditangkap berzina dgn lelaki lain…kecewa sedih marah semua ada…maaf kepada keluarga si dia tapi saya x mmpu truskn…maaf x mmpu mnjaga si dia sebaiknya…maaf ats harapan yg dihancurkn…semoga awk bhagia

  • shyu93 says

   Allahu..pedih sekali..sabar,setiap yg perit berlaku akan diganti dgn lebih baik oleh Allah..bertabahlah

 3. says

  Nama saya hadi, saya nak curhat tentang kisah yang sangat mengecewakan saya. Ini kisah saya yang di tinggal pergi dengan pacar saya. Pacaran sudah selama 1.8 tahun 4 bulan lagi genap 2 tahun. Bermula kenalan di game dia baik sangat, sholehah dan selalu mengingatkan saya sholat. Katanya aku cinta pertama dia. sangat indah pada masa itu. Kami nyanyi lagu sama2 di telpon sampe dia nangis bilang jangan pernah meninggalkannya. Waktu dia ada masalah sama orang tuanya dia mengadu sama saya. Bahwa dia ingin sama sayaa di kemudian hari selamanya. Saya bilang, ya aku ya nanti saya akan jemput namun sebelumnya aku nak minta baik2 sama orang tuanya. Dia tak percaya. kemudian ku berikan janji demi Allah aku akan sama dia terus jemput dia. Setiap hari di penuhi kata2 yang manis dari dia. Dia selalu meyakinkan bahwa dia untuk saya selamanya. Sehingga sayaa percaya karena kesholehannya tak mungkin dia mengingkari kata2nya karena pasti takut sama Allah. dia bilang jaga mata, hati dan pikiran. Dan semenjak itu saya niatkan sudah seluruh perasaan hanya untuk dia. Ku jaga sesuai keinginannya. Ku yakinkan dia untuk saya selamanya. pada saat itu saya belum bekerja. Sekaraang saya bekerja dan saya niat kumpulkan due untuk melamarnya. Namun tiba2 dia berubah perasaan. Dia pura2 tak kenal saya. Dia menghina, mencaci maki saya habis2an dan kasar sangaat. Hati yang mulanya semangaaat tuk menggapainya jadi hancur tak bernilai. dia bilang bosan sama saya. Pdhl dulu dia bilang jangan pernah bosan dengannya. tapi ternyata dia yang bosan sama saya. Aku memohon agar tak pergi namun dia bilang tak lagi peduli dengan perasaan saya. Sekian lama ku fokuskan hati pada dia kini hasilnya sia sia. Saya tau saya orang tak punya sedangkan dia anak orang kaya dia juga kuliah. dia bilang nak cari yang lebih baik lagi dari saya. Dulu dia bilang cinta saya apa adanya. Sampai sekarang saya tak percaya ini terjadi. saat ku berjuang mencoba meminta dia kembali pada saya dia malah cerita bahwa dia sedang suka sama seseorang. Dia bagi tau pula keindahan sosok yang dia suka itu. Hancur hati dan nangis tak tertahan saya di buatnya. Namun sepertinya dia tak memikirkan perasaan sayaa. Dia tak ingat bahwa saya juga manusia yaang bisa terluka. Dia sengaja menghancurkan perasaanku kepadanya. Ini awal pertama saya merasakan luka yang fana. Semoga Allah mengampuni dirinya. Sulit aku nak senyum ketika teman menggoda. Hati seperti tak ada gairah. Saya terluka saangaaat :(

  Saya dah berdoa kepada Allah agar dia di sadarkan dan kembali ke saya.

  Saya akan coba nasehat di atas. terimakasih banyak

 4. laila syafinaz says

  haii nama saya laila , saya ingin berkongsi cerita , sy sudah berkawan slame 3 tahun dan menjadi tunang selame 2 tahun , dan lagi 2 bulan saya akan berkahwin dengan lelaki impian sy , dia seorang yang baik dan bertanggungjawab . tapi , sekarang dia trs meninggalkan sy tanpa sebab , kami da delay kawen sebanyak 3 kali , at last dia tros minta putus dengan sy tanpa sebab , sebab nye hanya putus sebab x serasi , sedangkan sy sudah menjadi tunang nye slame 2 tahun , dan kami tiada ape2 mslah, dan dia juga ambil sy and hanta sy pergi kerja setiap hari , bile dia tglkan sy tanpa sy rasa mcm terkena panah petir , hari2 sy nangis , yelah ,sebab dia rapat dengan sy , dan kami hari2 akan bincang pasal kwen dengan excited , tapi sy xtau , kenapa bile duit dia ade 30k , xsampai 15 minit dia terus tglkan sy mcm uh je , sdangkan , sy sendiri xtau ape salah sy , bila ajak berbincang , dia ckp xperlu dibincangkan ape2 lagi. dia tglkan sy tanpa menghiraukan prasaan sy langsg . sedih nye hanya Allah yg tau . kalau da xnk just bgtau lagi awal , dan jangan beri harapan palsu pada orang , dia da menganiaya sy . sedih sngat, knapa dia sanggup buat mcm tu kat sy , :'(

 5. aisyah says

  alhamdulillah sekarang Allah temukan insan yang amat bernilai buatku selepas hati ini dipermainkan dengan beribu penipuan..manis kata2 tdk bermakna bg aku.cukuplah pengajaran yang aku dpt..

 6. Ara says

  MashaAllah,…. mmg benar apa yg dikatakan ternyata saya lakukan solat taubat, tahajjud Dan solat wajib…dan membaca surah yassin setiap solat maghrib dan saya dapat rasakan ketenangan…alhamdulillah…moga Allah beri hidayah dan petunjuk kepada hamba mu yg hina ini..Amin

 7. fahri says

  all saya sedang di selimuti rasa sepi dan sedih,bagai mana cara mengatasi nya,awal masalah nya adalah saya berpisa sama teman saya satu asrama,karena dia suda tamat duluan,karena itula terasa sedi dan sepi,mohon petunjuk dan cara mengatasi nya all,terimakasi

 8. hamba Allah says

  Saya banyak masalah dirumah, terutaman dengan mama saya. Ayah saya meninggal 8 tahun yg lalu. Saya sakit hati dengan kelakuan mama. Mama saya pernah membohongi saya beberapa kali demi laki-laki yg tidak benar. Apa yg harus saya lakukan? Mohon solusinya

 9. mama__mama says

  Assalammualaikum,

  Saya dah berkahwin 8 tahun, saya kahwin awal 20-an bersama seorang lelaki yg agak berumur hampir 18tahun beza umur, tetapi dia masih single tak pernah berkahwin. Kami ada anak seorang.
  Sekarang saya ada problem dimana saya merasakan apa yang saya buat untuk dia dan keluarga kami, semuanya tak kena dimata dia.
  Dari masalah kecil menjadi besar. Disebabkan masalah-masalah yang timbul, saya cuba untuk mencari teman untuk berkongsi masalah.
  Suami saya seorang yang baik, cuma saya rasa dia kurang bertanggungjwab dalam hal keluarga. Saya rasa mungkin disebabkan dia anak bongsu, dan tidak diajar untuk uruskan keluarga.
  Saya rasa silap, sebab dulu sebelum kahwin, saya ingat orang yang dah berumur lebih pandai atau mature enough to handle the family.
  Dia menganggap seorang isteri perlu melakukan semua kerja dirumah, sehinggakan isi air dalam botol pun dia tak nak tolong. kalau saya berseloroh pun dgn dia, tolonglah isi air tu. dia cakap apa gunanya ada isteri. Memang hal remeh, tapi bila dah 8tahun kahwin, rasa tidak dihargai tu muncul. Saya rasa tertekan sebab semua kerja rumah from A-Z saya yang perlu uruskan.
  Kadang-kadang saya lihat kawan2 saya, suami mereka ada yg tolong jemur baju, buang sampah, masak tapi saya….. saya cuma mahu rasa dihargai.
  Kalau saya tegur, mulalah sentap berhari-hari.
  Saya mula ceritakan pada teman saya, (suami orang), dia nasihatkan saya itu dan ini.. lama kelamaan timbul rasa sayang padanya.. saya tahu berdosa seorang isteri berbuat demikian. Tapi dia betul2 faham masalah saya. Kami sentiasa berhubung.
  Saya mula rasa bosan dgn suami saya..bagaimana saya nak hilangkan perasaan bosan kepada suami sendiri? Dah mula rasa kurang sayang padanya. Saya takut hilang terus rasa sayang padanya.. Saya tak tahu macam mana saya nak kekalkan rasa sayang itu.

  • hatiygsunyi says

   sy pn lalui benda yg sama.. terkadang rasa stress.. tp apakan daya… sy hanya insan lemah.. menangis meratapi nasib.. itulah sy.. luaran bahagia tapi siapa yg tahu.. apa yg sy lalui..

 10. mirza says

  salah saya cinta..bekas kekasih saya..walupun perasaan ni sukar…saya selalu minta keampuan..dari ALLAH SWT..saya sedar ..bahawa saya isteri org… saya tidak bahagia..ALLAH SWT temukan kami selpas saya berkahwin… kata dia adalah semangat..bagi saya..sekarang saya sedar .walaupun saya tk bahgia dengan kehidupan sekarang..saya kena belajar rehda… dan belajar…menyintai suami saya seadanya mudahan.. suami saya akan berubah..suatu hari nanti..amin.. sekarang belajar lupakan ex… moga dia bahagia..walaupun sukar… bagi dia…

 11. says

  sungguh indah nasihat di atas. tapi saya mungkin yang paling berat, masalahnya. Saya seorang Wanita, sejak menginjak remaja, saya turut nasihat orang tua, kalau mau sekolah jangan , Pacaran. setelah keluar sekolah dan lulus. saya di jodohkan, saya nerima, sebab Saya belum punya Pacar. tapi setelah menikah suami suami saya bilang dia tidak mau sama saya, akhinya , Kami Cerai baik- baik, dan membuahkan seorang putri, diurus sama Ibu saya, Saya Nikah lagi, sama di jodohkan . Baru juga 7 hari nikah dia dah bilang sudah punya Pacar di Jakarta, Pendek Ceritera, Saya tinggal bersama Mertua , Suami saya tinggal di Jakarta. Karena ingin ,orangtua saya senang, saya terima apa adanya dengan ikhlas dan sabar, akhirnya dia sering pulang dan kami di karuniai Anak 2orang 1 putra da 1 putri. Karena Lama kelamaan, orang tua saya mengetahui bahwa saya di madu, erjadilah perceraian. Seleha itu anak saya yang masih nyusu bersama saya, dan yg laki umur 4 tahun bersama mertua,saya melanjutkan kuliah, saya tinggal di Asrama, Ada beberapa laki – laki yang melamar Saya. tapi saya takut di kecewakan lagi. saya tolak semua. Setelah selesai kuliah. saya fokus pada pekerjaan, waktu hanya berfikir untuk usaha , agar bisa ngasih uang sama ibu dan mertua saya yang ngurus, anak- anak saya. Mau masuk SMP anak – anak Kumpul sama saya. saya tinggal di rumah sederhana bertiga. senang rasanya, walau tinggal di rumah sederhana dan terpencil. Alloh memberikan kemudahan. Saya dapat kerjaan dan rezeki yang banyak, sampai saya bisa nerusin kuliah persamaan S1. Tadi ini godaan. Saya dilamar dan Nikah Lagi setelah bertahan selama 12 tahun. pikiran saya anak- anak sudah pada gede, ekonomi mapan. saatnya menikmati hidup. Tapi nasib, baru nikah 5 bulan dan dikarunia anak umur 3 bulan dalam rahim , saya di tinggal begitu saja. Sampai – sampai anak saya telpon ke kantornya juga tidak boleh, jangan kan ngasih nafkah , saya hubungi juga tidak bisa. Karena saya malu, takut dibilang tukan kawin. saya sabarin saj, kalau – kalau datang menengok, setiap ada yang mu ngelamar, saya bilang suami sedangtugas, bahkan mantan suami saya yg ke 2 juga mau baikan lagi.saya tolak . setelah 10 tahun , suami saya datang tapi disarankan, sama kesepuhan ustad tetangga saya, untuk minta cerai karena sudah terlalu lama tidak menafkahi lahir dan banthin, dan waktu dia datang langsung bacakan ikrar Talak. 2 tahun setelah kami resmi jadi janda setelah di tinggalkan 10 tahun, Ibu Saya meninggal, saya sedih sakit -sakit an. dan Saya berdo’a, Kepada Allol. Mohon Jodoh utuk sandaran hati dan yang bisa ngurus Saya , mengantar saya ke Dokter. setelah beberapa bulan terus saya berdo”a. Ada laki-laki yang melamar saya malahan sudah bawa surat Numpang Nikah segala. kejadian nya , dia melihat Profil saya di FB. dan Saya juga melihatnya di FB. sya jujur nulis profil apa adanya di Fb. saya bilang kalau. sudah ketemu saya asli, dan merasa cocok, saya tidak mau pacaran. adi begitu melihat aslinya saya, besoknya, dia langsung ngurus surat- surat untuk Pernikahan Kami. Saya bilang petama kali ke Adik Saya yang masih Gadis. dikira saya semua akan merestui, kerena orangnya ganteng , masih muda dan santri, mengerti Agama. Tetapi, menjelang pernikahan, tetangga sudah tau, saya mau minta wali ke Adik saya. sekalian memperkenalkan calaon suami. Anak saya tidak setuju alasannya kenalan di Fb dan terlalu Muda, itu di hasut oleh Adik saya yang perempuan. sampai – sampai dia bilang mu ikut Nenek nya yang sudah wafat. dengan berat hati, kami batal Nikah. sorenya saya saki kepala kambuh dan tidak ingat apa-apa tengah malam baru ingat , perasaan saya di ajak pergi sama calon suami. Besok nya saya d bawa ke RS Ciawi. Tapi persaan saya di Bawa lagi. ingat jelas Saya di Rawat di RS PMI, sebab RS Ciawi tidak menerima alasan alatnya kurang. Keluhan saya Sakit Kepala belakang. yang jadi masalah, Dia tidak mau Nikah sama wanita lain yang sebaya. Kadang nyalahin Saya karena saya mengalah dari Anak-anak dan Adik- adik saya. Kami suka sms an kadang menyenangkan kadang menyakitkan. kadang saya juga tidak percaya, dia mencintai saya. Tapi mungkin kami saling mencintai , sekaligus membenci. intinya dia menyalahkan saya dan keluarga. Saya tidak membenci siapapun, tapi saya super kecewa. dulu saya mengalah saya nurut di jodohkan, sekarang dah tua, anak dan adik melarang. Alasanya dia mau ma saya cuma mau uang saya. Padahal saya tidak kaya, semua harta benda adalah titipan Alloh. sekarang – sekarang juga ada lagi yang melamar, tapi hati ini telah tertutup, dan percuma di terima juga sayanya sudah tua, dan tidak mau, ribut sama keluarga. yang sangat menyakitkan, Dia sekarang manas -manasin. bahwa banyak perempuan muda tidak punya anak mau sama dia. kadang dia menenangkan hati saya. Seandainya keluarga Saya atau keluarga dia merestui pernikahan Kami, dan dia mau mengulang melamar lg. mungkin penyakit saya bisa sembuh, Tapi Pastinya Juga ,, Anak- anak dan Adik – adik saya tidak akan merestuinya. Begitu juga Ayah dan Ibu dan sdr Dia mungkin sama tidak akan merestui.
  Sekarang -saya sakit – sakitan. yang di rasa sakit kepala belakang. sudah berobat ke RS, obat herbal , tetap kadang reda = kadang kambuh. Obat nya Kalau dia SMS baik baik . langsung sembuh dan hidup saya semangat, bisa kerja dengan normal. tapi , kalau di SMS menyakitkan. Penyakit kambu saya tidak bisa apa2 cuma tidur saja. Mohon Do’a. Agar di beri jalan Yang terbaik Oleh Alloh. Amin

 12. nur says

  Alhamdulillah. Terima kasih atas perkongsian ni.. sy baru tinggalkan seorang lelaki yg saya sayang.. demi untuk kebaikan saya dan dia. Dia merahsiakan status berkahwin selama kenal dengan saya.. apabila ditanya akan mengelak. Saya jadi tak sedap hati lalu selidik sendiri.. Allahuakbar org yg sy mula syg rupanya suami orang. Saya terus buat keputusan tinggalkan dia. Sy tak nak hancurkan rumahtangga org lain.. biar sy seorang saja yg derita.. sy redha dan ini ujian Alah buat sy, sy kena terima. Pasti ada hikmahnya kan.. =)

 13. Polar Bear says

  Assalammualaikum w.b.t semua,
  Saya tidak pernah berkongsi pengalaman dan perasaan saya kecuali pada keluarga saya.
  Sewaktu di zaman persekolahan dan matrikulasi, tidak pernah terlintas dalam diri saya untuk menyukai sesiapa (wanita) akan tetapi sewaktu di universiti sekarang, pada tahun pengajian ketiga ini, saya telah jatuh hati dengan seseorang dan dia juga memang telah jatuh hati pada saya. Kami saling menyukai antara satu sama lain. Apa yang menjadi penghalang adalah perkahwinan aturan keluarga, keluarganya telah menetapkan calon untuk si dia. Atas sebab menghormati pilihan keluarga, dia memilih untuk ikut aturan keluarga. Dia terpaksa mengikut kehendak keluarga dengan meletakkan garis sempadan antara kami. Pada diri saya, saya mungkin terlalu naif dalam perkara ini dan setiap kali dia menangis memberitahu keadaan dan situasi kami, pada saat itu saya semakin lemah. Saya cuba lakukan solat sunat istikharah dan tahajjud tanpa memikirkan dia, dengan harapan saya sudah ada penetapan dan pilihan dalam diri saya, tetapi semakin hari diri saya semakin hampir dan menunjuk pada diri nya. Saya cuba untuk bertemu dengan ibu bapanya tetapi dia menghalang kerana tidak mahu memburukkan suasana. Saya buntu sekarang dan sangat sebak. Saya berharap dengan mengikut tips ini saya semakin kuat dari segi mental dan rohani dalam mengharungi hari-hari yang mendatang. Walaupun saya tahu saya sedang rapuh sekarang ini :(

 14. nurul says

  Salam semua..

  Ketika ini saya terjebak didlm percintaan bersama suami org dan dan suami org itu adalah ex bf saya. Kami pernah bercinta selama 6 thn tp pada awal 2011 kami putus kerana perselisihan faham kebetulan family dia masuk campur hal kami ini. Pada tahun 2012 ex bf saya telah berkahwin. Tetapi slps berkahwin die masih menghantar msg pada saya dan call tp saya tidak layan. sehinggalah pada hujung tahun 2014 ni kami mula berhubung balik dan die mahu saya kembali padanya. saya masih tdk terime die lg tetapi pd bln mac 2015 ni kami officially go on macam dlu balik. sekarang ni ex bf ade seorg anak lelaki dan juga ketika ini isterinya sedang hamil anak ke 2 yg dijangka bersalin pada bln 8 tahun ni. Sebelum kami officially bersama balik, saya pernah kata padanya kalau mahu kan saya balik ex bf perlu pisah dengan isterinya. Dan die setuju cuma katanya dia akan lakukan selepas isterinya bersalin. Die ceritakan masalah dia pada saya slps 6 bln kahwin, isterinya masih tdk faham die dan minatnya seperti saya memahaminya dlu. Dahulu Ex bf pernah utk putuskan pertunangan tp dihalang ibunya yg tahu die akan kembali pada saya semula. Dan ketika ini dia melayan saya baik seperti dahulu dan berjanji tdk mahu tglkan sye lagi. Die kate selalu berasa bersalah dan mahu tebus segala kesalahan die pada saya. kami masih lg tdk berjumpa secara personally selepas 4 thn berpisah. Kdg2 saya rasa bersalah kerana bercinta semula dengannya. Tp hati saya masih tdk boleh lupakannya. Dan sentiasa berharap apa yg dia janjikan akan dikotakan sekarang ni. Ape yg perlu saya buat. perlukah saya teruskan hubungan ini atau paksa diri jauhkan diri dr nya.

  • mamamama says

   Assalamualaikum nurul,

   1. Hormatilah sesebuah perkahwinan
   2. Bayangkan hati isteri dan anak2nya andai sesuatu yg buruk berlaku terhadap perkahwinan. Bayangkan nurul ditempat isteri tadi.
   3. Lelaki akan sentiasa mencari salah isteri…usah terlalu mudah mempercayai. Suami yg baik akan menegur isteri dgn baik dan bukan memburukkan serta menjadikan ia alasan untuk curang.
   4. Jangan hampiri zina

   Saya seorang janda anak 3, hasil drpd 11 tahun perkahwinan yg musnah pada 2013. Saya tewas pada skandal yg ke9 kerana menganggap hubungan mereka tidak akan kemana kerana skandalnya isteri org. Kemudian, mungkin kerana skandalnya kantoi.. atau mungkin skandalnya menuntut utk diceraikan demi ‘cinta sejati’ mereka… tak apa lah.. all the best to the new wife. Dua rumahtangga hancur. Skandal lebih mudah..dia belum mempunyai anak. Tidak perlu menenangkan anak yg menangis mencari abahnya tika diri sendiri perlu ditenangkan.

   Ini yang saya belajar darinya.

   1. Dia kata perempuan ini mudah. Cuma dgn kata2.. isteri org, janda org, anak dara org.. semuanya mudah utk diperolehi
   2. Skandal adalah satu excitement. Excitement kerana berzina dan juga kerana sentiasa dpt melepaskan diri dari tertangkap oleh saya, isterinya yg halal.

   Nurul, Allah Maha Adil. Dia Maha Melihat, Maha Mendengar dan Maha Mengetahui.

   Lelaki akhir zaman, tidak ramai yg mampu menjalankan tanggungjawab sbg seorang pemimpin. Jadi harapan saya, biarlah kaum kita menjaga kaum kita sendiri.

   Perit putus cinta tidaklah seperit perceraian. Anda juga lebih mudah utk mencari pengganti berbanding seorang janda yg sudah mempunyai anak2.

   Salam hormat.

   • nurul says

    Salam mamamama..

    Thanks kerana sudi memberi nasihat pada saya. sesungguhnya mama terlalu byk pengalaman dr saya. Saya sebenarnya tdk pernah terpk utk kembali semula kepada exbf saya. Dan saya xtahu knpe sye btul2 bertemu die semula. Sebetulnya saya juga tdk Pernah terlintas utk menhancurkan rumah tangga org. selama perkenalan sye dan die kami terlalu byk kenangan bersama. Mmg ssh tuk saya lupakan begitu juga dengannya. Saya xpernah lihat yang die begitu nekad dan yakin untuk lepaskan isterinya. Die juga berkata kalau saya tdk bersamanya die tetap akan melepaskan isteri kerana tdk tahan kerana menghalang minatnya. Die tdk pernah mengabaikan tanggungjwb sbg ketua keluarga. Die sudah tdk sayang pada isterinya lagi. Apa2 pun saya cuba mengelak dr nya dan jika ini takdir dan jodoh yg telah ditetapkan saya terima. Bukan sye tdk pernah mengelak dr berhubung dgn nya Saya pernah Selama 4 thn saya berdiam diri. Ya saya tau putus cinta tdklah seperit perceraian. Cuma saya berharap semoga Allah SWT memberi saya kekuatan penunjuk utk meneruskan atau menjauhi dari nya.

    Terima kasih mamamama atas nasihat yg diberikan.

    • mamamama says

     Bagaimana ye… isterinya sedang hamil.. bagaimana boleh hamil jika tiada kemesraan?

     Disini saja sudah terlihat penipuannya.

     Cukuplah nurul. Sudah terlalu byk isteri yang teraniaya dan kemudian diceraikan tanpa alasan yg kukuh.

     Usah jadi penyumbang kpd keruntuhan satu lagi rumahtangga.

     Perceraian adalah benda halal yang Allah amat tak suka.

 15. Shafika says

  Assalamualaikum , saya sedang sayangkan lelaki yang dah tak ada hati dan sayang dekat saya. Tapi saya masih lagi cuba hubungi dia walaupun dia layan saya nak tak nak. Tapi ada suatu hari , saya nak dengar sendiri yang dia masih mahukan saya atau sudah bosan dengan saya. Dengan selafas dia kata dia tak ingin dengan saya. Kerana kesilapan kecil yang saya lakukan. Saya cuba uji dia yang saya sudah berhenti pengajian dia seolah-olah tidak kisah, daripada itu saya mula tekad untuk buang perasaan sayang kepada dia. tapi hampir setiap hari saya menangis dan bersedih tentang dia. Memamng Allah sahaja tempat saya mengadu dan kuatkan semangat. Tapi saya masih lagi dalam proses untuk tenangkan diri supaya tidak memikirkan si dia lagi.

  • Srikandi Cinta says

   Assalamualaikuim Shafika,

   Membaca kisah fika,terdetik hati akak untuk berkongsi rasa yang mana ditika ini akak juga melalui situasi yg sama,malah lebih berat lagi kami berada disatu bumbung yang sama. Memang terlalu perit bila kita pernah menyayangi,mengasihi orang yang pernah bertakhta dihati kita..Disaat kejatuhan inilah,barulah kita rasa kita perlukan Allah,ye ALLAH,Tapi sejauh mana kesedihan kita boleh hilang walaupun kite dekat dgn Allah,jawapannya satu saja,PERGANTUNGAN yang kuat dan sebenar2nya kpd ALLAH,sehingga kita merasakan jiwa dan raga kite segala2nya untuk ALLAH yang kita cintai..Memang bukan mudah utk melahirkan rasa sedalam itu apatah lagi selama ini kita banyak abaikan zikir,melengahkan solat ( mengingatkan diri akak sendiri),dan lebih leka dgn dunia melayan perasaan cinta,berSMS,chatting dan sbg.Sedar atau tidak sedar,kepedihan & kekecewaan yang Allah bagi inilah sebenarnya yg menarik kita utk kembali mendekatkan diri kpd Yang Maha Pencipta.Bukan sekadar mendekatkan diri,kita belajar memperbaiki mutu wudhu kita,mutu solat kita,adakah bersungguh2 .Kalau kita bandingkan kecintaan kita kepada manusia,kite lebih bersungguh2 dan rasa bagai nak gile bila kehilangan dia,bila teringat je wajah dia,kenangan bersama dia,kita jadi bertambah sakit,bertambah jatuh,berbaloikah kita mengejar sesuatu yg blum pasti dan berbaloikah airmata kita utk sidia yg belum tntu sesedih seperti kita disaat ini.Sangat tak berbaloikan dik..Jadi wake up,tarik nafas pjg2,lihat seketika ke arah cermin,tanya pada diri ‘ adakah ini aku’,lihat btl2 wajah kita,sambil itu berzikir n ingat ALLAH..Jika ya,maka alhamdulilah,kita masih sedar yg ,jika tidak ,bermakna diri kita dibelenggu oleh diri yg lain..Lihat balik,kalau dibandingkan dosa2 yg telah kita lakukan,adakah setimpal dengan dugaan yg kite perolehi di hari ini..Allah duga kita sedikit n DIA takkan menduga kita diatas sesuatu yg diluar kemampuan kita.Mulai hari ini,kuatkan hati,zikir jgn putus,tak kiralah,sewaktu duduk,nk melelapkan mata,buka pintu gate umah,sentiasalah hidup dlm zikrullah utk menguatkan hati.Dgn zikir shj,syaitan gagal memasuki jiwa kita,tubuh kita,pemikiran kita,kerana telah diblock dgn kalimah Allah yg suci.Perlu diingat,syaitan akan tetap memasuki walau sehalus lubang jarum,jadi jadikan zikir sebagai perisai..Akak pn mengingatkan diri akak jugak disamping berkongsi rasa.Setiap org berbeza2 peritnya,jadi yakinlah setiap kesulitan pasti ada kemudahan.Yakinlah dengan janji Allah..Akan ada hikmahnya satu hari nanti dan pada masa itu baru kita sedar yg sepatutnya kita telah lama meninggalkan episod sedih ini.Malah ketika itu juga mgkn kita akan terfikir,knplah kita perlu mbuang masa mcmtu sekali utk bersedih utk org2 yg tk mdtgkan kebaikan pn kpd kita.Bertabahlah …In shaa Allah,akan ade bahagia dihujung deritamu…

 16. says

  Sy baru saje melepasi episod kesedihan yg sy dh jangka akan brlaku..dlm masa mghitung hari mnunggu hr kekecewaan tu,sering menangis,jiwa xtenang n rasa amat risau mcm mana sy akan hadapinya bile saat tu tiba.dan mcm mana hari2 sy seterusnya.adakah akn trus brduka..tp alhamdulillah.dlm msa tu sy amalkn zikir yg diberi seorg ustaz “subhanallah,walhamdulillah,walailahalillallah,wallahhuakbar,lahaulawalakuwataillah billah hilaliyulazim”.100x sehari…sesuatu yg xdijangka,sy hadapi hari trsebut dgn tabah.dan skrg rsa jiwa tenang sgt.mane dtg semua rasa ini kalau bukan dr Allah SWT..alhamdulillah

 17. Lisnawati says

  Ass..Wr.Wb.
  Saya telah menikah dgn suami saya slm 3 tahun, selama berumah tangga pasti ada masalah yg dihadapi tapi kenapa dalam setiap ada masalah harus ada kata cerai dari mulut suami..saya selalu menangis dan suami selalu meminta maaf saya selalu maafkan dan kembali terulang lagi kata cerai ketika saya jauh dari dia krn temani ibu saya yg mau operasi kista..hati saya sakit krn kata itu terucap lg krn masalah sepeleh..tiba2 ada seorang laki2 yg niatnya membantu saya dan ibu saya urus kebutuhan mau operasi krn tdk punya sanak saudara disini..krn ibunya berteman dgn ibu saya jd di amanahkan utk menjaga kami..saya jatuh cinta dgn dia saya jg heran kenapa harus jatuh cinta pdhl saya dah bersuami..dia jg merasakan hal yg sama..saya mnjalin hubungan dgn dia saya dah terlanjur jth cinta dgn dia..saya bimbang dgn hati saya yg ingin melupakan dia krn status saya msh istri org..saya dah coba mendekatkan diri kepada ALLAH tp kadang hati sy masih tak tenang..
  Mohon sarannya??

 18. nooraini says

  Saya telah 2 kali kegagalan dlm berumahtangga. Mendapat suami yang tidak bertanggungjawab dari semua segi. Segala urusan rumahtangga dan anak2 semuanya terpaksa saya pikul seorang diri. Selama 15 tahun pintu hati saya tertutup serapat-rapatnya bagi semua lelaki. Baru-baru ini saya bertemu dengan lelaki yang lebih muda dari saya. Menurutnya Dia juga pernah dikecewakan beberapa kali. Sejak pertama kali memandangnya hati saya terpikat dan timbul rasa sayang padanya. Kini hampir setahun kami berkenalan dan dia pernah mengajak saya berkahwin dan saya meminta tempoh untuk berfikir kerana faktor usia kami yang jauh berbeza. Saya amat menyayangi dia dan begitu juga dia tehadap saya. Apa yang mendukacitakan, akhir2 ini dia kurang berintraksi dengan saya dan saya dapati kasihnya telah bertukar arah kepada perempuan lain. Hancur luluh hati saya. Dia seolah2 tidak lagi menghiraukan saya. Hanya kepadaNYA sahaja saya mengadu dan memohon ketabahan tetapi saya masih tidak dapat melupakan dia. Sdh puas berendam airmata. Apa lagi yang perlu saya lakukan….. Ain.

 19. ali says

  sy bercinta selama tujuh tahun,kami berlajar seorg melaka seorg kl..tika perhubungan kami,sy sentiasa ada di sisinya..ketika dia demam sy travel 200km untuk melihat keadaannya,sehinggakan ke 2,3 pagi blk ke umah..kini ketika saya ditimpa kemalangan hingga berkerusi roda selama setahun,hatinya mula ter gerak terhadap lelaki lain..dia mahukan sy tetapi jika lelaki itu masuk meminang dulu dia akan terima.apakah yg harus sy lakukan?

  • Zilla says

   simpati dgn nasib saudara…kat ctu kita nampak dimana kekuatan cinta si perempuan tu td..Sume yg berlaku ade hikmah.,.Sekurang2nya ,dipermulaan inilah Tuhan telah mengenalkan siapa dia kepada kita..Berdoalah kepada Allah..Mohon dpertemukan hati insan yg berhati mulia utk menerima saudara seadanya.

 20. Putra1308 says

  Salam… Saya ingatkan sy sorang yg kecewa patah hati + sakit hati . Rmhtgga yg saya bina bersama isteri musnah kerana dia pergi kepada BF lamanya yg berstatus suami orang. Allah shj yg tahu bagaimana rasanya. Anak saya isteri saya dapat hak jagaan. Rumah yag dibeli akan dijual. Barang2 semua akan dipindah. Saya hilang segala2nya sekelip mata. Yang tinggal hanya kerjaya saya. Saya bawak diri saya ke utara tanahair tggal dengan kedua ibuayah saya. Allah sayangkan saya.. ini mungkin cara terbaik dia jauhkan saya dari isteri saya. Dia telah curang utk kali ke-3. Peluang yg saya beri sebelum ini dia buang serupa tiada nilai. 5 bulan sejak dari sept’14 saya menderita. Hanya surah yassin peneman saya setiap malam. kalau dulu sembahyang saya tunggang langgang. tapi sekarang alhamdulillah sekarang saya jaga solat saya dan seboleh2nya ingin dekat padanya.
  Yang saya nak kongsi disini jangan kita anggap kita menderita teruk .. ada orang yang lebih lagi menderita. Doakan Saya terus tabah hadapi masa hadapan… Moga saya bertemu bahagia yang saya cari…..

  • Ykedok says

   Assalam saudara.situasi sama seperti saya.saya nekad untuk pindah ke putrajaya untuk proses melupakan everyting…alhamdulillah untuk semua ni…insyaaallah saya akan cuba ubah corak kehidupan… Amin… Allah maha besar…

 21. bunga says

  tq atas entri yg amat brguna..sy mmpunyai bf,kmi dh 3tahun bersama..satu mslh pling besar kami ialah si dia mahu melihat dri sy yg freehair stp kali kami brjauhan,plbgai alasan sy bri n pujuk dia dan kdg2 kami gaduh besar kerana hal itu,sy sorg yg brtdung dr kecil jd sy tahu apa hukum sehelai rmbut jika dilihat lelaki bukan mahram,tp bru2 ini kami gaduh besar lg shgga si dia mahu putuskan hubungan ini kerana tidak thn dgn alasan yg sy berikan..sy buntu…:'( apakah pndgn ustz?

  • yaya says

   assalamualaikum, maaf tolong bg pandangan. bg saya, dah terang lagi bersuluh ur bf itu x baik orangnya kerana dia memaksa kamu membuka tudung. siapakah yg kamu cinta, ALLAH atau bfmu? peganglah prinsip saya ini —> ‘apa-apa sahaja yang membuatkan hubunganku dengan ALLAH S.W.T. putus maka akan aku tinggalkan perkara itu agar hubunganku dengan Yang Esa sentiasa terjaga sekalipun aku meninggalkan perkara yang amat ku sayang. insya-ALLAH’
   percayalah, ALLAH akan memberi yg terbaik untukmu. La Tahzan, Innallah ha maana. c:

   • yana says

    Trima kasih. Seolah olah satu jawapan yang sy cri. Trima kasih ya Allah kerana memberi aku jwpn ini.

    • azry says

     maaf kerana menyibuk….. betol kata ustaz….carilah Pasangan yang mendekatkan diri kita kepada Allah SWT bukannya yg menjauhkan diri kita pada Allah SWT. Semoga pertemuan dan perpisahan itu kerna Allah SWT. InsyaAllah. Amin…

     -Insan yang lemah-

   • fifyyzahayu says

    Sedangkan belum berkahwin, dah ajar bnde yg Allah murka.Tinggalkn saja.Cinta kerana manusia,manusia akn mati..cintakn Allah,berkekalan.

 22. cik engineer to be says

  Assalamualaikum.. Time ksh atas tips 2.. Sy bru jek putus cinta.. Tapi Alhamdulillah, sy kembali pulih dlm masa 1hari.. Mmg btol, bila kita byk dekatkan diri pd Allah, hati akn slalu tenang.. Baca la Al-Quran n solat tepat pd waktunya.. Skrg sy sedar knp Allah jauhkan sy dari dlu.. N sbnrnya 2 yg terbaik.. Doakan yg terbaik.. Keep move on n keep smile.. :-)

 23. nur amirah says

  Assalamualaikum..ni kali pertama saya bercinta,saya ade bf..die baik..selama kita org bercinta kita org takprnh kluar sama2 …walaupun satu skolah ,kita org x prnh jmpe…klu berselisih dekat skolah kite org ade perasaan malu..saya dn die tak nk berjmpe sbb saya n die nk jaga maruah krluarga…bagi saya klu lelaki n prempuan kluar sama2 tanpa ada ikatan yg sah tu tandanye dah menjatuhkan maruah keluarga…mak saya n mak die cikgu..snjata kiteorg hanya doa je…tapi dlm masalah saya…saya nk mnta putus bknnye saya ade lelaki lain atau saya dh x ske dkt die tapi saya rasa bersalah dengan Allah sbb saya dah berzina hati selalu rindu dkt die…setiap kali saya minta putus hati saya sakit sngt sbb sya syg dkt die…tapi die x nk putus dngn saya…adakah saya ptut putus dngn die???

  • Hayati Bekri says

   Cinta yang di redhai Allah, adalah cinta selepas niqah. Tidak salah utk kita berperasaan pd seseorang, tapi ia lebih manis jika kita serahkan rasa itu pada Allah. Mana tahu itu jodoh kita… BerDoa Lah pada DIA, insyaAllah semua nya senang. DAN kita tidak akan merasa kecewa. TabarakALLAH.

 24. ANNANINA says

  Saat ni hati saya juga rasa terluka. suami juga buat hal dengan org lain. Setelah setahun berlalu baru saya dpt menghidu perbuatannya. puas ditanya x mengaku tapi bila ditunjuk bukti baru mengakuinya,. pedih sngt rasa hati.Alasan yg suami beri dia sekadar test market samada diusianya masih laku @ x. kepercayaan pdnya semakin menipis. klau diberi peluang saya nk tendang n pukul dia spuas hati. saya mencari kelemahan diri n yassin dibaca tuk tenangkan diri. w/pun sakit hati saya cuba layan dia sebaik mungkin. ada ketika bila bersendiri saya rasa down sngt..ini dugaan yg harus saya tempuh dlm pelayaran rumah tngga saya. moga Allah beri saya kekuatan dan kesabaran…..

 25. Lily puteh says

  Untuk tatapan pembaca yang singgah ke blog ini. Saya telah hampir setahun mengharungi ujian Allah, siang malam resah gelisah menangis tak kira waktu dalam menghadapi ujian kesempitan rezeki. Puas diusahkan perlbagai cara tapi seperti ada sahaj jalan yang menghalang. Puas saya membaca segala pemulisan tentang menghadapi ujian ini. Tahu menyemput redha, tawakal, sabar tapi hanya sekadar menyebut sahaja.Dihati tetap juga mempersoalkan kenapa saya Allah buat begini.
  Melakukan solat tahajud, taubat dan hajat agak kerap walau pun tidak lah setiap malam demi memohon pertolongan Allah.
  Akhirnya baru ini saya dapat mengerti dengan mendalam apa kah itu redha dan sabar dengan erti sebenarnya. Kini saya tidak lagi menangis bila dah boleh menerima hikmah disebalik kesempitan ini rupanya saya tidak tinggal solat dan zikir sentiasa dihati. Tiada susah untuk bangun tahajud dan yang paling saya rasai saya tidak boleh tidak membaca AlQuraan, terasa sesuatu yg kurang jika ia tidak saya baca. Bacaan saya yang kurang lancar dulu kini agak lancar dan begitu asyik membaca sambil menghayati makna Al Quran.
  Kini asya mula nampak jalan keluar dari kesempitan itu. Mohon empunya blog dan pembaca sekelian mendoakan segala yang terbaik untuk saya dan agar saya terus menjadi hamba yang beristiqamah dalam mengerjakan ibadah pada Allah. Sesungguhnya amalan membaca surah Yassin itu amat menenangkan hati seolah kegusaran itu terus terpadam sebaik selesai membaca surat ini. Alhamdullilah.

 26. cempaka merah says

  Untuk tatapan pembaca yang singgah ke blog ini. Saya telah hampir setahun mengharungi ujian Allah, siang malam resah gelisah menangis tak kira waktu dalam menghadapi ujian kesempitan rezeki. Puas diusahkan perlbagai cara tapi seperti ada sahaj jalan yang menghalang. Puas saya membaca segala pemulisan tentang menghadapi ujian ini. Tahu menyemput redha, tawakal, sabar tapi hanya sekadar menyebut sahaja.Dihati tetap juga mempersoalkan kenapa saya Allah buat begini.
  Melakukan solat tahajud, taubat dan hajat agak kerap walau pun tidak lah setiap malam demi memohon pertolongan Allah.
  Akhirnya baru ini saya dapat mengerti dengan mendalam apa kah itu redha dan sabar dengan erti sebenarnya. Kini saya tidak lagi menangis bila dah boleh menerima hikmah disebalik kesempitan ini rupanya saya tidak tinggal solat dan zikir sentiasa dihati. Tiada susah untuk bangun tahajud dan yang paling saya rasai saya tidak boleh tidak membaca AlQuraan, terasa sesuatu yg kurang jika ia tidak saya baca. Bacaan saya yang kurang lancar dulu kini agak lancar dan begitu asyik membaca sambil menghayati makna Al Quran.
  Kini asya mula nampak jalan keluar dari kesempitan itu. Mohon empunya blog dan pembaca sekelian mendoakan segala yang terbaik untuk saya dan agar saya terus menjadi hamba yang beristiqamah dalam mengerjakan ibadah pada Allah. Sesungguhnya amalan membaca surah Yassin itu amat menenangkan hati seolah kegusaran itu terus terpadam sebaik selesai membaca surat ini. Alhamdullilah.

 27. Piyaaa says

  Assalammualaikum . pada usia yg sebegini muda saya tak layak untuk bercinta . oleh itu, saya telah memutuskan untuk menamatkan hubungan ni. Saya ada azam utk berhijrah tp kadang saya kuat dan kadang sya lemah selepas saya tau yg dia hanyalah memainkan perasaan saya. Saya cuba utk redha tp ada masa hati niy tidak kuat. apa yg patut saya lakukan utk meredhakan semua kesakitan ni?

 28. basiran says

  terima kasih mungkin yang saudara ku sampaikan diatas adalah petunjuk buat saya, dan merupakan wujud sayang allah kepada ku dengan membaca blog yang telah saudara tuliskan… amin ya rob

 29. intan says

  Saya baru saja memutuskan hubungan sama pacar saya, karena tidak ada restu dari keluarga saya buat pacaran sama dia :( saya bingung saya sayang sama dia krena dia sering x dijelek2in sama keluarga saya makannya saya putuskan dia, smjak putus saya lbih banyak terdiam dan menyendiri dari teman* dan keluarga:( tapi begitu saya baca blok ini begitu banyak inspirasi yang saya dpat dan saya sudah mulai bergaul dan tidan perna menyendiri, terimah kasi atas saran nya :)

 30. ena says

  ditingalkan suami tanpa apa2 sebab..suami mngikut telunjuk ibu..hanya allah yg tahu apa di dlm hati..brhari2 ncari ttpi tdk juga brtemu..kering sudah air mata..mncari ketenangan dan cuba untuk bangkit..mncuba untuk senyum..ttpi bibor umbara roda taaar lori yang terasa berat untuk senyum

 31. insan kecewa says

  Tanpa belas dn simpati, dia menghadiahkn kepada saya luka ini lg..remuk dn hncur jiwa ini..dia mngambil ank angkat yg bru lahir tnpa trlebih dlu mberitahu sya. Sedangkn dia telah brjanji utk hidup bersama sya. Sya tdk setuju dgn kputusan yg telah diambilnya itu. Dan dgn selamba dia berkata “sya trima jka awk nk ptuskn hubungan ini jika awk tdk stuju dgn baby yg sya ambil ini”. Hncur hati sya..trnyta dia lbh memilih baby itu drpd mmilih sya. Knp perlu mngmbil ank angkat sdgkn dia dn sya tlh mrancang utk hdup
  brsama? Knp dia buat sya bgini utk kdua kali? Knp..mudahnya seorg prempuan melukakn hti lelaki..

 32. hambaALLAH says

  sy terpanggil untuk melakarkan komen . sy putus tunang selepas hari raya aidlifitri yg lepas . sy yang putuskan pertunangan tersebut . sebelum sy membuat keputusan tersebut sy sentiasa berdoa supaya ALLAH tunjukkan jalan yg terbaik utk hubungan kami . alhamdulilah ALLAh beri sy petunjuk dgn perbuatan dia . hubungan kami mula bermasalah apabila dia mula menipu . dia kembali bercinta dengan bekas kekasih . dengan perempuan tersebut dia bg harapan dan ckp yg dia telah putus tunang dgn sy sedangkan pada masa tersebut dia masih tunang sy . dengan sy dia bagi harapan y sama . perbuatan dia menjelaskan semuanya . sy jadi tertekan dan serabut dgn situasi begini . sy berdoa dan memohon dr ALLAH . mungkin dia bukan yg terbaik utk sy . ALLAH meminjamkan dia utk sy cuma sekejap utk sy kenal dengan perangai manusia yg bermacam ragam . Ya ALLAH betapa agung nya kuasa MU . satu persatu ALLAH bagi sy petunjuk . tp y buat sy rs terkilan dia tidak pernah utk berubah atau menyesal . dan dia terus salahkan sy dalam hal ni . mana ada seorang perempuan boleh bersabar jika cinta dipermainkan . semoga sy terus diberi kekuatan utk menghadapi bermacam ragam dan perangai manusia .

  • zid a.r says

   As salam sis, saya bersimpati dengan apa yang sdg di hadapi oleh sis ketika ini. Insan yg kita sayangi..dan menaruh hrpn yg tinggi nmun ianya hancur di robek dek krn skp ‘penipu’ bks tunang. Dlm pd itu..sis tlh mengmbil jln trbaik iaitu dgn mmohon petunjuk dari Nya dn bkn mmbuat kptsn di saat prsn yg sdg marah. Pd pndgn saya..adlh lbh baik sis brhenti saja mmikirkn mslh ini dgn..melapangkn fkrn mungkin dgn melihat kehijauan pokok tumbuhan..awan yg biru dan semua yg trjadi ada hikmah di sebaliknya.iainya mematangkn kita dan hdp ini penuh dgn warni warna.yg pahit akn berakhir dgn yg manis. Sis, teruskn dgn brdoa dan solat istikhoroh agr dpt jodoh yg baik.. ya Allah ya Rahman ya Rahim..insyaa Allah

 33. isma says

  Kita smua boleh berubah. Yg penting kita nak berubah. Kita buat bnyak kesilapan n keterlanjuran, ttp Allah ttap memaafkan dan mnerima taubat bila2 masa shj. Asalkan makhluk-Nya meminta n x melupakan-Nya. InshaAllah Allah menemukan anda dngn sseorg yg telah direncanakan oleh-Nya. InshaAllah.

 34. insan82 says

  sy pun mengalami masalah yang sama..suami saya ingat kepada bekas tunangnya dan ingin kembali kepada tunangnya yang sekarang berstatus janda.. aku hanya memohon kepada allah.. jika dia bukan jodohku pisahkan aku dengan cara yang baik.. kalau dia masih jodohku kuatkan ikatan kasih sayang kami.. memang lalui saat2 ni sangat buat aku lemah… aku tidak henti2 berdoa agar di berikan petunjuk yang sebaik2nya…

 35. Hamba Allah says

  Bismillah..
  Artikel anda sangat menginspirasi saya …saya remaja 19tahun .seperti wanita pada umumnya yg sdg trbuai oleh sakitnya cinta pertama dlm hidup saya..hub.kami sdh brlgsg 4tahun
  Berat rasanya..hdp tnp dia.pda awalnya dia mmnt sy untk tdk pacaran lagi dg nya.tp sy selalu mggp dia pcr karena tuntutan yg g bs sy jlskn dlm cerita ini
  Stlh waktu berjalan ternyata dia dkt dg seorang ukhti yg sesungguhnya.btp hancur hati saya

  Mau mnljtkan hdp sj sulit skli

 36. fatiha says

  assalamualaikum
  saya sekarang mengalami masalah percintaan. si dia selama ini yang saya nanti dan syg rupanya mempunyai yg lain. si dia jatuh hati dgn janda ank 2. hati terasa sakit dan terasa di khianati. namun saya muhasabah diri, cermin diri & sedar diri… ini kerana mungkin saya kurang baik dan leka dgn amalan thadap Allah. oleh itu Allah jauhkan dia dr saya. namun saya memilih untuk kembali kepada Allah. mengadu dan terus mengadu…tiada lain yg saya pinta hanya ketenangan dan redha di hati. saya sedar jodoh maut semua d tangan Allah… siapa kita nak menghalang. doakan saya terus mendapat ketenanganNya.

 37. insanlemah says

  terima kasih atas nasihat&dorongan yg diberikan oleh admin. Sy pernah rasa kecewa yg amat sangat dulu. kecewa dlm cinta.tp kini sy sedar cinta manusia,janji manusia adalah palsu. Janji Allah itu pasti. sekarang ni sy rasa hilang semangat sejak ayah sy meninggal,cukup sadis.sy belum sempat berbakti kpd arwah. di luar memang sy xmenunjukan riak wajah sedih,tp tiap2 mlm memang sy rindu arwah ayah, lemah semangat nk belajar,lemah semangat utk teruskan hidup ni.

 38. hambaallah says

  ples tell me what shud i do now. Ujian ini sangat berat buat saya. Saya kehilangan motivasi dan keyakinan untuk meneruskan hidup.

 39. hambaallah says

  assalam admin.
  saya baru berpisah dgn kekasih saya. walaupun sedih, kecewa yg teramat sangat, saya bersyukur. Sepanjang kami bersama kmi terlanjur beberapa kali walaupun pada awalnya sy bukanlah seorang gadis yg liar. sy mendapat didikan yg sempurna drp kedua orang tua namun sy manusia biasa yg tewas dgn pujukan dengan pjuk rayu manusia. sy bersyukur kerana selama bersama dia, hati sy tidak pernah tenteram sebab selalu melakukan dosa. sy bertaubat, namun tidak lama sy akan kmbali melakukan dosa yg sama. Saya terlalu mencintai dia sehingga saya mencintai Dia yg lebih menyayangi sy di dunia ni. Sy terlalu takut ditinggalkan sekiranya tidak menurut kemahuan kekasih saya. mungkin takdir yg dicipta Sang Pencipta utk memisahkn kami akan menjauhkan diri saya daripada kemaksiatan ini. Cuma, sekarang saya terlalu risau. sy rasa tidak layak untuk disayangi oleh seorang lelaki kerana saya bukanlah wanita yg baik dan suci. Saya pernah melakukan dosa yg xmungkin akan dapat diterima oleh seorag lelaki yg sepatutnya menjadi suami saya. Saya juga ingin bahagia seperti wanita yg lain

  • Insan Terpanggil says

   Wasalam…

   sy tpanggil utk mberi komen di post awak… Entahlah, sy juga mcm awk bru saja ptus cinta..ttpi pcayalah, krna Allah sygkn kita, dia putuskan kita dripada perhubungan yang tidak sihat, tidak diredhai, penuh dosa dan lalai.. krna syg, kita buta mata, buta hati..kita sanggup lakukan apa shja smata2 krna tidak sanggup utk khilangannya… ttpi pcayalah, dia bukan jdoh yg tbaik utk kita atau Allah ingin menjarakkn hubungan tsebut memandangkan bgelumang dgn dosa.. sesungguhnya Allah myayangi saudari. Terus pohon doa dan btaubat kpdNya dgn seikhlas hati.. Jgn risau pasal jodoh. Jodoh, Ajal, maut, Allah yg tentukan… Jika dia (bakal jodoh) memang sudah ditentukan buatmu, dia pasti akan dpt trima saudari seadany.. tidak ada satu manusia pn yg bna2 suci dpd dosa. Justeru, apa yg plu saudari plu lakukn, hanyalah terus bdoa, bdoa, bdoa, tawakal, dan berusaha (utk jodoh dan btaubat)

 40. nurul says

  Assalamualaikum..

  Terima kasih atas perkongsian tips..Semoga hati saya akan lebih tenang..

 41. nuR_caHaya says

  aku tahu tdk ada insan yg tdk d uji dgn rasa kcewa,sedih,,,tp aku spt dah tk mampu utk terus hdup besma nya,siapa yg tk kcewa bla rmhtgga sering kali d uji pelbgai mslh,,,wahai suami ku apa slh,dosa ku pd mu knp engkau bhgia melihat isteri mu menderita,,,ya tuhan,pimpin lah tiap langkah ku agar aku tetap mampu mengharungi dugaan mu ini,,

  • says

   Saat puan mengalami kesedihan, ketakutan, atau kecemasan, ada tiga kalimat yang boleh puan gunakan untuk berzikir.

   – Istighfar, memohon ampun kepada Allah.
   – La haula wala quwwata illa billah (Tiada daya upaya dan tiada kekuatan kecuali dengan pertolongan Allah)
   – Hasbunallaah wa ni’mal wakiil (Cukuplah Allah menjadi Penolong kami dan Allah adalah sebaik-baiknya Pelindung)

   Semoga puan terus tabah dan jumpa jalan penyelesaian

 42. kiranawilliam says

  Asalamualaikum,
  saya juga sekarang tgh kecewa dek kekhilafan suami trcinta…dia xbnyak buat salah tpi dia slalu ulangi perbuatan dan kesilapan yg dia pernah lakukn…hati sya rasa hancur remuk bila asyik terkenang apa yang dia telah buat…sya cuba kuatkan hati tpi stiap kali sya lakukn hati sya akan bertanya terus menerus “knpa dia buat mcm tu”…dia tak syg kt sya ke?..terus terang sya katakn sya tak boleh buat hari sya sempurna jka perasaan sya terhadap masih gundah gulana..smua bnda sya buat sya akan rasa tertekan…sya ingin maafkan dia tpi knpa sya kena buat berulang kali dan semudah nya dia ungkap kata maafkan saya syg..and until this time ..hes never call me yet…stress right..

 43. hamba allh.. yg ingin ktenangn says

  assalamualaikum..

  Di snie.. sy ingin mmnta pndngn rkan2..
  sy slma 4 thun blalu.. xpna hdup bhagia..
  hdup dngn tertekan.. luah dngn siapapn
  x ada yg ingin mmhami.. dngar n buat endh x endh je..
  ada sktika sy tlah brcinta psa zman p,skolahn..
  dlm msa bcnta 2 thn, sy da tlnjur bsma kkasih..
  skrg.. hdup x pna tnang dsbbkn sllu bfkir..
  apala nak jd dngan hidup sya d msa dpan nnti..
  sy x thu nak fkir apa.. slpas bcnta 3 thun, sy tlh d tipu..
  dan sy tngglkn dy krna tlalu sakit hati..
  skrng dy kmbli ingin bsma sy, , tp hti sy sdah tiada thdap dy.. hti sy dah jd tawar.. tp mslhnya skrng, sy x bleh cntai dy sperti dlu.. yg sy fkirkn sktng ini.. apakh yg hrus sy buat…. ?? adake sy patut bsame dy, wlau hati sy bkn miliknya lg.. ? xade lelaki lain yg akn 3ma sy yg sbgni tupa… hina d mata allah, , ada ka hidup sy akn bhgia spt org lain… sy juga ingin bhagia…

  maafkn hamba ya ALLAH..

  • servant of Allah says

   Salam. Tiada manusia yg suci daripada dosa. Dan sebaik2 hamba Allah ialah mereka yg bertaubat. Pintu taubat sentiasa terbuka luas. Dgn syarat, jgn ulangi lg kesilapan itu. Hati tdk tenang sebab dibayangi dosa silam. Hanya dgn kembali pada Allah, jiwa akan tenang. Percayalah, hati akan tenang jika merasai kemanisan iman.

 44. says

  Assalamualaikum, saya mengalami nasib yg sama dengan suami terluka
  cuma wife dpt orang pakistan saya dpt orang sekampung ngan orang tempatan. apa yg dimushkilkan setelah 7 tahun saya kahwin kali ni saya dpt cabaran dan dugaan dimana isteri yg saya sayangi nak tinggalkan saya
  lagi 2 minggu nak raya nie dia nak beritahu dia tak mau bersama dengan saya ..apa yg diceritakan dlm suami yg terluka sama cuma beza dia pakai fb wife saya pakai wechat
  apa yg harus saya buat

 45. says

  Slam…sy xtaw nk luah kan pqasaan sy kat mna.. sy dah ada tunang..
  Tunang sy drver lory…bwak lory ayh dia….dya sllu gna duet ayh dya..dqi dlu smpai skqang klau dya gdoh ngn mak n abh dya…mk dya akn lpas pda sy…mcm2 mak dya cita…stiap kli bnda hat sma ja…aqi 2mak sy tpon mak dya tok ttap kan tarikh….mka dya kta duet dya xckop lg…xphah mak kta hntar skit 2…yg mna ada skqang ny…ok xphah…pas2 aqi ny mcm2 mak dya kta kat sy..mak dya kta mak sy paksa squh buat kndqi cpat2…pas2 dya kta dah mak sy pksa teqima je lah bpa hat ada pon……bqu2 ny…mak sy msok hspital…sy ajk tunang sy tman sy..pas2 mak dya kta m.cik tgok sy yg dok ajk ank dya….sy ja yg dok ambk dya……mak dya ngn tunang sy sllu gdoh…bila gdoh sy lah tmpat mak dya lpas mqah….sy btoi2 tkanan….dgan mslah mak skit….kmi dah tunang dkat sthon lebih dah…mak sy nk percpat kan prkahwinan…sbb mak xshat…apa perlu sy buat…harus kah ptus tunang ja….tp sy xmaw mak ayh malu..sbb dah plih tarikh……

 46. says

  Slam…sy xtaw nk luah kan pqasaan sy kat mna.. sy dah ada tunang..
  Tunang sy drver lory…bwak lory ayh dia….dya sllu gna duet ayh dya..dqi dlu smpai skqang klau dya gdoh ngn mak n abh dya…mk dya akn lpas pda sy…mcm2 mak dya cita…stiap kli bnda hat sma ja…aqi 2mak sy tpon mak dya tok ttap kan tarikh….mka dya kta duet dya xckop lg…xphah mak kta hntar skit 2…yg mna ada skqang ny…ok xphah…pas2 aqi ny mcm2 mak dya kta kat sy..mak dya kta mak sy paksa squh buat kndqi cpat2…pas2 dya kta dah mak sy pksa teqima je lah bpa hat ada pon……bqu2 ny…mak sy msok hspital…sy ajk tunang sy tman sy..pas2 mak dya kta m.cik tgok sy yg dok ajk ank dya….sy ja yg dok ambk dya……mak dya ngn tunang sy sllu gdoh…bila gdoh sy lah tmpat mak dya lpas mqah….sy btoi2 tkanan….dgan mslah mak skit….kmi dah tunang dkat sthon lebih dah…mak sy nk percpat kan prkahwinan…sbb mak xshat…apa perlu sy buat…harus kah ptus tunang ja….tp sy xmaw mak ayh malu..sbb dah plih tarikh……

  • yaya says

   assalamualaikum, bg pendapat skit. terpulanglah pd diri sendiri, tepuk dada tanya iman. buat istikharah penuh jiwa dan yakin ALLAH akan beri yg terbaik. seberat mana pun kita diuji, akan datang kebahagiaan itu sekalipun bagi kita ia mustahil. kita ada akal, kita boleh fikir tapi janganlah fikir menggunakan emosi. rasionalkan diri, yakin ALLAH akan beri yang terbaik untuk kita yang kita perlu bukan kita mahu keep smile c:

 47. stilleto says

  terima kasih,saya akan cube ikut semua yg awak bagi,mslah saya x sebesar mana,tapi kadang hati saya terlalu lemah untuk menampung,saya ada sorang kwan baik lelaki,selama saya berkawan dngn die,tiba2 saya sedar saya jatuh cinta dengan dia,tapi malangnya saya takut na bgitau semua tu,dan dia plak suka pada seorng prmpuan ni,wlaupun hati sya terluka,saya tetap tlong die untuk dpatkan prmpuan tu,tapi bile die da rpat dngn prmpuan tu,saya dan die smkain jauh,die dah x ada masa dngn sya lagi dah,sya x tau sma ada sy na nngis atau ketawa,sungguh sya terkilan…

 48. noor.. says

  Assalamualaikum…tiada tempat ku mengadu tentang tekanan perasaan yg ku alami sekarang ini ,masuk tahun ke3 aku berkhawin dan selama itu la juga aku jadi surirumah sepenuh masa..pada awal perkhawinan aku rasa cukup bahagia biar pun dirumah saja..aku boleh tersenyum srpanjang masa dan dgn hati yg gembira buat kerja2 rumah yg tak pandai habis2..sebab suami ambil berat dgn ku..setiap hujung minggu ada masa nya sama aku..tapi srkarang sejak menteri di jabatn nya bertukar kpd melayu..hilang semuanya..hujung minggu ku bersama suami tiada langsung..sibuk ikut progrm menteri..aku plk penat kerja2 dirumah semakin terasa..aku bosan ,menunggu masa bersama suami di hujung2 minggu..mcm dulu..berbuka puasa pun sibuk dgn menteri ..hari rayamke dua pun dgn menteri..menteri tu pun tiada otak buat rumah terbuka raya ke 2..saya benci dgn keadaan ini..aku rasa tiada makna bersuami..aku terasa diri aku mcm pembantu rumah saja..sedih sangat..semua sendiri2.

 49. Achik Yana says

  Wassalam… sy mangsa rogol… dihantui mimpi dan trauma… kemudian jd mangsa penderaan boyfriend lpas dia tau sy pernah dirogol.. tampar tendang tumbuk dicucuk rokok… mangsa fitnah dia bila sy tggalkn dia.. satu kampus percaya fitnah dia yg sy ni perempuan jalang tidur dgn ramai lelaki n gugurkn kandungan byk kali… semua pulaukn sy.. kmana sy pergi akn ade yg berbisik.. ape salah sy? …. kawin dgn lelaki yg sy xsyg… rupanye kaki penipu dan lyn sy mcm pelacur utk puaskn nafsu… lupa tggungjwb.. paksa sy berhutang dgn kwn utk tggung mkn minum kami… ibu mertua buat sy mcm hamba… selalu minta duit… klau xbg sy akn dmaki… sy minta diceraikn… kandungan 8bulan.. talak dilafaz di mahkamah… ape slh sy? Skrang anak berusia 7bln.. tiada nafkah atau tanya khabar… dpt keje kerajaan.. rakan sekerja mula sebar fitnah ttg status janda sy.. jaja cerita rumahtangga sy… semua di dlm artikel ni sy da try… xde kesan… ambik kaunseling n anti dep pil.. xde kesan… mimpi tu xpernah hilang… trauma tu xkn habis… sentiasa badluck.. why me? Ape salah sy..

  • nur adlina says

   rilex…and never give up…ingat!!bkn kita sahaja yang duduk di dalam dunia ni….masih ramai lagi yang menderita,tetapi kita tidak tahu…yang penting ingat pada yang satu….senyum…jika ada yang memaki,pakai earphone…ok?!…kaum hawa harus kuat!!!…ok?!!!…banyakkan doa and solat sunat..

   • Achik Yana says

    Paling xsuka klau ade yang bandingkan ape yg sy lalui dgn penderitaan sy… kamu perlu lalui sendiri ape yg sy lalui baru kamu tau xkn ade perbandingan… sy spernah perlekehkan kesusahan org, sy sentiasa menolong.. jadi sukarelawan, derma itu ini… dgn harapan hati sy la tahzan.. buku2 kitab2 sy baca.. la tahzan.. tapi ketenangan itu bukan percuma bg sy.. masih trus mencari.. jatuh bangun jatuh lg bangun lg… luka sy xkn sembuh, luka baru pula timbul.. tlong doakn sy.. doakn Allah swt berlembut dgn takdir-Nya terhadap sy

    • yaya says

     pegang kata-kata ini –> Ujian yang kuat untuk orang yang hebat.
     kita akan marah bila orang kata ‘sabarlah, bukan awak sorang je yg diuji……’kita marah sebab hati kita tidak tenang jadi apa sahaja yang kita dengar kita akan fikir ia buruk sebab emosi kita tak stabil. c: sakit, pedih, luka, kecewa sebab ALLAH nak ajar kita supaya menjadi seorang yang kuat. mungkin satu masa nanti akan datang seseorang yang mempunyai pengalaman yg sama dengan kita, dia luahkan pada kita dan kita dapat menasihatinya kembali kerana kita dulu pernah berada di dalam ‘kasutnya’. apabila kita dilanda masalah, berilah pakar motivasi hebat setara mana pun ia tetap tidak dapat mengubah apa-apa pun kerana hanya diri kita mengetahui apa yang kita lalui dan apa yang kita rasa. cukuplah kita sendiri menjadi pakar penasihat kerana kita tahu apa yang terbaik untuk kita. percayalah, setitis air matamu yang mengalir kerana diuji adalah pahala bagimu. dan berjaga-jagalah kerana setitis air matamu yang mengalir kerana terluka dengan perbuatan orang menjadi peluru berpandu yang cukup berbahaya kepada penzalim itu. ketauilah, doa orang yang dizalimi tiada hijab kerana saya sendiri adalah orang yang dizalimi dan ada sedikit kisah yang kamu lalui saya juga merasainya. c: keep smiling even you’re crying( ehehe broken eng), yakinlah ALLAH bersamamu dan ALLAH memberi yang terbaik untukmu yang kamu perlu bukan yang kamu mahu

  • Azam Ahmad says

   sabar cik..kadang2 kita rasa kita lah yg paling malang…ye cik trauma..saya paham..sbb saya punya pengalaman sendiri..saya hilang kaki kanan..dalam kemalangan..saya akan sentiasa doakan cik…
   saya sendiri pon mencari jalan saya balik..setelah hidup dalam kesilapan..insya allah..orang yg allah sayang sentiasa akan diuji…allah yg org xsayang..akan diberi kemewahan walaupon lupa pada Dia…cik antara org yg allah sayang…sebab tu dia uji cik..
   selalu istighfar..sentiasa bersangka baik ya,,

   • Achik Yana says

    Xder fcebook… terlalu byk gangguan, hacker yg hack dan membawa fitnah… just guna fb adik sy… atie loviey

  • servant of Allah says

   Assalamualaikum.cik, dunia ni hanya sementara utk kita bersedih atas semua kesedihan itu. Kita perlu ingat yg dunia ini hanya ujian. Sy percaya cik ni berjiwa kental sbb diuji sebegini rupa. Dekatkan diri pada Allah. Hayati kemanisan iman. Dari situ, in sha Allah hati akan tenang. Sdh cuba cara d atas n pelbagai cara tp xberkesan jg? Check blk niat n ibadah kita cik. Mngkin ada yg kurang. Org memfitnah tu hal diorang la. Mulut manusia tdk akan berhenti bckp. Yg penting kita tahu apa yg kita buat tu btl.hidup ni bkn la utk penilaian manusia tp Allah la yg menilainya. Teruslah kuat cik. Masih ramai yg memerlukan cik dlm hidup ini.

  • Mukhlis says

   sy bru2 ni alami kekecewaan…gadis idaman disunting org…diatur oleh keluarganya…rse kecewa sesgt…kecewa sbb beliau seorg yg betoi2 baik…mnjaga akhlak…dan beliau bgtau beliau mmg tggu sye…tp sy lmbat sedikit…rse ralat dan terkilan sesgt…smpai sy rse tak mungkin sy akan jmp yg sebaik beliau…ttapi rupenye ade yg lbh hebat kisah dukanya…sehingga sy rse apelah sgt kekecewaan sy ni…maka sya doakan agar Allah permudahkan urusan hidup awak…Allahulmustaan…moga Allah gantikan kisah duka awak dgn kebahagiaan dipengakhiran…doakan saya juge :'(

 50. suami terluka says

  Assalam Admin dan semua pembaca,

  saya ingin meluahkan perasaan saya dan ingin meminta nasihat dari anda semua. jika dilihat dari hampir keseluruhan comment rata rata suami atau lelaki yg bermasalah. berlainan dengan saya dimana isteri saya telah melakukan sesuatu yang tak masuk akal bagi saya. saya telah berkahwin hampir 13 tahun dan mempunyai 3 org anak. tahunlepas(2013) merupakan tahun malang buat saya dimana isteri saya telah menjalinkan hubungan dengan penjual carpet berbangsa Pakistan tanpa saya menyedarinya. yang menyedihkan saya lagi, isteri saya minta beli smart phone dgn alasan boring duduk di rumah dgn smart phone boleh layari internet utk dengar ceramah. saya pun percaya sebab isteri saya orang yang baik sebelum ini dan anak imam lagi. dia juga minta saya download lagu lagu hindi yang disukainya tetapi lagu tersebut lagu yang diminati oleh kekasihnya itu.
  saya menyedari perbuatan isteri saya apabila terbaca ayat “sayang” dalam hp isteri dan apabila saya tanya dia, dia berkata kawan tempat kerja lama dan sekadar melawak di fb (wife 3 tahun jadi surirumah). saya memaksa dia utk buka fb utk saya baca, dia tak bagi dgn pelbagai alasan. Pada malam hari dia menangis dan memberi saya baca fbnya. terdapat chat antara dia dgn rakannya dan tiada apa sangat kerana isteri sentiasa elak unsur unsur sex yg dibaca sembang oleh rakannya antaranya “saya isteri orang takkan saya nak main dgn orang lain ” . saya terima seketika itu dan meminta isteri saya henti perbuatan itu dan isteri menurut dgn tutup semua kenalan fb. saya turut tanya pernah jumpa atau keluar dgn rakannya, dia berkata tak pernah tetapi desakan saya setiap masa membuat dia mengaku pernah jumpa sekali saja.
  saya masih curiga dan saya telah set dan monitor call hp wife saya. tekaan saya benar , isteri masih berhubung dgn lelaki yg dikatakan rakannya dan apabila ditanya dia berkata ” takut saya ambil tindakan cari dan gaduh dengan rakannya’. saya cuba menghubungi nombor tersebut tapi tak pernah dijawab. akhirnya saya berjaya buat panggilan ke pejabat rakannya itu dan didapati nombor hp tu bukan miliknya dan rakannya juga berkata tak pernah jumpa pun(isteri berbohong kerana tak tahan desakan saya).ini bermakna ada seorg lagi iaitu lelaki pakistan itu. Semua FB dgn lelaki itu telah dipadam oleh lelaki itu atas permintaan isteri saya.
  Isteri mengatakan dia hanya berkawan dan mengganggap lelaki itu sebagai adiknya dan dia seronok kawan dengan lelaki itu kerana boleh berkongsi masalah. saya pula kerap outstation kerana dalam proses naik pangkat terpaksa hadir kursus. saya bertanya lagi pernah keluar kah dengan lelaki itu, dia kata tak pernah sekadar sembang saja.
  saya mula buat solat istikharah dan sering mimpi benda yang tak baik. saya cuba bertanya isteri saya , jawapannya tetap sama dan akan berakhir dgn pergaduhan,kesian anak anak saya tertekan melihat kami gaduh.
  saya tak tahu nak buat macam mana nak tahu apa kesudahannya kerana FB dah padam, sms pun sama tetapi hp wife saya yg boleh merekodkan perkataan yg pernah diguna. apabila menekankan saya perkataan keluar perkataan seterusnya sehingga terbentuk ayat. ayat ayat ini amat menyakitkan saya.berikut antara ayat ayatnya;
  I tak suka ini mcam rasa lagi. sikit pun tak mau ingat ok.i love u.
  I tak mau cakap lagi. sikit jam I pi u tunggu.
  sikit2 cerita la u nie nak buat camana?
  kenapa u mau tido sama I?
  sayang.i selalu mau ada sama u itu pasal la.i cepat mau balik sini
  I mau bawa u pi sana tido u tak mau.
  u selalu pegang cepat boleh besar na? jumpa.ini malam
  I sudah sampai penang court. Mana mau jumpa?pukul berapa mau pi sana.
  I bawa u pi sana tido u cakap la berapa suka mau pi sana.
  u suka pegang nnti itu size tak serupa I macamana?
  I punya banyak kecil mana ada susu mau kasi u tau sayang.i mau u punya love
  I banyak susah tau mau tido sama u
  I tak boleh buat itu macam banyak salah sudah buat
  kita 2 org pi boleh buat itu macam banyak salah sudah buat sama I punya husband la.
  I banyak sad tau I sama u tak boleh kawin sampai mati.
  I punya hati banyak sad tau I tadak suka sama dia. dia cakap dia sudah block itu net but dia still
  mau love sama I.i apa buat?
  I tak boleh touch sama u because I punya husband tanya itu pasai I skrg tak boleh tipu sama dia.
  U punya angry bird banyak naughty..
  I banyak suka itu size tak serupa I punya husband.
  I punya banyak sakit la.
  I banyak happy main sama u
  U rasa u punya air ada masuk ka
  I banyak takut la plz jawab I banyak worry la
  Sayang.u rasa u punya air sikit pun tadak masuk kan?
  I banyak susah tau mau control sama u. I banyak worried la. .
  kita dua org banyak salah sudah buat sama I punya husband la.

  hati suami mana boleh tahan perasaan ini. Wife mengaku pernah keluar sebanyak 3 kali sahaja, sekali dgn bawa anak kecil saya utk tunjuk tempat, pergi makan kerana pertolongan sebelum ini dan sekali lagi tolong bawa beli carpet. setelah baca ke semua ini saya, saya sentiasa paksa wife utk cerita yg sebenarnya tetapi jawapan yg diterima sama saja iaitu tak penah buat benda mcm tu semuanya sekadar Sms saja..lelaki pakistan pernah saya jumpa sebelum baca mesej2 ini , dia berkata bersumpah dengan AlQuran tak pernah berzina dengan wife saya. Wife saya pula enggan bersumpah dengan alasan kenapa saya tak percaya isteri yang telah 13 tahun bersama, kenapa tak yakin dengannya tetapi akhirnya bersumpah juga atas desakan saya.
  Setelah baca pula saya kembali bingung , apakah benda ini terjadi? saya terus mendesak setiap masa sehingga isteri minta saya ceraikan dia kerana tak sanggup terima tuduhan itu. keadaan saya jadi tak menentu dan terpaksa menerima rawatan mental kerana saya telah beberapa kali cuba bunuh diri dan melukakan badan saya. saya tak sanggup berpisah dengan isteri saya kerana saya terlalu menyayanginya ,hanya Allah yg tahu perasaan saya. setelah menerima rawatan selama 6 bulan saya rasa ok, wife saya juga mengaku salah berkawan dengan lelaki itu dan insaf serta bertaubat tetapi samada berzina atau tidak masih menganggu fikiran saya..
  Saya kembali mendesak wife saya, akhirnya dia mengatakan dia dipaksa lelaki itu dan benda tu berlaku terlalu pantas sehingga kedua dua mereka tak menyedarinya. Dia berkata kejadian itu berlaku semasa menolong lelaki mengambil carpet dan ianya berlaku di dlm kereta . soalan saya kenapa tak halang dan benda ini tak akan berlaku jika sebelah pihak yang mahu, takkan siang hari boleh buat mcm tu…. Saya tak bole tidur dan tak boleh nak kerja , saya jadi jadi tak menentu…bosan dengan hidup, nak solat pun tak boleh..nak bunuh diri kesian kat anak anak dan mak saya selain itu hukum bunuh diri saya tahu, tension sungguh…nak cerita kat siapa , takut aibkan isteri pula…serba salah…

  melihat keadaan saya , isteri saya berkata dia bohong kepada saya kerana saya sentiasa desak dan buat tuduhan. semua cerita itu rekaan saja, takkan lah dia nak buat di siang hari di tempat awam .

  kini saya tak tahu nak buat apa dah…isteri dah lama stop contact , lelaki itu pun dah balik pakistan,
  apa perlu saya buat? perlu terus mencari kebenaran atau terima apa yg isteri saya kata dan berserah pada Allah…….antara ayat yg sering wife saya kata ialah dia dah salah kawan dgn Pakistan tu dan hanya Allah yg tahu betapa dia menyesal, Kalau Abg sayang .xxxx(nama).. jgnlah fikir macam tu, XXX syukur kat Allah sbb dia lindung dari buat perkara tak elok , mungkin sebab xxx tak penah lupa yg xxx nie masih ada laki dan anak… xxx(saya) terima apapun keputusan Abg, xxx tak sanggup tengok Abg terseksa macam nie..

  Apa patut saya buat….bantu saya…..

  tolong bantu saya….

  • Nurul says

   Wsalam,..sekadar share pndapat… Jgn putus solat Istikharah, Solat taubat, Solat hajat. Minta pada Allah agar mmberi jalan penyelesaian & ketenangan pd awk. Inshaa Allah, Allah pasti akan menolong awk krn Allah yg mencipta kita Dia yg menjdikan sgala2nye termasuk dugaaan ni Dia yg beri pd awk. Sume yg berlaku pasti ade hikmah..jgn hilang pedoman & putus asa ye… Jangan mengambil jln yg singkat…membunuh diri dibenci dilaknat oleh Allah.. Ingatlah anak2 yg tersayang, takkan mereka nk dgr ayah mereka mati begitu? kasihan la pd mereka. Kalu bunuh diri mungkin selesai masalah dunia tp masalah dgn alam akhirat mcmane? x takut ke?? Jgn putus2 doa pd Allah.isi masa lapang dgn Al-Quran & solat hingga Allah kabulkan doa awk mmberikan jawpan & jln penyelesaian yg terbaik mgenai masalah yg awk hadapi. Moga Allah melindungi awk & keluarga awkmoga Allah berikan hidaya h & rahmat pd awk sekeluarga. Aaamiin

   • suami terluka says

    terima kasih …atas nasihat…hanya Allah tempat hambanya meminta pertolongan dan hidayah….Ya Allah bantulah hambamu ini.

    • Hamba Allah says

     Salam…setelah membaca cerita awak..saya x sangka ada yg lebih menderita drpd saya..saya cuma terluka disebabkan lelaki yg x pernah pun mencintai saya..cuma dia hanya mahu megambil kesempatan di atas kasih sayang saya terhadap dirinya…habis air mata mengenangkan nasib ini..saya umpama habis madu sepah dibuang..dia memilih untuk berkahwin dgn pilhan ibunya yg dtg drpd keluarga yg alim, orang sebelah rumah dan wanita itu jga berpurdah…saya juga ditolak disebabkan saya org sarawak dan dia cakap xde keturunan dia pun berkahwin dgn org luar..kalau bercerai pun dia dgn pilihan ibunya..dia tetap tidak akan berkahwin dgn org luar..sy tahu sy xde apa pun…ilmu agama x tinggi dan umpama tidak layak untuk masuk keluarga nya yg alim…saya kecewa sgt…setelah banyak saya berkorban..sewaktu dia susah masa belajar dulu..saya bersama dia dan tolong apa yg saya mampu padahal saya bukan nya berduit pun…sebelum berkahwin dengan wanita itu..dia melamar saya menjadi isterinya yg kedua dan saya juga sempat berjumpa dgn nya sbelum dia bernikah..tp saya digoda nya utk buat maksiat..padahal boleh dikatakan telah menjadi tunang orang…saya masih menyayangi nya..cuma hari-hari yg berlalu membuatkan sgala perasaan ini smakin hilang disamping dengan usaha saya untuk hanya mengejar cinta Allah..Allahu Akbar…Nasib baik ada Allah…Allah la yg memberikan kekuatan pada saya untuk terus meneruskan kehidupan dengan tenang dan gembira…

     Percaya la Suami yg terluka..Allah ada…banyak dekatkan diri pada Nya..mintak petunjuk kekuatan dan kesabaran dari Allah..memang mudah untuk mengatakan semua ini..sebab sy x di tempat saudara…tp percaya lah pada Allah..bahawa Allah nak saudara mendekatkan diri pada Nya..baca yaasin..zikir…solat taubat..tahajud..isthikharah dan solat syukur pada Allah….Ada hikmahnya saudara…

     Saya cuma boleh katakan ujian saudara denga ujian yg saya hadapi sangat la berbeza..berat tanggungan saudara..tp Percayalah Allah syg kan saudara…jgn berfikiran singkat dan jgn biarkan syaitan menghasut saudara…boleh dikatakan..ahli-ahli kubur di alam barzakh sana banyak yg mengharapkan untuk hidup semula di dunia ini untuk bertaubat dgn sebenar-benarnya taubat pada Allah dan kembali hidup untuk beribadah pada Allah..tp saudara pulak mahu mengambil nyawa sendiri semata kerana seorang isteri yg “curang” pada saudara…Allah amanahkan tubuh badan ini untuk kita jaga, anak2 dan isteri untuk saudara jaga..

     saya harap saudara bersolat taubat…selepas itu solat hajat dan juga isthikharah…hapuskan segala dosa terlebih dahulu sebelum memohon hajat pada Allah…menangis lah dengan Allah..luahkan apa yg tersirat..sesungguhnya Allah dekat dengan kita..cuma kita yg selalu menjauhkan diri daripadaNya..saya cuma boleh cadangkan pada saudara…berilah peluang pd diri saudara untuk mendapat ketenangan terlebih dahulu dengan mendekat kan diri pada Allah..pergi bercuti..atau kalau berkemampuan…pergi umrah…fikir masak2 samaada mahu memberikan isteri itu peluang kedua dgn memberikan kepercayaan padanya sekali lagi..bina kembali kasih syg yg smakin pudar di antara kalian…setiap org pada saya..deserve for a second change…kalau tidak…berpisah lah dahulu dengan cara baik…mungkin saudara akan berjumpa dgn seseorg yg lebih baik lagi…bukan lah saya menggalakkan saudara pergi meninggalkan si dia…tapi kalau itu yg terbaik utk kedua2 pihak..bagi saya tidak salah..sebab itu bercerai adalah dibenarkan walaupun perkara itu amatlah dienci Allah swt…beri ruang pd diri masing2..sebelum apa2 tindakan yg bakal dibuat..berbalik lah pada Allah…

     percaya lah saudara..kalau kita bersabar dan redha dengan sebenar benar nya redha..Allah pasti akan memberikan hikmah yg terbaik untuk kita..

  • hasanatul atiah binti jaidin says

   Assalamualaikaum encik,

   dari pendapat saya yang kerdil ini, apa yang encik kena buat:

   1) beri hukuman, cakap-cakap je tak guna. tinggalkan tempat tidur. jangan tido dengan isteri encik untuk seketika sebagai hukuman. tak berjaya jugak, jangan bercakap dengan dia, lastly kalau tak nak berubah jugak, pukul dengan cara yang islam anjurkan, berlapis, dengan kain ke.

   2) cadangan kedua saya, encik dan isteri selalu datang ke majlis-majlis ilmu. percayala hati isteri ini lembut sebab itu suami memimpin, isteri di pimpin. setiap maghrib dan isyak bawak g masjid. angkut skali anak-anak. masjid kan cantik dan tenang.. Hidayah Allah pasti mudah nak dapat.

   3) Kalau isteri dah cakap tersalah kawan dan nak berubah. sampai dah masa encik take control. buang smartphone. no gadjet2 dalam rumah. tukar no telefon. jgn bg keluar sorang, g pasar ke ape. amik kunci kereta, pasang cctv kt umah. hati kena kering. Niat fisabillillah…sbb kita xnak maksiat dan zina terjadi dalam ummah.

   4) beli air anugerah, baca selawat,al-fatihah,3 kul, pegang kepala isteri masa nak tido, baca doa dan hembus dan suruh dia minum air yg encik dah doa.

   5) andai semua di atas dah buat dan dia tak berubah. bercerailah, jangan jadi lelaki dayus.jangan jadi suami dayus. jangan masuk neraka kerana dayus. sedangkan rasullullah saw sendiri pernah bercerai lantaran sikap isteri baginda (saya lupa namanya) yang suka merungut, tetapi di rujuk kembali setelah isteri baginda menyesal di atas kesalahannya dan isteri rasullullah saw tersebut menjadi pemikir islam yang terbilang selepas itu.

   dan ingatlah lelaki yang baik untuk wanita yang baik. wanita/ lelaki yang baik itu adalah mereka yang taat pada Allah swt,bukan perlu jadi ustaz dan ustazah .

   • suami terluka says

    terima kasih….isteri mmg dah insaf dan tak kawan dgn lelaki lain tetapi saya sukar nak lupa dan juga tertanya tanya samaada dia pernah berzina atau sebaliknya…perlukah saya terus mencari kebenaran ataupun maafkannya dan teruskan hidup dgn nya seperti biasa…

  • SayaYgTerluka says

   Saudara, saya sangat faham dengan apa yang saudara rasa. Saya sendiri mengalami masalah yang sama.

   Semuanya bermula sejak suami dapat kerja kerajaan. Mungkin kerja yang tidak banyak dan punya kawan2 yang suka berkongsi2 cerita sex. Suami saya berubah dengan sekelip mata.
   Lima tahun usia perkahwinan kami. Dia berubah di saat kami punya cahaya mata. Apa lagi yang dia inginkan? :(

   Apa yang perlu saya lakukan? saya menjadi semakin trauma apabila suami sanggup melepaskan saya hanya kerana seorang perempuan. Rayuan saya tidak diendahkan lansung. Tapi kami telah sambung semula selepas seminggu bercerai. Mudahnya bagi dia. Memohon maaf dan berjanji untuk tidak melalukan. Tetapi selepas seminggu kembali menjalinkan hubungan. Saya dah puas mengangis merayu dia lansung tak menindahkan saya.

   Hubungan kami masih baik. Dia melayan saya dengan baik, tapi dia mula mengunci telefon. Outstation sana sini. Saya diamkan sahaja. sebab saya percaya dia sudah berubah. Tetapi rupa2nya dia masih belum berubah. Saya terjumpa telefon keduanya hancurnya hati saya bila saya terbaca sms dia melanggan perempuan ketika outstation. Bayangkan saya yang menghantarnya ke airport dan mengambilnya bersama anak.. tergamak dia melakukan semua ni pada saya. Saya nekad untuk pergi ke pejabat agama.

   Melihat riaksi saya yang nekad untuk menamatkan semua, dia berjanji lagi untuk berubah sepenuhnya. Untuk 2 minggu ni saya nampak perubahan dia.. Tapi saya tidak mampu untuk percaya. Hati saya rasa tidak tenang kerana asyik memikirkan tentang kecurangannya. Hati saya rasa tak tenteram bila memikirkan layanan dia yang baik di hadapan saya dan curang dibelakang saya. Saya kerap merasakan dia akan mengulangi apa yang pernah dia lakukan. Hati saya macam mati :(. Perlukah saya percayakan dia lagi? Saya sangat2 ingin menamatkan semua. Saya tidak sanggup untuk ditipu lagi :(

   • hudhud says

    Saya mengaku kalah pada skandal yg ke9. Yg baru 3 bulan kami habis iddah dan terus dikahwininya. Bagaikan perkahwinan yg dipertahankan 11 tahun dan dianugerahkan 3 anak tiada harganya bagi dia.

    Saya yg memohon cerai. Kerana dia mengaku berzina dgn 8 org wanita sepanjang tempoh perkahwinan dan dia mengatakan itu cuma cara hidup moden.

    Adakah saya lebih bahagia kini?

    Kdg2 happy…tidak perlu mendengar cemuhan apabila saya meminta dia menemani saya solat bila keluar bersama. Tidak perlu dilayani bagai org yg x wujud apabila dia pulang dari kerja.

    Saya tidak menyesal dgn perceraian tapi kdg2… saya juga tidak mampu menolak rasa sedih dgn apa yg berlaku.

    La tahzan. InnAllaha ma’ana.

   • SayaYgTerluka says

    Mungkin perceraian boleh membuatkan kita terhindar daripada terus menerus menyebabkan suami kita terjerumus ke alam zina. Dan mungkin boleh membantu suami kita untuk tidak terus menerus berlaku zalim terhadap kita dan anak-anak.

    Saya turut merasakan mungkin perceraian adalah yang terbaik. Saya tidak pasti dia sudah berzina atau tidak.. Setiap kali saya tanya dia mengatakan belum.. SMS yang saya tunjukkan pada dia juga.. Dia katakan tidak sempat.. Saya semakin runsing sekarang. Saya sayangkan dia.. Sayangkan perkahwinan kami.. Tapi saya rasa terlalu sakit dan tak mampu untuk saya pertahankan lagi.

    • inas says

     Salam…saya terpanggil untuk menulis disini setelah membaca comment dr Putra1308…sedih rasanyakan jika org yg tersayang curang kpd kita…Saya fikir kaum Adam tidak terasa bagaimana hati terluka, disakiti..bila kita diduakan….rupanya ada juga kaum Adam yang dapat merasainya…..bukankah selalunya kaum Hawa sahaja yang disakiti?

 51. haslina haya says

  assalamualaikum semua…sy juga sedang mencari kekuatan rohaniah kerana sekarang suami sy ingin berkahwin lagi dgn wanita lain yng lbih muda cantik dsbnya..walaupun tahu dia tidak mampu untuk berlaku adil terutamanya dari segi kewangan krn saat ini sy yg lbh bnyak menanggung keluarga ini berbanding dia..namun begitu kluarga pempuan tu tak kisah dan sanggup untuk menangung kesusahan suami saya.,..sy sgt sedih kerana kami mempunyai sepasang anak yag msih kecil dan perlukan perhatian dari seorang ayah. dia lebih suka berkongsi masalahnya, kegembiraan kesedihan dgn perempua itu berbanding saya.malah dia juga tidak benarkan sy menyentuhnya atau menganggunya…sgt2 sedih..tp perlukah saya bercerai dengannya disebabkan msalah ini..tolonglah saya…

 52. Sadness says

  Terima kasih sy mmg tengah kecewa dan sedih skng. 10 thn sy mgamalkn surah2 meringankan jodoh namun hingga saat ini sy masih sendiri.sy panjatkan doa lewat sujud dlm setiap solat Dan masih berdoa shiingga saat ini.sy tidak berputus asa kerana sy percaya rahmat Allah lebih besar dr kekecewaan sy.sy mmpunyai teman lelaki yg dikenali hmpir 6 thn namun shingga saat ini, jodoh kami belum smpi2 lg. Dia bukan lelaki yg beragama, solat pun entah buat entah tidak. Tetapi dia mmg menyayangi sy sepenuh hati.sy pulak bkn perempuan solehah tetapi berusaha mnjadi wanita muslimah yg baik.mungkinkah ini sbbnya Allah tahan jodoh sy ini. 2 – 3 bulan lalu sy berbincang dgn teman lelaki ttg status perhubungan kami.slps itu sy amalkn mbc yaasin stiap hari dgn niat semoga Allah mbantu sy ditunjukkn jln keluar dlm segala keserabutan hidup.hati sy sya pasrahkn atas segala ujian dan jln keluar yg bakal Allah tentukn.tiba2 sy disapa lelaki yg bekerja 1 ofis melalui whatapps, dr situ sy mula mgenali lelaki yg pada mulanya sy sangkakan suami org.sy mlyn sbgai kwn biasa dan tiba2 apabila dia bertnya status sy samada single or taken.sy tak mampu mnjawab dgn tepat.akhirnya sy mberi jwpn sy masih sendiri. Selepas itu dia sudah berhenti mnghubungi sy, sy akui mmg tersiksa dgn situasi ini.d ofis sy masih mampu senyum dan bertegur sapa.namun hati sy kecewa sangat2.

  • eg says

   boleh saya th ape y terjadi dengan kenalan 6 thun awak dan kenapa kenalan baru awak berdiam selepas awak bgth status awak??

 53. muhd aqmal says

  nk tambah,seharusnya surah al mulk dibaca sampai habis before tido kerana shafaat surah al mulk ni sgt dahsyat mampu melindungi kita dri azab kubur..

 54. gadis borneo says

  Terima kasih atas perkongsian..saya nk tnya mcm mna cara untuk kita zikir yg bkn setkat pda mulut je.. yg mcm admin ckp?

 55. anie says

  Salam kpd smua pmbca..
  Sy juga mngalami kesedihan n kekecewaan ats prkhwinan yg bru nk msuk 4thun..mmpunyai 1org ank llki..suami kerap curang diblkg sy.. n. Sy xtau apa yg di buat di blkg sy.. sy kerap trjumpa msj2x dia ske brtanya hal2x pompuan utk menaikkn ghairahnya..n msj brsma rakan llki yg brsuhabat nk kuar dgn awek2x yg nk kuar dgn mereka..
  Sy rsa amat trtipu dan sy trllu bremosi bila somi lari ke toilet apabila sy sdg nmpk die msj pompuan. Sy ingin rmpas nset tu tp die trus off nset n mrh2x.. die menipu sy kerap… sy dah putus asa nk slmtkn prkhwnan kmi..
  Rsa nk mgadu prbuatan somi pd keluarga n mertua utk menuntut die lepaskn sy…
  Somi hnya menegakkn benang yg bsah bila ditanya brulang2x.. hati isteri mna xhancur somi xjujur d blkg n dpan istri… :'(
  Sy mncari artikel ni utk dpt membantu mslh emosi yg sy hadapi.. terima kasihh sbb memberi sdkt smngat buat sy..

 56. says

  Subhanallah,,tipsnya sungguh sangat mengena di hati. Kita senantiasa memang harus selalu berserah diri hanya kepada Allah semata.

 57. says

  Alhamdulillah.. perkongsian yang simple tapi menusuk kalbu… Kadangkala kita tak tahu kenapa kita merasa tidak tenang.. terima kasih. Kalau berkesempatan, lawatilah kindhearty.blogspot.com.

 58. says

  Allahu.. terima kasih atas perkongsian. taktau nak gambarkan perasaan bila terbaca entri ni. Allah… terima kasih sangat sangat :’) semoga Allah memberkati kehidupan awak dan keluarga. InshaAllah.

 59. ayuni says

  asalammualaikum admin terima kasih diatas kata2 hikmah ni semoga saya kuat dalam segala kesedihan yg melanda hati ini

 60. Mohammmad says

  assalammualaikum admin,

  saya telah jatuh hati pada hamba Allah ini dan bercinta selama 5 tahun akan tetapi dia telah bertunang dengan lelaki lain. Segala2nya telah saya korbankan untuk dia kerana terlalu cinta, sayang dan ikhlas. bagaimanakah caranya untuk saya lupakan dia?. Bagaimana hendak menghadapi realiti ini? kesedihan dan kesunyian selalu menyelubungi hati saya. Adakah saya perlu meminta dia memutuskan hubungan dengan tunangnya ataupun adakah saya harus terus mengharap kepastian yang tiada jawapan. Adakah saya patut menunggu dia sampai nafas saya yang terakhir? Setiap kali saya berdoa pada yang maha Esa, saya akan memohon agar kami disatukan semula, adakah tindakan saya ni benar ataupun tidak, sedangkan pada masa yang sama, saya sudah tahu dia telah bertunang.

  • htconex says

   assalamualaikum. izinkan sy bg kata nasihat pada bro skit2. nasib kita mcm sama ja. tp xpa, usah bersedih. Allah kan ada. sedih tu mmg sedih jgakkan. tp nak wat mcm mna. bnda dah trjdi. bljr redha pada takdir Allah. InsyaAllah, kita redha dgn kehilangan seseorg, Allah akn gnti seseorg yg lbih baik. apa yg boleh sy katakan, bro brhnti la brhrp pada si dia. kalo bro still brhrp, mmg ssh, sbb ini melibatkan prasaan kita org lelaki. kalo kita still brhrp, tngk2, dia ttp brkhwin dgn tunang dia tu, lg merana kita. bro perbnykkan baca surah yasin dan yg plg pntg solat tahajjud. solat tahajjud ni sngt pntg sbb melalui pngalaman saya, solat tahajjud sngt menenangkan jiwa waktu kita bersedih ni, dan berdoalah pada Allah, minta pada Allah sngh2 apa yg kita hjtkan. insyaAllah berkesan bro. saya pon x la pndai sngt nak nsht org, tp boleh la skit2. huhu. apa2, prbnykkan aktiviti brsama kawan2 dan family spaya x bersedih sngt. insyaAllah u will better. gudluck bro. sama2 berubah cari redha Allah and gudluck for u bro Mohammad.

 61. Wan Razdie Bin Wan Kamarudin says

  Assalamualaikum…..
  saya sekarang tgh kecewa baru memutuskan cinta dengan seorg awek…saya xtau r apa yg harus sy buat…kebetulan saya ada berkenalan dengan seorg awek ni npk mcm ustazah xp hampeh…bila kuar dating nak sentuh tngan xblh die kta haram xp die tipu sy n permainkn perasaan saya halal ke cmtu…sy sngp dtg cri krja kt kl smta2 nk bersama dengan die…xp die plk jd mcm ni kt kg baik je peragai xp bila sampai kl huh baru npk pergai sebenar.bg sy xgna hidup dlm dunia yg penuh penipuan ini..saya pn xtau betul atau tidak tindakan sy..knp Allah uji sya begini

  • Ina says

   Waalaikumsalam w.m. Skadar berkongsi ye maaf jika sya ade salah ckp atau ade kekurangan dlm sy share ni..

   Wan, stiap ujian yg Allah beri pasti ade hikmahnye.. Allah x pernah menzalimi hambanya sbliknye hambanya yg menzalimi dr sndiri. Dalam hal wan ni jgn salahkn takdir & knapa diuji..krn stiap ujian ade hikmahnya & akhirnya adalah utk kbaikan wan jga. Yg dh terjadi tu biarlah, syukurla Allah mberi petunjuk pd Wan ttg prgai perempuan itu sbenar dan jgan la berputus-asa & mmandang yg negatif sume yg terjadi pasti ade hikmah. Banyakkan bersabar & redho atas ape yg dh terjadi. Moga ksakitan yg terjadi adalah penghapus dosa2 kte yg lalu.

   Wan mmg haram jika bukan muhrim berpegangan tangan tetapi jika dia jga menipu & mmpermainkn perasaan Wan pun berdosa ttpi itu antara dia dgn Allah. Tetapi tindakan dia mberi nasihat pd Wan itu adalah betul. Janganla wan mmpertikaikan ttg kebnarn yg berpegangan tgn bukan muhrim mmg haram apatah lg lbih dr itu krn ia mmg boleh menjerumuskn dr pd kemaksiatan.

   Wan, jika benar sudah suka pd seseorg cara kta kenali hati budi dia adalah dgn cara yg di ajar oleh Islam. Iaitu dgn proses pertunangan seterusnye perkahwinan. tetapi utk mbuat pilihan yg terbaik harus la kte byk berdoa pd Allah atau boleh jga buat solat sunat Istikharah minta pd Allah agar mberi ptunjuk / pilihan dlm mencari jodoh. Tetapi jika Wan rasa itu sume masih terlalu awal, apa kata cuba dgn perkenalan sbgai seorg kawan & pd masa yg sama menjga adab2 hubungan sbg seorg Islam. Jika ber’couple’ pun masih terapkn cara keIslaman dimana jgan berdua2an. Minta izin & restu ibu-bapa masing2 jika ingin keluar.

   In shaa Allah 1 day pasti Wan akan bertemu jodoh. Ingat kata2 ini “Org baik utk org yg baik, & org yg kurang baik utk org yg kurang baik” maksudnye.. jika kte ingin pasangan yg baik kte haruslah mengubah diri kte mjadi baik agar Allah kirimkn psagan yg baik & terbaik tuk kte. In shaa Allah.. mudah2an Wan cpat sembuh dr luka itu. Teruskan sabar, jga solat & berdoa pd Allah ye. Good luck & All the best. Moga dberikan jodh/ isteri yg solehah. Aamiin

 62. lisa says

  assalamualaikum ..

  Sy adalah insan yg gagal dlm hidup.walau sy sorg technicl nampak kuat dan bijak.tp dlm hati sy sbnarnya kosong dan amat kecewa stlh 3th bcinta bsma suami org .sy tlalu syg kpdny shinggakn smua tlh sy brkn pdnye, bsumpah setia dan akn mperisterikn sy hanyalah mainan dan tipu helah drnye. Sx pnah ingin mbunuh diri tp tlh diselamatkn teman serumah.sy tlalu kecewa krna dia yuslan tinggalkn sy sendiri mhadapi dugaan ini sndiri..knape tgamak dia buat sy mcm ne mcm sampah.sy byk bkorban dan pernah melalui hr yg sukar ..berada disisi dia ketika dia susah .walau dia xde 1sen pun sy ttp terima ape adanye dirinye..isterinye tlh pun mgetahui phubungn kami tp tidak iklas menerima sy krna dlm diam dia tlh mrancang agar dia yuslan mbenci sy. Sy tlalu drop hinggakn sakit dan terlantar dihospital..tidak mkn tidak minu dan tidk lg menghias diri..sy hanya menangis dan terkurung didlm bilik..ya allah tolonglah..hambamu yg lemah ini..kembalikanlah keceriaan hambamu ini ya allah…plukah sy tinggalkn saja pekerjaan sy dan pulang disisi keluarga ? Sy tiada lg kepercayaan dlm diri dan tidak tahu dimana hala tuju sy..hati sy tlalu sakit dan kecewa hnya nama dia yg slalu sy sebutkn..hinggakn hati tidak bisa mnidakkn dia tlh tinggalkn sy.

  Anakjati johor
  lisa

 63. Farah says

  Assalammualaikum Admin..terima kasih kerana berkongsi tip2 ini..saya mengandung 3 bulan dan saya hampir2 patah hati krn suami sy tidak mengendahkn sy dia lebih pentingkn org lain iaitu keluarganya dr sy yg sedang hamil. Apabila bersama dgn dia sy sering tidak dberi perhatian. Sbg wanita sy inginkn belaian dan skongan dr suami ttp tdak sperti yg diinginkn. sy byk memendam hati. Krn perkahwinan, krn takut dosa jd sya memilih sbr & diam tetapi hati sy sering bersedih. Sy ingin berkongsi pd org lain tp bimbang jika ia mgaibkn dr sy dn suami. sy seperti ingin memberontak ingin melakukan perkara2 terkutuk ttapi krn takut pd Allah sya mgalah dgn diam & memendam rsa..Alhamdulillah Allah beri sy kekuatan sehingga kini ttapi sy wanita tambahan mengandung sy bimbang jika sy x dpt bertahan. In shaa Allah sy akan cuba bertahan dan sya akan cuba tips2 Admin iaitu dgn lbh mendkatkn dr kpd Allah, dgr Yaasin & zikir slalu agar hati menjdi tenang. Moga suatu hari nanti suami sy akan mengerti akan perasaan sya. Sekadar meluahkn sdkt perasaan. Terima kasih Wsalam

 64. Marian says

  Saya Marian dengan nama. Salam kepada setiap orang yang membaca kesaksian ini. Saya telah ditolak oleh suami saya selepas tiga (3) tahun berkahwin hanya kerana wanita lain mempunyai ejaan pada dia dan dia meninggalkan saya dan kanak-kanak yang menderita. satu hari ketika saya sedang membaca melalui web, saya melihat paparkan dalam bagaimana ini kastor ejaan pada alamat ini dr.okorospelltemple01@ gmail. com, telah membantu seorang wanita untuk kembali suaminya dan saya memberinya suatu jawapan kepada alamatnya dan dia memberitahu saya bahawa seorang wanita mempunyai ejaan pada suami saya dan dia memberitahu saya bahawa dia akan membantu saya dan selepas 3 hari bahawa saya akan mempunyai suami saya kembali. i percaya kepadanya dan hari ini i am gembira untuk memberitahu anda semua tahu bahawa kastor ejaan ini mempunyai kuasa untuk membawa pencinta kembali. kerana i am kini gembira dengan suami saya. Terima kasih untuk Dr Okoro. E-mel beliau: dr.okorospelltemple01@ gmail. com

  NOMBOR Dr OKORO: +2348106290941

 65. SITI AISYAH ROZANA ABDULLAH says

  Salam admin..saya rasa sangat bersyukur saat saya rasa down sangat saya tercari2 artikel ni..dan tips sangat membina saat saya dlm kesedihan dek kecurangan suami setiap kali lepas solat sya baca surah yassin..d sana sya rasa ada ketenangand

 66. Sheilla Ardian says

  Alhamdulilah, saya mendapat pencerahan setelah membaca artikel ini. Saya yakin Allah SWT mengarahkan saya ke blog ini. Terima kasih, sangat bermanfaat.

 67. ika says

  As salam. Alhamdulillah, terima kasih admin. Tips yang sangat bermanfaat. Saya bukan seseorang yang mudah bercerita mengenai masalah saya, cukup saya katakan yang entri admin ini sangat bermanfaat bagi saya, pada waktu dan ketika ini. Terima kasih sekali lagi. Semoga Allah menberkati.

 68. Diyana says

  Alhamdulillah saya telah menemui blog ini.. Saya rasa risau tanpa tahu sebabnya.. dalam tengah sibuk buat kerja saya tiba-tiba risau. lama juga mahu hilang hingga saya jumpa blog ni. saya tanya semua keluarga, Alhamdulillah mereka semua ok.. Wallahu’alam.. hanya Allah yg tahu kenapa saya risau.

  Alhamdulillah juga saya ingin kongsikan..saya masa ini pun menerima ujian yang sangat hebat daripada Allah swt. sebagaimana yg kita maklum, jodoh pertemuan dan perpisahan ditangan Allah. Kadang kala saya tidak dapat terima hakikat. walau dalam ketenangan saya masih menyimpan sedikit harapan utk kami bersatu kembali. Semuanya saya serahkan bulat2 kepada Allah SWT. Saya tidak tahu rencanaNya, saya hanya dapat bertawakal dan berusaha meneruskan kehidupan tanpa memikirkan kepasrahan hati. Biar keadaan yang menentukan segalanya. Sesungguhnya bila saya dekat dengan Allah saya akan berasa tenang.. jika saya menjauhiNya saya seperti jatuh dalam pelbagai perasaan seperti gelisah dan tidak tenang. Walau apapun tips Admin di atas amat saya hargai. Melalui perkongsian ilmu Insya Allah akan saya praktikkan bagi memaksimumkan ketenangan hati.

 69. nur says

  Artikel yg bgus..sesungguhnya selagi kita hdup, selagi itulh kita d uji..sesungguhnya hati ini tgh di uji..sgguh berat rasanya, berkenaln secara tiba2, di beri harapan palsu..tpi akhirnya di kecewakan..yg pling myedihkn sggup melamar diri ini untuk seseorang, sedangkn dia dah pnh hdir dlm hidup ini..moga hati ini terus tbah..

 70. Nanie says

  Assalamuailaikum All ,

  I nak share satu keajiban Allah Taala to me today . Beberapa hari yg lalu hati saya di selubungi resah , berdebar2x , malas solat dan mcm2x lagi . I tak tau nak buat ape dah .. I share kat husband di pun tak tau pulak benda2x mcm ni. Nak pendekkan cite afer lunch today I gagahkan ambil wudhuk & terus solat zohor , g pelik nya msh tgh ambil wudhuk pintu office I bunyi mcm kena hempas! I continue wudhuk terus solat .. YA Allah masa solat bdn I berpeluh2x plus shaking mcm rase nak takut yg amat sgt2x!! Degupan jantung Ya Allah dia je yg tau rase Nye mcm mne . I Teringkat ada satu blong yg I bace zikir boleh tenangkan hati . I google & cari , terjumpa blog u I bace 7 ikut apa yg tertulis kat atas . Subhanallah! Hati I tenang bru I bace perenggan pertama , Ampun kan lah dosa ku Ya Allah ! Besar nya kuasa Mu Ya Allah ! I berzikir sampai menangis ! Ya Allah Engkau Maha Mengetahui Kebenarnya Di Sebalik Apa yg terjadi kepada hamba mu ini .

 71. aida says

  Assalam, sy seorang suri rumah. Sy sudah terkeba sihir org yg membuat sy benci pd sikap suami sy. Sy sering nangis setiap mlm. Jiwa ini seperti tidak pernah tenang. Sy sendiri tidak tahu ape yg benar2 terjadipd diri sy.

 72. Nur says

  Salam..aku juga sedang di uji dengan mslh yg membuat hati ni sangat kecewa..3 tahun bercinta, 1 tahun bertunang, tp rupanya dia telah mengahwini perempuan lain secara senyap ketika kami masih bertunang..setelah 2 tahun berkahwin baru semua ni terbongkar..Allahuakbar..ujian yg besar utkku.. setiap hari bermain airmata..namun skrg lebih tenang sbb aku tanamkn dlm diri ni yg ujian ni utk hapus dosa-dosa ku yg byk..ujian ni utk mendekatkn diriku kembali kpd sang pencipta..ujian ni adalah permulaan utk sesuatu yg lebih baik Allah aturkn utkku dan anakku..InsyaAllah..

  kpd kawan2 yg sedang kecewa atau bersedih, la tahzan..sesungguhnya Allah takkn menguji apa yg hambanya tidak mampu..

 73. fiza says

  Begitu perit bila mengetahui suami main kayu tiga masa tgh sarat mengandung kn ank num2, hari2 berlinang air mata mengingatkan pe yg berlaku walaupon dia berjanji takan ulangi lagi selama 4tahun kami kenal n bersama ni pertama kali dia curang da taktahu nak buat pe skrg ni, da taktahan bermain dgn air mata, saya btol2 perlukan ketenangan hati,

  • sitangankecil says

   semoga anda kuat..

   tiada satu musibah pun yang menimpa manusia melainkan ianya telah tertulis di luh mahfuz.. hidup kita tak lama, kita kena tahan ujian sampai umur 60 je (rata2 umur umat muhammad saw). kalau dapat kembali kepada Allah lebih cepat, lebih baik.. memandangkan mmg syurga adalah janji Allah walau iman yg ada sekecil biji sawi.

   hati kita bersedih, hati kita milik Allah, hati kita dibolak balikkan oleh Allah.. biarkan suami, urusannya dgn Allah. hati kita, kita sahaja yang mampu pelihara.. wahai Allah, sesungguhnya aku akan kembali kepadaMu..

 74. ant says

  Terima kasih di atas post yg amat bermnfaat. Saya telah hidup selama 3dekad dan ini lah kali pertama sy merasakan ujian hati yg paling berat. Mudahan2 tips yg di post saudara admin membantu saya.

 75. ziera says

  Assalam admin.sgt bguna ilmu yg dikongsikan. Sy amat kecewa skrg shingga mgoogle zikir2 dan doa2 yg dpt mnenanfkan sy shingga sy btemu laman ini. Alhamdulillah. sy sntiasa bsagka baik thadap Allah kerana apa yg blaku adalah kehendak dia dan dia tahu apa yg tbaik utk kita. mmg salit utk trima dan hadapi kekecewaan ini. tp, jika kita ikhlas dan redha, insyaAllah hati kita menjadi tenang..

 76. Nor says

  Saya sering berjumpa dengan orang yang salah. Hati saya terlalu kerap disakiti. Semuanya berjanji dan memberikan harapan palsu pada saya. Tak tahu dimana silapnya. Mungkin belum jodoh saya. Tapi terus terang saya katakan, saya terlalu kecewa sampai berdendam. Walaupun saya tak mahu berdendam tetapi rasa marah, kecewa, sedih dsb terlalu payah untuk saya atasi. Kadangkala sampai saya tertanya2 ketika berdoa kenapa saya perlu hadapi ujian seperti ini berulang kali. Saya tahu sebagai hambaNya saya tak layak nak persoalkan semua tu. Tetapi kadangkala ia terkeluar sendiri dari mulut saya. Saya minta sesiapa yg terbaca komen ini, doakan la supaya saya sentiasa bersabar dan tabah dalam menghadapi ujian dariNya. Saya tau saya boleh. Insyallah.

 77. nurulfarhana says

  sesungguhnya Allah maha mengetahui dan mengasihani hambanya. terima kasih Allah kerana sentiasa bersama ku. Hanya Engkau mengetahui apa sebenarnya yang terjadi. dan hanya Engkaulah tempat aku berharap untuk terus berada di sisi hambaMu yang aku cintai.

 78. Akew158bkz says

  engkau yang dedang patah hati , galau , kecewa , al ahyai minhum wal amwat …

  dengarkan ini ..
  smua terjadi atas kehendak allah , allah menginginkan itu terjadi dan ada hikmah dibalik itu ….

  perdalam lagi arti surat al mulk ayat 2..
  Dialah yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup)- untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu: siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya dan Ia Maha Kuasa, lagi Maha Pengampun,

 79. nur julaiha says

  kecewanya saya bukan lah sebab bercinta. tapi kecewa kerana sahabat. sahabat baik saya yang saya jumpa setiap hari, setiap masa. kami kerja sama..duduk bilik sekali. saya jadi kecewa bilamana saya hendak berubah ke arah kebaikan..tapi kawan saya berubah ke arah yang tidak patut. saya perasan sahabat saya mula tidak solat. saya mula rasa sgt sedih. saya taj tahu dari mana datang perasaan tu. tp saye sedih tgk kawan saya mcm tu. saya rasa bersalah..tak kan saya je nk solat dan saya biarkan je kawan saya tak solat. nnt klw kat akhirat..Allah tanya saya nape biarkan kawan saya hanyut saya nk jawab ape?? saya pernah tegur dia pasal hal ni, tp jawapan yang saya dapat sangat-sangat la mengewakan. rasa luluh hati dengar jawapan dia. lpas tu saya ada nampak kawan saya solat, rasa lapang dada saya. At least dia igt lg nk solat. tapi benda tu tak tahan lama, kawan saya mula tggalkan solat lg..dan rasa kecewa saya tu datang balik besarang kat hati saya. macam mane ye nak buat kawan saya ni sedar. takkan saya je nak buat baik..saya nk kawan saya join jugak. takkan saya je nk kejar syurga, saya nk orang yang saya sayang ikut sama. saya tahu hati manusia Allah yang pegang, tapi sebagai kawan rapat saya perlu jalankan tanggungjawab saya.

  • Akew158bkz says

   smua terjadi atas kehendak allah , allah menginginkan itu terjadi dan ada hikmah dibalik itu ….

   perdalam lagi arti surat al mulk ayat 2..
   Dialah yang telah mentakdirkan adanya mati dan hidup)- untuk menguji dan menzahirkan keadaan kamu: siapakah di antara kamu yang lebih baik amalnya dan Ia Maha Kuasa, lagi Maha Pengampun,

  • says

   As Salam.. biasalah manusia, bukan senang untuk menerima teguran. Dan tak ramai orang dapat menerima teguran dengan baik buat kali pertama. InyaAllah dia akan ok. Slow-slow ye dalam menegur.

   Maybe awak boleh dapat Idea dari video mat lutfi ni:

 80. nor azrin says

  Assalammualaikum..
  Sy jga mempunyai mslh seperti saudari2 jga..sy knl dgn sorng laki yg baek dan kmi brkwn sdh sethn dn spnjng itu jga kami xpnh brjmpe..tp bru2 ni sy dikjutkan ble die tbe2 brubah..die bgtahu sy yg die sakit kne buatan org..Lps tu kami dh mule xcntct antre 1 sme laen..
  Tp skng die ckp kt sy yg die bncikan sy dan xnk sy hubungi dia lgi..
  Sy cuba tuk terima ape yg dia inginkan tp sy xrse sy boleh terima sume ini..
  Mungkin dgn cra2 ni sy dpt melupakan dia..

 81. ashara says

  tq admin ats tips tersebut. saya mahu menceritakan masalah saya..saya dan bf sy bekerja di satu tempat dan kami sudah bercouple selama 3thn. dlm ms 3 thn itu mcm2 perkara berlaku dan beliau juga mempunyai gf lain bermakna sepanjang kami bercouple, beliau mempunyai org lain tanpa pengetahuan saya sehingga satu hari beliau terkantoi.akan tetapi saya masih menerimanya kembali walaupun sy sedar, beliau banyak menggunakan sy untuk kesenangan dirinya dan apabila beliau telah maju. perlahan-lahan berliau melupakan sy dan cuba menjauhkan diri daripada sy. sy juga mengetahui beliau msh berhubung dgn wanita lain yg mempunyai hubungan istimewa dgn nya. sy sgt tertekan dgn keadaan tersebut dimana semakin sy nk lupe..semakin kuat ingatan sy terhadapnya kerana kami bekerja di tempat yg sama.

  • says

   Hidup mesti diteruskan. Daripada awak menderita mengigati kisah-kisah lalu, ada baiknya awak mencari pengganti dirinya sebagai teman hidup awak, sebagai suami yang sah yang ikhlas mencintai diri awak.

   Soal kenangan bersama bf yang sebelum ini? Jangan risau. Ini hanya berkenaan soal masa. InsyaAllah awak pasti akan dapat melupakannya. =)

 82. diana says

  terima kasih di atas post ini.. kekecewaan sy masih berbekas walau dah setahun lebih. lebih lagi sy masih merindui dan menyayanginya walau byk perkara menyakitkan telah sy lalui..

  Dlm merawat luka, ada masa dia akan mengatakan betapa sedihnya dia(baru2 ini), apa perlu sy lakukan krn dia sdh bertunang. sy tdk suka dgr dia bersedih namun rs agak penting diri utk dia mengatakan kesedihan kpd saya. mcm manapun sy akan teringat perbuatan serta kata2 menyakitkan yg telah dia katakan. tp tiba2 akan dtg sms bila dia kesedihan.sy tidak suka berkata2 sindir atau mengungkit tp bila dia berhubung, sy ingin membalasnya.

  krn kami bermula dgn kawan, hati sy semakin sedih krn setelah segala duka itu, sy tdk akan dpt menerima nya sbg kawan biasa semula..krn sy menyayangi dan merinduinya. sy telah memintanya tdk menghubungi sy. krn dia tlh bertunang dan akan berkahwin 4 bulan lagi. sesuatu yg masih sy tangisi..sy minta utk die tdk menyukarkan keadaan sy. walaupun itu bermakna silaturrahim terputus,,sy tdk suka..tp perlu sy lakukan agar sy tdk teringat ttg kesakitan itu.. sy tdk ingin wanita lain merasa sama. namun pada masa sama, perit utk sy krn sy masih merinduinya.

  semoga usaha ke arah ketenangan dpt dicapai..dgn istIqamah dan tanpa putus asa

  • rose says

   dan sy mngalami masalah spt awk.
   bru smalam yg lpas sy kecewa yg teramat.sy menyukai seorg lelaki ini.dah hmpir 5 bln kami berhubung.tp last2 sy dpt tau die dh bertunang dan kahwin bln 12 tahun ini.sedihnye hati ini.tersentap rase bile die bgtau.dan sy cuba utk berhenti berhubung dgn dia baik melalui msj atau perbualan.tp die ckp die sdih jika sy berbuat bgitu.
   baik sy yg pergi dlu drpd sy ditinggalkan kmudian hari.die yg akn berbahagia manakala sy ditinggalkan sepi mcm tu je.wktu dpt tau die da nk kawin,sy bagai hilang arah.menangis bagai org gila,drive kereta tnpa arah tuju.air mata slalu jatuh.

   tp ape sy nk kongsikan.sy mula percaya stiap yg berlaku ada hikmah.sblm ni sy alpa dan lupa untuk berdoa kpd Tuhan.dan sy xmalu untuk mngaku sblm ni sy jarang solat.kalau rse nk solat je bru sy solat.kalau sibuk sy abaikan je.ya Allah berdosa Nye sy.saat mnaip ni pn hati sy sebak.tp skarang sy mula solat dan nekad tidak akan ssekali mninggalkan solat,mnjaga hubungan dgn tuhan.dan wktu sy kecewa yg teramat,mula terdetik di hati sy,hanya tuhan lah maha sgala galanya.siapa kite utk menentang takdir.tuhan pncipta kite.dia maha mengetahui sgalanya tiap buruk dan baik.dan hari ni sy mula redha.tp adakalanya air mata tu ttap jtuh.itu normal sbb kte hanya mnusia biasa,insan yg lemah.wlau beribu kali kte ckp redha dan pasrah,mgkn ade sdikit atau sbesar zarah perasaan memberontak dan kecewa.

   jd jgn lah bersedih jika kecewa.kembalilah kpd pencipta.stiap yg berlaku ada hikmah.kite hanya berusaha Allah jua yg menentukan.

   rose

 83. Fara says

  Salam . Sy pula bukanlah couple tapi cuma bercinta jarak jauh baru 3 bulan & sy cuma gadis biasa yg bertudung . Dan , kekasih sy seorang yg mementingkan agama . Dia membuatkan sy terasa makin berubah ke arah utk mnjadi muslimah sempurna . Dia selalu menasihati sy utk ‘sayang orang sekadar-kadarnya, benci orang sekadar-kadarnya’ . Kami berdua masih belajar dan sedar banyak perjalanan yg harus kami tempuhi .

  Namun , saya rasa sungguh sedih setelah membaca pesanannya , katanya jikalau saya berjumpa dgn org yg sesuai , cubalah ambil org itu mungkin dia boleh menjadi jodoh saya & jika dia adalah yg terbaik utk sy, dia akn terima sy seadanya . Dia juga kata yg dia tidak mahu terikat dgn apa² krn dia mahukan prhubungn yg fleksibel . Hidup ini cuma sekali & meminta sy sama² istikharah utk diberikan petunjuk . Sekali lg dia pesan , utk sayang orang sekadar-kadarnya, benci orang sekadar-kadarnya .

  Dan , selepas itu sy tidak dpt melelapkan mata & berasa terlalu sedih . Sy tahu kami masih belajar wlupun di tmpt yg sama namun berlainan semester , tapi dlm soal ini apalagi membabitkn soal jodoh sering kali buat sy sedih & gelisah krn sy tidak sanggup utk bertukar rasa syg dgn org lain juga dia seolah² tidak yakin utk jodoh bersama dgn sy . Andai Allah makbulkan doa sy utk bersatu dgnnya pd suatu hari nnti & keluar dr kisah percintaan yg rumit . Perlukah sy cuba utk solat istikharah di usia yg baru 20-an ini wlupun masih byk yg sy perlu kejarkan selain jodoh ?

  Sy hrp saudara memberikan pendapat . Terima kasih :)

  • says

   miris baca komennya @Fara diatas,
   Menurut pemilik blog, tipe laki-laki apa orang yang diceritakan dikomen? benar2 seriuskah?
   Saya pernah ketemu dengan 1 laki-laki yg berkata hampir sama seperti itu, walaupun lebih sadis lagi.
   IMHO, dari pengalaman saya, itu tipe laki-laki yang tidak cinta sama wanitanya tapi memakai agama sebagai tameng. *tipe yang paling sadis karena bisa membuat wanita yang jadi korbannya kehilangan Tuhannya.
   tameng buat apa? buat menutupi ketidakseriusannya.. menggunakan agama untuk itu… benar-benar banci yang paling kejam menurut saya.
   kalau tidak mau terikat & ingin fleksibel/bebas, ya sejak awal jangan didekati wanitanya, kasian kan anak orang jadi seperti dipermainkan perasaannya.
   & pesan yg paling PENTING untuk laki-laki yg bersikap seperti itu:
   Tolong, please, tolong, Jangan bersikap (sok) agamis tapi melakukan hal yg kaya gitu. itu bisa buat wanitanya jadi bingung, sedih, & bisa jadi kafir/murtad* selamat nanggung dosanya!
   Bisa bikin dia jadi sangsi untuk bergantung ke Tuhannya, karena timbul pertanyaan: koq dia yang dekat dengan tuhan bisa berbuat begitu?
   Padahal kalau bukan ke Tuhanya, kemana lagi itu wanita bisa bergantung? Jangan kejam2lah jadi manusia.
   Jadi akan lebih bijak kalau laki-lakinya mengatakan ‘putus’ tanpa embel-embel nasihat yg berbau-bau agama menurut saya.saya sebagai wanita lebih menghargai sikap seperti itu.
   Buat laki-laki itu & laki-laki lain bertipe seperti itu (Pemberi Harapan Palsu sok agamis), semoga dibalas setimpal oleh Allah SWT, aamiin. saya doain diwaktu-waktu mustajab lho

  • hani says

   same dgan situasi yg sy alami skg ni..si dia pd mulenye mberi harapan..dan die tibe2 berubah fikiran dgn alasan takot dan merasekn tidak ad ape2 lg or erti kate len berharte..die pesan sekirenye sy berjmpe dgn org len yg lebih baik or die ad pilihan lain die akn pilih org tu..sy sgat sedih tp cube utk terime ape yg die kate sbb sy tau jodoh ditgn Allah..dan sy sudah berusaha berdoa yg terbaik tuk kami..mybe ad hikmah disebalik yg berlaku..

 84. says

  Alhamdulillah, betul tu banyakkan istighfar :)

  Bersihkan hati dengan istighfar. Cukup dengan menggunakan kalimat yang pendek iaitu,

  Astagfirullah

  Renung hadis ini apabila ‘ada yang tidak kena’ pada diri,

  Sabda Nabi S.A.W.:

  “Sesungguhnya dalam tubuh jasad anak Adam itu ada seketul daging apabila ia baik, nescaya baiklah seluruh anggota tubuhnya dan apabila ia jahat nescaya jahatlah seluruh anggota tubuhnya. Ketahuilah! iaitulah Qalb (hati).” (Riwayat Bukhari)

  Oleh sebab itu, andai ingin perbaiki diri, mulakan dengan hati.

  Kata Dr. Azhar,

  “Jiwa ok, semua ok.”

  Kerana … apabila jiwa kurang connection dengan Allah, diri akan dibelenggu rasa resah, gelisah, risau, dan pelbagai emosi negatif. Oleh sebab kita sudah jauh daripada pemilik mutlak energi positif.

  Maka, tidak hairan mengapa Rasulullah S.A.W. sentiasa berjiwa positif kepada Allah.Kerana … baginda ada connection yang kuat dengan Allah sehingga bengkak kakinya solat malam, khas untuk Allah.

  Juga, rezeki kita yang berkat juga pasti akan lebih deras :) biidznillah. Saya nak share link ini [http://www.sistemmenjemputrezeki.com/hop.php?ref=fafarcaliph] untuk menjemput rezeki. Mudah2an segala kegelisahan hati akan terubat malah hubungan dengan Allah bertambah dekat, ameen3 :)

 85. says

  salam, sy ad bf yg sngt sy syg.. tp bru2 ni die ckp ktorg xde keserasian pdahal ktorg xde prtgkaran lgsung.. die prnah brtung n die sngt syg akn tung die. skunk ni bkas tung die da kwin ngn org lain.. sy syg die tp mgkin xde jdoh antra kmi.. cmne nk ilgkn hati ni dr ingt kt die.. n sy hrp suatu ari nti die sdar n x prmainkn prasaan prmpuan..

 86. izzati iddarus says

  askm ustaz, hati saya slalu xtng sbb saye asyik trfikir akan kawan saye. Kawan sye ini xnk maafkan sye, sye pun xthu ape slah sye. Dia kate dia x akan maafkan sye. Berdosa ke saye lagi,apabila saya sudah tiada dimuka bumi ini kalau dia x nk maafkan sye? Apabila sye bersama keluarga,sdg brseronok tibe2 saye terfikir dosa ke aq.?? Tapi saye hanya redha kepada ALLAH sahaja.

 87. sella says

  assalamualaikum..dari semalam saya tidak dapat tidur. saya mempunyai masalah tentang hati saya. teman lelaki saya sudah pernah berkahwin. dah saya baru mengetahui nya sendiri setelah sekian lama bercinta. apa patut saya lakuakan…samaada meneruskan hubungan ini atau tidak..? teman lelaki memberia alasan takut kehilangan saya sekiranya dia memberitahu perkara sebenar kepada saya.

  • zinnirah says

   salam.. lelaki tu sudah brkahwin tp adakah dia msih suami org? kalau tidak.. knp harus mghukum dia kerana masa silam.. yg pntg agamanya dn keikhlasan nya.. setiap org berhak memulakan hdp bru :-) :-) :-)
   wallahualam :-)

 88. damia says

  ya allah..sesungguhnya hati saya tidak tenang di saat ini..selalu terfikr adakah tidak saya temui jalan.semuanya buntu..sedih sepnjang hari…terlihat entri di blog ini..telah di buka jln untuk saya mencari ketenangan hati…dugaan yg berat yg sy terima di dalam tempoh utk menjejak kaki ke alam rumah tangga..dugaan yg btol2 buat saya lemah..ya allah…:(..

 89. mohd khalid bin yaacob says

  komen tiada,pandang ada,hehehe.

  saya rsa sagat bagus,kita semua ada sifat kasih satu sma lain,atau yg kuat tolong yg lemh,sya doa kta semua agar lagi kuat berdepan dgan msalah,kate nasiht,banyakkan besabar & besyukur,dgn ini semua mudahan Allah pemudh segla msalh kta semua,jgan lpa banyakkan la..mulut kta berselawt atas jujungan kta nabi muhammad swa mudah2han apa yg kita buat ada berkat.amin…

 90. nur fatima says

  Assalamualaikum…pada masa ini sya rasa amat sedih n kecewa dgn sikap anak leleki sya ..bru umur 16 thn.. merokok… kuar mln balik pgi main bola katanya…tak mahu dgr nasihat ibu..adakalanya melawan cakap… asalnya budak yg baik.. tapi terpengaruh ngan kawan.. sya sering menangis memikirkan ini.. tapi sya tak nak dia jadi anak derhaka.. tolong la sya ustaz…tima kasih

 91. ana says

  mohon beri nasihat, saya sakit hati dengan seorang lelaki ini dulu dia selalu mengusik saya, sekarang nampaknya dia ego nak tegur pun tak mahu, dah lah dlm facebook macam menyindir saya, saya tahu saya bukan orang baik, cair juga hati saya kalau di usik orang macam itu, sekarang nak sembuhkan hati susah juga tak tahu macam mana nak lupakan semua ini . .

 92. ana says

  mohon bagi nasihat kadang-kadang saya terasa dan sedih bila buka facebook tertentu kdg saya terasa macam ada orang menyindir saya dan saya rasa seorang lelaki ni sengaja nak menyakitkan hati saya

 93. says

  Ya Allah…kena bersabar banyak2….Setiap yang berlaku ada hikmahNya…teruskan amal solat tahajjud,dan dekatkan diri dengan Allah…Allah sentiasa menolong hambaNya…….Saya akan doa kan cik puan dalam keadaan sihat…

  • shuda says

   Jazakallah hukhairan kathira.

   Semoga Allah memberi pengajaran pada dia agar bertaubat dan kembali sujud padaNya. Dan semoga Allah memberi kekuatan kepada semua yg bersedih utk mengharungi ujianNya.

   Saya pilih utk jadi kuat. Demi anak2, amanahNya. Dan kerana Allah suka org mukmin yg kuat daripada yg lemah.

   Satu hari nanti, kebahagiaan milik kita kelak, in shaa Allah.

   ‘Dan sesungguhnya selepas kesusahan ada kesenangan. Sesungguhnya selepas kesusahan ada kesenangan.’ (Surah al Insyirah)

   Ayat ini pengubat hati dan memberi harapan. Dan janji Allah itu pasti.

   Hehe… lain kan bila menulis di waktu siang dan malam. Siang saya lebih merasa kuat. Bila malam entah kenapa agak sukar berfikiran positif. Mungkin kerana siang saya perlu berhadapan dgn anak2 dan org lain… fake it till i make it. In shaa Allah.

   Dan saya perlukan peguam syariah. Saya di bangi. Mohon sekiranya ada yg kenal peguam syariah utk dihubungi.

 94. shuda says

  Saya baru bercerai. Atas permintaan saya. Kerana sudah cukup merasakan ditipu dan diremehkan.

  11 tahun makan hati. Sentiasa tertanya apa salah saya sehingga dia melayan saya begini. Dan selepas melakukan solat hajat, Allah gerakkan satu persatu pengakuan dari padanya.

  Dia mengaku berzina dengan beberapa org wanita sepanjang usia perkahwinan kami. Naluri isteri telah lama mengiyakan tetapi saya tiada bukti dan saya sedaya upaya cuba untuk husnuzon. Namun sikap saya itulah yg menjadikan kelakuannya makin teruk.

  Sedih bila mengenangkan anak2 yg 3 org itu. Saya istikharah 2 bulan. Dan akhirnya meminta utk dilepaskan kerana padanya zina adalah cara hidup moden dan dia tidak merasa bersalah atas apa yg dia lakukan.
  Saya perlu role model yg baik utk anak2. Yg solat dan bercakap baik dgn kami. Tidak dinafikan dia memberi nafkah zahir dgn baik namun nafkah batin lebih suka diberikan kpd yg haram. Dan saya tidak mahu risiko penyakit kelamin.

  Salahkah saya utk meminta diceraikan?

  Saya redha. Ini ujian saya. Namun sukar rasanya utk membuang rasa sedih itu.

  Betul. Tahajud memberi kekuatan. Dan betul, iman manusia ada pasang surutnya.

  Bantulah saya. Saya merasa seolah makin lemah. Lebih2 lagi bila urusan kerja telah selesai. Siang bertahan. Malam menangis padaNya. Kesihatan mula terganggu.

  Mohon doa kawan2 utk saya tabah harungi ujianNya.

  • farah says

   Saya doakan puan sentiasa tabah dan kuat…In Shaa Allah…apa yg puan buat ini terbaik utk diri puan dan anak2…

   • shuda says

    Jazakallahukhairankathira farah…
    Moga Allah angkat kesedihan yg ada dlm hati mereka yg sedang bersedih. Aamiin. In shaa Allah.

 95. norina binti samsudin says

  Bagaimana klu sihir yg menjadi penyebab nya?Suami saya lansung tak pulang hampir 5 bulan.Saya ada berikhtiar cara perubatan Islam tp keadaan tak berubah.Saya sendiri berusaha dgn zikir2 dan ayat2
  Al-Quran yang di anjurkan.Berbagai pertunjuk diberi melalui mimpi…antara mimpi nya suami mengatakan dia di sihir…Saya terlalu sedih

 96. Mazlan B Mohd says

  Assalmualaikum.. ustaz….sy baru kehilangan isteri yag dicinta kerana di tuduh menggelapkan wang syarikat dan telah dijatuhkan hukuman penjara 16 bulan.. walaupun dia di persalahkan atas surat kuasa… sy sangat sebak melihat tangannya digari.. dan dibawa ke penjara wanita kajang… naluri sy sebagai suaminya merasakan dia teraniaya dengan syarikat yang ingin menuntut insurans atas kehilangan wang projek.. dan sy tidak nampak sedikit pun kemewahan yang diambil daripada syarikat itu.. namun sy redha dengan dugaan yg Allah turunkan.. cuma hati sy kurang tenang dalam kehidupan seterusnya kerana.. sy kena bertanggungjawab membesarkan anak2 seramai 4 orang berusia 10 tahun hingga 4 bulan… saya sebak melihat muka anak2 sy yg memerlukan kasih sayang ibunya… jika sy tenang dan jika sy melihat gelagat mereka saya sedih.. tapi Allah memberi sy kemudahan dalam menbuat ibadah seperti ke mesjid atau majlis yassin… anak sy yg berumur 4 bulan, dijaga oleh kakaknya yg berumur 10 tahun,, mgkin inilah hikmah yang Allah bagi kat sy… minta ustaz beri pandangan keadaan sy ini…

  • says

   As Salam.. Saya harap tuan tabah dan sabar menghadapi dugaan yang berat seperti ini. Tapi yakinlah, tuan akan jumpa hikmah disebalik ujian yang Allah beri, cuma tuan kena lapangkan dada dan tidak berputus asa kepada-Nya. InsyaaAllah

   • Mazlan B Mohd says

    Teima kasih ustaz.. pandangan yang sangat mengusik hati & minda saya.. sekali terima kasih

 97. Dea Ananda says

  T mampu ku berucap saat aku baca hanya air mata yg dpt mewakili ap yg hendak aku tuliskn. Begitu jauhnya diri ini dgn kberadaanmu ya Tuhan…!!!!
  !

 98. azalea says

  subhanallah..terima kasih atas perkongsian ini.sangat membantu saya yang sedang merawat hati. Jazakumullahukhairan kathira

 99. Intan says

  saya bekas isteri kedua yg di aniaya oleh bekas madu dan mertua. bekas suami ternyata lelaki yg tidak berdaya, hanya mampu mengikut telunjuk. akhirnya saya di ceraikan melalui SMS. melalui kepahitan demi mengubat hati, saya amalkan semua yg disebut di atas. sedikit sebnyk mampu mengubat hati sendiri. mohon saya tambahkan satu lagi tips yg ternyata cukup berkesan buat diri saya. Saya amalkan membaca mathurat pagi dan petang. sekadar berkongsi :)

 100. aida says

  As salam…ustaz sy berumur 36thn d mempunyai 5 org anak…masalah sy ialah sy rasa ragu2 dgn kejujuran suami sy…. sy tggl d mlk manakala suami pula bkerja di sabah… sejak bkerja di sana suami sy byk brubah…dulu selalu hubungi sy…tp skrg tdk lg…alasannya sibuk dgn kerja…allah tue maha kuasa…bila bil hphone sampai sy check d dpti dia ada mjlnkan hubungan dgn wanita d sana…bila di tya katanya urusan keje…x msk akal sampai pkl 12tgh mlm bbincang psl keje…ht sy betul2 hancur… apa yg patut sy buat?

 101. says

  Assalamualaikum ustaz,, sbnarnya saya tramatlah kecewa dgn sikap adik beradik saya,, sya mrsakan saya tdk dihargai sbgai seorang adik,. saya sentiasa trsenyum dgn mreka tetapi dalam hati saya hanya ALLAH yg tahu,,. saya mohon nasihat daripada ustaz

 102. Ridha Satya Dewi says

  Assalamu’alaikum :)
  Terkadang ditiap mlm hari sy menangis lq nginget dia, tapi saat sy sendiri sy nangis, lq ngumpul bareng temen2 serasa sy gk ada inget siapa2 kecuali Allah, nah apakah baik sy menangisi org yg blm tentu jadi mahrom sy ?, mohon solusinya dan sarannya :)

 103. ummi says

  Jazakallah ustaz atas perkongsian. Sy ingin minta nasihat ustaz mahupun rakan2 di sini. Saya berkahwin suka sama suka. 9thn. 3 org cahaya mata. 1/5 shj kos saraan di bwh suami memandangkan sy bergaji lebih.

  Sblm ini suami pernah bcinta ttp dicantas oleh sy. Kami berbaik dan sy akui punca mslh juga dr sy yg tidak melayan suami dgn baik.

  Kini kami bermasalah lg. Suami bhijrah ke KL utk mbina kerjaya. Namun 2bln lepas suami bcinta lg.gadis tsebut tidak tahu status suami. Bila terbongkar, sy minta suami memilih. Bermadu itu bknlah pilihan kerana dr segi kewangan suami mmg tidak mmpu.

  Malangnya, semasa suami kembali ke KL, mereka telah bzina. Bagi sy, cukuplah sampai di sini. In shaa Allah… sy mmpu menyara hidup sy dan anak2.

  Adakah sy terlalu ego? Sepeninggalan suami ,tidak lgsg dia btanya khabar saya mhupun anak.

 104. Ely says

  Asalamualaikum wr wb
  Alhamdulilah atas segala yang ku alami sekarang ini
  hamba hanya bisa pasra kepadamu segalanya ya ALLAH mungkin inilah sebuah ujian
  da cobaan semoga jah ada khikmah nya AMIN Yaroball amin

 105. cik guard says

  Asslamualaikum..

  Terima kasih atas perkongsian yang diberikan. sungguh bermakna. saya sedang di dalam kekecawaan yang amat sangat apabila hubungan yg dibina bertahun tahun hancur sekelip mata gara2 teman lelaki saya berjumpa dgn gadis lain lalu meninggalkan saya.ini adalah kai ke 3 dia tinggalkn sy utk perempuan lain. tetapi, apabila mmbaca komen2 diatas, sesungguhnya kekecewaan saya hanyalah kecil jika dibandingkan ape yang diceritakan oleh orang lain di atas.
  Allah sayangkan sy. Dia mahu saya sedar bahawa dia bukanlah jodoh yg terbaik utk saya. Sekarang, sy cuba untuk baiki diri saya supaya dekat dgn Allah.

  • says

   As Salam.. Beristigfar dan ucapkanlah syukur. Maybe itu reason atau hikmah yang Allah nak tunjukkan bahawa lelaki itu bukanlah lelaki yang baik untuk awak jadi calon bakal imam awak..

   Lihat perkara ini dari sudut positif ya?

 106. nur says

  Assalamualaikum ustaz..saya sebenarnya buntu tentang perjalanan hidup saya.saya baru habis degree n berumur 26, n masih tidak mempunyai kerjaya..plan saya sebenarnya adalah berkawin after habis belajar tetapi tunang sy mepunyai masalah iaitu sakit “perbuatan sihir”. saya dah bertunang hampir 1 tahun lebih dan dah mengenali nya hampir 7 tahun.tunang saya dah banyak kali berubat tp masih tidak baik..perbuatan sihir (orang yang suka dekat saya yang buat) tu sebenarnya ditujukan oleh saya tetapi tunang sy kena n sakit sedang kan saya tiada effect apa2 .adakah pernah berlaku perbuatan sihir seperti ini?dan apakah patut saya lakukan kerana family saya suruh minta putus dengan nya apabila tahu tunang sy sakit dan menyangka tunang saya tidak akan sembuh…ada kah perlu saya minta kata putus sebab sy masih sayang tunang saya dan patut ke saya tinggal dalam keadaan yang mcm ni?tunang sy skrg xboleh keluar rumah n kerete n kerjanya terabai..minta pandangan ustaz…

  • says

   As Salam.. perkara ini adalah perkara yang besar. Apa yang terbaik adalah lakukan perbincangan antara dua pihak keluarga agar dapat mencari penyelesaian terbaik dan memelihara ukhwah

 107. siti says

  kadang2 masalah hati perempuan…tempat yg betul2 fhm adalah org perempuan jugak..sy xde kisah mcm di atas, cma sy di ganggu oleh suami org walau dh berbuih2 sy marahkan dia..mesti jugak dia datang. actually sya kenal baik ngn dia seblum dia kawin, lps dia beritahu sya dia nk kwin..terus sy hilangkan diri kerana kecewa.tp dia ni ttp jugak mencari sy walaupun dh kawin…xbyk respon dia bg walau pjg lebar sy menolak..panggil banyak pn” ok…xpe la…” ini pun sy xfhm..sy akui sy masih ingatkan dia…tp peristiwa ngeri( dia berkahwin) xmampu sy padam..kdg2 terfikir jugak sy untk berkwan semula dgn dia tapi sy fikir banyak buruk dari baik, buruknya akan kena pada saya, sya takut sy kembali meletak harapan pada dia,..takut mcm2..paling takut…kalu2 dia dh endahkan sya suatu hari nanti, jdi lebih baik xberkawan langsung…bila sy baca di sini, sy rasa mmg xptut berkwan dgn suami org yg kita ada hati dgnnya, pulak dia tau kita ada kat dia…bahaya..!! bila ada masalah..pasti lelaki tu akan cari kita dan kita pn akan sedaya upaya menenangkan dan membantu lelaki tu. Sy pk dalam2 sy taknak suami saya kelak mcm ni…jd lebih baik sy jaga diri sendiri. Sy sedih dan simpati dengan cite2 di atas..saya doa Allah beri petunjuk kepada isteri2 yg dpat suami macam di atas,..apakah jalan terbaik? ada org kata…kita kena trus bersabar dan berdoa? tapi smpai bilia? ada org kata sampai bla2…tapi bila sy bukak buku motivasi la tahzan sy beli..penulis ada bgtau..”jangan tangguh lama2″…ambil tindakan segera..penulis mengaitkan cerita seorg lelaki yg menceraikan isterinya setelah 6 thn bersabar…dan perbuatan itu adalah tidak patut. Saya tidak mencadangkan perceraian…tp memohon Allah memberi petunjuk..lambat laun akan datang jua pertolongan.Seperti sepupu saya yg selalu di pukul selama 10 thn, dia ttap berdoa..hingga keluarga masuk campur dan mereka di pisahkan.dia redha menerima walau sakit kerana masih syang…menderita kerana suami tu pn mahu bersama kembali, tetapi beliau nekad dan tak mahu lagi sakit hati mcm dulu..skrg dia pn dh bertemu jodoh baru yang lebih baik dari suaminya dulu…ada juga yg berubah setelah sesuatu berlaku pada si suami dan isterilah yng menanggung segala susah..akhirnya dia insaf dan setia semula…begitulah harapnya…sy turut igtkan diri sya supaya kita semua tak berhenti berdoa….

  • says

   As Salam.. Sebaiknya jauhkan diri dari lelaki tersebut dan terangkan secara jelas yang awak tidak mahu ada apa-apa kaitan dengannya lagi dan minta dia menjaga rumah tangganya. Kita bimbang jikalau awak yang akan menjadi mangsa keadaan nanti.

   Mintalah petunjuk dan pertolongan daripada Allah, InsyaAllah He will guide you =)

 108. imah says

  Assalamualaikum ustz,, sy buntu dgn mslh yg sy hadapi skrg.. sy trlalu rasa kecewa yg tramat sgt.. sy dah berkahwin slma 5thn.. dan dikurniakn 2org ank lelaki,, swktu sy lps bersalinkn ank ke duo thn lps.. suami sy tlh menodai seorg pljr die d sek. Dan akhir nye tlh berkhwin dgnnye tnpa pgetahuan sy,, sehinggalh allah tunjukkn sy yg suami sy tlh brkhwin laen semasa sy mseh sket bersalin.. suami sy dlu nye seorg yg sgt baek dan soleh,, sy xpnh mnygka die kn buat prkara ni.. sy dh berusaha mnjdi seorg istri yg solehah,, sy x brkrja smta2 tuk jga kprluan suami dan ank2.. sy dh berusaha jd istri yg trbaek.. tp akhirnye sy trpkse bermadu dgn seorg pljr dbwh umo… sy sygkn suami sy.. sgla nasiht yg tlh cube smpikn pd nye die wat xendh je.. sy pasrah dan cube redho ngn ketentuan allah… dan stiap hari sy sgt2 sket bile mgenangkn prbuatan suami sy.. tp sy cube bersbr dan berserah pd allah.. dan allah dh tunjukkn jln pd suami sy yg bdk tu xbaek tuk die.. bdk tu tlah curang ngn die brsma lelaki laen dan mrk dh brcerai.. sy igt ujian ni smpi situ je.. tp sbleknye apbila bdk tu merayu2 pd suami sy dblkg pgetahuan sy mntk suami sy rjuk die blek dgn alsan suami sy xbg masa pdanya.. dan ugut suami sy tntg prbuatan mrk tuk crita pd sy hal yg sbnr smpi nk mreport polis dan memalukn suami sy blek.. dan akhirnye suami sy tnpa brbincg dgn sy die mrujuk kmbli pljrnye itu tanpa pgetahuan sy dan menipu sy sehingga 6bln dgn kuasa allah,, sy dpt mimpi yg suami sy tlh rujuknye kmbli.. tp yg mnyedehkn sy bile sy critekn mimpi sy suami sy cube tngkn sy dan mnafikn prbuatan die.. die ckp sy jgn mudh prcyekn mimpi,, jgn prcye kata2 org.. sy cube brsbr lg.. dan allah maha kuasa,, xlama slps tu mak sedara bdk tu call sy mntk sy dtg jmpe die sbb katanya suami sy nk pasang seorg lg.. sy tramat2 kcewa bila thu hal yg sbnr.. pd mulanya sy xbrp pcye sbb suami sy buat2 jujur ngn sy smpi sy xbleh syak pape pun.. sy g tmpt mne yg suami sy prgi dan trbukti benar ape yg dkatakn mak sdara bdk tu.. hampa hti sy bila dpt thu sumuanye.. sy dktkn dri ngn allah.. sy berserah pdnye.. tp ustz,, sy xbleh nk redho ngn sume ni.. sy dtipu bulat2.. sy prnh lari tinggalkn suami sy dgn dunia dia spya allah bg ksedaran pdnye,, tp apa yg sy dpt ptunjuk dri allah mntk sy brthn lg bahtera yg tggal nk karam d tgh2 lautan ni.. sy ksian kn ank2 yg mseh kecil mahukn ksehsyg kami.. dan suami sy dh brjnji xkn tipu sy lg sbb suami sy tipusy sbb die xnk sy kcewa klo tau hal yg sbnr.. die seorg yg tggi pgaggann agama sy cube lg brthn dgn sume ni demi ank2 dan sy mseh sygkn suami sy.. sy xnk die hncur krn bdk tu.. bdk tu seorg yg sosial dan brlatar blkg yg xde didikn agmadan kluarga yg brpch blh.. suami sy ckp die penin ngn sikp bdk tu.. sjk bdk tu hdir dlm hdup kami.. sgala nye allah uji kmi dgn plbgai fitnh dan tomahn.. sy lah yg selalu kne ngn msyarkt.. dsmping tu antra pnyebab sy xleh trima die dlm hdup sy sbb die xpnh hrmt sy sbgai istri prtama.. mlh, bile suami sy bg lbehkn masa ngn sy dan ank2 demi nk pjuk sy agr jgn tggalkn die.. bdk tu melemparkn berbgai2 tomahan dan cacian trhdp sy.. suami sy mrhkn die.. tp trnyata hnye ddpn suami sysje die cube blkon demi nk merebut kmbli kseh syg suami sy.. sy xmmpu nk berbuat apa… sy sdeh sgt… smpailh mak mrtua sy tau, die tlah mghalau suami sy dan suh ceraikn istri ke2nye,, sy xpnh bkk mulut dan crite pape pun pd mrk.. tp allah yg tnjuk sndri.. skrg ni mslhnye suami sy dh sedar dan twar hti pd bini ke2nye,, tp xbleh nk lpskn bdk tu sbb dh mgndung 3bln.. sy harus bgaimna tuk slmtkn kluarga sy… suami sy nikah di thailand sbb bdk tu baru 14thn.. dan skrgni suami sy hadapi mslh pling berat sbb mseh blm report dan uruskn surat nikh mrk.. yg sdehnye.. sy jga tempias nk hadapi sume ni.. mgkin suami sy ke pnjra dan dbuang krje,, @ mgkin prlu byr bribu2 demi tuk slmtkn nma ank suami sy ngn bdk tu,, sy buntu.. sy harus wat ape bg mak mrtua sy trima kmi smua dan sy bleh hdup bahagie..

 109. atikah bt. rashid says

  As salam. Saya memang mencari artikel ini untuk memujuk hati. Baru-baru ini saya terbaca mesej dari seorang perempuan yang bernama aisyah. Antara mesejnya ..”abg…nanti dia syak”.. Bila saya tanya suami katanya aisyah adalah ex-student di di Poly. Yang mengecewakan saya adakah ex-student boleh memanggil “abg” pada lecturernya yang telah berumur 54 tahun sekiranya tiada perasaan sayang. Saya juga mencari artikel “bagaimana menangani suami curang dalam konteks islam” untuk dibuat panduan dan pedoman bagi saya mengatasi masalah ini.

  • says

   Harap puan dapat bertenang dan membuat pertimbangan yang baik. Jangan sampai terkasar bahasa kerana bagaimanapun dia adalah tetap suami puan.. =)

 110. su says

  Salam. Dengan izin Allah setelah mengikuti tips dlm blok ni hati saya menjadi tenang. Syukur pd Mu Ya Allah. Terima kasih Ustaz Muhamad Naim.

 111. Amirah says

  Assalamualaikum , ustaz, nak tanya sikit macam mana kalau hati ni kekandang teluka sebab tindakan ibu bapa ? kadang-kadang tak tertahan jugaklah hati ni . . apa nasihat , pandangan ustaz . Nak marah, kate ibu bapa kita kan ? tak boleh marah-marah , takut derhaka pulakk . . kalau kita wat perkara betul tapi tetap dipandang salah je kat mata ibu bapa ni , mcm mana ye nak atasi , dengan sakit hati nye lagi .

  • says

   Sebaik-baiknya jika memberitahu ibu bapa dengan cara yang baik. Jika rasa tidak mampu, ada baiknya diam dan menjauhkan diri sahaja.. Dari kita pula yang terkeluar kata-kata yang mengguris hati..=)

 112. Noramalia Binti Baharuddin . says

  xtau macam mana saya boleh terjumpa link ni.. mungkin Allah nak saya baca =)..
  Hati kecewa dan sedih skrg tapi saya akan cuba kuat.. terima kasih

 113. danar dafana dewi says

  Assalamualaikum .
  Ustads saya mau cerita .
  Pada saat seblum ulangan saya selalu udah bljar dam memahami .
  Pda ulangan , semua itu hilang dan saya lupa .
  Sehingga itu membuat beban mental saya sebagai cewek sendiri di klas dan malu sekali sama gurunya .
  Itu bagaimana ustads . ?

 114. gadis kedah says

  salam.sy dh berumur 27 thn dan belum menemui jodoh lg,sekarang nie amat tertekan apabila semua org bertanya soalan bila nk kahwin?hinggakan ibubapa sy selalu mendesak dan selalu bertanyakan ttg hal nie..masalahnya bukannya sy x berkawan tp semuanya x berkekalan hinggakan sy betul2 dh malas nk bercinta lg.untuk pengetahuan ustaz sebelum nie sy dh lama menangungg penyakit sihir sehinggakan sy jd antisosial,jd pendiam,nk kerja pun dah tak ada mood,kalau berkawan dgn lelaki pun pasti takkan kekal lama. kadang2 hati nie jadi x tenang.apa yg patut sy buat?

  • says

   Wassalam… Pada pandangan saya, ada baiknya saudari jangan berputus asa untuk mengubati “buatan sihir” tersebut. Sentiasalah untuk positif untuk menunggu kebaikan dan hikmah yang bakal Allah tunjukkan..

   Hanya perlu yakin =)

 115. anna says

  Assalamualaikum…trma ksih ustaz kerana b’kongsi ilmu…s’sungguhnya saya adalah golongan org yg kecewa,t’luka dan tdak tenang m’mikirkan masalah yg saya hadapi…saya dan suami dah b’khawin slama 3thn dan di kurniakan 2 org cahaya mata…tetapi suami saya jatuh cinta dgn kwn saya sndiri yg juga tunang org…saya kecewa,terluka bila dia ckp yg dia suka dgn kwn saya ttapi dlm pada masa yg sama dia syg dgn saya…saya sngat kecewa dan t’luka ustaz stiap kali saya fkir masalah ni air mata saya slalu m’galir…hati saya hancur bila d khianati oleh org yg saya syg….saya harap dgn ilmu yg ustaz berikan dapat m’nenangkan hati saya..

  • says

   Wassalam.. Puan, jangan beranggapan sedemikian, kerana sy juga insan biasa seperti puan yang sentiasa khilaf dan lemah. Hanya Allah sahaja yang mampu memberi ketenangan kepada hamba-hambanya.

   Puan mohonlah kepada Allah agar dikurniakan ketenangan hati. Muhasabah diri dosa2 yang lalu dan sentiasalah untuk bertahajjud ditengah malam =)

 116. Gadis celaru says

  As’ salam.. terima kasih ustaz kerana sudi berkongsikan ilmu kpd kami utk mengatasi masalah ini. Tetapi sy bukanlah tergolong dalam golongan yang di kecewakan , cuma saya hanya mencari ketenangan dihati. Kerana kadang kala ketika solat fikiran sy diganggu utk memikirkan hal didunia sedangkan ketika itu sy menghadap yg Ehsa. Kadangkala sy berasa iri hati pada pencapaian orang yg lebih berjaya pada saya. Kemunginan itu merupakan salah satu faktor saya tidak mendapat ketenangan hati. Sy ingin meminta tips dari ustaz utk menghindari masalah yang sy lalui ini. Terima kasih.

  Dari
  Gadis celaru

  • says

   Wassalam.. Mayb awak patut bace novel karya Hlovate, Contengan Jalanan.. ada “sesuatu” dalam novel tu yang megajar tentang ketenangan dan kehidupan =)

 117. Jaja says

  asslm semua. saya ingin nasihat dari ustaz. saya dah menjalani hubungan dgn kekasih selama 4 tahun,pada mula nya dia memang baik memang seorang yang mengambil berat. dlm masa yg sama,kami telah telanjur ke lembah zina,dan sy sgt menyesali nya.sekarang dia 24tahun dan sy pula 20tahun, dia menggangur dan mengharapkan perbelanjaan dari ibunya, hari semakin hari sikap nya berubah sehinggankan dia menjdi seorang yg tidak btggngjwab, dan tidak melayan sy spti kekasihnya. berulang2 kali dia mengecewakan saya, sehinggakan meninggalkan sy tanpa kabar berita. tpi dia mula berubah ketika dia sakit dan memerlukan sy, tpi selepas sembuh dia kembali ke prangai lamanya. selama ini, hanya sy yg mempertahankan hubungan ini.sy terlalu sygkan dia dan bersedia utk berkahwin dgnnya,ttpi ada sahaja alasan nya.sekarang dia telah meninggalkan sy tanpa berita sdgkan baru mggu lepas kami baik2 shaja. mohon nasihat nya dari kalian.sy sungguh buntu dan sedih atas pengorbanan yg telah sy lakukan.setiap lkali sy cuba utk melupakannya, pasti akan sedih dan sakit. dia akan cari sy balik kalau sekian lama kami tidak berhubung dan pada masa yg sama,saya telah melangkah kehidupan baru,apa bila dia muncul semula, saya pun terpedaya. mohon nasihat.

 118. says

  salam ustaz..terima kasih atas tip2 yang ustaz berikan diatas.ia sedikit sebanyak dapat membantu siti dalam menyelesaikan masalah yang siti sedang alami ktika ini.semoga ALLAH tunjukkan jalan yang btul buat siti dan ank2

 119. zahra says

  Assalammualaikum ustaz, saya memohon pertolongan pendapat dari ustaz, saya bekerja di perantauan ustaz..di negara saudi…pada mula saya dtg ke sini saya begitu kuat utk harungi cbaran2 disini..tetapi bila tibanya disini saya menyedari bahawa saya tak sekuat apa yang disangka..saya seperti jatuh tersungkur, tekanan di tempat kerja, rasa amat rendah diri…dan sebagainya….saya perlukan sokongan…tapi sampai bila kita perlu org lain mnyokong kita..saya mahu baiki kelemahan diri..tapi saya tiada kekuatan..saya nk cri kekuatan itu balik…tapi tak terdaya..tolong ustaz..bg doa atau sebagainya..utk saya atasi dugaan ini..

  • says

   Wassalam.. Insyaallah, tiada yang perlu dirisaukan. Masa akan memperkuatkankan. Ibarat berlian, terhasil dari masa dan tekanan yang tinggi..

   Tabahlah dan bertahanlah, Allah sentiasa ada untuk awak =)

   • zahra says

    Assalammualaikum ustaz terma kasih bg nasihat..saya mahu bertanya…saya tidak serasi dgn rakan serumah..kerana dia mulut laser..dan saya mudah tersentuh ustaz…jadi salahkah saya bila membertahu kpd org lain bahawa saya tidak tahan dgn sikap dia…sbb saya terlalu stress ustaz….kdg2 saya rasa berdosa..tapi saya manusia biasa ustaz…x mampu nk mnahan rasa sakit hati..apa perlu saya buat ustaz

    • says

     Wassalam.. banyakkan berzikir ya. Mudah-mudahan dapat menyejukkan hati =)

     Selain itu, sentiasalah dalam keadaan wudhu, kerana wudhu mampu memadamkan api kemarahan =)

 120. jiwa_resah says

  as salam,
  saya dah hampir setahun hati gundah gulana dan jiwa merana..ini krn sy alami tekanan hebat di tmpt kerja..skrg sy jadi seorang yg antisosial..suka memencil diri dan selalu memikirkan apa nak jadi sgn sy..umur dah masuk lewat 30an..selalu pk apa nak jadi kat anak2 dan org rumah sy..sudah merata cari kerja lain tp masih tidak berhasil..saya sgt buntu dan x tau nk buat apa lagi…apa yg menambahkan risau sy ialah sekarang sy menjadi pelupa.. tlg bantu bg siapa yg punya masalah sama..

 121. serina says

  Assalam ustaz, buat masa sekarang saya tidak berkerja, dan duduk di rumah sahaja. Sekarang ni saya selalu teringatkan zaman2 dulu, mase saya kecil2. Zaman kesusahan saya mase dulu, dari kecil hingga sekarang. Kerap sangat, apa mungkin sebab saya xde kerja nak buat sebab tu teringat-ingat masa dulu2. Dosa2 saya yang lampau, kesalahan dalam membuat keputusan masa dulu dan banyak lagi,semua ni mmbuatkan saya lagi bertambah sedih dan menyesali apa yang berlaku, kenapa ustaz? Atau pun ada petanda lain?

  • says

   Alhamdulillah jika awak masih dapat ingat tentang dosa2 yang pernah kita terbuat, itu maknanya Hati kita masih peka dan lembut untuk menerima sahutan itu, untuk keluar dari lumpur kejahilan..

   Allah nak awak kembali dekatkan diri padaNya.. Maka jangan lepaskan peluang ini kerana Dia sayangkan Awak =)

 122. ney says

  as salam ustz sy ni seorg isteri punyai 3 org anak, sy bekerja n telah 7 thn bernikah. tapi suami sy x tau tanggjwb dia yg sebenar benarnya. slama sy nikah ibarat sy yg kena tanggung sume perbelanjaan. bl sy cuba berbincang sy hanya disalahkn. dia jg suami yg panas baran dia jg pernah berkasar ngan sy. skrg ni dia da x blk umah kerana punyai kekasih luar dan da x peduli ngan sy n anak2. sy sgt keliru. sy pernah minta cerai tapi dia selalu kata sy ni yg x betul dan abaikan sy n anak2 berbulan2.pmintaan sy tu dijdkn alasan utk dia x blk umah n abaikn sy. sy sgt x paham sedangkn nafkah anak2 pn dia x peduli ni kan pula sy . sy rs sgt kecewa dan tertekan utk mengambil tindakan yg spatutnya.jiwa sy x tenang kadang rs sgt bersalah. adakah amalan sy selama suami sy ni x blk umah x peduli ngan sy anak beranak tidak diterima Allah. apa yg sepatutnya sy lakukan.

  • says

   As Salam.. tidak, awk tidak menanggung dosa suami awak. Malah sebaliknya, kerana yang sebenarnya suami adalah pemimpin kepada keluarga, yang memberi nafkah dan perlindungan..

   Seeloknya awak panjangkan kes ini ke Jabatan Agama demi masa depan anak-anak awak =)

 123. hani says

  Saya sangat sedih sekarang ini, dengan hidup saya yang belum stabil, sy Da berumur 25 tahun, melihat rakan lain sudah berkahwin, berkereta dan sudah berkejaya, tapi saya masih menggangur, xde harta, xde kereta tiada ape yang membanggakan. Dah mcm2 cara saya buat untuk mndptkan perkerjaan yg sesuai, sedangkan sy mmpunyai ijazah. Sy juga bersedih sebab masih lagi teringat kan exbf saya walaupun dah 2 thun lebih kami berpisah kerana tiada kepercayaan lagi, die pnh dtg pada saya dan mengajak sy berkahwin tp sy tolak kerana fikir kn hidup saya belum stabil dan menyenangkan masalah dulu belum selesai tp die sudah mengajak sy berkahwin. Dan sekarang saya hanya mampu menangis mengenangkan nasib saya, hanya pada Allah SWT tmpat saya mengadu

  • says

   As Salam saudari, jangan terlalu mengeluh ya? mintalah agar kita diberi kesabaran serta ketabahan dalam menghadapinya, diberikan penyelesaian yang terbaik bagi kita, dan selalu mengharap dia memberikan ganjaran pahala untuk kita..

   Insyaallah, jodoh saudari hanya tertangguh, tiba masanya Allah akan mudahkan jua. Allah itu sebaik-baik pengatur. Be Positive ya :)

 124. says

  Akhir2 ni saya salalu kecewa.. Krna org yang saya cintai slama bertahun2 ni.semakin berubah.semenjak dia ikut gabung club motor nya.dan semenjak dia dikenalkan oleh seorang wanita oleh teman2 nya dia berubah.apa yang harus saya lakukan. Agar saya dapat meninggalkannya.

 125. wani says

  assalam ,ustaz sekarang neh sy rase keliru dgn perasaan sy. 3 tahun sy berkawan dgn dia, sampai masanya dia nak masuk minang sy bulan 11 neh. sy tak yakin samada jadi ke tidak,segala persiapan kami dah mula siapkan sikit2, tapi entah kenapa sy rase kurg yakin, samada dari hati atau belum bersedia. 1 sisi lain sy nak sgt jadi isteri dia, hidup bersama ,jage makan minum dia. dan sejak akhir2 neh sy merasakan dia kurang memahami sy, apa cara terbaik untuk sy ustaz ?

 126. Soleha says

  Sy pernah kecewa dan hubungan putus di tengah jalan akibat tiada restu ibu bapa setelah 10 tahun bercinta. Sy redha dgn ketentuan Allah. walaubagaimanapun tiba tiba ahli keluarga sy memperkenal kan seorang lelaki yg pada pandangan sy tidak sesuai dengan jiwa sy. Lelaki tersebut juga mengaku bahawa dia telah banyak melakukan kesilapan dan mempunyai masa lampau tersendiri. Ada kah perlu mempertimbangkan lelaki tersebut kerana dia telah pun berubah sedikit demi sedikit dan berniat untuk meminang sy dalam masa terdekat. Sy buntu. Adakah ini ujian dari Allah sekali lagi..?

 127. says

  as salam ustaz. dulu saya seorang yg sgt jahat di sisi allah. hilang pertimbangan dalam hukum hakam agama(pergaulanb bebas dan berzina tapi skrng saya sedar dunia hanya skjp utk dilalui. alhamdulillah allah telah beri saya petunjuk utk kembali kpd-Nya. hati saya terlalu lemah apabila memikirkan dosa dosa lalu dan sering menagis.saya betul betul insaf dan bertaubat. saya mengharapkan agar satu hari saya ditemukan dgn jodoh yg dpt membimbing ke arah kebaikan, menuju ke jln allah dan dpt menerima saya seadanya. di dalam al quran juga allah menjanjikan perempuan yg baik utk laki yg baik, perempuan yg jahat utk laki yg jahat. persoalannya adakah saya kelak akan di jodoh dgn laki yg tdk baik walaupun saya telah berubah?allah akan memberikan balasanyg setimpal atau memakbulkan doa saya tk menemui laki yg baik?

  • says

   As Salam.. persoalan ini tiada jawapan sebenarnya bagi saya.. Hanya Allah yang menentukan.. Apa yang pasti, soal jodoh adalah dikategorikan sebagai takdir yang boleh diubah dan kita boleh berdoa serta berusaha untuk mendapat jodoh yang baik..

 128. qaniah syumaila says

  Assalamualaikum. Ustaz sy nak mintak pndgn. Lari tajuk sikit. Maaf ye. Sy ade masalah dgn abg kandung sy. Haritu sy cuba nak defend mak sy sbab die taknak tolong mak sy tebang pokok. Mak sy mase tu luahkan pada sy yg die asyik main game je bila mintak tolong taknak tolong. Bila sy masuk dalam rumah rupanya mmg betol die tgah main game. Jadi sy cakap dgn die kau tolonglah mak tu. Ustaz tau die buat ape, die tolak sy dan die kate kau jgn ingat kau bagus sgt. Sy taktahu kenapa die buat cmtu. Die tak penah2 mcmtu. Die solat ckup cakap pasap agama pandai tapi bile die buat camni tibe2, hilang respek sy kat die. Pastu tadi sy cuba bincang dgn die depan mak. Kite nak selesaikan cara baik. Sy pulak yg mintak maag kat die
  Ustaz tahu die boleh marah sy. Die kate die taknak amik tahu apa2. Die cakap sape sy utk menghukum die. Sy bukan Allay. Sy cuba nak menjernihkan keadaan yg keruh supaya tak jadi lebih buruk. Sy pula yg kena mibkntak maaf kat die ust. Die pulak nak marah2 n tnggikan suara. Ape perlu sy buat ustz? Sy tak sangka ego die setinggi camni. Kami tinggal sebumbung. Die first time cakap sy bodoh. Ya Allah. Die tak sedar kw sume ni salah die. Kenapa die susah sgt nak mintak mf. Hubgn dgn Allah baik, tapi kalo hglbungan gn manusia tak baik tak tentu syurga jugak ust. Ape yg perlu sy buat? Sy taktahu ape yg perlu sy buat skrg. Die boleh cakap sy mcm bagus nak nasihat die. Sy cuba nak mnjernihkan keadaan je.

  • says

   As Salam.. awak sudah cuba untuk berbaik, menghulurkan kemaafan dan menjernihkan keadaan, tp pihak sana yang tidak mahu menyambutnya.. Kadang2 kita tidak mampu mengubah seseorang mengikut apa yang kita harapkan, kerana perlu kita ingat adalah hati setiap insan itu Allah yang pegang..

   Apa yang boleh awak lakukan sekarang ini adalah berdoa agar dia dilembutkan hati dan tidak putus asa untuk berbaik dengannya.. :)

 129. Yg teraniaya says

  Assalamu’alaikum…sy tengah dilanda kekecewaan. Sy juga keliru dgn apa yang patut dibuat…sebulan sebelum puasa, sy ada berdoa semasa umrah,spy Allah kurniakan sy dan kakak sy jodoh tergolong dari golong org yang baik baik yg boleh membimbing kami…Alhamdulillah sebulan sesudah sy pulang Allah temukan sy dgn seorang lelaki yg sungguh menepati ciri ciri lelaki yg sy pinta. Tapi dia sudah berkahwin. Jadi sy pun mengundurkan diri…banyak kali sy beritahu diri sy spy kuat utk tidak melayan lelaki tu..die sering kali dtg ke rumah memujuk sy utk berkawan..sy x mahu..sampai keadaan terlewat bila isterinya dapat rasakan yg suaminya ada hati dgn perempuan lain. Sy menjadi mangsa keadaan dicaci maki sbgainya. Sy hanya beradu kpd Allah…memohon yg terbaik utk semua..sy buat istikarah, sy bina hubungan yg lebih kuat dari Allah..sy minx petunjuk Allah..maha kuasanya Allah tu apabila suatu hari tu sy berdoa minx Allah tunjukkan jika dia jodoh sy, tunjukkanlah dan jika bukan, berikanlah aku yg terbaik…sebaik sahaja selepas doa sy diaminkan..lelaki tu muncul didepan rumah sy setelah beberapa hari menghilangkan diri dari semua org. Sy ambil itu sbg petunjuk Allah..tetapi sy abaikan istikarah sy atas sbb dia suami org. Telah dia nyatakan hasratnya utk menjadikan saya Zaujah yang ke -2. Dia pun sudah bawa sy berjumpa bersama ayahndanya utk meminta restu dan ayahnya merestui niat lelaki itu utk berpologami. Keluarganya pun sudah redha tetapi isterinya masih tidak redha dan asyik menuntut cerai…jadi sy mengundurkan diri kerana sy tak mahu merosakkan masjid yg telah dibina. Tetapi hati sy kuat mengatakan yg inilah jodoh sy…sy tidak berniat utk merampas..kesemua ini sudah ditulis oleh Allah. Jadi sy cari cara menenangkan hati yg kecewa..Alhamdulillah..sy jumpa blog ni. Sy harap hati ini akan diubati x lama lagi..dan Allah akan memberikan yg terbaik kerana Allah tak akan menguji seseorang itu sesuai dgn kesanggupanya..La Tahzan. Sy memohon pandangan admin…

  • hamba Allah says

   Salam mungkin Allah mguji awk atau pon dy mungkin jdh awk,,
   tapi ingt laa istri dy x restu awk menjadi madu dy,,
   sy bersetuju dgn tindakan awk yg x sampai hati meruntuhkan masjid awk,,,
   sbg wanita x semua wanita ikhlaskan suaminya untuk berpoligami,,
   takdir dtg dari Allah,,tapi takdir jgk boleh di ubah melalui doa,ikhtiar,dan tawakal pd Allah,,
   sy hrp awk akn mendpt jodoh yg jauh lbh soleh .. :)
   wanita yg baik2 adalah untuk lelaki yg baik2.. :)
   pasti istri pertama dy sgt sygkan suami dy,,
   sehingga sukar untuk menerima wanita lain menjadi madu nyaa..
   sesungguhnya Allah lbh mengetahui dari kita,,
   yg penting kita boleh menilai sesuatu dgn baik dan membuat sesuatu semata2 kerana Allah s.w.t

  • says

   As Salam..

   Saya harap cik membuat keputusan yang tepat dan memohon di yakinkan hati oleh Allah. Bagi saya, mungkin boleh menerima lelaki tersebut sebagai suami JIKA lelaki tersebut seorang yang beriman..

   ya, mempunyai imam yang baik dan kepimpinan yang baik. Kerana sangat jarang terjumpa lelaki berpoligami yang begitu bijak dan sabar mengendalikan bahtera rumah tangga.

   mampu memastikan anak-anaknya walaupun ramai tetapi terdidik dengan baik. Dan memastikan Isteri-isteri terurus dan terkendali dengan stabil. Perjalanan ‘rumah-rumah’ tangganya yang sempurna dan lancar

   Jika merasakan lelaki tersebut nipis imannya dan tidak mampu, bagi pandangan saya jangan mengambil risiko.. Gusar nanti akan menyusahkan semua pihak. Baik pihak isteri pertama dan pihak cik sendiri kelak. Kerana bagi saya lelaki yang mempunyai iman yg tinggi sahaja mampu memimpin beberapa wanita..

   Benar, mmg dalam hidup ini kadang2 kita terpaksa mengambil beberapa keputusan yang sukar. Jangan putus asa berdoa kepada Allah agar ditetapkan hati..

 130. says

  Assalammuaikum
  Nama saya santi saya lagi ada masalah,suami saya sudah beristri lagi. Tanpa siizin saya dan saya minta suami saya memilih antara saya dan istri mudanya, tapi suami saya lebih memilih istri mudanya.suami saya tlah mnjatuhkan talak kpada saya, padahal saya masih sayang pada suami saya.skarang saya harus bagaimana

  • says

   Harap puan dapat tabahkan hati. Begitulah hati manusia, sering berbolak balik. Tetapi biasanya orang lelaki ini lama-kelamaan akan menyesal dan akan merujuk kembali isteri pertama (saya bukan memberi harapan, tetapi begitulah kebiasaannya orang lelaki)

   Tenangkan hati dengan mengingati Allah.. Banyak solat sunat tahajjud.. banyakkan membaca Al-Quran.. Insyaallah dengan mengingati Allah hati akan menjadi tenang =)

 131. Nessa says

  Assalamualaikum…ustadz nama sy scha.. hanya nama panggilan..sy ingin sekali berkongsi tentang kehidupan yg saya jalani..kadang sy hampir berputus asa tp sy takut dgn dosa bila sy berputus asa dgn ujian Allah sy sering kali putus cinta tak pernah pun hubungan sy berkekalan walaupun sy dah cuba buat yg terbaik untuk hubungan yg pernah sy jalin dgn kekasih hati sy dr sekolah smpai umur sy 22 sekarang sy kalau bercinta sy  akan bercinta dan  cintai lelaki yg sy suka dan sayang..tp akhirnya gagal juga bila sy terima lelaki yg sy xcintai sy akan menyakiti mereka ..sy buntu untuk temui pasangan hidup sy sebenar sampai sy dah letih..sekarang sy berteman dgn seseorg yg masih study tp sy sudah bekerja, dia setia dgn sy selama ni walau sy berkawan dgn siapa pun dya tetap setia dgn sy..tp skrg sy mula cintai dya dan dya makin menjauh..yg sy semakin syangkan dia…walau pun kami jarang contact..tapi sy sekarang semakin merindukan dya..tp dia diam mugkin dia sibuk belajar tp tak kan utk 1 sms pun xdpat hantar ke sy..sy sedih dgn situasi sy sekarang.

  • says

   Jangan sedih dengan masalah hati ini.. berdoalah kepada Allah agar dipermudahkan urusan jodoh ini. Jangan terlalu memikirkan, jangan terlalu rungsing. Sbb urusan jodoh ini urusan Allah.. boleh datang bila2 masa sahaja, cepat atau lambat. Hanya Allah yang maha mengetahui..

   • Nessa says

    Terima kasih ustad…kerana..sedikit sebanyak sy boleh menerima ..pandangan ustad yg menyedarkan saya bahwa jodoh..adalah ketentuan Allah..Yg harus sy redha menerimanya.Amiin .

    • says

     sama-sama.. jangan terlalu memikir ya? nnt kita merasakan hidup ini tidak seronok padahal banyak lagi kebahagian dari sudut lain yang Allah datangkan kepada kita =)

  • norsheilla says

   norsheilla 19/09/2013 at 2:32 AM

   Assalamualaikum ustaz,

   saya baru sahaja mula mencintai seorang lelaki, tetapi sedang dalam tempoh pengenalan, sy diuji bile die bermimpikan wanita lain dan setelah membuat istikarah. die mimpi org len yg selamtkn die didalam mmpi itu. bukan saya. tanpa berfikir panjang. die trus memutuskan hubungan kami. saya rase amat terkejut dengan apa yg berlaku. saya buntu, apa yg harus saya lakukan. benarkan mimpi itu? atau sebenarnye kami masih bole berusaha lagi sekiranye die benar2 menyayangi.
   Reply

 132. mencari redha allah says

  Salam ustaz, sy hidup bersama suami hampir 17 tahun.rakan sy lelaki dan perempuan sering memuji sy yg masih kekal cantik spt anak dara walau telah lama berkahwin dan mempunyai anak2. (Suami sy tk penah pn puji sy ats apa yg sy lakukan, tp sy redha).segala keperluan makan minum pakaian anak2 sy urus dgn baik sekali walaupn sy wanita bekerjaya.sy cuba menjadi isteri yg baik pd suami dgn patuh dan taat pd semua kehendaknya (sekali sekala ada juga membantah).namun sejak kebelakangan ini sy dapati dia sering melihat adegan dalam filem berunsur lucah/seks.pelakonnya memang telanjang bulat.sy pernah bertanya padanya adakah sy ini tak dpt memuaskan kehendaknya.jawabnya tidak, katanya dgn selamba dia sekadar suka2 tengok saja dan katanya memang kegemaran org lelaki walau dah berkahwin pn kena tgk gambar mcm tu.dia minta sy terima ja apa yg dia buat seolah2 benda itu tak salah.ustaz, sy rs betul2 dikhianati kerana selama ini sy telah melakukan yg terbaik sebagai isteri.kenapa dia masih lg mencari keseronokan dgn cr itu, sedangkan yg halal ada di depan mata.sy betul2 kecewa dgn sikapnya.sy sentiasa ingatkan dia bhw dosa2 yg
  Kita lakukan allah akn kifarahkan melalui anank2.ank2 sy alhamdullillah setakat ini pelajaran mrk bagus.apa yg sy tertanya2 ialah apa lg yg dia mahukan dr isterinya? Tak sedarkah dia perbuatannya itu telah menyebabkn sy berkecil hati? Ya allah sy berdoa agar dikuatkan hati dan iman sy agar tidak tersasar dariMu.sy berdoa agar suami sekurang2nya memikirkan hati dan perasaan sy seblm membuat sstu..

  • says

   As Salam..

   mungkin puan boleh nasihatkan suami puan secara perlahan-lahan.. luahkan melalui sepucuk surat misalnya.. Terangkan dengan baik mengata itu salah dan telah mengecilkan hati puan.. mungkin boleh ingatkan dengan kematian dan dosa..

   Selain itu mungkin juga boleh menyorok gambar2 yang tidak elok itu agar suami tidak dapat melihatnya lagi.. Serta menghanar artikel agama mengenai keburukan menonton filem lucah..

   masalah ini perlu diselesaikan secara sabar dan berhikmah agar dapat diselesaikan dengan baik-baik sahaja.. Saya doakan puan dapat mencari solusi terbaik..

 133. camelia almaidah says

  Assalamualaikum
  Syukran kasiiron..subhanallah.smoga hati yang sedang di uji bisa lebih kuat menghadapinya.dan tidak menjadi budak syetan yang mendorong untuk meratapi kesedihan. Artikelnya luar biasa :) lanjutkan,bangkitkan jiwa2 muda yang dicintai Allah .wasalam

 134. Ana Dayana says

  Assalamualaikum admin. terima kasih atas artikel motivasi ini. Kecewa itu adalah kerana kita terlalu bergantung pada yang namanya cinta manusia. Sedangkan cinta Allah itu yang perlu di raih. saya juga pernah mengalami situasi yang sama, ditinggalkan setelah bertahun lama berkenalan. Rasa amat kecewa, sedih, resah. kini, sebulan telah berlalu, saya menganggap diri sebagai seorang pejuang yang mencari cinta Ilahi. Yakin bahawa setiap anak Adam yang lahir ke dunia telah di tentukan rezeki, ajal dan jodohnya. Bukankah ia rahsia Allah. dan ia masih kekal rahsia. Cuba sedaya mungkin untuk terima qadak dan qadar ini dengan lapang dada. Kita tidak mampu menaikkan kembali hujan yang turun ke bumi, juga tidak mampu untuk menahan siang untuk datangnya malam. maka, terimalah dengan ikhlas, sabar dan tabah akan ujian ini. Insya Allah, akan diganti dengan sesuatu yang lebih baik. Wallahualam. ^_^

  • says

   Wassalam.. Ya, benar. Kita akan belajar untuk melupakan, kalau kita sedar ada benda yang lebih penting untuk diingati. Kekuatan itu mesti bangkit daripada diri sendiri.
   Jika niat itu sudah nekad, Allah akan permudahkan jalan itu.

   Allah tahu apa yang terbaik buat hambanya =)

 135. Intan says

  Salam ustaz, saya baru saja putus cinta, perasaan sedih ,binggong,
  tak tenteram menyelubungi jiwa saya.Asyik terdengar2 suara nya dan
  perasaan macam orang ketakutan..susah untok saya melupakan nya.
  Saya selalu membaca yassin dgn niat agar kasih sayang kami kekal hingga akhir hayat. ada kah dgn niat ini yg membuat saya rasa merana dan asyik sangat mengingati nya. Harap ustaz bole membantu

  • says

   mengapa masih belum mahu melepaskan si dia dengan seikhlas hati? Niatkan dan doakan agar dikurniakan jalan hidup yang terbaik dan indah.. Dan redha terhadap segata takdir yang Allah tetapkan..

   Letakkan cinta pertama kita pada Allah, bukan makhluk.. Nescaya redha itu akan hadir perlahan-lahan

 136. iza says

  Salam. .sy da berumur 27 thn. hdup sy sntiasa ada dugaan..dr hdup brsma mak ayah..sehinggalah berkahwin..Allah swt sja tau peritnya hati d jiwa ni..terima kash ats pengisian y dberi..mohon share..

 137. solehah says

  Salam…. Sy msih muda lg… Sy bcinta bwat kali pertama n sy dh ptus…. Walaupun dh empat bulan luka itu msih ada n sy perlukn nafas yg bru.. Sy dh bwat seperti yg diats tp sy msih mmpunyai sisa kekecwaan dlm ati… Bleh bantu sy?

 138. cahaya sumayyah says

  salam…saya fikir saya seorang je yang rasa kecewa…rupanya ramai..thanks atas perkongsian ilmu..moga hati ini lebih tenang dan redha…mungkin ada hikmah disebalik ujian ni…

 139. xoxo says

  sy ingin berubah menjadi insan yang normal..ingin memiliki keluarga sendiri..baru2 ini disaat sy ingin bertaubat.seseorg telah melamar saya menjadi suri hatinya.dan sy yakin beliau seorg insan yg mampu merubah khidupan saya.permasalah nya sekarang pasangan saya tidak dapat menerima hakikat akan perhijrahan saya. dia menganggap saya telah berlaku curang…kerana menyayanginya lah saya ingin kami kembali ke pangkal jalan…tapi sehingga kini dia masih tidak menerimanya sehingga saya buntu dan tertekan.mohon bantu saya untuk mencari jalan penyelesaian.terima kasih

 140. Nur says

  Assalamualaikum Ustaz.

  Rasanya ramai yang sampai ke link ni kerana sedang menghadapi kekecewaan dan mencari cara untuk mengatasinya. Apa kata Ustaz adakah program ta’aruf untuk muslimin dan muslimat yang masih single ni… nak kawin tapi jodoh belum sampai dan tak tau macam mana nak kenal dengan orang (dalam kes saya, mak ayah pon takde nak tolong carikkan.) Pasti ramai yang setuju :)

  • says

   As Salam Nur, terima kasih atas cadangan tersebut. Apapun, post ini hanyalah perkongsian dari pengalaman2 yang lepas.. Pasal program taaruf seperti yang awak cdangkan ini, buat masa ini pihak kami masih mengalami beberapa kekangan yang masih belum dapat dielakkan..

   Insyaallah mungkin pada suatu masa nanti kita akan buat program seperti itu. Aminn.. semoga dipermudahkan =)

  • norsheilla says

   Assalamualaikum ustaz,

   saya baru sahaja mula mencintai seorang lelaki, tetapi sedang dalam tempoh pengenalan, sy diuji bile die bermimpikan wanita lain dan setelah membuat istikarah. die mimpi org len yg selamtkn die didalam mmpi itu. bukan saya. tanpa berfikir panjang. die trus memutuskan hubungan kami. saya rase amat terkejut dengan apa yg berlaku. saya buntu, apa yg harus saya lakukan. benarkan mimpi itu? atau sebenarnye kami masih bole berusaha lagi sekiranye die benar2 menyayangi.

 141. hamba Allah says

  Salam.. saya baru 3 bulan mendirikan rumah tangga dan alhamdulillah sy sudah mengandung. Tp saya baru tahu yang saya ni isteri ke dua ketika saat saya mengandung sekarang ni.. sejak saya tahu semua ni hati sy bagai dihiris. Saya selalu menangis dan murung. Kerja saya terganggu mengenangkan nasib sy. Tapi walau macam mana sekali pun saya tetap sayangkan suami saya. Cuma, untuk mendapat kesabaran itu amat perit. Kadang2 emosi saya sgt terganggu. Kesian anak dlm perut ni. Saya hanya mampu berserah dan sy yakin semua ni ujian dari-NYA. Terima kasih dgn tips anda yang sgt berguna. Semakin kita diuji, semakin tu diri kita dekat pada-NYA. Ya Allah…

  • says

   As Salam puan.. semoga puan terus kuat dalam menempuh hidup.

   Tetapi itulah hidup. Adakalanya kita harus mengalami sesuatu yang pahit. Apa-apa pun yang terjadi itulah yang terbaik buat kita meskipun kita sedih, kecewa dan merasa tidak adil.

 142. Ismail. says

  Saya sedang dilanda ketidak tenangan bhatin, saya sudah semua saya jalani, berzikir, berdoa, sholat, tapi hati ini selalu dilanda ke gelisahan, Ya Alloh saya bingung saya harus berbuat apa lagi tentang keutuhan rumah tangga saya, saya kasihan kepada anak-anak yang masih kecil dan perlu bimbingan kedua orang tuanya, istri saya minta cerai, tapi saya tidak mau, karena alasan anak2 masih kecil.wassalam.

  • says

   Semoga tuan dikuatkan semangat untuk menyelesaikan masalah ini secara berhikmah dan bijaksana, demi masa depan anak2 dan tuan sendiri.

   Tuan boleh amalkan tiga kalimat saat mengalami kesedihan dan ketidaktenangan:

   – Istighfar, memohon ampun kepada Allah.
   La haula wala quwwata illa billah (Tiada daya upaya dan tiada kekuatan kecuali dengan pertolongan Allah)

   – Hasbunallaah wa ni’mal wakiil (Cukuplah Allah menjadi Penolong kami dan Allah adalah sebaik-baiknya Pelindung)

 143. Nur says

  AS-SALAM..
  Hampir sebulan saya sudah putus cinta.. kadang kala saya okey dan kadang kala saya berasa sangat gelisah dan keliru.. Saya merupakan seorang mahasiswi tahun akhir.. masalah saya apabila saya harus menjalani kuliah bersama-sama ex saya selama 6 bulan lagi.. saya rasa gelisah bila memikirkan bagaimana untuk menghadapi tempoh 6 bulan itu..

  • says

   Wassalam.. awk rasa gelisah kerana terlalu memikirkan..

   Cuba lupakan, sibukkan diri dengan benda lain.. Jangan lupa amalkan surah Yaasin (setiap waktu selepas solat), insyaallah awak akan mendapat kekuatan..

   • linawati says

    Benar amalkan yasin selepas solat memang menenangkan hati. Sya seorang wanita yg disakiti suami..sya merantau jauh dri keluarga..tak ada tempat untuk mengadu kecuali hanya padanya allah maha pengasih..sya dimadykan aleh suami sya dan istrinya diletakkan berdekatan rumah sya..tpi dia tak balik rmah sya..bayangkan sakitnya yg sya rasa. Hanya dgn sujud kpdanya lah sya kuat dan skang sya iklas..

    • jj says

     Jj

     Assalamualaikum. .
     Saya sudah 4 tahun menjalani hubungan ini. Dulu ia mengaku duda ternyata sudah 2 tahun bersama msh beristri. Saya sdh terima dgn ikhlas. Kami pernah berpisah tp kembali lagi..saya pernah buat salah kpdnya.itu jg awalnya karena dia. Tapi dia jg berulang2 kali berbuat salah kpd saya. Pernah sy bertanya saat tau dia selingkuh dan dia pukuli saya serta hampir membunuh saya. Tp saya masih memaafkannya krn msh sayang kpdnya. Semakin lama sikap dan katanya semakin kasar. Selalu menghina,menuduh saya berbuat zinah etc. saya begitu sabar terima semua ini. . Dia berulang x meminta pisah tetapi saya msh tetap bertahan padahl saya tak bahagia. Setiap hari dia menyakiti perasaan saya dan buat saya bersedih. Namun saya belum ikhlas utk kehilangan dia krn saya sgt sayang dia dan saya selalu ingat kebaikan dia saat dulu.. Saya memohon kpd Allah agar diberikan jalan yang terbaik. Namun hati selalu gelisah..saya merasa putus asa entah harus bagaimana lagi bersikap kpdnya. Mohon ustad bisa berikan petunjuk doa agar hidup bisa tenang.

     Syukron..wassalam

    • says

     As Salam.. sesungguhnya puan memerlukan kesabaran yg sgt banyak untuk menghadapi semua ini. Yang penting puan harus menyelesaikan masalah ini tanpa terikut dengan emosi yang bergelora dihati. Cuba selesaikan masalah ini dengan percakapan dari hati ke hati

     Insyaallah, cuba amalkan surah ini untuk berlindung dari rasa yang duka, dikuatkan hati dan diselesaikan masalah:

     ‘Allahumma innee A’oothu bika minal hammi wal hazan, wa a’outhu bika minal ajzi wal kasal, wa a’outhu bika minal jubni wal bukhl, wa a’outhu bika min ghalabatid deyni wa gahrir rijal.’

     maksudnya:
     (Ya Allah, aku berlindung kepadaMu dari kebimbangan dan kepiluan. Aku berlindung kepadaMu dari ketidakupayaan dan kelalaian. Aku berlindung kepadaMu dari perbuatan pengecut dan sifat kedekut. Dan aku mencari perlindungan dariMu daripada hutang dan penindasan manusia)

    • says

     Puan, usah risau. Kuatkan semangat.

     Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki.

     Ketika ditanya kepada Rasulullah akan hal tersebut, jawab baginda, “Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia”. (Al-Hadith)

 144. Girlinsaf says

  Bagaimana utk menenangkan hati drpd seseorg yg bernama perampas? Haruskah redha dgn pemergian si dia atau perlu menegakkan hak sy yg telah lama menyulam cinta sejak 6thun lps.

 145. nur says

  asslm wr wb..,terima kasih atas tips yg sudah sya baca ini,karna tips ini sangat bermanfa’at untuk sya,hati saya menjadi tenang saat saya baca tips ini,,,

  • ayu says

   kenapa seorang penghianat tdk brfikir bahwa kelsk dia jg akan mati,,dia yg selalu mengingatkan saya tentang kematian agar saya selalu mendekatkan dri pada Allah tp dia sendiri seperti itu apakah orang seperti itu tercipta dg kepribadian ganda? di sisi lain dia sangat sempurna dan di sisi lain dia seorang pengecut ?

   • says

    Hati yang berbolak balik. Itukan lumrah terjadi kepada makhluk bernama manusia. Apatah lagi bila mendapat bantuan ransangan dan jentikan lembut saban masa dari naluri dan nafsu, dan yang utama helah dan tipu daya syaitan yang tiada penat atau lelah mengajak hati2 manusia pada kemungkaran dan terus leka hingga lupa detik kematian yang menjadi pemutus segala kelazatan itu.

    usah dipersoalkan lagi mengapa dan mengapa, yang penting kita berusaha menjaga hati kita sendiri ya? =)

 146. Alia says

  Lagi 2 minggu genab setahun saya putus tunang. Saya yang putuskan, dan rasa bersalah tu buat hati rasa tak tenang, menangis setiap kali sendiri, tak boleh tidur, etc. Lebih-lebih lagi sebab dah 6 tahun dengan dia. Keliru sama ada betul ke tindakan putuskan tunang tu?

  Sebelum semua ni jadi, saya tak pernah solat. Bila hati tak tenang, baru lah saya belajar sendiri, dari cuba solat hanya satu waktu sehari, sekarang mampu solat 5 waktu sehari, alhamdulillah akhirnya saya tenang. Baru ni dapat tahu bekas tunang dah jumpa pengganti baru yang baik, saya happy sangat untuk dia. Rasa bersalah dah kian hilang.

  Bila putus tunang ingatkan itu situasi yang paling buruk, rupanya besar hikmahnya. Saya masih dalam proses untuk perbaiki diri jadi lebih baik. Si dia pun lebih bahagia dengan orang baru disisi. Dan alhamdulillah hubungan saya dengan bekas tunang pun masih baik. Walaupun tak end up macam yang diharapkan (nikah), Allah lebih tahu apa dan siapa yang terbaik buat kita. :)

  • says

   Alhamdulillah… Allah tidak pernah menjadikan sesuatu itu untuk tujuan yang sia sia. pasti ada tujuannya.. Insyaallah =)

   Mungkin kita boleh amalkan sama2 doa ini, agar dikurniakan Keampunan, Hidayah dan rezeki

   اللهُمَّ اغْفِرْلِي، واهْدِنـِي، وَارْزُقْنِي، وَ عَافِنـِي، أَعُوذُ بِاللَّـهِ مِنْ ضِيقِ الْمَقَامِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ

   Maksudnya: “Ya Allah , ampunilah aku, berilah hidayah padaku, anugerahkanlah aku dengan rezeki, berilah afiat kepadaku, aku mohon perlindunganMu dari kesempitan tempat berdiri di hari akhirat kelak.

 147. rani says

  Waktu ini hati sy sangat2 sedih & kecewa, tanpa angin tanpa hujan…tiba2 tsunami melanda. Bagai halilintar suami mengaku telah berkahwin lain pd bulan mac lalu….terasa gelap dunia. Inikah hadiah hari raya yg suami berikan? Sy rasa tertipu, sakit hati, geram, semua perasaan bercampur baur…..kalau ikut hati mau terjun bangunan. Segala pengorbanan sy selama lebih 20 thn dibalas dgn penipuan….sungguh kejam lelaki ini.
  Alhamdulillah sy terjumpa artikel ini…..insyaallah sy akan cuba amalkan nasihat yg diberi supaya hati sy kembali tenang. Tq

  • says

   As Salam.. jangan mengikut perasaan. Bertenang dan banyakkan istigfar mengingati Allah.. hanya dengan mengingat Allah-lah hati menjadi tenteram. ( QS Ar Ra’d : 28 )

 148. says

  Salam , saya mohon lebih tips dari saudara . Saya baru sahaja putus cinta . Hampir 5 tahun saya bersama dengan dia . Tapi kesalahan ni berpunca dari saya . Sekarang saya termakan diri saya semula . Saya mencari cari dia dan merayu pada dia untuk bersama saya semula . Tetapi tak dia endah rayuan saya . Kemudian, si dia meminta supaya jadi kawan sahaja tak lebih dari itu . Saya setuju , tapi masalah saya sekarang perasaan cemburu sangat kuat dalam hati saya . Kerana dia dah mula bergaul dengan lelaki lain . Saya cuba untuk kawal perasaan dan emosi tapi masih gagal . Harap saudara dapat tolong saya . Salam ke atas kamu .

  • says

   As Salam.. Banyakkan solat sunat dan istigfar mengingati Allah.. Cuba jangan terlalu mengingati kisah2 lampau ya, cuba buat kerja atau aktiviti lain yang kita minati.. Satu-satunya senjata awak sekarang ini jika Ikhlas mahu memperisterikan dia, adalah doa.. berdoalah dengan sesungguh doa, dengan sepenuh hati.. Dan tanamkan rasa redha walau apa yang terjadi..Insyaallah awk akan tenang =)

   • says

    mohonlah pada Allah swt. keringanan masalah dengan membaca doa ini

    اللَّهُمَّ لا سَهلَ إِلاَّ مَا جَعَلْتَهُ سَهْلاً ، وَ أَنْتَ تَجْعَلُ الْحُزْنَ إِذَا شِئْتَ سَهْلاً

    Maksudnya : “ Wahai Tuhanku , tiada kemudahan melainkan apa yang Engkau jadikanmudah dan perkara yang susah boleh Engkau jadikan mudah , apabila Engkau mengkehendakinya” .[1]

 149. sara rafeeda says

  Saya br jer puus cinta setelah 4 tahun menyemai kasih. Niat di hati nak berkahwin menjadi isteri dan ada keluarga hancur mcm tu jer.Ikut senang hati dier jer kata tak boleh nak nikah sbb nak kena dgr ckp ibunya di kampung. Rasa sedih sgt…tp masih lg ingat Allahkan maha penyayang…kalau sidia tak sayang…biar lepas nie bercinta dengan Allah jer. Biar Allah yang putuskan kehidupan mcm mana lepas nie.?.

  • says

   Insyaallah.. semua yang Allah tetapkan tu adalah terbaik.. nanti kita akan jumpa hikmahnya nanti.. mungkin esok, lusa atau bila-bila masa sahaja dari sekarang.. cepat atau lambat, semuanya berhikmah =)

 150. W says

  sebak saya membaca artikel ni. jam 4.30am 13.8.2013, saya masih lagi menangis mengenangkan nasib diri. lepas solat, tak pernah kering telekung saya dengan air mata. kadang2, hilang pertimbangan diri sampaikan meraung meratap dan merintih tak putus2 kepada Allah. saya tidak pernah berkongsi masalah dengan sesiapa. mungkin sebab saya dah tak percaya pada sesiapa lagi selepas peristiwa seseorang yg sangat2 saya percayai, menjaja masalah saya pada orang lain. Justeru, saya terbeban sendiri dengan kekecewaan yang saya hadapi. 2 tahun setengah menjalinkan hubungan berakhir dengan beban yang terpikul berat di bahu saya sekarang. kenapa lelaki itu sangat2 kejam? ya Allah.. beratnya ujianMu. lapangkanlah hatiku dengan redhaMu.. dan yakini aku bahawa aku mampu hadapi ujianMu ini dengan redhaku.. Ya Allah.. :'(

  • says

   Jangan mudah putus asa.. Yakinlah Allah tetap bersama, dan sedang mempersiapkan awak untuk lebih kuat.. lebih kuat dari sebelumnya.. Yang penting, jangan putus hubungan dengan Allah..

 151. anis sakeenah says

  Saya baru kehilangan kekasih hati. Mungkin Allah menduga kerana sy sering meletakkan cinta manusia di tempat tertinggi. Ya ustaz, mohon lagi tips2 dari ustaz jika ada surah di dalam al-quran yang boleh dibaca serta zikrullah yang menenangkan jiwa. Saya masih gagal menghapus rasa kecewa dan sering menangis.

  • says

   Insyaallah saya akan kongsikan lagi apa yang baik.. Namun masalah awak ini hanya masalah masa, sebab awak masih baru merasai.. Insyaallah, tidak lama nanti awak akan tenang.. Keep reading Surah Yaasin ya =)

 152. ida76 says

  sy lg sedih..kmatian baby lelaki nov 2011 lpas 13hr lahir..setahun bdukalara dapat pggnti tahun ni twimsayangnye mreka bdua telh mngikut jejak arwah abg sjurus selpas lahir..apakh ujian ino kaffrah ats dosa atau sebaliknye..tlg ustz rungkaikan..

  • says

   Sabar.. Percayalah setiap yang Allah tetapkan itu adalah terbaik.. puan akan jumpa jawapannya nanti. Tetaplah yakin pada takdirNYa, kerana Dia sentiasa Adil dan Penyayang =)

 153. Cap says

  Saya kecil orangnya, saya sering berhadapan dgn situasi orang sekeliling terutama orang yang tidak dikenali untuk mengambil kesempatan pada saya. Bila saya melakukan sesuatu mereka memperlekehkannya, malah mereka menipu saya dan cuba mengambil kesempatan pada saya. Saya cuba untuk mengatasinya tetapi saya tidak berjaya dan merasakan diri saya ini lemah. Saya takut perkara seperti ini tidak membantu saya untuk maju ke hdpn. Apa perlu saya buat?

   • ayu says

    Asalamu’alaikum wr,wb saya bru saja putus dg pacar, pengecut sekali laki” itu setelah lama merajut cinta tnpa ada pertengkaran tiba2 menghilang begitu sj tanpa pesan kejam sekali dia menikam saya dri belakang dia pergi dg wanita lain dg janji2 yg telah dia ingkari,,ya Allah hanya kpadamu lah hamba berserah diri,,rasa sakit ini teramat berat saya mohon nasehat nya pak ustad terimakasih!

    • says

     As Salam.. jgn dikenang kisah yang lalu, bangkit dan mulakan hidup yang baru ya..

     Jangan lupa amalkan doa ini,

     Ajarkan doa ini:

     الْلَّهُمَ إِنِّي أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْهَمِّ وَ الْحَزَنِ , وَ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْعَجْزِ وَ الْكَسَلِ , وَ أَعُوْذُ بِكَ مِنَ الْجُبْنِ وَ الْبُخْلِ , وَ أَعُوْذُ بِكَ مِنْ غَلَبَةِ الدَّيْنِ وَ قَهْرِ الْرِّجَالِ

     (Ya Allah! Aku berlindung dengan-Mu daripada perasaan keluh kesah dan berdukacita, dan aku berlindung dengan-Mu daripada sikap lemah dan malas, dan aku berlindung dengan-Mu daripada sifat takut dan bakhil, dan aku berlindung dengan-Mu daripada bebanan hutang dan kekerasan lelaki (penindasan orang)).

     # Seperti biasa, mulakan doa dengan istighfar, fatihah, dan selawat terlebih dahulu

    • ayu says

     Insya’Allah pak Ustad,,ini sungguh sangat menyiksa batin rasa malu dan kecewa sangatlah amat perih dia berjanji tdk akan meninggalkan saya kecuali klau dia MATI tp pada akhirnya kenyataan nya sangat lah berlawanan, dia meninggalkan saya tnp pesan tnp putusan dan tanpa kata maaf, dia yg saya kenal dg kasih sayang nya yg sangat hangat dan lembut dg tutur kata yg tdk pernah kasar dan sabar serta dewasa ternyata itu hnya sementara saja,,hingga pada suatu saat dia berpesan kepada sahabat nya untuk menyampaikan ke saya bahwa dia akan segera menikah dg wanita lain dan meminta saya agar tdk usah lagi mencarinya,,luka itu terlalu dalam dia tinggalkan sehingga saya sampai tdk bisa mengeluarkan air mata pdahal dada ini rasanya sesak sekali..!

    • says

     “…. Boleh jadi kalian membenci sesuatu,padahal ia amat baik bagi kalian. Dan boleh jadi kalian mencintai sesuatu, padahal ia amat buruk bagi kalian.Allah Maha mengetahui kalian tidak mengetahui.” (QS. Al-Baqarah 216)

     Dengan mendekatkan diri kepada Allah SWT, kita akan peroleh ketenangan dan kekuatan, malah mendapat cinta yang paling agung. Ingatkan pada diri bahawa jodoh kita telah ditentukan, dan kita perlu berdoa bersungguh-sungguh supaya dipermudahkan..

     Para Nabi bersedih. Bahkan Rasulullah saw pun bersedih saat ditinggal oleh orang-orang dicintai dan dicintai beliau. Namun, para Nabi tidak berlebihan dalam bersedih. Para Nabi segera bangkit dan kembali berjuang tanpa memanjangkan kesedihan.

     ingatlah, kita masih ada Allah.. jangan mengikut emosi lagi ya? =)

    • ayu says

     Insya’Allah pak ustad mohon nasehat pak ustad yg sebanyak banyaknya, hanya tinggal cincin emas yg telah kami beli ber2 pada bulan Desember lalu kenangan dri dia dan itu rencana akan saya jual dan uangnya akan saya sumbangkan kepada anak2 yatim,,karna posisi saya masih di negara tetangga Insya’Allah saya akan kembali ke tanah air tahun depan.

 154. says

  Hampir 5 tahun bersama akhirnya dia putuskan begitu saja. Katanya, “Bersama suami orang lebih baik kerana lebih memahami dan penyayang.” Apa yg diberikan utk mendapatkan suami orang? Sudah tentu ianya sesuatu yang semua lelaki buaya darat inginkan.

  Dalam sibuk mencari rezeki untuk mendirikan rumah tangga, dia buat hal di belakang…sekarang saya baru percaya, FAKTA TIDAK PERNAH MENIPU. Perempuan lebih banyak berlaku curang. Saya masih belum dapat menerima keadaan ini.

  Saya masih menyimpan dendam terhadap org ketiga.

  • says

   As Salam.. Saudara, sabar itu adalah lebih baik. Kerana pasti Allah ingin tunjukkan sesuatu kepada saudara, yg saudara belum jumpa, sesuatu yang lebih baik..

   Kenapa perlu membuat hati kita sendiri gelisah dengan dendam demi orang yang tidak setia..

   Berdoalah kepada Allah agar ditemukan dengan wanita yang solehah dan setia dengan saudara, dari sibuk memikirkan si dia yang curang dan tidak mampu untuk setia..

   Semoga saudara dapat berfikir dengan tenang dan bermuhasabah diri. Insyaallah =)

   • says

    Terima kasih, sememangnya sekarang saya sudah berasa sedikit tenang..Post diatas adalah luahan rasa marah saya selepas mengetahui perkara sebenar. Memang tak disangka semua ini boleh berlaku.

    Mungkin atas kesilapan saya sendiri..saya terlalu sibuk dengan kerja sehingga mengabaikan dia hinggakan ada org lain yg mengambil kesempatan. Si dia pula menggunakan org ke 3 utk menghilangkan kekecewaan atas apa yg sudah saya lakukan.

    Saya sudah maafkan dan lepaskan si dia tetapi sya masih mengaku yg saya masih mengambil berat mengenai si dia. Apa yg saya mampu lakukan sekarang cuma memberi nasihat dan berdoa agar si dia tidak melakukan kesilapan yang sama.

    Perasaan terhadap org ke3 pula saya tak tahu bagaimana untuk jelaskan. Dari dasar hati saya masih belum boleh memaafkan dia. Kenapa dia snggup curang terhadap isteri sendiri dan menghancurkan perhubungan orang lain.

    • says

     Sabar puan.. Insyaallah, hikmah disebalik perkara ini akan tersingkap juga.. cepat atau lambat, pasti Allah akan tunjukkan.. Dan semuanya pasti yang baik, kna yakin ya puan :)

     “…. Boleh jadi kalian membenci sesuatu,padahal ia amat baik bagi kalian. Dan boleh jadi kalian mencintai sesuatu, padahal ia amat buruk bagi kalian.Allah Maha mengetahui kalian tidak mengetahui.” (QS. Al-Baqarah 216)”

    • says

     Terima kasih, hanya masa yang menentukan segalanya. Dalam hati saya masih lagi mengambil berat mengenai si dia. Memaafkan lebih mudah, tetapi untuk mempercayai semula setelah apa yang berlaku agak sukar dilakukan..

     BTW saya lelaki, pangilan puan rasanya tak sesuai utk saya.. :)

    • says

     Tidak mengapa, teruskan dengan artikel yang memberi manfaat kepada semua. Terima kasih sekali lagi saya ucapkan diatas perkongsian dan nasihat yang berguna. Hanya Allah yang mampu membalas jasa baik anda. :)

    • says

     Saya baru menerima berita baru mengenai si dia..baru2 ini si dia ada berubat di perubatan islam ditemani ibu dan saudaranya dengan harapan dapat membuang satu sihir yg dia alami.

     Tak disangka dalam tempoh perubatan tersebut beliau dikejutkan oleh ustaz tersebut bahawa ada 2 lagi sihir yg dia tidak sedar iaitu Pengasih dan Pembenci..Alhamdulillah 2 sihir(pengasih/pmbnci) tersebut berjaya dibuang manakala 1 lagi masih belum pasti..

     Mengapa pada zaman sekarang ini masih ada manusia yang keji sehingga sanggup menggunakan sihir untuk mendapat apa yg dimahukan.

     Walaupun tidak lagi bersama dengan si dia tapi saya masih lagi berasa simpati di atas apa yg berlaku kepadanya. Perasaan ingin melindungi masih lagi kuat walupun kepercayaan sudah semakin kurang.

     Saya bukan berharap dia akan kembali cuma berharap supaya dia dijauhkan dari perkara yg sama.

     Rupanya masih ada banyak lagi rahsia yg Allah ingin tunjukkan disebalik semua perkara yg berlaku..

 155. wan says

  Sy mgalami situasi sperti ini,..umm
  Bkn sbb ptuz cnta..tpi tntng idup sy yg brliku..umm tbahkn hatiku Ya Allah

 156. radiaz says

  Sya mrasa kecewa mmpunyai kluarga yg gk prnh memahamin sya… tpi sya brusaha ikhlas mnjalanin nya… pngen sya prgi dri sni..tp gk mnhkin..krena sya hrus mnyelesai kan mslah dsini dlu

 157. Eeyza says

  terimakasih diatas panduan di artikel ini…semuga saya jadikan iktibal pada diri saya…mungkin saya telah pergi jauh dari nya….maka allah menduga saya sebegini rupa…..YA ALLAH SUBHANALLLAH

 158. sharif@f says

  assalamualaikum ,sya bru sje ptus cinta tpi dya tk hargai cinta sya;( ,sya tk blh lupakn dya ,mcm mna melupakn dya shbt

  • says

   “”cintailah sesiapa yang kamu suka, tetapi ingatlah bahawa kamu akan berpisah juga akhirnya.” – hadis

   tak putus kasih, putus tunang. tak putus tunang, putus kahwin. tak putus kahwin, putus nyawa. mereka yang pergi sepatutnya mengingatkan kita bahawa kita juga akan pergi. jadi janganlah terlalu terikat dengan makhluk yang kita cintai, sebaliknya ikatkan diri dengan kecintaan kepada Pencipta segala makhluk yang ada di langit dan di bumi :3

   ihfazillah yahfazka! ^^”

 159. says

  Saya disini sebab rasa kcewa dan terluka dgn sikap si suami yg tidak sensitif dgn perasaan isteri. Kdg2 hanya kaum isteri yg memikrkan segala yg tbaik utk suami dn rmh tgga, pdhl mrka suami selalu ambil mudah… Ada saatnya sabar seorang isteri tsasar dr landasannya.. Suami bkn lg insan dkasihi.d pndgn mata… Selagi tekanan x hilang d jiwa.. Ya Allah….

  • says

   Puan, banyakkan berdoa kepada Allah agar dilembutkan hati suami.. Dan juga mintalah ditabahkan hati.. Banyakkan berfikir dan bermuhasah.. Insyaallah Allah akan tunjukkan jalan penyelesaian dan memberi bantuan kepada Hambanya.. Insyaallah =)

 160. Shaaza says

  saya telah lama merasakan allah swt tidak mahu mendengar doa atau permintaan saya.. saya sentiasa berusaha untuk membuat baik tetapi pelbagai halangan menimpa.. saya berasa kecewa dan putus asa.. mungkinkah allah swt bencikan saya.. kerana hidup saya penuh dgn dugaan dari masa saya di buaian.. KENAPA??

  • muhammad ikmal says

   assalamualaikum,cam kes saya jer…pergi mana pun ada je orang meyakiti dan di benci tanpa sebab.tapi selalu brsabar. di fitnah yang bukan.sampai busuk nama .tak ada siapa pun nak bantu.tapi yang pelik nya bila mereka ada masalah .sayalah tempat mereka meminta tolong dari segi apa pun…SAKITNYA HATI!!!!!!!!!!!!!!

   :(

 161. shidanasa says

  saya bru berkahwin sebulan stgah…dn suami sy dipenjara atas kesalahan yg bukn dibuatnye…tpi atas sbb bersama2 dgn org yg slh…raya semakin hampir…dan dia direman 3bulan….hati terlalu berat belum pernah sekali sy tidur tanpa tatap wajahnye…dan salam cium tgnnye…tpi skg…hari2 yg dilalui terlalu sukar..smpaikan mcm2 yg meracun minda…ape perlu sy buat?

  • says

   Bersabar. Bersabar dan bersabar. Saya tahu ini sukar, tp inilah harus kita lakukan. Dekatkan diri dengan Allah ya =)

 162. meg4t says

  nasib kita sgt2 serupa… aku lalui ap yg kau lalui… semoga kte sama2 dpt meneruskan hidup dgn tabah.. ameen…

  • Okta Reni Azrina RA says

   terimakasih banyak atas nasihatnya, maaf saya orang indonesia tdk fashih dlm brbhasa melayu semoga mengerti. ini pertama x ny sya mrasakan ksedihan yg luar biasa karena cinta kpd lwan jenis, semoga nasihat yg ustadz berikan dpat sya amalkan dengan maksimal, mohon do’a nya agar hati saya dikuatkan, aamiin.

 163. amir says

  Tempoh 5 tahun brcinta… Atas dsar family trpksa jgak brpisah…. Da sbulan brlalu.. Terasa peritnya hnya Allah yg tahu…hilang segala2 nya… Hilang sumber smngt slama nie dia d sisi.. Bgitu mnyeksakan jiwa… Kini ku terpaksa truskn jgak prjlanan ini. Ya Allah… Kuatkan lah smngt ku..aminn.. T_T

  • says

   Tak ada seorangpun yang Tuhan kirimkan dalam hidup kita, yang datang dengan sia-sia. Semua pasti meninggalkan kebaikan tersendiri..

 164. insan says

  bukan mudah nk lalui kekecewaan……….. hati jadi gundah gelana … serba x tentu….. kejadiaan menimpa saya baru sebulan yg lalu……… semoga cara diatas dapat membantu saya……. sesungguhnya segalanya datang daripada Allah…….

  • says

   Allah knows you’re tired. Allah knows your difficulty. You must also know that: Allah would never put you in a situation you couldn’t handle

 165. cikpink says

  terima kasih perkongsiaan ini, saya telah sedih..esok nk exam final dah utk thn akhir, stress sgt2..bila org yg kita cintai, tipu kita selama ni, dan dia kini dgn wanita lain..sakit sgt bila kenang kata2 janji2 manisnya dulu. ya Allah..bantu la hambamu ni mnghadapi ujian mu yg sgt berat :(

 166. says

  sy bru shja ptus tunang stelah 4thun bercinta dan 7bulan kami mngikat cinta, lagi 2bln kami akan di nikahkan… tapi hakikat,, kmi terpaksa leraikan semua ikatan atas dsar kuaga yg menghimpit kami… ya Allah,,, xsgup rsanya utk mneruskan hidup….. hidup bgaikan kosong…. menangis bgaikan sebati … setiap detik airmata akn gugur tnpa di pinta…. time ksih atas perkongsian ini..

  • says

   Yang hilang, boleh dicari. Yang berlalu, biarkan ia pergi. Yang lampau, tak dapat diulangi.

   Yang penting, hari ini kita hargai..

   Jangan putus Asa kerana Allah lebih mengetahui apa yang baik utk kita =)

 167. Anis says

  Subhanallah Maha Agung Allah…Setiap pe tang berlaku samaada sedih atau gembira hanya Die sahaja yang mengetahui yang tersirat n tersurat.

 168. reena says

  terima kasih Allah, kerana temukan saya dengan jawapan…
  maaf… saya selalu lupa saya ada Engkau :'(

 169. says

  Nasihat yang sangat baik, menyejukan hati dan sangat berguna.. ;)

  Tapi maaf, disini anda meyebut Allah SWT dengan kata2 “He” atau “Him”.. kalau boleh saya mau koreksi sedikit, jangan lah menyebutNYA seperti itu.. karena kita tidak ada yang tau Dzat Allah..itu semua kuasa Allah SWT.. kita tidak ada yang tau apakah dia laki2 atau perempuan.. jadi kalau anda menyebutNYA “He” atau “Him” berarti anda memutuskan bahwa DIA laki2.. Astaghfirullahaladzim.. tiada yang maha tau selain Allah SWT.. dan kita semua hambanya tidak mengetahui apa2 mengenai dzat NYA dan janganlah kita menjadi orang yg kufur..

  Mohon maaf sebelum dan sesudahnya… saya hanya ingin berbagi.. ;)

  Terima kasih,

  • chico says

   Salam. Terima kasih atas pendapat yg anda share kan.. hati kita lemah tanpa Allah. Sedih kita xkan tenang bila xda Allah.. kerana dtg smua dari Allah.. sy lebih positive bila bca artikel ni.. sedih bila org kita syg tgglkn kita. But Allah knows the best for us. Tq

 170. annonymous says

  Sy penah alami kesedihan,sy amalkan surah yasin setiap hari,solat hajat setiap mlm,solat tahajud dan solat taubat,Allah maha kuasa dan maha mengetahui,tanpa sedar hati sy x lg pk kekecewaan,ntah bile sy lpe akn kesedihan,kebahagian diberikan pd cr yg halus,yg hanya sy je merasakan,Allah Maha Mengetahui setiap kejadianNya,yakin la kesedihan yg dtg bkn krn nasib hidup,tp krn Allah syg kan kita,kita msh didlm perhatianNya..in sha Allah..

 171. e-na says

  saat ini hati sya sakit sagat….tiap saat rasa nk mengalir jew air mata….nk luahkan xde tmpat…hanya allahswt jw thu
  ati saya….

 172. aireen says

  bila hati sy tdak tenang n sedih sy sllu mgamal kn zikir ni (Hasbunallaah wa ni’mal wakiil)
  alhamdulillah berkesan..

 173. azuwan says

  Alhamduliliah…makasih…tak tau nak kata apa…tika ayat ni ditaip…sy bersendirian di masjid dan sedang membelik nasihat dari inernet yg ada…terjumpalah artikrl ini…bak adanya seorang kawan didepan saya menasihati sy..makasih

 174. sufiah says

  Terima kasih atas perkongsian ini… sejak akhir-akhir ni hati selalu tak tenteram…bukan sebab orang lain, tp mungkin diri ini terlampau sibukkan urusan dunia…diri sedang berusaha nak bgn tahajjud, tp sejak pertukaran musim, mlm semakin pendek agak mencabar jugak nk bgn tu…ada soalan disini, boleh ke kita buat tahajjud sebelum tido??

 175. OMIE says

  Semoga Allah membuka pintu maaf dan memberikan kemudahan dalam kesulitan, amiiiiiiin ya robbal alamin…

 176. sufiah says

  alhamdulillah..terima kasih atas tips berguna di blog ini.

  rata2 kita byk kecewa kerana cinta. putus cinta setelah bermatian pertahankannya. sy pun begitu. pd mulanya mmg sampai rasa hidup ni tiada arah, tp sbnrnya kita kena muhasabah diri. takkanlah kita hidup sbb cinta kpd manusia saja? apa yg kita buat tak betul…ujian cinta ni, hikmah dr Allah utk sedarkan kita ttg kekurangan kita. percaya pd qada dan qadar Allah, yakin dgn Allah yg Dia simpan seseorang yg lebih sesuai dgn kita.

  sy byk bertanya pd mak dan kwn2 sy..mak sy sllu suggest bykkan solat2 sunat malam, terutamanya solat taubat, hajat dan tahajjud. baca quran, sesungguhnya quran byk menenangkan sy ketika sedih. kwn sy pula galakkan berzikir..jika tiba2 teringat kisah sedih tu, bykkan istighfar. in shaa Allah, sama2 kita bangkit. baiki hubungan kita dgn Allah dahulu…

  • says

   benar. kita hidup bukan sekadar kerana untuk mencintai sesama manusia, ada lagi matlamat yg lebih besar. Iaitu mencintai dan dicintai oleh Allah.

   Keep calm. be strong. Allah will love you no matter what =)

 177. nadia says

  Tq ustaz untk info ini..sy amat2 memrlukan tips2 ni kerana sy mmg amat sedih skrg ini..org yg prnh mnabur jnji bagai nk rak, dh nk kawen dgn pmpuan lain..Insyaa Allah sy akan amalkan semua ini n berusaha berjuang untuk meletakkan cinta ini hanya pada Allah dan rasulnya..

 178. hamba allah says

  sy sdg kesedihan dan tidak tenang.tiada tempat untuk meluah kecuali kpd allah.sy yakin tips berkenaan dapat mbantu.insyaallah.doakan utk sy.

 179. Hamba Allah says

  Syukran, saudari /saudara,
  artikel yg kalian beri ini amat brmafaat bg saya..
  trutama skali ktika saya dlam keadaan yg amat kecewa krana tindakan sy yg melulu
  trhdap ibu bapa sya..
  sy mmbrontak dan tak tahu apa yg hndak dlakukan bg mnylesaikannya,,..
  alhamdulillah slpas bbrpa hari.. sy mngamalkan surah yasin dan brzikir..
  sy brasa mula berani utk brdpan smula dgn keluarga dan
  mngakui ksalahan sy..
  jazakallah khairan kasiro

 180. icah says

  Sy trsangat sdih ktika ini…org yg sy syg sdg brjuang dgn maut gara2 kncing tikus..doa kn dia slmat..aminn

 181. wiwien says

  terima kasih atas perkongsian ye,, ia amat membantu saya yang sudah setahun bepisah dengan ex, tapi msh tidak dpat melupakannya,, insyaallah, akan saya praktikan..

  • says

   bab kata pepatah, barang yang lama usah dikenang. Jangan hidup dalam kenangan, sebab kadang – kadang kita akan lemah dengan permainan emosi.

   Sebab itu Islam menggalakkan cinta selepas kahwin.. Sebab cinta sebelum kawin, kita akan meletakkan harapan kepada benda yang tiada hitam putih =)

 182. says

  saat mnbaca artikel ini hati sy sdg dilanda kesedihan dn brasa tidak tenang apbla mndapat tahu result peperiksaan sy tidak sperti yg diharapkan..dn ini mrupakan tmparan yg hebat dlm hidup sy shinggakan trasa lmh smgat ntok mnghadapi hari yg mndatang… in sha Allah, sy akan cba praktikan tip2 yg disarankan… smoga beroleh ketenangan & sntiasa bristiqamah dgn apa yg trjadi… aamiin ya rabb…

 183. linda says

  Terima kasih Allah..jika tidak keranaMu daku dah lama rebah kerana terpaksa memikul tanggungjawab yang sangat berat seorang diri..dengan berkat doa dan ingatan ku kepada Mu Allah, aku bangkit dari kejatuhan.kini aku majukan diri dgn sambung belajar secara jarak jauh…berkat keredhaanMu akan ku kaji ilmuMu yang tak pernah habis itu

 184. Ogy says

  hampir 4 tahun berlalu..tetapi semakin hari semakin aku mengingatinya, sedih, kecewa, marah, dendam pelbagai emosi, wallhualam..moga Allah permudahkan jalan hidup ku seterusnya…

 185. redmask says

  sudah 4 thn masih tidak lagi hilang dalam ingatan, walaupundah banyak kali bukan kata 6 perkara di atas malah lebih drpd itu..dan sering kali berdoa di hati supaya hilangkan ingnatn itu namun semakin hari semakin ia jelas dan akibatnya bercakap sorang diri, bertepuk sebelah tgn. malas kerja akhirnya sampai la ni jadi pengangur..kerana seseorng itu,.. apakah tidak setimpal dgn dirinya mendapat seperti ini. katakan mana pembelaannya..apakah soal hati tiada pembelaan…( keluhan dari kenalan saya jika boleh bagi motivet sikit .,silakan saya dah malas nak layan dia )

 186. shaz says

  saya amalkan zikir saat hati lemah dengan dugaan..
  dan Allah berikan kekuatan pd saya…alhamdulillah

 187. says

  Assalammualaikum..
  Terima kasih.
  Saya cuma nak tambah sedikit sahaja. Keluarga boleh membantu terutamanya ibu bapa atau pasangan hidup ketika hati kita bersedih. Lumrahnya, saat kita hampir tersungkur, kita yang orang-orang biasa ini kebiasaanya akan kembali kepada agama dan keluarga. Kasih sayang mereka mampu buatkan kita tersenyum walaupun hati kita bersedih.
  Nasihat saya, seburuk mana pun keluarga kita, sayangi mereka. Jika salah, tegur. Jika sakit, lawat.
  Semoga usaha saudari diberkati Allah.

  Jom ingat Allah sentiasa!

 188. Afee says

  Kembali pada Allah..saya juga pernah melalui saat2 kecewa dan sedih..saya serahkan segalanya pada Allah..sesungguhnya Allah maha mengetahui apa yg terbaik utk kita..alhamdulillah..dalam keperitan mnghadapi saat itu, ditambah pula dgn beban kerja yg banyak, saya tak pernah rebah…kekuatan itu sentiasa ada..saya masih mampu tersenyum hingga tidak ada yg dpt menghidu kekecewaan itu..terima kasih Allah..sesungguhnya Engkau amat menyayangi hambaMu ini…

  • says

   Kekecewaan”, perkataan yang perit untuk ditelan, tapi ‘penawar’ yang bagus untuk kekebalan hati :’)

 189. Ayu93 says

  sometime, when we can get through our sadness, it would become a memory that colored our life and might become the inspiration to other people.
  so, try to solve our heart’s problem and keep du’a. only Him can change what He has created. InsyaAllah~ ^.^

  • says

   Sometimes Allah brings a person into your life as a blessing, others may enter as lessons. Learn your lessons and appreciate the blessings..

 190. ana muslimah says

  Sy baru saje melepasi episod kesedihan yg sy dh jangka akan brlaku..dlm masa mghitung hari mnunggu hr kekecewaan tu,sering menangis,jiwa xtenang n rasa amat risau mcm mana sy akan hadapinya bile saat tu tiba.dan mcm mana hari2 sy seterusnya.adakah akn trus brduka..tp alhamdulillah.dlm msa tu sy amalkn zikir yg diberi seorg ustaz “subhanallah,walhamdulillah,walailahalillallah,wallahhuakbar,lahaulawalakuwataillah billah hilaliyulazim”.100x sehari…sesuatu yg xdijangka,sy hadapi hari trsebut dgn tabah.dan skrg rsa jiwa tenang sgt.mane dtg semua rasa ini kalau bukan dr Allah SWT..alhamdulillah

 191. Ala says

  Assalamualaikum..thankz tk pkongsian artikel ini.sy srnk mbace ny..pkongsian y penuh makne..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *