Kawan Baik Tapi Kenapa Kawan Baik Sendiri Yang Menyakitkan Hati?

kawan baik
kawan baik

Sakit.. yang amat!

Backstab!

Itu lah yang dirasakan apabila kita ‘terkena’ dengan rakan karib sendiri, yang maybe telah dianggap sebagai adik- beradik sendiri. Memang sesuatu yang normal bagi seorang manusia untuk berasa sakit hati.

Itu fitrah untuk merasakan gembira atau sedih. Apatah lagi kita diciptakan oleh Allah sebagai makhluk yang bersosial yang mustahil untuk lepas dari kekhilafan.

Mungkin, jika hati ini sakit pada mereka yang tidak rapat dengan kita, kita tidak ambik pusing sangat. Who them to us. kan?

Tapi bila “terkena” dengan sahabat yang dianggap baik dengan kita selama ini, it’s feel torn apart inside. Memang sakit. Sakit tanpa luka.

Mungkin kita tak dapat tersenyum, even untuk menutup perasaan ini daripada dibaca orang lain, walaupun pada hakikatnya kita tidak mahu orang lain mengetahui kesedihan yang menimpa kita.

kawan baik

Hati ini memang suatu organ yang sensitif, super sensitif, sebab hanya dengan kata-kata pun boleh menyebabkan ia luka.

Kalu difikir-fikirkan balik, memang haruslah Islam melarang anak berkata walaupun “Uh!” kepada ibu kita, sebab dia pernah jadi kawan baik kita selama 9 bulan. Makan, kerja dan tidur bersama.

Mungkin benda itu nampak simple bagi kita, tapi bagi mereka yang benar-benar sayang kepada kita, perkataan itu sangat menyakitkan. Begitu la juga bagi sahabat baik.

Mungkin selama ini kita pernah terasa dan sakit hati, tetapi masih mampu cover disebalik senyuman.

Tapi sampai pada satu tahap, kita tidak dapat menerima perbuatan atau perkataan dia.

Kutuk mengutuk itu perkara biasa la. Tapi perkara yang lebih serius daripada itu, maybe rase nak terajang atau cincang2 aje.

Sabar, sabar dan sabar..

Tak perlu la kita membenci dia, tak perlu balas dendam.  Anggap sahaja ini suatu ujian.

Apa pun perkataan dia kepada kita, walaupun sangat mengguris hati, tentu itu terjadi dengan izin Allah. Anggap sahaja ini episod atau ujian yang harus kita lalui untuk menguji keimanan kita.

Pesan dan Nasihat Luqman al-Hakim kepada anaknya: “Wahai anakku, hendaklah kamu ingat kebaikan orang dan lupa kejahatan orang. Dan hendaklah kamu lupa kebaikan kamu terhadap orang dan ingatlah kejahatan yang kamu lakukan kepada orang.

Memaafkan.

Dia pernah menjadi sahabat baik kita, pasti terselit kebaikan yang pernah dilakukan kepada kata. Oleh itu maafkanlah dengan ikhlas dan dada yang lapang.

Ya, dengan ikhlas.

Kenapa?

Kerana orang yang ikhlas selalu percaya bahawa Allah akan sentiasa memberikan yang terbaik kepada hambaNya.

Orang yang ikhlas akan lebih mudah menangani hatinyanya untuk selalu menyerahkan segalanya hanya kepada Allah.

Hanya kepadaNyalah dia mengantungkan harapan.

memang sukar membiarkan cinta membimbing kita bila hati kita disakiti.

 Tetapi, biarpun luka hati itu kecil atau besar kita tidak akan boleh benar-benar bahagia sebelum memberi maaf dengan keikhlasan.

Nescaya kita akan bahagia :)

kawan baik
kawan baik | kawan baik | kawan baik | kawan baik

Langgani artikel terbaru melalui emel. Ianya PERCUMA!

Masukkan alamat email anda untuk subscribe / melanggani blog ini dan menerima setiap artikel baru melalui e-mel.

Join 3,515 other subscribers

Comments

  1. Ukhuwah says

    Sahabat yang baik sangat…sangat susah untuk dicari.andai temui,hargailah sebaik yang mungkin dan berdoalah kekal..sampai syurga..sahabat baik,pasti kita sayang,kadang sampai mengganggap dia seperti adik,saudara,kembar..tapi hati dia milik Allah kan?bila tiba waktu diuji,sahabat baik sendiri membenci,melarikan diri tanpa asbab yang kukuh..dan semuanya disalahkan pada diri kita sendiri..apa cara terbaik tuk membaiki suatu persahabatan..apa cara tuk melembutkan hatinya..andai dimatanya hanya benci dan benci..

  2. fazira says

    Nama saya fazira.. sy ada 3 org kwn baik kat tmpt keje. dulu sblm sorg kwn baik sy pindah ke melaka kita selalu lepak sama2 .. kat tmpt kje sy ni ramai yg tak suka sy berkwan dgn akk yg sy anggp kawan baik sy. tp sy cuba endahkan selalu kne marah dgn dia klau sy rapat dgn akk ni. sy cuba pertahankan sbb sy tknk hati dia terluka sy story la kat kwn baik sy ni sbb sy tknk jd lain pulak nnti. satu hari ni dia tk brckp dgn sy n sy pun heran knp yekk.. sy tnya dia tp dia tk rpl.. sy cuba minta maaf pastu dia rpl dia mrah dgn sikap sy jd sy fkir sikap apa agknya .. satu hari tu sy tgh wechat group bdk sekolah da mmg tabiat kita suka perli memperli pastu sy buat moment kt wechat tp lngsung tkde niat nk sakitkan hati dia tapi tibe2 dia panggil sy terus gaduh .. sy nk ckp bnde yg betul tp tak terkeluar. sy ada rapat dgn sorg akk ni dia selalu bg semangat nasihat supaya sy berbaik dgn kwn baik sy ni. sy ni ego je lbh org tegur trus melenting org tnya sy jwab je tak explain knp.. trus dia mrah ckp dpn dia berhati hati dgn sy.. time tu sy rasa down sgt.. sy langsung takde niat nk sakitkan hati dia. sy terima apa yg dia ckp sy maafkan dia. tapi Demi Allah apa yg akk ***** i ckp dgn sy suruh berhati2 gn kwn baik sy tu sy akan ingt smpai akhir hayat sy.. yg paling sy sakit hati dia bole ckp dgn kwan baik sy yg sy ni salah faham.. Hanya Allah je yg tahu.. Tapi sy cuba sedaya upaya tawakal pada Allah berdoa pada Allah supaya bukaklah hati dia. sy rasa menyesal sgt .. sy nk berbaik dgn dia cm dulu dan sy taknak sakitkan hati dia.. sy akn jd lebih matang dn berfikiran rasional.. Walaupun dia da marah sy da tkut nk percaya sy lagi tapi sy ttp percaya dia .. sy tkkn lupa nasihat dia .. She the one .. sy anggap dia mcm akk sy sendiri.. Sya berserah pada Allah .. Sy takkn putus berdoa supaya dia maafkan sy .. Aminnnn

  3. fd. says

    Saya juga pernah mengalami. Saya ada seorang kwn baik tapi saya dah tkanggap dia kawan baik lagi sejak dia kecilkan hati saya lepas apa yg dia dah buat kat saya, terus saya tawar hati. Saya nampak dia berubah sedaya upaya jaga hati saya . idkwhy mungkin rasa sebak dan hati saya sudah hancuss kot. Dia mcm ada instinct yg dia tkda dlm senarai kawan baik saya. Bila dia kata pasal kwn baik saya diam dan buat buat tkdengar. Saya cuba jadikan dia kwn saya susah dan senang, tapi walaupun saya cuba saya tetap tkdapat nak ubah hati saya yg calar balar ni. kuikui, maka perlahan lahan saya jauhkan diri darinya dgn tukar tempat duduk dari tepi ke belakang dgn alasan saya tknampak dgn jelas *tapi mmg betul pun sakit pinggang duduk situ. Waktu tulah perlahan lahan saya hindarinya kwang kwang habiss. Lagipun dia seorang yg mesra dan pandai bergaul dgn orang , so senanglah naak dapat friendship baru. ok dah itu jer ceritanya. the end

  4. says

    Sy sedih… Sy ad sorng kwn nie dy baik hati n suke tlng orng.. Sy bsyukur lh sbb dpt kwn mcm dy.. Pd suayu ari, bku krje dy hlng.. Sy ad lh kate kt dy sy ad pnjm bku dy pas2 sy ltk ats mje dy. Sy x tau lh tkut dy cuai ke, x tau lh.. Dh bnyk kli sy mntk maaf tpi dy kate dy dh maaf kn tpi sjk bku tuh hlng dy krng bcakap dgn sy.. Rht pun dgn orng lain.. Sdh sy sbb dy dh x hiraukn sy lgi.. Sy lh x de kwn rapat cuma dy yg sy ad skrng sbb sorng tuh pndh skolah n yg sorng lgi kls lain.. Skrng ni sorng2 jealah.. Sy hrp awk semua doa kn sy supaya sy dpt kwn lbih baik dr dy.. Insya Allah.. Aminnn

  5. says

    Sy sedih… Sy ad sorng kwn nie dy baik hati n suke tlng orng.. Sy bsyukur lh sbb dpt kwn mcm dy.. Pd suayu ari, bku krje dy hlng.. Sy ad lh kate kt dy sy ad pnjm bku dy pas2 sy ltk ats mje dy. Sy x tau tkut dy cuai ke, x tau lh.. Dh bnyk kli sy mntk maaf tpi dy kate dy dh maaf kb tpi sjk bku tuh hlng dy krng bcakap dgn sy.. Rht pun dgn orng skrng.. Sdh sy sbb dy dh x hiraukn sy lgi.. Sy dh x de kwn rapat cuma dy yg sy ad skrng sbb sorng tuh pndh skolah n yg sorng lgi kls lain.. Skrng ni sorng2 jealah.. Sy hrp awk semua doa kn sy supaya sy dpt kwn lbih baik dr dy.. Insya Allah.. Aminnn

  6. says

    Saya sedih sgt saya fikir sya jumpe kwn baek tp x sangka die lh yg tikam belakang.. Die memambah cite lat bdk2 pompuan sklas dgn saya yg lain …Skarang nie die tnye plan knpe sye mrh die… Saya mmg nk ckp dgn die sbb apa saya mrh die tp bile nmpk je die sye sakit hati…
    Saya ada lagi 2 org sahabat baek tp perangai sme je x pedulikan saya ITU namanye kwn ke??!!! Atau hanya nk mpergunakan saya!..
    Saya mmg x ske dgn sorang bdk pompuan skolh rendah sye nie… Bile sye fikir balik die mne pernah buat baek dgn sye pon walau sekecil kuman pon x pernah..Sye je yg cbe buat die kwn dgn sye … Lepastu die sebar cite psl sya …

  7. anne says

    sy nak kongsi cite..sy ada kawan baik, time dia susah datang mitak tolong ngan sy tp time sy susah,makin beri tekanan kat sy..selalu suka paksa saya buat benda yang tak sepatutnya..geram rasa..betul lah apa yang selalu didengar, kawan baik ni jangan kita percaya sangat sebab kawan baik jugaklah musuh dalam selimut..huhu…

  8. says

    Sbelm nie, sye ada seorang sahabat.die seorang yg baik haty,tpy pda suatu hary,die tngglkn sye pabila die dh jmpa seorang yg lbih baik dry sye.mulanya sye marah n kecewa ngan die.sbb die yg beri gelaran sahabat tu kpda sye.tpy lme lme,ble sye baca sume kt lmn web ni,sye dh sdar.dn sye x benci die lgy.kmi truskn hubungan kmi wlw pown die brsama dgn kwn baiknye.tpy sye brsyukur dn akn ingat sume kebaikannye pda saye.terime kasih ye.ia bnyk memberi dorongan dn inspirasi kpda sye.

  9. nur afifah bt kamarudin says

    saye selalu disakiti oleh seseorang,dia suke buat saye sakit hati tapi kenapa????? saye berserah kepada allah sahaje…mungkin dengan cara ini saye boleh mengatasinyee dengan baik…bila saye layan dia,dia tak nak layan saye..

  10. amanda says

    sy ada sorang kwn baek, tp syg dia ni cpt lupa kwn. cth time tuition, kwan yg laen absent , cuma kite org je yg dtg. time tu, bkan main dia baek ngan sy. lpas hri esok tu, dia tgur sy pun tak, sbb sibuk borak ngan kwn laen. sy sebelah dia je, tgk sy pun tak. bnyk juga kwn2 laen kata dia ni just peralatkan sy, penipu, talam muka dua.. so, sy tak psti.. ptutkah sy kwn ngan dia?

  11. says

    saya ada kawan sorang. 1 bilik n 1 kos. dekat setahun saya belajar sy tatau brpe byk kali saya menangis sebab sedih dgn sikap dia. bila dia buat silap, saya mestilah kecik hati. bila kecik hati tentulah kurang bercakap slama bbrp ketika. tapi dia ambil jln mudah lgsg xpeduli kn prsaan sy. dia plak xnak bckp dgn sy. sy plak yg makin sedih n las2 sy kena minta mf agar kami cakap balik. dia selalu pndg rndh kt saya. apa yg sy ckp dia xdgr. sy ajak dia tman sy masuk seminar atau kem pape msti dia tak mau. tman pgi ekspo depan kampus pon xmahu. saya selalu sorang2 gi mana2. bila saya duk sorg2 msti sy nangis sbb sedih dperlakukan bgini. kdg2 sy terpikir, buat apa la saya berkawan kalu saya cuma akan sedih n pgi mana pon sorg2 mcm xde kawan.

  12. Qacisa says

    Saya ada dua sahabat baik..kami tiga serangkai.. dua sahabat saya ni tua setahun dari saya.. thats mean, saya macam adik..sayalah yang paling banyak kerenah dan banyak buat hal..Ya Allah, mereka cukup sabar dengan saya..

    Terima kasih Ya Allah kerana menghadirkan mereka berdua dalam hidup saya.. saya memang akan kenang mereka sampai bila-bila..kerana kasih sayang mereka berdua juga merupakan salah satu sebab saya bertahan di tempat belajar selain kebergantungan kepada Allah dan cinta ibubapa..

    syukran buat Akak dan Ma..

  13. Mia says

    Saya ada seorg sahabat. Mmg berkawan baik sgt, segala masalah saya share kat dia, bila gembira pun share dgn dia, selalu keluar lepak bersama. Tp pd satu hari tu hati sy sgt terluka apabila mendapat tau die keluar dengan teman lelaki sy. Dia mula menyukai teman lelaki sy. Sy dgn teman lelaki mmg menjaga batas pergaulan, dan jrg berhubung. Sy pun x tahu mcm mne perkara ni boleh terjadi. Mereka bersama. Jadi sy kehilangan shabat dan org yg sy syg. Pape pun sy redha. Cepat hati manusia ni berubah.

    • says

      Sabarlah. Ketentuan Allah itu pasti ada hikmahnya. Lambat atau cepat, Allah pasti tunjukkan mengapa bukan dia, mengapa bukan itu, mengapa bukan ini…Allah pasti akan beri peluang untuk kita nampak sendiri mengapa itu tidak baik untuk kita.

      Pandanglah dengan mata hati. Allah itu baik, Allah tidak pernah leka. Yakinlah pada petunjukNya. Tidak pernah Dia menarik sesuatu tanpa memberikan sesuatu yang lebih baik sebagai ganti.

      • farahanim suhaila says

        macam mana pula kalau kawan kita membocorkan rahsia kita kepada orang yang kita ckp 2

    • sha says

      kwn sy pun pernah berdepan dengan keadaan macam nie. tp yg ambil bf dia bkn best frenz tp her housemate. sedih giler bila housemate dia buat muka tak ada perasaan langsung bila perkara ni terbongkar.

  14. Paah says

    yee betul..xkan sebab satu kesilapan dia kita lupa 1000 kebaikan yang dia curahkan kat kita…Walaupun yang satu itu sangat sakitkan hati…

  15. says

    saya alami masalah yang sama. bersahabat dengan seseorang. tapi semakin lama semakin banyak yang tak kena. sampai satu tahap, saya seolah olah berpura-pura setiap kali dihadapannya. padahal ada rasa tak enak di hati. saya keliru samada semua tu atas faktor perwatakannya yang semakin ketara hari ke hari atau bisikan syaitan semata mata. sehingga saya merasakan saya telah bertindak zalim kepadanya.

    Alhamdulillah artikel ini dah buka mata hati saya. Insyaallah, saya cuba untuk melupakan segala yang pahit dan ikhlaskan hati dalam persahabatan ini. segala kebaikan dia saya tak mahu lupakan. :) terima kasih.

  16. Sara says

    Kawan baik…susah senang bersama.adat berkawan pasti ada yg terluka hati.nma pun hati.kadangkala persefahaman sering teruji tapi percayalah sahabat yg baik hnya mahukan yg terbaik pd sahabatnya.beruntunglah sesiapa yg punya sahabat begini.

  17. shaz says

    terima kasih utk artikel ni..
    sy pnh rasa perasaan yg mcm ni pd kwn baik sendiri…
    mungkin Allah sedang menguji persahabatan kami…
    saya sayang kawan baik saya…

  18. MusafirCinta says

    lately ni, saya berkecil hati dengan sorang kawan. Macam2 saya fikir negatif pasal dia. Salah satunya, Hipokrit.Tapi, Allah sayang saya supaya saya tak tersimpang jauh dari jalan yg diredhainya. Macam2 artikel pasal kawan saya jumpa dekat FB. Salah satunya pasal ni. Trimas ! pada admin yg sudi berkongsi. =’)

    • says

      sama-sama.. We having same problem..:) And i know how it was. Semoga awak bersabar dan doakan sahabat awak. Manusia tak lepas dari silap.

      Hanya Allah yang sempurna. HE will good friend to us, no matter what :)

        • says

          Namanya kita manusia tidak ada yang sempurna,dan kemauan kita pun belum tentu menuju kehendak makanya kita ikhlas saja apa yang diberikan oleh allah..hidup jangan dibuat susah ok.

        • says

          Kadang-kadang, dalam menjaga hati org yang kita sayang, kita sanggup diam dan mengalah..

        • hamba Allah says

          saya pnh mengalami hal ini seperti berulang2,dah memaafkan dan meminta maaf tapi hal yg sma ttp berlaku.saya sygknkn persahabatan ini tapi saya diperlakukan begini.adkh saya prlu berpisah utk stakat ini?Allah..admin da cdgan?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *