Kawan Baik Tapi Kenapa Kawan Baik Sendiri Yang Menyakitkan Hati?

kawan baik
kawan baik yang mengkhianati

Sakit.. yang amat!

Backstab!

Itu lah yang dirasakan apabila kita ‘terkena’ dengan rakan karib sendiri, yang maybe telah dianggap sebagai adik-beradik sendiri.

Memang sesuatu yang normal bagi seorang manusia untuk berasa sakit hati.

Itu fitrah untuk merasakan gembira atau sedih.

Apatah lagi kita diciptakan oleh Allah sebagai makhluk yang bersosial yang mustahil untuk lepas dari kekhilafan.

Mungkin, jika hati ini sakit pada mereka yang tidak rapat dengan kita, kita tidak ambik pusing sangat. Who them to us. kan?

Tapi bila “terkena” dengan sahabat yang dianggap baik dengan kita selama ini, it’s feel torn apart inside. Memang sakit.

Sakit tanpa luka.

Mungkin kita tak dapat tersenyum, even untuk menutup perasaan ini daripada dibaca orang lain, walaupun pada hakikatnya kita tidak mahu orang lain mengetahui kesedihan yang menimpa kita.

kawan baik

Hati ini memang suatu organ yang sensitif, super sensitif, sebab hanya dengan kata-kata pun boleh menyebabkan ia luka.

Kalu difikir-fikirkan balik, memang haruslah Islam melarang anak berkata walaupun “Uh!” kepada ibu kita, sebab dia pernah jadi kawan baik kita selama 9 bulan. Makan, kerja dan tidur bersama.

Mungkin benda itu nampak simple bagi kita, tapi bagi mereka yang benar-benar sayang kepada kita, perkataan itu sangat menyakitkan. Begitu la juga bagi sahabat baik.

Mungkin selama ini kita pernah terasa dan sakit hati, tetapi masih mampu cover disebalik senyuman.

Tapi sampai pada satu tahap, kita tidak dapat menerima perbuatan atau perkataan dia.

Kutuk mengutuk itu perkara biasa la. Tapi perkara yang lebih serius daripada itu, maybe rase nak terajang atau cincang2 aje.

Sabar, sabar dan sabar..

Tak perlu la kita membenci dia, tak perlu balas dendam.  Anggap sahaja ini suatu ujian.

Apa pun perkataan dia kepada kita, walaupun sangat mengguris hati, tentu itu terjadi dengan izin Allah.

Anggap sahaja ini episod atau ujian yang harus kita lalui untuk menguji keimanan kita.

Pesan dan Nasihat Luqman al-Hakim kepada anaknya:

Wahai anakku, hendaklah kamu ingat kebaikan orang dan lupa kejahatan orang. Dan hendaklah kamu lupa kebaikan kamu terhadap orang dan ingatlah kejahatan yang kamu lakukan kepada orang.

Memaafkan..

Dia pernah menjadi sahabat baik kita, pasti terselit kebaikan yang pernah dilakukan kepada kata.

Oleh itu maafkanlah dengan ikhlas dan dada yang lapang.

Ya, dengan ikhlas.

Kenapa?

Kerana orang yang ikhlas selalu percaya bahawa Allah akan sentiasa memberikan yang terbaik kepada hambaNya.

Orang yang ikhlas akan lebih mudah menangani hatinyanya untuk selalu menyerahkan segalanya hanya kepada Allah.

Hanya kepadaNyalah dia mengantungkan harapan.

memang sukar membiarkan cinta membimbing kita bila hati kita disakiti.

 Tetapi, biarpun luka hati itu kecil atau besar kita tidak akan boleh benar-benar bahagia sebelum memberi maaf dengan keikhlasan.

Nescaya kita akan bahagia :)

kawan baik

Tinggalkan Komen Anda..

168 Comments
Komen Terbaru
Komen Terdahulu
Inline Feedbacks
View all comments
Isma
29 September, 2021 11:13 AM

Hmm I confuse… Lme sgt confuse.. sbb I tk Tau yg I nie tepuk sblh tgn org dia pun anggap I best friend dia… selalu lepakk ok je I ajk gi mne2 dia onz Kalu gaduhh dia akn ckp Aku tkleh tkde Kau, Aku bersyukur ad kau sorgg yg bole Aku brgntung kt uni tu tpi bila dia post dia bgi Hadiah kt org I jadi mcm perasaan tu lagi kuat yg I nie syok sndiri… Sbb I don’t get nothing, n dari situ I baru sedar slma nie I bagi Pape kt dia but she never give me back.. bukan jenis menghrpknn blsnn taw I tk Prnh trpkir lngsung yg dia aknn give me something or wht… Tpi bila I pikir balekk she give so many things to other friend which is our uni friend too.. I jadi mcm oo Aku Nie spe😢.. day by day I try to move on n husnudzon tpi makan diri I… Bila I nk move on dia dtg, text me n I cannot avoid.. I know I’m a bit toxic coz feeling like this.. but I trust that I’m not alone… I know ap Yg I rse nie org lain pun alami gak..tu jelaa trasa hati coz I don’t deserve that part maybe… I think maybe I just tmpt dia utk bergntung kt uni…n ttiba rasa mcm dipergunakan hahahah..lol Hmmm

sya
23 February, 2021 11:51 AM

Rindunya bestfrien i…i x tahu apa puncanya…mgkin punca dari i or not..i rsa bestfrend i dh lain dgn i…..i xtahu nk luah mcm mana…sedih sgt….i x pernh rsa jeles lgsg dekat kwn2 semua…even bestfrend i da bnyak teman rpt pn tpi sedikit dlm hati pn x pernah rsa jeles…tpi x tahu npa dia mcm lain dh ngan i …i bukn jnis ckp bnyak …apa owg kta i diam ja gelak2,i….even besfrend i slalu tegur i mrah i i accept couse i know she want the best for me.. i really do care about her…slama kmi kwn i sanggup wt apa sja untuk my besfrend…i x pernh lupa dia…i love her more than anyone…tpi dia mcm x kesh dh dekat i…so i decide untuk diamkan diri trus….n dia pn x contact i dh lama…tpu la if kta x rindu dia…n i xtaw npa i kerap sgt mmpi my besfrend more than 3 time …npe ya guys….😢😢😢😢😢

lelaki periang
24 November, 2020 12:49 AM

haha…padu,hurmm..aq mmng sakit hati..stu hri,aq ad jmpe sorng wnita ni,mmng cantik dn perfect kat mata aq and dialah crush prtma aq😍..bila dia jalan tepi aq mmng aq brdebar smpai xingt dunia😳and rse cam brhenti kejap masa…lps tu aq ni jenis pemalu so aq mintak tolong dgn kwn baik aq ni,so dia pn tolonglah cri nombor dn susahkn diri dia nk tolong aq ikhlas…aq pn mmng happyla😆 sbb wktu susah mmng dia tolong aq,aq pn tolong dia..and stu hri,aq pn chatla dgn wnita ni dia mmng baik,sukakan budak2..lps bulan2 chat dgn wnita ni, aq pn mmng rapatla dgn dia..ap2 aq tolong,prniagaan dia aq support..stu hri ni mmng aq rse cam aq kne jgk confess kat dia..so aq pn confessla😌dgn bantuan kwn baik aq sbb aq mmng tkde pengalaman..lpstu aq confess kat dia…tpi tu ah dia tolong sbb dia nk bljr dia ckp aq ok ja😄..tpi malula jgk bila jumpe dgn dia tpi mmng sumpah malu..😅..Tpi smua brubah bila aq tgk kwn baik aq asyik chat dgn sorng ni..and bila aq nk tgk chat dia xbg..aq ok ja pd awlnya tpi yg mmng aq tkleh bla😟..stu hri ni dia mmng trdesak sngt sbb wanita yg mmng aq syng sngt ni block dia,so dia mintak tolong aq smpai melutut..supya unblock,tpi yg bodohnya dia tinggal phone dia ats meja…aq pn unlock…tpi mse tu rse cam nk rebah pn ad bila baca chat diorng😓😓😓😓…smpai muah2..aq pn dudk jp pstu tutp phone pstu aq ckp kat kwn baik aq yg aq akn tolong dia,lpstu aq pn prgila kat kfc..aq pn chat dgn wnita ni…dia pn unblock blik kwn baik aq.aq😓rse😰cam nk mati ja😓..sedihh….

lelaki periang
Reply to  lelaki periang
24 November, 2020 12:51 AM

aq mmng xpercya lngsung klau wujud kwn yg xambil kesempatan atas kwn lain..mmng akn ambil wlaupun skit sial!!!!

Zarikah
20 July, 2020 8:10 PM

Kawan saya ni baik tapi belakang2 jangan dipandang

14 June, 2020 1:06 PM

Bagus artikel ni. sy suka sgt. bkn senang nk cari kwn baik yg btul2 berniat baik dgn kita. bg sy, elok xprlu ada kwn baik. kwn je dgn smua orang sbb kdg2 org lain lbih alert psl kita drpd org yg kita anggap kwn baik tu. kelakar kan??