Hudud :Dari Sudut Yang Orang Tidak Nampak

hudud
hudud
hudud
hudud

Kedua-dua gambar di atas adalah hukuman hudud yang dijalankan di Afghanistan sewaktu pemerintahan Taliban pada suatu masa dahulu

Bayangkan jika Malaysia menjalankan hukuman hudud seperti di atas. Sudah tentu ribuan akan hadir ingin melihatnya dari dekat. Dan jutaan akan melihatnya melalui siaran langsung melalui kaca TV.

Agak-agaknya beranikah lagi bakal pencuri, perompak, penyamun ingin melakukan kerja-kerja tersebut. Beranikah bakal perogol, penzina, pelaku maksiat melakukan kerja-kerja terkutuk berkenaan selepas melihat hukuman hudud?

Itulah hukuman yang Allah tetapkan untuk seluruh umat manusia. Jelas dinaskan di dalam AlQuran.

Sungguhpun nampak seperti kejam namun untuk melaksanakannya amat susah kerana memerlukan saksi yang mencukupi dan disoal kenapa ia melakukan perkerjaan tersebut

Hukuman HUDUD

Bayangkan sebaik sahaja ia dilaksanakan sudah tentu kesannya sangat besar kepada kehidupan masyarakat secara keseluruhannya.

InsyaAllah aktiviti jenayah dan maksiat akan turun mendadak secara ‘drastik’.

Masing-masing akan takut direjam dan dipotong tangan. Polis tidak lagi sibuk untuk menangkap penjenayah kerana tidak ada lagi jenayah yang keterlaluan. Penjara pula lama-lama akan kosong dengan penghuni.

Tidak ada lagi pembaziran membina penjara dan menanggung makan percuma penjenayah dengan wang cukai rakyat.

Sudah tentu rakyat akan selesa kerana negara akan aman.

Peniaga dan hartawan tidak lagi risau tentang pencuri. Kedai-kedai atau rumah boleh ditinggalkan begitu sahaja kerana orang akan berfikir berpuluh kali untuk mencuri.

Anak dara dan teruna tidak lagi berani untuk berkepit kerana masing-masing malu kerana akan dipandang serong oleh masyarakat dan mereka takut kalau-kalau terjebak dengan penzinaan.

Justeru itu, lihatlah apa yang berlaku pada hari ini di Malaysia.

Pembunuhan boleh dikatakan berlaku hampir setiap hari. Rogol, zina, buang anak dan sebagainya boleh dikira mengikut kiraan ‘minit’.

Pihak berkuasa sudah mati akal nak membasmikannya. Kenapa?

Kerana mereka ‘sombong’.

Tidak mahu mengikuti perintah Allah. Jadi tunggulah saat kemusnahanan yang pasti akan tiba dengan lebih parah lagi.

Photo of author

Muhamad Naim

Bertugas sebagai pendidik dibawah Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM). Telah menubuhkan dan menulis di web akuislam.com semenjak tahun 2010. Saya berharap laman web ini memberi manfaat kepada anda semua. Semoga Allah redha.

Suka Apa Yang Anda Baca?

Daftarkan nama dan email anda untuk mendapatkan panduan dan perkongsian berkualiti terus ke inbox anda secara PERCUMA!Privasi anda adalah keutamaan kami. Kami tidak bertolak ansur dengan spam dan kebocoran maklumat kepada pihak ketiga.

Tinggalkan Komen Anda..

DAFTAR NOTIFIKASI DI SINI..
Maklumkan saya jika terdapat:
guest

6 Comments
Komen Terbaru
Komen Terdahulu Paling disukai
Inline Feedbacks
View all comments
Asnah MGS
Asnah MGS
3 tahun yang lalu

Ahmad Mustafa Balewa seorg murtadin yg berasal dri Johor Bahru.
Beliau sedang bergiat aktif dlm page² & grup² di FB sebagai seorang penganalisis Islam dan dlm masa yg sama beliau menyebarkan dakyah songsang yg boleh menyesatkan ummah..

Ahmad Mustafa Balewa
Ahmad Mustafa Balewa
10 tahun yang lalu

Perlu teliti lebih mendalam, sbb hudud sepatutnya adil. Hudud versi PAS, Saudi, Afganhistan, Somalia, Brunei BUKAN hukum Allah. Byk dipengaruhi hukum2 syaitan yg TIDAK ADIL dan zalim.

hasbro
hasbro
Reply to  Ahmad Mustafa Balewa
10 tahun yang lalu

Abis “hudud” UMNO le yang paling adil di alam semesta…yang diwarisi dari penjajah british…macai detect..

ayu
ayu
10 tahun yang lalu

Wajib dilaksanakan… perintah Allah ini…

bunga
bunga
11 tahun yang lalu

bernas sekali.. . harap2 dapat dilaksanakan satu hari nanti..

thew afankaz
thew afankaz
13 tahun yang lalu

Coba di Negara Kita Indonesia Ini Memakai Hukum Islam,.;; Kepada Mereka Yg Bersalah atas Perbuatannya,, PAsti Gx Ada Lg Pencurian , Korupsi pembunuhan dan lain sebagainya,,,