Bukan Mudah Memutuskan Hubungan Tetapi Kuatlah Kerana Allah

hubungan
hubungan yang sukar dipisahkan | Time to let go. by incredi

Kalau lah diikutkan hati remaja ku ini, memang aku tak sanggup nak memutuskan hubungan yang sudah memakan masa dua tahun ini.

Tapi disebalik rasa itu, aku percaya Allah sudah tentukan yang terbaik untuk ku walaupun bukan sekarang tetapi In Sha Allah di akhirat sana.

Perempuan, sungguh hatinya sangat nipis tak seperti kebanyakan lelaki.

Pertengahan  tahun 2009, dengan takdirNya aku mengenali seseorang. Perkenalan kami mungkin seperti kebanyakan remaja lain juga. Kami mula kenal dari satu insiden di mana salah seorang dari kawan kami telah memberi nombor telefonku kepadanya.

Jadi dipendekkan cerita, kami mula rapat dan mengenali isi hati masing-masing melalui sms sahaja.

Tidak pernah pun melihat paras rupa. Hanya kata-kata sms dan juga suara dari telefon. Itupun kadang-kadang sahaja.

Dari hari ke hari kami mula rasa persahabatan itu sudah bertambah erat. Malah katanya, hubungan kami sudah seperti lebih dari teman tapi mesra. Apa tidaknya, setiap hari kalau boleh kami sentiasa mengirim sms.

Sehinggalah, aku diizinkan memasuki salah satu pusat matrikulasi.

Dia? Dia melanjutkan pelajaran peringkat asasi di salah satu universiti terkemuka di Malaysia. Namun begitu, hubungan kami masih seperti dahulu, malah aku rasakan makin erat.

Entah. Susah untuk aku rungkaikan kenapa.

Setelah berfikir dengan akalku yang hanya berusia lapan belas tahun ketika itu, aku mengambil keputusan untuk menjarakkan sedikit hubungan kami.

Caranya, aku menetapkan hanya hujung minggu kami dibenarkan ber’sms’.

Walau sangat berat hatinya, tetapi dia tetap menerima. Namun entah mengapa, hatiku sendiri tidak betah dengan tindakanku sendiri. Jadi kami terus ber’sms’ setiap hari seperti kebiasaannya.

Mengapa aku memutuskan hubungan?

Sehinggalah satu hari, ketika di makmal komputer dimana sedang aku melayari satu laman web berunsur islamik, aku menemui sesuatu. Sesuatu yang membuat aku membuka mata dan hati aku seluas-luasnya sampailah hari ini.

Satu artikel benar-benar menarik perhatian aku. Artikel tentang cinta remaja yang aku baca itu sangat berkait rapat dengan hubungan aku dengan si dia.

Malah sangat-sangat refleks kepada hubungan kami. Penulis artikel itu membicarakan bagaimana cinta yang dia dan pasangannya jaga selama ini sebenarnya satu cinta yang haram.

Seperti penulis itu, kami juga akan sentiasa mengejutkan antara satu sama lain untuk menunaikan solat subuh. Malah sentiasa memberi kata-kata semangat dan nasihat jika ada di antara kami yang lemah tersungkur dalam pelajaran.

Kami juga beranggapan bahawa hubungan kami selama ini adalah sebagai hubungan percintaan yang islamik!

Ok, mungkin bukan hubungan cinta kerana aku tidak pernah menyatakan perasaan cinta aku padanya.

Malah satu ayat cinta pun tidak pernah keluar dari mulutku walau berkali-kali dia menyatakannya padaku. Aku masih pada pendirian aku, iaitu tidak akan bercinta dengan sesiapa sebelum aku berkahwin. Apa yang aku nak, biarlah aku bercinta dengan suamiku sahaja.

Bercerita tentang hubungan cinta yang islamik, kami betul-betul berusaha ke arah itu. Sungguh melucukan apabila aku mengingati semua itu. Berjanji setia tidak akan ber’sms’ kosong. Berjanji untuk saling mengingati tentang hal-hal berkaitan Islam.

Bila difikirkan balik, itu semua alasan kami untuk terus ber’sms’ setiap hari. Cuma diselitkan dengan hal-hal agama. Sungguh memalukan mempergunakan Islam untuk kepentingan sendiri.

Namun setelah aku membaca artikel di laman web itu, aku mula sedar selama ini hubungan yang kami katakan halal itu sebenarnya haram.

Bagaimana pula ia menjadi haram?

Aku hairan namun setelah mendapat pencerahan dari artikel itu, aku yakin aku tidak salah.

Haramnya hubungan kami apabila adanya rindu pada si dia. Setiap kali aku membayangkannya, setiap kali itulah dosa kecil ku bertambah.

Malah rasa rindu itu juga dikatakan salah satu zina hati.

Apabila zina hati dibiarkan merebak, ia akan berterusan menjadi zina yang maha dahsyat lagi. Ya Allah, macam mana aku tidak mengetahuinya sebelum ini.

Pada masa itu, aku betul-betul keliru. Apakah benar semua ini?

Kerana aku tidak pernah mendengar perkataan zina hati semasa aku di sekolah dulu-dulu. Selepas beberapa masa aku tenangkan fikiran, aku mengambil langkah untuk memutuskan hubungan yang ada antara aku dengan si dia.

Sudah tentu, siapalah yang hendak tanggung dosa-dosa kecil sehingga menjadi dosa besar sedangkan dosa-dosa sebelum ini sudah banyak yang bapaku perlu tanggung.

Tapi bagaimana?

Bagaimana untuk aku menyatakan hasratku ini padanya.

Aku cukup yakin yang si dia susah untuk menerimanya malah menolak untuk memutuskan hubungan ini. Ya, ternyata benar sangkaanku.

Disebabkan aku tidak mahu memberi sebab yang sah kenapa aku hendak memutuskan hubungan kami, ia menjadi bertambah sukar untuk aku tinggalkannya.

Mungkin juga, hubungan kami yang sudah terlalu lama ketika itu menyukarkan aku untuk meninggalkannya.

Dengan berat hati, aku meneruskan jua hubungan terlarang itu. Dalam rasa bersalah, aku berusaha untuk tidak menyakiti hatinya.

Kerana bagi aku, tidak patut aku membuat si dia bersedih. Hari demi hari yang aku lalui selepas mendapat tahu bahawa hubungan kami itu sebenarnya haram, aku rasakan semuanya tidak kena.

Rasa bersalah kerana memutuskan hubungan

Rasa senang bersamanya selama ini sudah semakin pudar. Mungkin kerana rasa bersalah ini menebal. Pernah juga aku cuba meninggalkannya tanpa sebab, tanpa sms tapi tidak lama.

Rasa bersalah aku dengan hubungan terlarang itu tidak cukup untuk aku menghapus rasa bersalahku pada si dia.

Mungkin si dia terlalu baik untuk aku sakiti. Aku takut jika aku meninggalkannya, si dia akan bertindak di luar batas. Tambah satu lagi dosa aku dengan memudaratkan orang.

Setahun kemudian, setelah aku layak memasuki universiti, aku mula memikirkan satu idea yang aku kira sangat ideal untuk aku meninggalkannya.

Aku membohonginya yang aku tidak layak ke universiti dan bersedia untuk memulakan kerja-kerja yang biasa sahaja.

 Sangkaanku si dia akan meninggalkanku kerana aku sudah tidak setaraf dengannya. Namun semua usaha aku itu sia-sia. Si dia tetap bersama denganku untuk memberi kata-kata semangat seperti sebelumnya.

Si dia terlalu baik. Sangat baik.

Ya Allah, jadi bagaimana untuk aku lari dari semua ini?

Selepas beberapa ketika, aku memberitahunya perkara sebenar yang hakikatnya aku sedang menyambung pelajaran di salah satu universiti di timur Semenanjung.

Si dia tersangat marah dan kecewa denganku.

Tetapi, marahnya bukan kerana aku menipunya tetapi marah kerana si dia tahu niat aku untuk meninggalkannya. Mungkin ini masanya untuk aku kembali kepadanya dan bahagiakannya. Itu fikirku.

Namun, aku seolah-olah tidak senang dengan semua ini.

Aku rasakan setiap hari dan masa yang aku lalui dengannya itu sia-sia. Bagaimana ianya sia-sia sedangkan niat aku hanyalah untuk membahagiakannya?

Ini semua kerana dosa-dosa yang lahir dari hubungan kami.

Mungkin dosanya tidak kelihatan kerana kami tidak pernah bertemu malah tidak pernah pun bersua muka. Namun, aku tahu setiap kata-kata sayangnya padaku itu dosa yang tidak pernah aku nilai.

Puas sudah aku mengangkat tangan berdoa pada Yang Esa supaya dibukakan hati si dia untuk menerima keputusan aku itu dan memudahkan setiap jalan aku untuk meninggalkannya.

Namun, Allah masih menguji aku dengan sikap si dia yang keberatan untuk memutuskan hubungan kami.

Terkadang aku fikir, mungkin si dia adalah jodoh sebenar aku. Jadi sebab itulah, Allah masih mahu kami sentiasa berhubung. Entahlah. Jodoh dan semuanya datang dari Allah. Aku masih ragu-ragu tentang itu.

Bukan mudah melupakan, tetapi kuatlah kerana Allah

Hinggalah awal tahun 2011, aku dipinjamkan kekuatan oleh Allah untuk betul-betul melepaskan  si dia. Aku juga hairan kenapa pada saat itu hati aku seperti ikhlas merelakan hubungan yang sudah lama ini terputus.

Mungkin Allah telah mendengar doa-doa ku sebelum ini. Alhamdulillah Ya Allah. Walaupun masih teringatkannya, namun aku percaya Allah sentiasa memegang hati ku erat.

Bukan mudah bagi seseorang perempuan untuk meninggalkan seseorang yang sudah menjadi sebahagian dari hidupnya. Sungguh bukan mudah!

Aku sendiri sudah beberapa kali mahu melepaskan si dia namun hati ini masih belum kuat. Alhamdulillah berkat doaku untuk kembali mencintai apa yang aku patut cintai selama hampir dua tahun itu termakbul juga.

Alhamdulillah

*******
Artikel ini adalah perkongsian ke Inbox kami ([email protected]) daripada Ain Syazana, [ Blog ]. Semoga perkongsian yang dikongsikan oleh beliau memberi makna dan manfaat kepada kita semua =)

Apakah pandangan anda pula? Catatkan buah fikiran anda pada ruangan komen dibawah

Photo of author

Muhamad Naim

Bertugas sebagai pendidik dibawah Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM). Telah menubuhkan dan menulis di web akuislam.com semenjak tahun 2010. Saya berharap laman web ini memberi manfaat kepada anda semua. Semoga Allah redha.

Suka Apa Yang Anda Baca?

Daftarkan nama dan email anda untuk mendapatkan panduan dan perkongsian berkualiti terus ke inbox anda secara PERCUMA!Privasi anda adalah keutamaan kami. Kami tidak bertolak ansur dengan spam dan kebocoran maklumat kepada pihak ketiga.

Tinggalkan Komen Anda..

DAFTAR NOTIFIKASI DI SINI..
Maklumkan saya jika terdapat:
guest

66 Comments
Komen Terbaru
Komen Terdahulu Paling disukai
Inline Feedbacks
View all comments
Cikinn
Cikinn
1 tahun yang lalu

Sakitnya, mungkin niatnya betul utk berpisah kerana Allah, tapi cara nya yang kasar utk berpisah tu betul2 buat saya kecewa.

Ayol
Ayol
2 tahun yang lalu

sungguh sangat licik tipu daya syaitan. syukur saya kenal ngan dia kurang setahun dan saya mengambil keputusan untuk memutuskan kerana sedar diri ini hanya melakukan dosa berselindung disebalik agama. tapi jarak masa itu membuatkan saya kerap mengingati dia. Allahu. sungguh diri ini penuh dengan dosa. saya sudah mengajak dia kearah yang benar tapi dia enggan menerima. mungkin kerana kechiwa yang terlampau. saya hanya mampu mendoakan yang terbaik buat masing-masing. moga saya istiqomah berpegang teguh dengan agama Allah ini. Aamiin

zrien
zrien
3 tahun yang lalu

kisah awak serupa dengan saya. takpernah berjumpa. kenal online. selama 2 tahun kenal, but.. kami bercinta.. usia saya baru 18 tahun 2021 ni.. sangat serupa dan saya dalam dilema untuk lepaskan dia.. putus atas sebab saya sedar sendiri hal ni salah dan betul betul menyedarkan saya dari lena .. i hope.. boleh ptuskan dgn cara baik dan dia dpat terimanya

Maulida rahmasari
Maulida rahmasari
6 tahun yang lalu

Assalamualaikum
saya dari wanita Indonesia yang suka baca beberapa artikel dari blog ini, sangat bermanfaat masyaallah…izin copy dan screenshot dari beberapa isi artikel ini. Jazakallah Khairan ☺️

zara
zara
7 tahun yang lalu

Terima kasih cerita yang sangat berguna kepada saya ..

L!ghtningDark
L!ghtningDark
7 tahun yang lalu

kisah yang menarik,, benar,, jika berpisah kerana manusia terasa perbezaannya jika berpisah demi menjauhi zina,, andai dikau pernah merasai kedua-dua situasi ini,, anda akan menyetujui kisah ini,, dan kini,, In Shaa Allah aku pula yang akan menjalaninya,, Semoga kita semua berani mengambil langkah pertama untuk si Dia.

Andai dirimu keberatan,, pujuklah hatimu,,
Hanya dirimu sahaja yang mengetahui kemahuanmu,,
Hanya dirimu sahaja yang mampu memujuk hatimu jua.

Wassalam

Fifi
Fifi
7 tahun yang lalu

Assalammualaikum..artikel ni banyak membantu..saya mula berfikir..Allah tunjukkan pada saya bahawa saya telah melakukan zina hati setelah saya putus hubungan bersama seorang lelaki…saya tidak pernah bercinta sebelum ini…kami putus kerana ibunya tidak berkenan dengan saya dan saya berasal dari negeri yang jauh dengan dia…pada mulanya saya sangat sedih sehingga kesedihan itu membuat saya kemurungan..tiap hari saya menangis di setiap solat sampai akhirnya saya sedar bahawa betapa Allah sayang kan saya.. Allah rindu dengan rintihan doa dr saya.. Mungkin selama ini saya kurang menemui-Nya..Saya lebih banyak mendekatkan diri pada-Nya sekarang… Saya ambil iktibar..hargailah setiap pertemuan itu..lelaki tu baik..banyak menasihati saya untuk mengerjakan solat dhuha, solat2 sunat yg lain dan rajin2kan membaca Alquran..cuma saya sedari kami silap kerana kami ada lakukan zina hati… sekarang saya masih dalam process move on…sangat susah bagi saya sehingga kadang2 saya rase down…moga hati saya makin kuat..Saya selalu berdoa jika kami ada jodoh, InshaAllah kami disatukan.salahkah doa saya itu?. Saya bukan tidak redha.. Saya sekarang dalam fasa meredhai dan melepaskan.. Saya merasai begitu sukar untuk melepaskannya.. Saya berdoa agar semuanya berjalan dengan baik..Allah sebaik2 perancang.. Penulis..doakan saya dperkuatkan hati..InshaAllah..

HeartBeat
HeartBeat
7 tahun yang lalu

Assalamualaikum. Terima kasih atas sharing ini. Ia menjawab persoalan yang menghantui fikiran saya. Saya akui sukar melepaskan bila hati sudah sayang. Namun hubungan yang menjerumus ke arah dosa sangat tidak menyenangkan hati. Rasa bersalah yang tidak berkesudahan pada Sang Pencipta. Terima kasih sekali lagi.

Mila Kurnia Cahyani
Mila Kurnia Cahyani
8 tahun yang lalu

Masyaa Allah.. begitulah juga dengan saya.. saya selalu takut jika rindu saya akan buat Allah marah. Tapi saya tak kuat menahan rasa rindu ini… saya selalu berusaha untuk hilangkan dia dalam pikiran.. tapi saya terlalu lemah..

L!ghtningDark
L!ghtningDark
Reply to  Mila Kurnia Cahyani
7 tahun yang lalu

Banyakkanlah beristighfar,, dalam hati bacalah ayat-ayat suci al-Quran seandainya pikiranmu mula melayang,, berpesan kepada diri, “Allah mengetahui apa yang aku fikirkan”

#saya insan yang lemah,,

Pie
Pie
8 tahun yang lalu

Salam.situasi yg sama saya tgh alami,sy mula menyayangi s’org lelaki yg sy kenali. Berkali2 dia meluahkan isi hati dan perasaan terhdap sy tetapi tidak pernah sekalipun sy berani menyatakan sy jga mempunyai perasaan yg sama terhadapnya krn takut hbgan tersebut mmbuatkan diri ini lalai terhdap Allah. Sy cuba mempertahankan persahabatan ini tanpa meluahkan isi hati sebenar sy kpdnya sampai suatu saat yg ditentukan oleh Allah klu ditakdirkan dia adalah jodoh utk diri ini. Sangat sukar ttp sbg wanita muslimah kena cekal dan tabah dlm menghadapi suatu perasaan yg mmg fitrah. Soal nikah terlalu jauh krn diri ini baru shj menamatkan peljaran dan ingin fokus terhadap kerjaya dan keluarga. Hanya Allah yg tahu betapa sukarnya keadaan dri ini utk bertahan.

Ain Syazana
Ain Syazana
Reply to  Pie
8 tahun yang lalu

Assalamualaikum sis. Alhamdulillah Allah masih pegang hati awak cukup kuat. Awak adalah antara perempuan yang beruntung yang tak pernah sekali terjatuh dalam hasutan yang tak baik. Alhamdulillah. Semoga apa yang awak lalui diberkati oleh Allah dan saya doakan awak dapat jodoh yang terbaik sebaik hati awak :)

Terima kasih sudi baca artikel saya :)