Hukum Tunggang Motor Dengan Bukan Mahram

Tunggang Motor Dengan Bukan Mahram

Apakah hukum tunggang motor degan bukan mahram?

Dalam artikel ini, saya melampirkan jawapan yang pernah dijawab oleh Ustaz Azhar Idrus di halaman facebook beliau.

Semoga bermanfaat.

SOALAN

Bolehkah disisi syarak seorang perempuan menunggang motosikal dengan lelaki bukan mahramnya?


JAWAPAN

Seorang perempuan dilarang menunggang motosikal dengan lelaki yang bukan mahramnya sekalipun dalam jarak yang dekat dari kerana pada kebiasaannya akan berlaku persentuhan melainkan pada ketika darurah.

Tersebut pada Kitab Al-Mausu’atul Fiqhiyah :

Harus lelaki menunggang dengan lelaki dan perempuan dengan perempuan apabila tidak membawa kepada kerosakan atau membangkitkan syahwah kerana Nabi saw pernah menunggang bersama Al-Fadhlu bin ‘Abbas r.a.

Dan harus perempuan menungang bersama suaminya dan lelaki dengan isterinya kerana Nabi saw pernah menunggang bersama isterinya Sofiyah r.a. dan harus lelaki menunggang bersama perempuan yang ada hubungan mahram serta aman dari syahwah.

Dan ada pun perempuan menunggang bersama lelaki ajnabi dan lelaki bersama perempuan ajnabiyah maka iaitu dilarang kerana menutup pintu kerosakkan dan memelihara dari syahwah yang diharamkan.”

Kesimpulannya haram orang perempuan menunggang motosikal bersama lelaki yang bukan mahramnya sekalipun tunangnya melainkan ketika darurah seperti menghantar seorang perempuan yang cedera ke tempat rawatan kerana tiada kenderaan yang lain atau seumpamanya.

Dan tidak mengapa perempuan menunggang bersama kanak-kanak lelaki yang bukan mahramnya.

Wallahua’lam
Ustaz Azhar Idrus

Sumber asal kepada jawapan ini boleh dilihat pada Facebook Ustaz Azhar Idrus pada pautan ini

Photo of author

Muhamad Naim

Bertugas sebagai pendidik dibawah Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM). Telah menubuhkan dan menulis di web akuislam.com semenjak tahun 2010. Saya berharap laman web ini memberi manfaat kepada anda semua. Semoga Allah redha.

Suka Apa Yang Anda Baca?

Daftarkan nama dan email anda untuk mendapatkan panduan dan perkongsian berkualiti terus ke inbox anda secara PERCUMA!Privasi anda adalah keutamaan kami. Kami tidak bertolak ansur dengan spam dan kebocoran maklumat kepada pihak ketiga.

Tinggalkan Komen Anda..

DAFTAR NOTIFIKASI DI SINI..
Maklumkan saya jika terdapat:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments