Jika Perpisahan Membuatkan Kita Hilang Arah, Jadi Apa Tandanya Allah sayangkan kita?

Allah sayangkan kita
Allah sayangkan kita, sentiasa.. * still .by TicK46

Sedarkah anda perpisahan itu adalah tanda Allah sayangkan kita?

Mungkin ada diluar sana sedang  hiba menahan sedih di dada.. mengapa?

Si dia pergi meninggalkanmu? Kerana apa? Bagaimana? Siapa?

Wah..persoalan yang sedikit annoying..

Jari ini tergerak menulis entry kali ini mengenai cinta.

Entry ini khas untuk sesiapa yang sedang berduka kerana terluka bila cinta didusta. Hati gelisah(macam lirik lagu pula kan..) yang ingin mencari kekuatan..

Dan mungkin Allah yang mengerakkan hati ini untuk menaip artikel ini.

Insya-Allah sama2 kita perbaiki balik, merawat balik or operate balik hati kita yang sedang tenggelam dengan air mata perpisahan.

“mengapa menyintai..

Andainya tak setia..

Bila hati dah jemu..

Mula berpaling arah..

Tak usahlah bercinta..

Jika hanya berpura…”

Bait-bait lirik yang mungkin buat air mata seseorang jatuh bila mengenangkan si dia yang membahagi cinta.. cinta si dia yang sudah hilang kehangatannya.

Hati siapa yang tak berduka jika harapan untuk membina mahligai bersama si dia hancur. Angan-angan menjadi bayang-bayang ngeri setiap masa dan saat.

But….stop!!

Please stop crying…stop begging her/him..and this is not the end of your world..it’s not the full stop..

Kembali ke dunia realiti..

“Cakap memang senang cuba kau rasa..”

Fuh~

Ya..siapa kata perpisahan itu tak sakit..siapa kata perpisahan tak mampu buat orang sihat jadi sakit??

Who’s said?

But my dear..here.. I want to share something..that might help you to forget someone that leave you..

Sekarang tarik nafas dalam-dalam, tenangkan fikiran..

Saya ingin tanya, kenapa perlu menangis..?

“sebab dia tinggalkan aku”

“aku syg dia”

“Hanya dia faham aku”

“Aku dah korbankan segalaya untuk dia”

“Dia kejam buat aku macam ni”

Chop..chopp..enough.

Ok thank you for your respons.

Semua sebab diatas boleh diterima.. tapi, langkah yang pertama untuk ubati kesakitan hati tu..adalah..

STOP KELUARKAN AIR MATA UNTUK dia..

 

Air mata kita takkan habis kalau kita menangis untuk dia yang tidak layak.

Layakkah air mata kita jatuh untuk orang yang hancurkan hati kita? Takkan…?

So..ubah!

Fikirkan ada satu benda lain yang kita lupa untuk tangisi.

Iaitu… diri kita.

Diri kita lebih berharga.

Kita lupa siapa diri kita..sebab kita sayang orang lain yang tak sayang kita..tak hargai kita..

Kita lupa nak sampaikan rasa sayang pada diri kita..kerana kita terlalu..lalu..sayang dengan si dia..

Kalau kita ingat semula.. kita berhias kadang-kadang untuk dia yang belum lagi jadi suami or isteri kita..

 

Kita jadi baik hanya untuk menarik hati dia..

Kita lupa tentang diri kita sebenarnya telah berjanji untuk setia pada yang SATU.

Dan bila Yang Satu ambil si dia dari kita…kita tersungkur…sebab kita lupa siapa kita.

Mampukah kau menangisi kenangan bersama si dia – berpegangan tangan, bersms/wtsap/wechat/etc sepanjang masa.

Sedangkan kau langsung tak menangisi dirimu yang langsung tak tergerak bertaubat dari dosa hati yang kau buat ketika bersamanya.

Sedangkan di fikiranmu hanya memori kenangan indah bersama si dia, yang sebenarnya atau perkataan yang sebenarnya perkara yang di benci oleh DIA.

Jadi, sekarang mana satu yang kau mahu tangisi. Kehilangan si dia atau kehilangan DIA…

Ubahlah tangisanmu.. hanya untuk DIA..

Dan percayalah ia adalah seribu langkah pertama untuk melupakan dia yang meninggalkanmu.. insya-Allah hatimu akan tenang

Lega?? Or…

“tapi….aku nak dia tahu yang aku merana sebab jatuh cinta dengan dia”

Untuk apa?

Mungkin hati kita tidak mampu maafkan apa yang dia lakukan..memang sakit.. tapi untuk apa..

Ya.. kita ada hak untuk simpan dendam dan tak beri kemaaffan untuk dia.. tapi sampai bila..

Kita hidup ada tujuan. Ketenangan hati kunci kebahagiaan..

 

Bagaimana kita dapat mencapai tujuan hidup dengan hati yang tidak tenang?

“Bagaimana nak maafkan dia?”

Mudah.. doakan agar dia tenang dengan pilihannya dan doakan agar ini kebahagian yang memberi ketenangan untuk kita.

Mungkin diri kita sudah lama tidak menadah doa kepada-Nya..sebenarnya..ini hikmah sebenar mengapa Allah memberikan perpisahan diantara kita dan si dia.

Allah nak bagi signal..

“Cukuplah mengharap dengan yang rapuh..kembalilah kepada Aku..rasai cinta yang sebenar”

Mungkin ini masanya kita mengalirkan air mata untuk Dia yang sudah lama kita tinggalkan.

Bila kita sedar, rapuhnya cinta yang kita berpaut selama ini.

Mungkin selama ini bila kita sedih kita cari si dia. Bila kita ada masalah, kita cari si dia. Bila kita ada berita baik, kita sebut nama si dia..

Macam comel.. macam sweeeeeet ja kan.

Semuanya di kongsi bersama. Saat suka dan duka..errkk??

Tapi.. bukankah seolah-olah kau menepis cinta yang lebih suci?

Seumpama mempertuhankan cinta?

 

“Eh tak..aku tetap solat..aku tetap puasa..”

Siapa cakap yang kau tak solat..x puasa?

“Jadi..jangan tuduh2 x tentu pasal..huh!”

Bukankah terlalu mengharap selain Dia..umpama mempertuhankan yang lain?

Ingin saya highlightkan penggunaan ‘seumpama’.. bukan pertuduhan ar..

 

But.. fikirkanlah..andai hatimu tidak mempertuhankan cinta..

Bagaimana solatmu? pernah sedetik pun wajahnya tidak muncul di hatimu??

Jika tiada…Alhamdulillah..well done.

But kalau ada…urmumm muhasabah.

 

Cari kekuatan pada diri. Pandang jauh kehadapan. Allah sayangkan kita

Andai kau butakan hati untuk terus mencintai orang yang melukai hatimu, sampai bila-bila kau takkan bahagia.

Percayalah..

Beri ruang untuk hatimu menilai semula pasangan hidup yang bagaimana yang kau impikan..

Adakah yang sering berdusta dan bermain cinta di belakangmu?

Andai kau dan si dia di satukan, mampu kau hidup dengan “sikap” si dia itu?

Dan rumah tangga itu bukan sekadar untuk hidup bersama tapi ia punya tujuan yang jelas.

Jangan jadikan rumah tangga yang diidamkan bertukar menjadi tempat kehancuran hati dan kesakitan.

 

Beri ruang.

Mungkin Allah sudah tetapkan yang lebih baik untukmu.

Cuma diri kita sahaja yang masih menggengam pasir yang sudah terbang di tiup angin..

Bangkitlah tanpa pandang ke belakang, perbaiki hati dan serahkan kepada-Nya.

Mungkin seorang insan istimewa sudah lama menunggumu..

Hanya tunggu masa dan tempat yang sesuai untuk Allah takdirkan..

Sesunguhnya perpisahan dirimu dan kekasihmu yg lama bukan pengakhiran.

 

Serahkan hatimu kepada Allah yang lebih sweet yang lebih faham hati kita.

Allah lagi Maha Penyayang. Allah sayangkan kita.

Bukti Allah sayangkan kita – Allah cipta kita dari tiada kepada ada. Betapa Allah menyayangimu dan memilihmu sebagai hamba-Nya.

Subhanallah..

So titipkan dalam doamu selalu, agar hati kita sentiasa mencintai Allah lebih dari segalanya. Mencintai apa yang Allah cinta.

Membenci apa yang Allah benci.. indahnya~

Saya suka baca penulisan Aiman Azlan dalam bukunya ‘The other side of the coin’ kata2 yang unik yang buat kita semua terfikir,

“Parenting starts before marriage and the first child you will raise is yourself”

Ayat yang simple but bermakna..

As conclusion,  lapangkan hati. Fikir lebih jauh ke hadapan.

Stop crying.

Ingat, bila kita meninggalkan sesuatu yang sia-sia dan tidak berguna kerana Allah, Insya-Allah, Allah akan mengantikan 100000x ganda lebih baik..

Believe it.

Janji Allah tu benar, jadi put a best smile on your face, make your world brighter than yesterday!

Artikel ini adalah perkongsian ke Inbox kami  daripada Siti Hannah Jikri [ Blog ]. Semoga perkongsian yang dikongsikan oleh beliau memberi makna dan manfaat kepada kita semua =)

Suka Apa Yang Anda Baca?

Daftarkan nama dan email anda untuk mendapatkan panduan dan perkongsian berkualiti terus ke inbox anda secara PERCUMA!







Privasi anda adalah keutamaan kami. Kami tidak bertolak ansur dengan spam dan kebocoran maklumat kepada pihak ketiga.

Tinggalkan Komen Anda..

25 Comments
Komen Terbaru
Komen Terdahulu Paling disukai
Inline Feedbacks
View all comments
Aku yg pergi meninggalkan kamu
2 tahun yang lalu

(2)
Hmmmm. Seingat aku tu la last aku borak gelak marah dengan dia. Walaupun masa tu aku x de terrrjatuh hati kat org lain.. Pelik walaupun dia berkali kali call aku x nk ckp dgn dia.. Hati ni x de rasa sayang atau simpati pada yg bersungguh sungguh meminta maaf. Tapi sebab aku yg pergi berlalu meninggalkanmu tanpa ada secebis katakata… Entahlah.. Entahlah… Apa yang aku nak dan apa yg aku tau sekarang ni.. Aku nak memohon jutaan KEMAAFAN KEMAAFAN dari dia… Skarang kita semakin dewasa semakin lanjut usia.. Dia 1977 aku 1982… Huhu masing masing pun dah ada family ada anak anak yang kian membesar…

Aku doakan dia senantiasa sihat dan bahagia bersama keluarganya…

Maaf sekali lg..

This mama belongs to tripled?

Aku yg pergi meninggalkan kamu
2 tahun yang lalu

Hmmm..
Dlm petikan hebat diatas.. Serupa sebijk apa yg dia pernah cerita pd aku.. Bait bait lagu… Sama ar. Hmm. Umur remaja aku memilih keputusan utk terima lamaran pertunangan… Walaupun dalam hati masih belum ada rasa sayang dan cinta… Rasanya hanya kepada SUKA.. suka kawan, suka borak, suka suka mengurat… Hmmm.. Dia apa yg aku tgk, sangat caring dan sangat sayang kt aku..dia dtg dari keluarga yang baik baik.. Aku Respect sbb dalam kawan lelaki aku ..dia adalah yg sangat mementingkan solat.. Tak mungkin aku lupa masa kami keluar bersama, tiba waktu solat dia ajak aku ke surau utk solat… Yerr dia mmg terbaik pada aku satu masa dahulu… Tp dlm masa yg sama setitik air pun dia tau aku hauskerr? Laparkerr?? Tak pa itu bukan main reason aku pergi meninggalkan dia… Tah la. Setiap kali dia call bertanya bercerita berjenaka dgn aku, setiap kali tu juga dia suka.. Suka.. Suka bercerita pasal EX dia.. Wujud perbandingan antara aku dgn EX EX tu semua… Hmmmm. Sekali 2 aku okeysss je dgr.. Tp bila asyik kerap asyik kerap mcm tu.. Aku fed up… Tak cukup lg ker AKU utk kau.. Last yg dia call masa aku blk cuti sem1. Dlm teruja aku nk ckp yg aku rindu kt dia..boleh dia ckp perempuan kt tmpat kje dia cantikcantik.. Dia push aku utk cepatkan kami bernikah.. Hmmm. Ada something ayat yg dia ckp yg buat buat aku betul betul x boleh nk terima.. And spontan aku “oklah abg cari jela org lain ..senang” then aku off fon… Continue next day.. ((mengantuk. Bye all tdur)

Eko Setiawan
2 tahun yang lalu

Assalamualaikum warahmatullahi wabarahkatuhu , syukron kak saya tertarik dengan tulisan anda sangat memahami dan simple dengan keadaan dan bahasa sederhana, salam dari Indonesia ?

Kay
4 tahun yang lalu

Kenapa hati ini masih ingat padanya..telah dua kali dia curang

syfqhfrhna
5 tahun yang lalu

Tapi sakit lagii . kenapa susah sangat nak lupakan dia nih .