Ketika Harus Melepaskan Cinta.. Apakah Hikmah Disebaliknya?

Melepaskan
Melepaskan

Hidup ini selalu berputar, tak selamanya kita berada dibawah dengan semua kepedihan dan tak selamanya kita diatas dengan segala kesenangan. ALLAH Maha Adil..

Hanya Dia yang Tahu mana yang terbaik untuk hamba Nya..

“Boleh jadi kamu tidak menyenangi sesuatu padahal itu baik bagimu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu padahal itu tidak baik bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak. ( Al-Baqarah 216 )”

Sahabatku,  ada perih disudut hati, ketika engkau cerita tentang segala yg kau alami.. Setelah sekian lama kau bertahan Setelah sekian lama kau memendam luka.

Setelah sekian lama kau rendam nestapa rupanya Allah izinkan juga engkau tempuhi jalan itu Aku percaya, itu suatu “keputusan terakhir” yang terbaik untukmu…

Sahabatku, Ada hal-hal yang tidak ingin kita lepaskan. Orang-orang yang tidak ingin kita tinggalkan..

Tetapi ada saatnya dimana kita harus berhenti mencintai seseorang bukan kerana orang itu berhenti mencintai kita melainkan kerana kita menyedari bahawa orang itu akan lebih berbahagia apabila kita melepaskannya.

Sebenarnya kita berat melepaskan kerana:

* Kita tidak ingin melepaskan seseorang ketika kebahagiaan kita sangat bergantung pada orang itu.

* Kita tidak ingin melepaskan seseorang ketika kita merasa dia itu kacak, cantik, teristimewa dibandingkan dengan yang lain.

* Kita tidak ingin melepaskan seseorang ketika kita takut tidak dapat menemui yang seperti dia lagi.

* Kita tidak ingin melepaskan seseorang ketika begitu banyak saat-saat indah bersamanya, sentiasa terbayang di benak kita.

* Kita tidak ingin melepaskan seseorang ketika hati kita berkata “Saya sangat mencintainya”.


Ingatlah..

Melepaskan bukanlah berakhirnya melainkan awal dari suatu kehidupan baru..

* Kita harus melepaskan seseorang kerana kebahagiaan kita tidak tergantung padanya.

* Kita harus melepaskan seseorang kerana kita menyedari yang kacak,yang cantik, yang istimewa belum tentu yang terbaik buat kita.

* Kita harus melepaskan seseorang kerana kita tahu jika Allah mengambil sesuatu, Dia telah siap memberi yang lebih baik.

* Kita harus melepaskan seseorang ketika saat-saat indah hanyalah tinggal masa lalu.

* Kita harus melepaskan seseorang kerana kepala kita berkata “tidak ada lagi  yang dapat dipertahankan”.

* Kegagalan tidak bererti kita tidak mencapai apa-apa, namun kita telah memahami sesuatu! Segala sesuatu ada waktunya, ada saat mempertahankan, ada saat melepaskan…!


“Bukankah Kami telah melapangkan untukmu dadamu? dan Kami telah menghilangkan daripadamu bebanmu yang memberatkan punggungmu? Dan Kami tinggikan bagimu sebutan (nama)mu. Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Maka apabila kamu telah selesai (dari sesuatu urusan), kerjakanlah dengan sungguh-sungguh (urusan) yang lain dan hanya kepada Rabbmulah hendaknya kamu berharap” (QS.94:1-8)

Kadangkala Allah mempertemukan kita dengan orang yang tidak tepat sebelum mempertemukan kita dengan orang yang tepat supaya kita bersyukur akan belajar daripada kurniaNYA dan belajar daripadanya …

 

Photo of author

Muhamad Naim

Bertugas sebagai pendidik dibawah Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM). Telah menubuhkan dan menulis di web akuislam.com semenjak tahun 2010. Saya berharap laman web ini memberi manfaat kepada anda semua. Semoga Allah redha.

Suka Apa Yang Anda Baca?

Daftarkan nama dan email anda untuk mendapatkan panduan dan perkongsian berkualiti terus ke inbox anda secara PERCUMA!Privasi anda adalah keutamaan kami. Kami tidak bertolak ansur dengan spam dan kebocoran maklumat kepada pihak ketiga.

Tinggalkan Komen Anda..

DAFTAR NOTIFIKASI DI SINI..
Maklumkan saya jika terdapat:
guest

292 Comments
Komen Terbaru
Komen Terdahulu Paling disukai
Inline Feedbacks
View all comments
Eva Fauziah
Eva Fauziah
3 tahun yang lalu

saat inni saya sedang merasakan dilema

  • saya merasa serba salah 1 tahun saya menunggu nya waktu itu dalam waktu itu saya berfikir dia tidak akan kembali karna 1 tahun sya melewatkan hari hari penuh kesedihan dan pada akhirnya ada seorang pria mendekati saya dan saya memutuskan tunangan denganya tapi apa yg terjadi hal yg sya takutkan dia kembali membawa kabar dia pindah tempat tinggal di daerah saya. dan menemui sya .ternyta saya belum bisa melupakkanya dan belum bisa menerima sepenuhnya tunangan saya saya merasa gagal dan tidak tahu harus bagaimana saya tidak ingin menyakiti mereka .

apa yg harus sya lakukan

Ciya
Ciya
Reply to  Eva Fauziah
1 tahun yang lalu

Demi Allah…aku pernah merasakan di posisinya..dulu..18 tahun yg lalu….jangan ditanya bingung dan sedihnya saat harus mengambil keputusan dengan mengabaikan perasaan…

RDH
RDH
4 tahun yang lalu

Saya pernah di selingkuhi oleh wanita yang benar2 saya percaya, hubungan memang baru setahun ,tapi alhamdulilah hati ini ikhlas karna doa sya terkabul, sy selalu meminta petunjuk kpd yg diatas,utk org yg saya percaya disaat sy mulai memasuki hubungan serius, tapi allah swt berkehendak lain allah swt membuktikan dan memperlihatkan semuanya , dia selingkuh dengan orang yg saya kenal .teman nya sendiri yg satu daerah tapi kita satu tempat kerjaan semua ,saya sudah percaya dengan mereka berdua karna teman nya sudah sy anggap teman sy juga, sy merasa ikhlas karna alhamdulilah bukan sy yg melakukan hal demikian, tapi memang hal itu membuat saya trauma ketika dekat dengan perempuan lain yg memiliki sahabat2 pria atau teman main pria, tapi adakalanya sy juga merasa ini mgkn balasan utk perbuatan sy dlu atau dosa2 masa lalu allah membalas dengan cara yg berbeda, intinya slalu intropeksi diri mengoreksi dengan diri sendiri dan merenungi dosa2 kita di masa lalu ,apa yg salah dengan diri ini ,

Farina
Farina
Reply to  RDH
2 tahun yang lalu

Saya juga merasakan hal yang sama. Semoga diganti sama Alloh yang lebih baik lagi, punya akhlak yg baik dan setia.

Nell Jameson
Nell Jameson
4 tahun yang lalu

Sudah 7 bulan dia tinggalkan saya dan pergi kepada lelaki lain. Kami bersama selama 3 tahun, suka dan duka semua dinikmati bersama. Saya layan dia seperti seorang isteri dan dia layan saya seperti seorang suami. Dia memang terbaik. Tapi siapa sangka dia selingkuh di belakang saya. Hati siapa yang tak hancur bila orang yang kita sayang disentuh lelaki lain. Tuhan saja yang tahu aku hampir menjadi gila menempuhi segalanya seorang diri. Aku cuba belajar untuk melepaskan. Aku harus akui, melepaskan bukanlah bermaksud Kita kalah. Ia adalah sebab kita sudah menang dalam kematangan fikiran. Jangan pernah berhenti berdoa. Cintailah Dia yang satu kerana cinta kepada pencipta lebih bahagia dan xkan pernah putus. Biarlah mereka yang mengkhianati kita pergi dengan kehendaknya, mungkin mereka belum sedar apa itu cinta yang sebenar. Hidup umpama roda, ia akan sentiasa berputar.

Hery
Hery
Reply to  Nell Jameson
4 tahun yang lalu

Saya sdh 5 tahun brsamanya…saya masih blm ikhlas melepaskanya…wlpn dia ingin lepas dari saya krn perselingkuhanya..

Mona
Mona
Reply to  Hery
4 tahun yang lalu

Sya sma seperti itu msh blm bsa menerimanya

Khai
Khai
Reply to  Nell Jameson
4 tahun yang lalu

Perempuan jenis ini memangnye keparat tak tau nilaikan humban je jauh2 bro

Nurul pertiwi
Nurul pertiwi
5 tahun yang lalu

Alhamdulillah…
Artikel ini sangat memotivasi saya, saya tau tdk seharusnya kita berharap lebih banyak sama makhluk..

Terimah kasih pencerahannya..

nissa
nissa
5 tahun yang lalu

Saya sulit banget merelakannya dia(suamiku) pergi,,,, pdahal hati ini sudah belajar ikhlas, tapi susah banget menerima kenyataan ini, karena suamiku sangat mngerti segalanya tentangku… Tanpanya hilang semua semangatku..
Aku harus bagaimana ??
Maafkan aku Ya robb

Intan
Intan
Reply to  nissa
4 tahun yang lalu

Bagaimana jika suami sering selingkuh dn berzina tp tidak mau pisah,apakah aku harus bersabar dn mengikhlaskan ia brsenang senang di atas penderitaanku…?

ilyas
ilyas
5 tahun yang lalu

terus kalau istri saya yg jadi tkw udh g sayang sama saya lagi mungkin ada laki” lain saya harus bagai mn

Yudah
Yudah
5 tahun yang lalu

Saya sangat termotifasi dengan artikel ini
Trimaksih

joe
joe
5 tahun yang lalu

mmg kite harus lupekn dia..tp anak2 yg kite kasihi bersamanya..bagaimana cara utk berkomunikasi dgn anak kite tanpa melalui dia?

ZIIIIII
ZIIIIII
5 tahun yang lalu

ASSALAMUALAIKUM…

AKU PUNYA SAHABAT YG SGT AKU SAYANGI. HUBUNGAN YG TERBINA SANGAT LAMA. 8 TAHUN BERSAMA SUSAH DAN SENANG. PELBAGAI PENGORBANAN DEMI PENGORBANAN YG AKU TELAH USHAKAN AGAR DIA,SAHABATKU SENTIASA MERASA AMAN BERSAMAKU. NIAT AKU IKHLAS,DAN AKU SEDAR DIE JUGA PUNYA RASA YG SAMA. SAYANGKAN HUBUNGAN YG TERBINA INI.

AKAN TETAPI,APABILA DIA SAHABATKU MULA MENGENALI SESEORANG YG BARU,AKU SEPERTI TERPINGGIR. HARI DEMI HARI BERSAMANYA,AKU TAK LAGI RASA BAU AKAN PERSAHABTAN ITU. TAMBAHAN PULA SESEORG YG DIA KENALI ITU TIDAK MENYUKAI AKU. (ADA CERITA PERIBADI ANTARA KAMI) MEMINTA SAHABATKU UTK TIDAK BERKAWAN DGN KU,PUTUSKAN HUBUNGAN BESAMAKU.BLOCK AKU DI SEMUA MEDIA SOSIAL. FB,WS,INSTA DAN SBGAINYA. DIA SAHABATKU DIAMKAN AKU SELAMA 2 MINGGU TANPA KHABAR DAN BERITA. TIDAK MAHU BERJUMPA KU,SEOLAH-OLAH CUBA MENGELAK DR AKU DGN ALASAN DEMI MENJAGA HATI SI DIA. SEDANGKAN HATI AKU? YG SUDAH 8 TAHUN INI? ADIL KAH UTK AKU. DIA MENGGANTUNGKAN PERASAAN AKU.

SOALANNYA: ADAKAH AKU HARUS MELUPAKAN SAHABTKU INI? HARUSKAH AKU MELEPASKAN IKATAN PERSAHABATAN INI? DEMI ALLAH AKU SYGKAN HUBUNGAN INI.

*CERITA INI BARU BERLAKU DI HARI RAYA PERTAMA DAN MASIH BERLARUTAN HINGGA SEKARANG. APE YG AKU BUAT? SEKARANG HANYA CUBA BELAJAR MERAWAT DIRI SENDIRI. DAN MASIH MENANTIKAN JAWAPAN DR SAHABAT KU.
JUJUR AKU KATAKAN SEKARAANG INI AKU SUDAH MULA MERASA SEDIKIT KEKUATAN UTK MENERIMA SEGALA TAKDIR.

*MASIH BUNTU APA HARUS AKU PERJUANGKAN UTK MERAIH KEMBALI HUBUNGAN PERSAUDARAAN INI ATAU HARUS AKU MELEPASKAN. “ORG DAH XSUDI TAKKAN NAK BEKAWAN KOT” AKU XSUKA WORD INI..

* CERITA SEBENARNYA SGT PANJANG..INI RINGKASAN.BERBALIK PADA SOALANKU….TERUSKAN ATAU LEPASKAN?????

TERIMA KASIH

Reee
Reee
Reply to  ZIIIIII
5 tahun yang lalu

Aku tak menyangka, aku paham bagaimana rasanya, cerita kita mirip, bedanya punyaku hanya 2 tahun blm sampai 8 tahun, dan sakit yang kurasakan, tak usah ditanyakan
Aku pun menginginkan saran, haruskah kulepaskan atau kuperjuangkan

ZIIIIII
ZIIIIII
Reply to  Reee
5 tahun yang lalu

SEMOGA KITA SAMA SAMA DI BERI PETUNJUK DAN DIPERMUDAHKAN SEGALA URUSAN…

Nell Jameson
Nell Jameson
Reply to  Reee
4 tahun yang lalu

Jika kamu sudah cuba mempertahankan cinta itu berkali-kali tetapi sia2 saja, biarlah dilepaskan. Bersabar dan berdoa, suatu saat nanti pasti akan jelas semuanya.

Nia
Nia
Reply to  ZIIIIII
5 tahun yang lalu

Semua adalah anugerah dari Allah… Bahkan semua perpisahan. Rasa sakit itu mgkn karena kita merasa dia yang paling kita butuhkan. Padahal Tuhan sedang mengajarkan kami bahwa Allah yang kamu butuhkan. Sebuah persahabatan harus tetap di pertahankan. Selalu buat yang baik untuk sahabatmu. Mgkn saat ini sahabatmu sedang di berikan ujian kenikmatan. Dan kamu di beri ujian kesabaran. Jadi tetap harus semakin semangat

Rully ne Che Che
Rully ne Che Che
Reply to  ZIIIIII
5 tahun yang lalu

Jawabannya cuma kamu yang tau….
Masukan…
Hidup ada dua pilihan
Jika dya yg terbaik untuk anda maka perjuangkan lah
Dan jika dia bukan yg terbaik untuk anda maka lepaskanlah

Zuè
Zuè
5 tahun yang lalu

Aku juga pernah mencintai seorang lelaki.sehingga kini aku mencintainya.sayangnya dia telah beristeri.walaupun bermadu itu dibenarkan didalam Islam,walaupon isterinye rela menerimaku sebagai madu,tetapi hatiku sendiri tidak kuat untuk mendengar cemuhan masyarakat.aku sudah punya segalanya.kerja bagus.rumah sendiri.harta sendiri.aku tidak inginkan semua itu lagi kerana aku telah memilikinya.yang aku inginkan kasih sayang dan perlindungan daripada seorang lelaki.ingin bekeluarga menurut syariah agama.mempunyai anak2 pelengkap kehidupan wanita.bersama2 suami menuju ke Jannah…namun itu semua hanyalah impian.aku cuba belajar melupakan insan yang ku sayang namun sekuat mana aku membuang segalanya tentang dia semakin kuat kasih sayang itu bercambah.Allahu Akbar..kini aku hanya mampu berdoa Allah memberikan ape yang terbaik untukku dalam meneruskan kehidupan ini..sesungguhnya Allah lah sebaik2 perancang