Jarak Antara Dua Hati?

hati
hati

Suatu hari seorang  guru bertanya kepada murid-muridnya, “Mengapa ketika seseorang sedang  marah, dia akan bercakap dengan suara kuat atau berteriak?”

Seorang murid setelah berfikir cukup lama mengangkat tangan dan menjawab, “Kerana dia telah hilang sabar, oleh itu dia berteriak.”

“Tapi…” guru bertanya kembali

“Orang yang dimarahinya hanya berada dekat dengannya. Mengapa perlu berteriak? Kenapa dia tak  berbicara secara lembut?”

Hampir semua murid memberikan pelbagai alasan yang dirasakan logik menurut  mereka. Namun tiada satu pun  jawapan yang memuaskan.

Maka guru berkata, “Ketika dua orang sedang berada dalam  kemarahan, jarak antara ke dua hati mereka menjadi amat jauh walaupun  secara luaran mereka begitu dekat. Oleh itu, untuk mencapai jarak yang demikian, mereka harus berteriak.

Namun anehnya, semakin kuat mereka berteriak, semakin pula mereka menjadi marah dan dengan sendirinya jarak hati yang ada di antara mereka  menjadi lebih jauh lagi. Kerana itu mereka terpaksa berteriak lebih kuat dan keras lagi.”

Guru masih melanjutkan, “Sebaliknya, apa yang terjadi ketika dua orang saling jatuh cinta?

Mereka tidak berteriak, mereka berbicara dengan suara yang keluar dari mulut mereka dengan begitu perlahan dan kecil. Seperlahan bagaimana pun, kedua-duanya masih dapat mendengar  dengan begitu jelas.

Mengapa demikian?” Guru bertanya sambil memerhatikan muridnya.

Mereka kelihatan berfikir panjang namun tiada seorang pun yang berani memberikan jawapan. “Kerana hati mereka begitu dekat, hati mereka tak berjarak.  Sepatah kata pun tak perlu diucapkan. Sebuah pandangan mata saja cukup membuat mereka memahami apayang ingin mereka sampaikan.”

Hati Yang Kemarahan

Ketika kita sedang dilanda kemarahan, janganlah hati kita mencipta jarak. Lebih – lebih lagi  mengucapkan kata-kata yang mendatangkan jarak hati diantara kita. Mungkin di saat seperti itu, diam mungkin merupakan cara yang bijaksana. Kerana waktu akan membantu kita.

Tinggalkan Komen Anda..

39 Comments
Komen Terbaru
Komen Terdahulu
Inline Feedbacks
View all comments
yui aragaki
12 October, 2013 11:20 AM

catatan yg menarik,,nak share =)

Ala
31 December, 2012 1:55 AM

Assalamualaikum..sy sgt bterima kasih diatas pkongsian ini..stiap kata pd sy pnh bmakne n wajar..em..tp lam bab ni bkn sy y mcipta jarak tp sidie y byk bdiam diri..sy cme mluahkn rase tkilan n akhir ny sy dilepaskan tanpa sy mendapat mjelasan y sewajarny..tp alhamdulillah,. stelah mbace bbrape artikel akuislam,sy mdpt sedikit kekuatan..wlaupn rs sedih tak mampu lg sy buang jauh…sy sgt syg kn die:’

ala
Reply to  Muhamad Naim
12 January, 2013 11:12 PM

alhamdulillah…myb berkat sabar n doa..sidie kembali.:) sy just share artikel Takdirku telah tertulis….tq cik CEO=)

yuichan
3 August, 2012 7:04 AM

mohon share ye

pika94
1 April, 2012 1:50 AM

nice entry ! :)
terbaek !