Mazhab Kristian Yang Menyerupai Islam

Waktu Maghrib telah tiba. Belasan orang di Hotel Sahid Surabaya itu bergegas solat. Semuanya berkopiah dan dipimpin seorang imam.

Jangan keliru, mereka bukan kaum Muslimin yang sedang  menunaikan kewajiban solat Maghrib.

Mereka adalah jamaah Kristian Ortodok. Kristian Ortodok, sebuah mazhab dalam agama Kristian. Kemungkinan orang awam akan terkeliru sebab aliran ini memang sangat mirip Islam.

Bukan saja asalnya serumpun, tapi juga ritual dan tatacara peribadatannya hampir sama.

Lihatlah cara mereka beribadah.

Kristian
Kristian

Selain berkopiah dan dipimpin seorang imam. Ketika berjamaah, mereka juga menggunakan bahasa Arab. Rukun solatnya pun hampir sama. Ada ruku’ dan sujud.

Bezanya, bila kaum Muslimin diwajibkan solat 5 kali sehari, penganut Kristian ortodok lebih banyak lagi, 7 kali sehari setiap 3 jam; masing-masing dua rakaat.

Mereka menyebutnya: sa’atul awwal (fajar/subuh), sa’atuts tsalis (dhuha), sa’atus sadis (dhuhur), sa’atut tis’ah (ashar), sa’atul ghurub (maghrib), sa’atun naum (Isya’), dan sa’atul layl (tengah malam).


Di antara cara-cara ibadat mazhab Kristian ini

1. Solatnya dimulai dengan posisi berdiri yang dipimpin oleh seorang imam. Imam meletakkan kedua tangan di dada, membuat tanda salib, lalu mengucapkan lafaz dalam bahasa Arab: Bismil Abi wal Ibni wa Ruhil Quddus Ilahu Wahid (Demi nama Bapa dan Putra dan Roh Kudus, Allah Yang Maha Esa).

Jamaah menyambutnya: Amin.

2. Imam melanjutkan berdoa dengan mengangkat kedua tangan dan disahuti oleh jamaah.

3. Setelah membuat tanda salib berikutnya, imam membungkukkan badan seperti posisi ruku’, dan mengucapkan: Quddusun Anta, ya Allah (Kuduslah Engkau, ya Allah).

Jamaah menyahut dengan menyucikan nama Allah Yang Mahakuasa, Yang Tak Berkematian. Jamaah memohon kasih sayang Allah yang telah disalibkan sebagai ganti umat manusia.


4. Imam berdiri tegak dan menadahkan tangan lagi.

5. Lalu imam bersujud, dan diikuti seluruh jamaah. Ketika bangun dari sujud, imam membaca Subhanaka Allahumma (Mahasuci Engkau, ya Allah), jamaah menyahut bersamaan.

Sambil menadahkan tangan, imam dan jamaah membaca Doa Rabbaniyah (Doa Bapa Kami versi bahasa Arab).

6. Selanjutnya dibaca Salam Walidatullah (atawa Salam Maria).

7. Imam kemudian membaca petikan Zabur (Mazmur dalam bahasa Aramaik), dan salat pun berakhir.

Bukan hanya itu sahaja, sebelum solat ditunaikan, mereka melaungkan azan untuk panggilan salat. Dalam panggilan solat ini ada kalimat yang mirip dalam Islam, misalnya hanya alashalah (marilah kita salat). Hayya alassalah bissalam(marilah kita solat dengan damai).

Dan, sebelum acara solat dilakukan, didahului dengan pembacaan Injil.

Solat menghadap ke Timur

Ketika mereka solat, mereka menghadap ke timur kerana mengikut tradisi Jesus yang pada ketika itu menghadap kiblat solatnya ke Baitul Maqdis, Jerusalem.

Namun, oleh kerana Jerusalem hancur, orang-orang Kristian menjadikan tubuh Jesus sendiri sebagai kiblat. Hanya kerana tubuh Jesus dikatakan kini di syurga, sesuai dengan kepercayaan mereka yang menyatakan syurga itu di timur.

Maka mereka mengadapkan kiblat solat mereka ke timur.

Langgani artikel terbaru melalui emel. Ianya PERCUMA!

Masukkan alamat email anda untuk subscribe / melanggani blog ini dan menerima setiap artikel baru melalui e-mel.

Join 3,742 other subscribers

Comments

 1. fery anjasmara says

  jangan mengatas namakan fakta. bila tidak ada bukti.
  karna yg kamu katakan jauh sebelum kamu lahir.
  islan punya kitab yg rasional. hanya 1 yaitu al gur’an. tersebar dengan 1 bahasa saja. apa yg dulu turun itulah yg ada sekarang. ……!!!!!

 2. fery anjasmara says

  waktu akan mengungkap kebenaran.
  mulut” itu akan binasa.
  jangan mengatasnamakan fakta. bila tak ada bukti karna kamu lahir jauh dari tahun yg kamu katakan.
  pelajari agama kamu sekalian lebih dalam. maka kamu akan tau.
  berdirilah pada yg kamu anggap benar. jangan pernah samakan 1 dan 2 itu menjadi angka 1.
  ini hanya soal iman….
  astagfirullah al azim

 3. Wina says

  Tdk perlu risau” Bagimu agamamu dan bagiku agamaku” hidup dan Matiku ” hanya untuk Allah Tuhank”.

 4. says

  Allah berfirman dalam Al Quran bahawa hanya agama islam saja yang bebas daripada syirik. Dalam Islam itu kita mengakui bahawa tiada tuhan melainkan Allah dan nabi Muhammad itu pesuruh Allah. solat tidak boleh ditiru kerana solat meninggalkan mesege yang hanya diketahui oleh orang yang benar benar Allah bagi petunjuk. di dalam solat itu ada makna . setiap berdirinya setiap rukuk dan setiap sujud semua membawa maksud. saya mempunyai bukti yang jelas tapi tidak dapat dijelaskan dalam web ini kerana terlalu sukar menjelaskanya pada orang yang kurang berilmu. ia memerlukan mata hati untuk melihatnya. bukan dengan mata kasar. oleh itu sesiapa yang benar benar ingin mendapat jawapanya boleh hubungi saya di fb [email protected] untuk penjelasan. Akhir kata saya. tiada agama lain yang diredhai Allah melainkan Islam. Allah tidak ada sekutu tidak beranak tidak diperanakkan dan tiada yang setara denganya. Nabi muhammad itu pesuruh pesuruh Allah.

  • esmail says

   apa yg saudara katakan itu benar..tapi pernah x saudara mendengar perkataan ahli kitab @ org2 nasrani d zaman rasulullah & salah seorang isteri baginda adalah beragama nasrani. -boleh menjadi sumber kajian agar keislaman kita semakin kukuh..

 5. Ahmad Rahmat says

  nauzubillah himinal zaliq……..
  memang ada persamaan tetapi bezanya yg paling ketara adalah kitab suci kedu-dua agama iaitu al-quran dan bible…… tahu perbezaannye adalah dalam al-quran terdapat unsur sains dan bible tiada….. memang x terfikir hebatnya kerana al-quran diturunkan 1400 tahun dulu yg masa itu tiada sains pun, contohnya “bumi berputar pada paxsinya dan mengililingi matahari” masa itu timur tengah tak ada yg menerangkan tentang astronomi malah paus kristian katolik kata matahari mengililingi bumi dan “manusia diciptakan dari sebatian kimia tanah iaitu carbon, oxygen, copper, dan banyak lagi” dalam al-quran sudah katakan dari 1400 tahun dahulu lagi yg masa itu tiada sains……. sains membuktikan segalanya…… sesungguhnya kata2 tuhan(al-quran) adalah benar….

 6. pius says

  bukan menyerupai islam tapi di serupakan islam..faktanya kekristenan muncul ±600 taun sebelum islam..dan jika memang tata cara beribadahnya seperti islam ya jangan kaget..faktanya islam kan secara agama trmuda..!!

 7. Leo says

  Cara ibadah/sholat umat /jamaah Kristian Ortodok itu mengikuti ajaran nabi Daniel yang hidup pada abad ke-6 sebelum masehi. Nabi Daniel tidak dikenal dalam agama islam. Jamaah Kristian Ortodok sudah mengenal sholat jauh sebelum Nabi Muhammad lahir. Jadi jangan pernah berpikir bahwa jamaah Kristian Ortodok meniru agama islam. itu sangat keliru

 8. ahmad says

  Kenapa berkeras mereka ini tidak mau mengikut apa yg dibawa Muhammad. Telah dimansuhkan apa yg dibawa oleh nabi sebelumnya. Apa guna dicipta ajaran yg menyimpang dr islam kerana kalian nyata akan dihumban keneraka..SELAMA-LAMANYA. Ini bukan parti siasah. Tiada pilihan! Islam atau neraka. Hayati dan teliti quran wahai penderhaka. Carilah didalamnya kepalsuan jika ada. Jika tiada kenapa mau memusuhi islam. Mau isi tempat dlm neraka? Terserah.

 9. says

  kalo ini pun kena larang mcm penggunaan kalimah Allah tak tau la..suda ajaran turun temurun d larang lagi pakai yg seperti islam..paling hebat la tu..

 10. yusak says

  hehe….itu namanya kristen orthodox……soalnya kristen memang terdiri dari 4 ritus…..yaitu ritus jerusalem, ritus alexandria, riyus anthiokia dan ritus barat (roma). karena ke-3 ritus dikuasai oleh Muslim keculi ritus barat, maka wajarlah kalo kebiasaan sholat itu ditiru oleh temn-teman muslim. Kiblat ke Timur bukan karena di timur ada Jerusalem……tetapi karena memang Fajar selalu berawal di Timur. Karena umat kristen percaya bahwa Yesus Kristus merupakan “Sang TimuR” yang memberikan pencerahan kepada umat manusia.

 11. shikin says

  semoga kita semua sentiasa dipelihara oleh Allah daripada kesesatan.tidak kira secara halus atau terngan.amin ya rabbal alamin

  • Me says

   Alangkah baiknya mayoritas mulai membuka diri untuk pluralisme dan been arban agama lain.. :) Allah tidak menciptakan ajaran untuk menutup diri dan menyalahkan. Apa lagi menganggap yang paling benar..

 12. lohiera says

  Ya Allah, semoga kita bersama-sama dapat berpegang dengan akidah yang kukuh dan tidak akan sesekali terpengaruh dengan agama Kristian ini

  • Me says

   Andai kamu tau banyak yang merasa sakit hati sama omongan yg kamu tulis… Tuhan hanya ,mbedakan yang salah dan benar menurut ajaranNya. Kalo km pikir kamu pantas bilang gitu, Tanya Tuhan, udh pantaskah km ngomong gitu… Bapa kita semua, Allah.
   Ga Ada yang salah sama cara berdoa..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *