Doa Agar Mudah Tidur

tidur
Mohonlah kepada Allah untuk tidur nyenyak dan tenang

اللَّهُمَّ غَارَتِ النُّجُومُ ، وَهَدَأَتِ الْعُيُونُ ، وَأَنْتَ حَيٌّ قَيُّومٌ

يَا حَيُّ ، يَا قَيُّومُ ، أَنِمْ عَيْنَيَّ وَأَهْدِئْ لَيْلِي

Maksudnya:

Ya Allah, telah malap bintang-bintang, dan telah tenang mata-mata manusia, dan Engkau maha berkuasa, Wahai yang Maha Berkuasa, lelapkanlah mataku dan tenangkanlah malamku ini .

 

Doa Supaya Mudah Tidur

Keterangan & Petua Beramal

Diriwayatkan oleh At-Tabraniy dan Ibn al-Sunni, dari Hajjaj bin Imran As-Sadusiy, dari Amru bin Al-Husain, dari Muhammad bin Abdillah dari Thaur bin Yazid dari Khalid bin Ma’dan dari Abdul Malik bin Marwan bahawa:

— bapanya pernah mengatakan bahawa Zaid bin Thabit pernah mengadu kepada Nabi saw tentang penyakit tidak boleh tidur malam yang menimpanya, lalu baginda saw mengajarnya doa di atas.

Menurut hadith riwayat Ibnus Sunni, Zaid bin Thabit r.a yang mengalami masalah sukar untuk tidur (insomnia) akhirnya dapat tidur dengan nyenyaknya berkat beramal dengan doa yang diajar oleh Nabi saw ini .

Menurut pengarang buku doa & rawatan pesakit, doa ini boleh dibacakan pada pesakit dan air.

Caranya adalah, letakkan tangan kanan atas dahi semasa membaca doa dan tiup kedua belah biji matanya.

Air yang telah dijampi dengan doa ini boleh digunakan untuk diminum dan untuk mandi.

Photo of author

Muhamad Naim

Bertugas sebagai pendidik dibawah Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM). Telah menubuhkan dan menulis di web akuislam.com semenjak tahun 2010. Saya berharap laman web ini memberi manfaat kepada anda semua. Semoga Allah redha.

Suka Apa Yang Anda Baca?

Daftarkan nama dan email anda untuk mendapatkan panduan dan perkongsian berkualiti terus ke inbox anda secara PERCUMA!







Privasi anda adalah keutamaan kami. Kami tidak bertolak ansur dengan spam dan kebocoran maklumat kepada pihak ketiga.

Tinggalkan Komen Anda..

DAFTAR NOTIFIKASI DI SINI..
Maklumkan saya jika terdapat:
guest

53 Comments
Komen Terbaru
Komen Terdahulu Paling disukai
Inline Feedbacks
View all comments
siti
siti
8 bulan yang lalu

suami saya pun dh bape hari tak boleh tidur malam.. tak tahu kenapa. semalam sehari tak tidur langsung sampai sekarg. insyallah nak cuba la malam ni dan amalkan.. kalau letak pada dahi dan tiup kedua belah biji mata nya. kita ung buatkan ke.. kalau diri sendiri mcm mana nk tiup kan biji mata

trackback
How To Style A Console Table - Kelantan Digital
2 tahun yang lalu

[…] yang sama, mulakan untuk berus gigi, memakai pakaian tidur, mandi dan membaca sedikit surah dan doa tidur. Dengan memastikan rutin sebelum tidur dibuat pada waktu yang sama setiap malam, ia akan membantu […]

Afiq
Afiq
3 tahun yang lalu

Tapi adakah ada doa untuk haiwan yang meninggal seperti kucing,ular dan sebagainya tetapi bukan haiwan yang tidak allah suka.Semoga dibalas.

Nur
Nur
4 tahun yang lalu

Allahu.. Mencabarnya bila tak dapt tidur ni… Dah lebih 2 bulan alami sukar tidur… Efeknya sy jd anxiety dan berdebar2 di samping mood swing n rasa xsihat bila siang hari.. Allah je tahu penatnya mcmana.. Semoga Allah permudahkan urusan sy dan semua yg senasib

Dir
Dir
Reply to  Nur
2 tahun yang lalu

Assalam..cmne skrg ,dah boleh tido ke?

Hayat
Hayat
4 tahun yang lalu

Minta tolong sapa yang tahu bagaimana supaya dapat tidur, saya dah 4 bulan dah x boleh tidur mlm.. Baca quran dan zikir sebelum tido pun saya dah amalkan. Malah makin baca quran makin segar mata saya… Dapat lelap 3 jam pun tak apa la…

Muzlifah
Muzlifah
Reply to  Hayat
3 tahun yang lalu

*Siapa disini kenal Wanita Kerjaya, Para Guru, Suri Rumah, Usahawan & Pelajar yang SERING ternampak kelibat, sukar tidur ?*

*Tidak semangat Kerja & sekolah?*
*Hubungan bersama suami makin parah ?*

Kepakaran kami adalah membantu masyarakat untuk mengembalikan senyuman seisi keluarga dan kembali hidup dengan ceria serta bahagia daripada *masalah stress, sukar tidur dan membantu memulihkan masalah aura negetif (gangguan sihir, jin syaitan) pada diri dan di rumah.*

IKHTIARLAH dengan *Spray AVELLNEY Nur AlHafiz.*
.
*Spray Avellney Nur AlHafiz adalah gabungan Pati Daun Bidara + Wangian Pati Minyak Aromaterapi (Limau Purut)*

1) Berkesan, Alhamdulillah Tenang.
2) Boleh buat spray dibilik, rumah dan boleh mandi.
3) Mudah terus guna oleh semua peringkat usia .
4) Mampu milik

Call sekarang +601157720376

*Siapa nak kami bantu ?*

*Pakej 2 botol hanya RM 50 + TAWARAN Postage Free*

Terus whatsp kat link ini
http://www.wasap.my/601157720376/Ney1

trackback
5 Tips Untuk Bangun Awal Pagi – Apekyo
4 tahun yang lalu

[…] Setiap malam, pada waktu yang sama, mulakan untuk berus gigi, memakai pakaian tidur, mandi dan membaca sedikit surah dan doa tidur. […]

Rizwandy
Rizwandy
4 tahun yang lalu

Minta tolong kepada sesiapa yang ada cara untuk membolehkan saya tidur.. Ini kerana sudah 2 hari tidur tidur.. Hanya dapat lelapkan mata jer.. Tetapi tidur..

Rizwandy
Rizwandy
Reply to  Rizwandy
4 tahun yang lalu

Maaf.. Yg bawah skli tu.. Tetapi tidak dapat tidur.. Hnya dpt tutup mata sahaja..

Nana
Nana
5 tahun yang lalu

Surah ni nama.ya apa…ada yg di rumi kan tak..saya tak berapa mahir.

Khairil Mokhtar Mahyudin
Khairil Mokhtar Mahyudin
5 tahun yang lalu

Anak-anak susah nak tidur malam. mohon kalau ada doa/amalan yang boleh digunakan kepada mereka supaya cepat tidur malam bagi tujuan bangun awal utk ke sekolah.

ahmad fauzi hussain
ahmad fauzi hussain
5 tahun yang lalu

Cer baca quran, pasti mengantuk. Jgn tengok wassap atau fb, sampai 3 pagi pun boleh tahan.