Doa Agar Mudah Tidur

tidur
Mohonlah kepada Allah untuk tidur nyenyak dan tenang

اللَّهُمَّ غَارَتِ النُّجُومُ ، وَهَدَأَتِ الْعُيُونُ ، وَأَنْتَ حَيٌّ قَيُّومٌ

يَا حَيُّ ، يَا قَيُّومُ ، أَنِمْ عَيْنَيَّ وَأَهْدِئْ لَيْلِي

Maksudnya:

Ya Allah, telah malap bintang-bintang, dan telah tenang mata-mata manusia, dan Engkau maha berkuasa, Wahai yang Maha Berkuasa, lelapkanlah mataku dan tenangkanlah malamku ini .

 

Doa Supaya Mudah Tidur

Keterangan & Petua Beramal

Diriwayatkan oleh At-Tabraniy dan Ibn al-Sunni, dari Hajjaj bin Imran As-Sadusiy, dari Amru bin Al-Husain, dari Muhammad bin Abdillah dari Thaur bin Yazid dari Khalid bin Ma’dan dari Abdul Malik bin Marwan bahawa:

— bapanya pernah mengatakan bahawa Zaid bin Thabit pernah mengadu kepada Nabi saw tentang penyakit tidak boleh tidur malam yang menimpanya, lalu baginda saw mengajarnya doa di atas.

Menurut hadith riwayat Ibnus Sunni, Zaid bin Thabit r.a yang mengalami masalah sukar untuk tidur (insomnia) akhirnya dapat tidur dengan nyenyaknya berkat beramal dengan doa yang diajar oleh Nabi saw ini .

Menurut pengarang buku doa & rawatan pesakit, doa ini boleh dibacakan pada pesakit dan air.

Caranya adalah, letakkan tangan kanan atas dahi semasa membaca doa dan tiup kedua belah biji matanya.

Air yang telah dijampi dengan doa ini boleh digunakan untuk diminum dan untuk mandi.

Sertai Channel Telegram Kami

Dapatkan newsletter terbaru dari kami melalui Telegram secara PERCUMA!

Tinggalkan Komen Anda..

48 Comments
Komen Terbaru
Komen Terdahulu
Inline Feedbacks
View all comments
Nur
5 bulan yang lalu

Allahu.. Mencabarnya bila tak dapt tidur ni… Dah lebih 2 bulan alami sukar tidur… Efeknya sy jd anxiety dan berdebar2 di samping mood swing n rasa xsihat bila siang hari.. Allah je tahu penatnya mcmana.. Semoga Allah permudahkan urusan sy dan semua yg senasib

Hayat
5 bulan yang lalu

Minta tolong sapa yang tahu bagaimana supaya dapat tidur, saya dah 4 bulan dah x boleh tidur mlm.. Baca quran dan zikir sebelum tido pun saya dah amalkan. Malah makin baca quran makin segar mata saya… Dapat lelap 3 jam pun tak apa la…

5 Tips Untuk Bangun Awal Pagi – Apekyo
5 bulan yang lalu

[…] Setiap malam, pada waktu yang sama, mulakan untuk berus gigi, memakai pakaian tidur, mandi dan membaca sedikit surah dan doa tidur. […]

Rizwandy
6 bulan yang lalu

Minta tolong kepada sesiapa yang ada cara untuk membolehkan saya tidur.. Ini kerana sudah 2 hari tidur tidur.. Hanya dapat lelapkan mata jer.. Tetapi tidur..

Rizwandy
Reply to  Rizwandy
6 bulan yang lalu

Maaf.. Yg bawah skli tu.. Tetapi tidak dapat tidur.. Hnya dpt tutup mata sahaja..

Nana
1 tahun yang lalu

Surah ni nama.ya apa…ada yg di rumi kan tak..saya tak berapa mahir.