Hukum Beri Zakat Tanpa Maklumkan Ia Adalah Zakat

beri zakat tanpa maklumkan

Apakah hukum beri zakat tanpa maklumkan duit itu adalah zakat?

Dalam artikel ini, saya melampirkan jawapan yang pernah dijawab oleh Ustaz Azhar Idrus di halaman facebook beliau.

Semoga bermanfaat.

SOALAN

Jika kita hendak serahkan zakat kepada faqir miskin adakah mesti kita maklumkan bahawa itu adalah zakat atau boleh serahkan sahaja tanpa beritahu apa-apa?


JAWAPAN

Apabila seorang hendak membayar zakat kepada orang yang sah menerima zakat maka tidak disyaratkan beritahu bahawa pemberian tersebut adalah zakat yakni sah diberikan kepadanya tanpa memaklumkan keadaannya adalah zakat setelah dia berniat.

Ada pun jika diserahkan kepada selain penerima zakat seperti pihak yang mengumpulkan harta maka hendaklah diberitahu pemberian itu adalah zakat supaya di serahkan kepada asnaf zakat dan tidak digunakan pada tujuan yang lain.

Berkata Syeikh Ibnu Hajar :

Harus menyerahkan zakat bagi penerima yang tidak tahu bahawasanya ia adalah zakat.”

(Kitab At-Tuhfah)

Dan berkata Imam Zainuddin Al-Iraqi:

Tidak disyaratkan pada setiap dari pemberian hadiah dan sedekah akan ijab dan qabul dengan berlafaz bahkan mencukupi oleh terima dan pemindahan milik dengannya.”

(Kitab Torhu At-Tasrib)

Wallahua’lam
Ustaz Azhar Idrus

Sumber asal kepada jawapan ini boleh dilihat pada Facebook Ustaz Azhar Idrus pada pautan ini

Photo of author

Muhamad Naim

Bertugas sebagai pendidik dibawah Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM). Telah menubuhkan dan menulis di web akuislam.com semenjak tahun 2010. Saya berharap laman web ini memberi manfaat kepada anda semua. Semoga Allah redha.

Suka Apa Yang Anda Baca?

Daftarkan nama dan email anda untuk mendapatkan panduan dan perkongsian berkualiti terus ke inbox anda secara PERCUMA!Privasi anda adalah keutamaan kami. Kami tidak bertolak ansur dengan spam dan kebocoran maklumat kepada pihak ketiga.

Tinggalkan Komen Anda..

DAFTAR NOTIFIKASI DI SINI..
Maklumkan saya jika terdapat:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments