Iqamah Ketika Sedang Solat Sunat, Apa Yang Harus Dilakukan?

Iqamah Ketika Sedang Solat

Apa yang harus dilakukan jika muazzin melaungkan iqamah ketika sedang solat sunat?

Dalam artikel ini, saya melampirkan jawapan yang pernah dijawab oleh Ustaz Azhar Idrus di halaman facebook beliau.

Semoga bermanfaat.

SOALAN

Kalau seorang sedang solat fardu sendirian tiba-tiba muazzin telah iqamat maka bagaimana kita yang sedang solat ini mahu berbuat?


JAWAPAN

Jika seorang yang sedang solat kemudian terdengar iqamah maka jika dia sudah berada pada hujung solat hendaklah dia teruskan sampai salam kemudian masuk ke dalam saf berjemaah.

Akan tetapi jika dia berada pada pertengahan solat atau baru memulai solat maka setengah pendapat fuqahak yang mengharuskan atasnya memutuskan solat untuk masuk kedalam jemaah.

Dan setengah fuqahak berpendapat harus dia jadikan solat yang sedang dia kerjakan itu satu rakaat sahaja kemudian selepas salam segera ia masuk ke dalam saf.

Tersebut pada Kitab Fathul Mu’in:

Disunatkan bagi yang solat sendirian yang melihat akan jemaah menukar solatnya yang fardu kepada sunat secara mutlak dan memberi salam selepas dua rakaat apabila tidak bangun ia untuk rakaat yang ketiga kemudian masuk ia ke dalam jemaah.

Sungguh jika takut ia keluputan berjemaah jika dia selesaikan dua rakaat nescaya disunatkan baginya memutuskan solat dan memulakan solat berjemaah.

Telah menyebutnya di dalam Al-Majmu’.

Dan Imam Bulqini telah membahaskan bahawasanya orang itu hendaklah beri salam sekali pun dari satu rakaat.

Ada pun apabila bangun ia bagi rakaat yang ketiga maka sunat dia sempurnakan jika tidak bimbang luput berjemaah kemudian masuklah dia ke dalam jemaah.”

Maksudnya jika seorang itu sedang solat fardu lalu diiqamatkan untuk solat maka hendaklah dia jadikan solatnya itu solat sunat mutlak jika belum masuk ke rakaat yang ketiga kemudian salam dan masuk ke dalam jemaah solat fardu.

Jika dia khuatir tidak sempat masuk ke dalam solat jemaah maka harus dia berhenti dari solatnya itu untuk masuk ke dalam jemaah.

Dan harus juga dia beri salam segera sekalipun hanya sempat solat satu rakaat.

Wallahua’lam

Ustaz Azhar Idrus

Sumber asal kepada jawapan ini boleh dilihat pada Facebook Ustaz Azhar Idrus pada pautan ini

Photo of author

Muhamad Naim

Bertugas sebagai pendidik dibawah Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM). Telah menubuhkan dan menulis di web akuislam.com semenjak tahun 2010. Saya berharap laman web ini memberi manfaat kepada anda semua. Semoga Allah redha.

Suka Apa Yang Anda Baca?

Daftarkan nama dan email anda untuk mendapatkan panduan dan perkongsian berkualiti terus ke inbox anda secara PERCUMA!Privasi anda adalah keutamaan kami. Kami tidak bertolak ansur dengan spam dan kebocoran maklumat kepada pihak ketiga.

Tinggalkan Komen Anda..

DAFTAR NOTIFIKASI DI SINI..
Maklumkan saya jika terdapat:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments