Air Mutlak, Air Mustakmal, Musyammas & Mutanajis (Panduan Lengkap)

Apakah yang dimaksudkan dengan air mutlak?

Dan apakah jenis air mutlak?

Dalam panduan ini, saya akan menjelaskan beberapa jenis pembahagian air dalam Islam, termasuk, air mustakmal, air musyammas dan air mutanajis secara lengkap dan mudah di fahami.

Pembahagian air ini adalah sebahagian daripada asas taharah, iaitu bersuci.

Air Mutlak

Air mutlak adalah bermaksud air yang suci lagi menyucikan.

Air yang boleh diminum dan boleh pula dibuat bersuci sama ada beristinjak, berwuduk, mandi hadas, membasuh najis ataupun sebagainya.

Air yang dimaksudkan ialah air mutlak iaitu air yang benar-benar tulen yang tidak bercampur dengan benda-benda lain sama ada yang bersih seperti minyak wangi, kopi, susu atau lainnya ataupun bercampur dengan benda-benda najis.

Apabila air tulen yang melebihi daripada dua qullah (216 liter) dimasuki oleh sesuatu benda lain yang tidak mengubah sifat air, maka air itu masih lagi dianggap sebagai mutlak.

Tetapi sekiranya berubah sama ada bau, rasa atau warna, maka air itu tidak boleh lagi digunakan untuk bersuci.

Sebagai contoh, memasukkan kopi ke dalam air mutlak maka air itu tidak lagi boleh digunakan untuk bersuci, tetapi hanya boleh diminum sahaja.

Sekiranya air tersebut kurang daripada dua kolah dan dimasukkan pula sesuatu (sama ada berubah atau tidak), maka air tersebut tidak lagi boleh dibuat bersuci.

Sebagai contoh, apabila nama air itu telah berubah menjadi air teh, air tersebut tidak boleh dibuat bersuci.

 Jenis air mutlak adalah:

  • Air sungai
  • Air laut
  • Air hujan
  • Air perigi
  • Air embun
  • Air mata air
  • Air beku atau salji

Air Mustakmal

Air mustakmal adalah bermaksud air yang suci tetapi tidak menyucikan.

Air yang telah digunakan untuk mengangkat hadas sama ada hadas kecil (berwuduk) ataupun hadas besar (mandi wajib).

Ini bererti air yang telah digunakan untuk membasuh anggota yang wajib sekiranya ditadah semula dan air itu tidak sampai dua qullah, maka air itu dikira mustakmal iaitu tidak boleh dibuat bersuci.

Air ini hanya boleh dibuat minum atau makan atau membasuh benda-benda bukan najis sahaja.

Begitu juga sekiranya air basuhan wajib menitis ke dalam air yang tidak sampai dua qullah, itu dikira mustakmal.

Air Musyammas

Air musyammas adalah bermaksud air yang makruh digunakan.

Air mutlak tetapi terjemur di tengah panas matahari di dalam bekas yang mempunyai karat dan digunakan pula ketika air masih panas.

Walau bagaimana pun, di negara kita Malaysia (dan rantau asia tenggara) tidak menjadi makruh kerana darjah kepanasan suhunya tidak setinggi seperti di negara-negara Timur Tengah, India dan Pakistan.

Mutanajis

Air Mutanajis bermaksud air yang mengandungi najis.

Air yang kurang daripada dua qullah dimasuki oleh najis sama ada air itu berubah ataupun tidak, dikenali sebagai “mutanajis”

Begitu juga sekiranya air yang lebih daripada dua qullah dimasuki najis lalu air itu berubah rasa, bau dan warnanya, maka air itu tidak boleh dibuat bersuci atau diminum.

Penutup

Semoga panduan ini dapat membantu anda dalam membezakan jenis-jenis air dalam Islam.

Jika anda mempunyai sebarang persoalan, anda boleh nyatakan persoalan tersebut pada ruangan komen di bawah.

Tinggalkan Komen Anda..

13 Comments
Komen Terbaru
Komen Terdahulu
Inline Feedbacks
View all comments
Ahmad
14 October, 2021 6:29 AM

Air dalam baldi terpercik air mandian biasa.. Adakah telah jadi mustsakmal

Pz
10 August, 2021 10:58 AM

apabila mengangkat hadas besar, tangan termasuk dalam kolah dan air mengalir dari tangan turut masuk ke dalam kolah, adakah air di dalam kolah itu dikira mustakmal?

Nuramna
14 March, 2021 11:16 PM

Baik dan amat difahami •••Tqvm••

Muhammad Taufiq
22 January, 2021 12:02 AM

Salam. Saya ada soalan mengenai masalah kencing bersepah. Air kencing saya bersepah termasuk secara tak sengaja ke dalam baldi sebelum saya menghala kencing ke dalam mangkuk tandas ; di sebuah pusat kuarantin Covid-19 yang dipenghuni ramai orang. Saya terlupa nak buang air mutannajis dalam baldi itu ? Saya menyesal dan bertaubat lalu elakkan diri daripada memasuki tandas yang ada baldi. Saya menyesal. Alhamdulillah saya sembuh dari Covid-19.

Hamba ALLAH
12 May, 2020 5:43 AM

Assalammualaikum saudara…Air yang mengalir di Perumahan Kami baru baru ni,Mengandungi unsur tanah /pasir …Perkara baru saja terjadi…saya mahu bertanya,Adakah sah jika Dibuat untuk mandi,bersuci ,mencuci pakaian untuk solat ataupun Mengambil wudhuk..Mohon Penjelasannya..

Shafie
Reply to  Hamba ALLAH
26 September, 2020 9:37 PM

Dia senang je.. Kalau nama dia jadi air lain.. Maka tak boleh guna.. Selagi nama dia air.. Contoh keluar dari paip nama dia air paip.. Tadah air paip dalam botol dia jadi air botol jadi dia air.. Tu kira air mutlak lah.. Tapi kalau tuan tadah pastu buh tanah.. Tu jadi air tanah.. Nama dia bukan air mutlak lagi.. Air tadah pastu buh kopi jadi air kopi.. Air tadah pastu buh nescafe.. Tu bukan air mutlak air nescafe nama dia.. Wallahua’lam..