Panduan Solat Dalam Kenderaan Darat (Kereta Api & Bas)

solat dalam kenderaan darat

Bagaimanakah cara solat dalam kenderaan darat seperti kereta api?

Panduan ini akan membimbing anda melakukan solat dalam kenderaan darat secara lengkap, mudah, dan boleh difahami oleh semua orang.

InsyaAllah anda akan dibimbing langkah demi langkah sehingga selesai.

Pengenalan Mengenai Solat Di Atas Kenderaan Darat

Kaedah ini sesuai untuk orang yang menaiki kenderaan seperti bas dan kereta api.

Walau bagaimanapun, adalah lebih baik jika solat dilakukan di atas tanah atau di tempat solat yang disediakan seperti di stesen atau perhentian RnR.

Sekiranya tidak dapat dilakukan kerana kesuntukan masa dan risau ditinggalkan kenderaan tersebut, maka solat boleh dilaksanakan semasa kenderaan bergerak.

Kaedah Berwuduk Di Dalam Kenderaan Darat

Di dalam kenderaan, air mutlak adalah sangat terhad atau tiada sama sekali. Maka diboleh berwuduk dengan bekalan air yang sedikit atau secara tayamum.

Satu perkara yang biasa dilihat di dalam kereta api adalah penumpang mengambil wuduk dengan air singki di dalam tandas kereta api.

Saya tidak mengesyorkan anda mengambil air tersebut kerana tandas kereta api adalah sangat  sempit dan kotor.

Kemungkinan besar, anggota badan dan pakaian penumpang akan dikotori najis yang tidak kelihatan ketika dia mengambil wuduk.

Dalam situasi ini, dibolehkan untuk berwuduk dengan air mineral, bertayamum atau solat menghormati waktu (tanpa wuduk).

Penentuan Arah Kiblat Di Dalam Kenderaan

Memandangkan arah kiblat sukar ditentukan kerana pergerakan kenderaan, penumpang hendaklah menentukan arah kiblat dan yakin dengan arah tersebut.

Dia hendaklah sekurang-kurangnya mengadap ke arah kiblat ketika takbiratul ihram.

Sekiranya usaha telah dilakukan dan masih tidak menemui arah kiblat sama ada ketika berada di dalam kenderaan seperti kapal terbang dan kereta api, maka dalam situasi ini perlu dianggarkan arah kiblat yang tepat.

Hal ini merujuk kepada maksud hadis yang diriwayatkan oleh Imam ash-Syaukani di dalam kitab Nail al-Authar.

Daripada Jabir bin Abdullah RA yang bermaksud:

Kami pernah solat pada satu malam yang mendung dan tidak mengetahui arah kiblat. Apabila kami solat kami perhatikan bahawa kami (sebenarnya) solat bukan menghadap ke arah kiblat. Lalu kami sampaikan hal ini kepada Rasulullah lalu Baginda bersabda, ‘Kamu telah melakukan yang terbaik’. Seterusnya Jabir berkata, ‘Dan Baginda tidak menyuruh kami mengulanginya’.”

— Riwayat Imam al-Baihaqi

Bagaimana Dengan Pergerakan Kenderaan?

Solat di dalam kenderaan hendaklah dilakukan dalam keadaan yang selamat di mana tali pinggang hendaklah dipasangkan.

Penumpang lebih baik bersolat secara duduk kerana kenderaan bergerak menyebabkan keseimbangan terjejas dan dikhuatiri menimbulkan kemudaratan sekiranya kenderaan berhenti secara mengejut.

Kaedah Mengerjakan Solat Dalam Kenderaan Darat

Berikut adalah tatacara mengerjakan solat di atas kenderaan yang sedang bergerak

  1. Berdiri dengan betul sekiranya berupaya dan ada tempat solat yang sesuai.
  2. Jika tidak berupaya kerana uzur atau tiada ruang solat, laksanakan dengan duduk seperti duduk tahiyat awal atau duduk tahiyat akhir.
  3. Jika tidak mampu juga, hendaklah duduk dengan apa cara duduk sekalipun seperti duduk di kusyen tempat duduk penumpang.
  4. Ketika berniat dan takbiratul ihram, hendaklah mengadap ke arah kiblat.
  5. Selepas itu, teruskan solat dalam keadaan berdiri atau duduk yang dapat dilakukan dalam kenderaan itu.
  6. Jika tidak boleh, seperti dalam keadaan wajib memakai tali pinggang keselamatan, maka berniat dan bertakbirlah mengikut arah mana seseorang itu sedang duduk.
  7. Dalam keadaan duduk, rukuk dilakukan dengan menurunkan anggota mulai kepala hingga pinggang, separuh daripada keadaan sujud. Sementara dua tapak tangan di atas bahagian lutut.
  8. Sujud dilakukan seperti biasa jika boleh. Jika sujud tidak dapat dilakukan seperti biasa kerana tidak boleh bergerak daripada tempat duduk atau tiada ruang yang membolehkan sujud, maka turunkan anggota kepala hingga ke pinggang ke arah lantai di paras semaksima yang boleh, sementara dua tapak tangan diletakkan di mana-mana tempat yang boleh, sementara dua tapak tangan diletakkan di mana-mana tempat yang boleh.
  9. Dalam keadaan kepala tidak dapat digerakkan, maka untuk rukuk, pejamkan mata pada kadar separuh pejam dan untuk sujud, pejamkan mata sepenuhnya.
  10. Duduk tahiyat sama ada awal atau akhir, hendaklah duduk dengan apa cara yang boleh. Maknanya, solat wajib dikerjakan.

Penutup

Bersolatlah walau dimana sahaja. Hatta dibelakang unta sekalipun.

Solat menjadi penghubung secara langsung antara manusia dengan Allah SWT.

Tidak ada ibadah lain yang lebih utama daripada solat dalam menghubungkan hamba dengan Tuhannya.

Yang pertama dihisab dari amalan hamba pada hari kiamat adalah solatnya

– Riwayat Tirmizi dan Ibnu Majah

Sumber rujukan saya untuk panduan ini adalah buku praktik solat waktu kritikal, yang ditulis Dr. Haji Ahmad Nasir Mohd Yusoff.

Semoga dapat memberi manfaat kepada semua. InsyaAllah.

Photo of author

Muhamad Naim

Bertugas sebagai pendidik dibawah Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM). Telah menubuhkan dan menulis di web akuislam.com semenjak tahun 2010. Saya berharap laman web ini memberi manfaat kepada anda semua. Semoga Allah redha.

Suka Apa Yang Anda Baca?

Daftarkan nama dan email anda untuk mendapatkan panduan dan perkongsian berkualiti terus ke inbox anda secara PERCUMA!Privasi anda adalah keutamaan kami. Kami tidak bertolak ansur dengan spam dan kebocoran maklumat kepada pihak ketiga.

Tinggalkan Komen Anda..

DAFTAR NOTIFIKASI DI SINI..
Maklumkan saya jika terdapat:
guest

2 Comments
Komen Terbaru
Komen Terdahulu Paling disukai
Inline Feedbacks
View all comments
WAHID
WAHID
8 bulan yang lalu

terima kasih TUAN dia atas perkongsian yg sangat bermanfaat untuk orang yg kurang ilmu macam saya ini, semoga TUAN sekeluarga dilimpahi rahmat serta berkah asbab perkongsian ini. TERIMA KASIH TUAN.

ADDY
ADDY
3 tahun yang lalu

BOLEH X SAYA GUNAKAN ARTIKEL INI UTK PRESENTATION SAYA