
Melupakan seseorang yang kita sayang bukanlah mudah.
Kadangkala hati kuat untuk melangkah pergi, kadangkala hati kita ingin terus hidup dalam kenangan.
Cinta – bukan mudah melupakan orang yang kita cintai..
..tapi kehidupan perlu diteruskan.
Ya, Bercakap Memang Mudah. Tapi Tak Mustahil Kan?
Saya juga seperti anda.
Saya pernah mengalami cinta terputus di tengah jalan.
Atas sebab tertentu, terpaksa berpisah.
Lebih perit bila cinta tidak direstui.
Bukan mudah untuk membuat keputusan kerana kedua-duanya amat saya sayangi.
Kehidupan amat perit saya rasakan.
Ketika ingin melupakan, ada sahaja kenangan yang menggamit di jiwa.
Terdengar lagu itu, saya teringat dia.
Terlihat tempat makan itu, teringat si dia.
Aduh,perit sangat bila terpaksa melupakan orang yang kita sayang.
Tapi, saya terfikir sampai bila saya harus begini?
Saya berdoa padaNYA agar diberikan petunjuk.
Ketika rindu padanya, saya mengadu pada DIA.
Bukan mudah untuk memulihkan hati.
Suatu hari, saya bermuhasabah diri.
Menempatkan diri saya pada diri orang lain.
Pada mulanya, saya tempatkan diri saya pada diri kedua ibu bapa saya.
Mereka hanya inginkan yang terbaik.
Memang sudah menjadi lumrah, ibu bapa inginkan yang terbaik buat anak-anaknya.
Walaupun saya terluka dengan keputusan ibu bapa saya, saya menerima dengan redha kerana redha Allah terletak pada redha kedua ibu bapa.
Oleh itu, saya tidak mahu perhubungan saya tidak direstui oleh ibu bapa saya.
Kemudian, saya tempatkan diri saya pada dirinya.
Saya faham dia tidak mahu saya tersepit untuk membuat keputusan.
Dia tahu bukan mudah untuk saya membuat pilihan kerana kedua-duanya amat saya sayangi.
Jadi,dia memilih untuk pergi supaya saya tidak derhaka kepada kedua ibu bapa saya.
Kemudian,saya berfikir pula bagi pihak diri saya.
Mungkin saya terleka dengan nikmat cinta yang diberikan Allah, sayang saya padanya melebihi sayang saya kepada Allah.
Sebelum saya terus terleka dengan cinta, Allah menarik balik nikmat itu.
Mungkin juga sekarang belum masa yang sesuai untuk saya bercinta.
Insyaallah ,jika benar dia jodoh saya, satu hari nanti kami akan dipertemukan semula di waktu yang sesuai.
Saya yakin Allah akan memberikan yang terbaik buat saya.
Oleh itu, bangkitlah kawan-kawan.
Hilangnya cinta manusia bukan bermakna kita putus harapan untuk hidup.
Pandanglah ia dari sudut positif.
Kita pasti dapat menempuhi keperitan ini dengan baik.
Beberapa Cara yang Saya Lakukan Semasa untuk Melupakan Orang Tersebut:
Berikut adalah beberapa langkah yang saya lakukan:
1. Mohon kekuatan daripada Allah
Tips melupakan orang yang kita sayang ialah memohon kekuatan daripada Allah swt dalam menjalani kehidupan mendatang.
Mohonlah Allah tunjukkan hikmah di sebalik perpisahan itu.
Boleh jadi kamu membenci sesuatu sedangkan ia baik untukmu dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu sedangkan ia buruk untukmu. Allah maha Mengetahui sedangkan kamu tidak mengetahui.”
[2:216]
2. Perbanyakkan solat sunat dan bacalah Al-Quran
…..hanya dengan mengingati Allah hati akan tenang.” [Surah Ar-Rad:Ayat 28]
Hati yang terluka perlukan ubat.
Mintalah Allah ubatnya kerana Allah pemilik setiap hati manusia.
Ingatilah Allah kerana dengan mengingati Allah, hati kita akan menjadi tenang.
3. Terimalah kenyataan
Perkara paling penting ialah diri kita perlu menerima kenyataan.
Terimalah kenyataan bahawa perpisahan sudah terjadi dan masing-masing sudah mempunyai haluan sendiri.
Sentiasa ingatkan diri bahawa dia bukanlah yang terbaik untuk kita dan yakinlah kita akan menemui insan yang lebih baik.
Percayalah pada ketentuan jodoh. Jika dia memang tercipta untuk kita, dia pasti kembali kan?
Redhalah dengan ketentuanNYA.
4. Buang segala perkara tentang dia
Perkara ini memang perit untuk dilakukan tetapi inilah cara terbaik untuk melupakan seseorang yang kita sayang.
Buanglah segala perkara tentang dia.
Buang nombor telefonnya, block Facebook dan apa sahaja medium yang membolehkan anda berhubung dengannya.
Jika sayang untuk membuat hadiah pemberiannya, simpanlah di dalam satu kotak dan sorokkannya di tempat yang jauh dari pandangan anda.
Kuatkan diri anda supaya tidak menghubunginya.
5. Sibukkan diri
Sibukkan diri anda dengan kerja dan kawan-kawan.
Luangkanlah masa dengan perkara yang anda minati.
Jangan biarkan diri anda bersendirian kerana anda akan merasa sunyi lalu mengingati kenangan-kenangan lalu.
6. Hindari semua perkara tentang dia
Cuba hindarkan semua perkara yang mengingatkan kita pada si dia.
Contohnya, jangan pergi ke tempat makan yang selalu kita pergi bersama si dia.
Jangan dengar lagu yang berkaitan dengan si dia.
Kalau terdengar,cepat-cepatlah tutup radio tu.
7. Ceritakan masalah kepada orang yang dipercayai
Ceritakanlah masalah anda ini kepada orang yang anda percayai.
Mintalah nasihat daripadanya dan mintalah sokongan daripada rakan-rakan anda supaya membantu anda keluar daripada masalah ini.
Terakhir sekali, bantulah diri kita untuk keluar daripada kemelut ini.
Jangan biarkan diri kita menderita kerana kenangan lalu.
Buktikan padanya kita mampu hidup lebih baik tanpanya.
Terimalah kenyataan dan percayalah luka itu akan pulih seiring waktu.
Allah has already written the names of your spouses for you.
What you need to work on is your relationship with Allah swt.
HE will send her/him to you when you’re ready.
It is only a matter of time”.
Kesimpulan
Hidup ini adalah satu perjalanan yang harus kita lalui dengan sungguh-sungguh.
Maka, tiada gunanya kita berlama-lama dalam duka.
Duka yang bertahun hanya akan membuatkan kita buta akan banyak kebahagiaan yang disajikan Allah pada kita.
Mungkin Allah ingin mengajarkan nilai syukur, lalu ditimpakan kesusahan dan kesedihan.
Mungkin Allah ingin mendidik hati kita dengan sabar, lalu Dia berikan ujian.
Mungkin Allah ingin melatih rasa rendah diri lalu diberikan kegagalan.
Mungkin Allah ingin menguji nilai cinta kita kepadaNya, lantas Dia memutuskan kita dengan cinta yang lain.
Tidak diberikan sesuatu itu dengan sia-sia.
Tidak dijadikan apa-apa pun tanpa sebab dan ibrah, yang pastinya membuatkan kita berasa kagum dan bersyukur pada suatu hari nanti :’)
Bagaimana dengan anda wahai sahabat?
Sudah yakin mampu mengubat hati?
Berkongsilah pengalaman anda pada ruangan komen dibawah
Artikel ini dikongsi oleh Fatin Syuhaida Yusri ke inbox kami. Semoga memberi manfaat kepada semua.
Jika anda rasa artikel ini baik, sila share agar sahabat kita yang lain dapat manfaatnya juga :)
ya allah aku mengaguminya…
, mapp untukkk sseorngg ygg
mnghargaii kuu dgannn cntaa nyaaa … akuu disiniii xberdayaaa mnahann rasaaa sbenarrnyaa …. akuuu tauuu iniii mngkinnn mnyakittkn muuu …. tapiiii sngguhh akuuu harussss jujurrr kpadaaa muuu , akuuu xsanggupppp laikk mmbhongiii hatiii kecill kuuu
hatiii yggg xbisaaa bnarrr² mncintaiii muuu …
, timakaseh laaa atasss sgalanya kasihh syggg muu padaaa kuuu , akuu harapp kw bhagea nann ituuu urnggg …. mngkinn akuu dakkk layakk untukkk bhageakn kw , so akuuu mntakkk mappp laaa bnyakk2 ….
#by_dyggg
#to_ketcik_atauu_nonoyyy ,
Lahaula wala kuata ila bilah . Tiada daya dan upaya selain dari allah kuatkanlah hambamu ini dalam menghadapi cobaan darimu ya allah
Salam, saya suka someone ni dah dekat setahun, saya bukan suak sbb sayanrapat dgn dia.. dia senior, saya junior… kami sekolah agama, jadi mustahil untuk saya luahkan perasaan saya ni… sekarang ni hmpir setiap mlm saya dgr dia pimpin pelajar2 baca al-quran… mcm mane saya nak lupakan dia kalau dia selalu ada di dpn saya? Memimpin kami dlm melakukan ibadah? Saya suka dia sbb dia selalu jadi imam, pandai mentadabbur quran, lead bacaan quran, baca tahlil… kdg2 saya berangan kalau saya kahwin dgn dia… bila org lain suka dia, saya jadi benci org tu…
sya bdk skolah lgi..agak susah untk sya melupekn seseorang yg sya suke tpi die x ambik thu tntang perasaan sya..bile die dh x brskolah lgi di situ,sya rase keseorangan dn klu blh sya nk lupekn die tpi byangan die slalu muncul di dpn mate saye..mcm mane nie?
Terima kasih atas saran nya saya tahu allah subhanahuwataala pasti aka bersama kita asal ka kita nya selalu mendekat kan diri kepada danya jikka kita di beri ujian oleh allah pasti allah itu sayang kepada kita . Trima kasih atas saran nya itu sangat bermanfaat untuk orang sangat kesakitan batin nya .. Wassalamualaikum
Terima kasih atas saran nya saya tahu allah subhanahuwataala pasti aka sersama kita asal ka kita nya selalu mendekat kan diri kepada danya jikka kita di beri ujian oleh allah pasti allah itu sayang kepada kita . Trima kasih atas saran nya itu sangat bermanfaat untuk orang sangat kesakitan batin nya .. Wassalamualaikum
Sedih banget liat bacaan ini. Jadi pengen nangis. Ngak kuat nahan semua ini. Setiap hari hanya bisa bersyukur kepada Tuhan atas Berkat, Anugerah dan Kebaikannya. Aku tau semua ini hanya Cobaan dari Tuhan. Dan aku pasti bisa melewati semua ini dengan baik. Amin.
Mmmmm terimah kasih atas segla saran Dan tipsnya’mungkin sy terllu bodoh krna slma ini sy sllu meratapi smua perpishan terhdp dia,sy terkdng mnydri tentang khilangannya tpi kadang pula aku tak sadar aku terkdang merindukan sosoknya,mungkin inilah saatnya aku bangkit…………..terimah kasihhhh
Blog ini bikin saya nangis , isinya sama apa yg saya rasakan saat ini, Gak kuat buat jalanin hidup ini rasanya.
Saya putus sama pacar saya, saya jadian baru 6 bulan, ketika ituh kita ingin serius, sampe menikah, tapi Tuhan berkhendak lain, trnyata kita gak jodoh, kita putus, dan aku sayang bgt saama diya, tapi dia malahan stelah sebulan putus dari aku dia menjalankan hubungan dengan yg lain, dan sekarang, hari ini mantan aku melamar pacar nya yg sekarang, Yaa Allah nyesek bgt ketika mendengar dan menerima kenyataan ini, Hatiii ini sakit, rasanya nyesek ketika dia bukan jodoh kita ternyata, aku berharap ini jalan yg terbaik ddari Allah dan dapat penggantinya yg lebih dari dia Aminn Yaa Allah, Aku mohon sampe kapan rasa sakit ini ada di hatiku, aku blom bisa ikhlas rasanya, gak mauu sebenernya inii terjadi, tapi mau gak mau, suka gak suka, harus di jalanin, ini sebuah pelajaran buat hidup saya, Semoga kalian yg sepertti saya lebih kuat terima kenyataan ini :(
Salam. Saya sekarang ni tengah buntu tak tak nk buat apa. Muhasabah diri pun sudah. Saya kenal dgn si dia sejak di bangku sekolah lagi dan kami ditakdirkan masuk ke U yg sama dan kelas yg sama juga. Dulu dia ada makwe dan saya juga la yg menjadi pakar nasihat dia. Sejak dia sudah putus dgm makwe dia, kami menjadi rapat dan terbitlah rasa suka lbh drpd seorg kawan. Suatu hari saya dapat tahu dia berwhatsapp sayang baby dgn org lain. Kwn kwn saya yg bgtau sbb mereka terjumpa bukti di telefon pmpuan itu. Jadi saya tanye dia knp dia buat mcm itu dan dia ckp ia effect sbb saya tak layan dia sgt. Saya bukan lah jenis yg suka bersweet2 24jam. Tp yg peliknya, sepanjang dia main belakang saya, dia tak pernah tinggalkan saya waktu susah malah selalu minta maaf pada saya. Sekarang, kwn kwn tak suka bila saya hanya kawan dgn dia walaupun tahu ap
.. Apa yg dia buat kat saya. Jd saya nak mintak pendapat, kte nak lupakan org yg selalu ada dgn kte susah senang walaupun dia buat sila ataupun kawan yg tiada time kte tgh down dan hanya care time bab mcm ni je. Saya buntu.
Assalammualaikum,
iyaa rasa sakit sangat sebenarnya bila saya dengan dia terpaksa berpisah dengan orang yang kita sayang.. macam saya terpaksa berpisah sebab saya pembawa thalesemia and dia pun pembawa thalesemia.. Hanya Allah je yang tahu perasaan saya bila dapat tahu pasal tu. nak tanak kami terpaksa berpisah demi masa depan masing masing.. Please strengthen me Ya Allah :(
InsyaaaAllah, jangan terlampau bersedih. Pasti awak akan nampak hikmahnya pada suatu hari nanti, Allah itu maha Adil.
:)
Salam. Tolong saya. Kami berdua hanyalah kawan dulu. Sejak awal tahun ni, kami sering meluahkan rasa sayang dan rindu walaupun masih berkau-aku. Dia berada jauh di timur, manakala saya di utara. Tidak pernah berjumpa. Hanya berkenalan di alam maya. Sungguh kami berdua saling mencintai. Dia tidak pernah ckp ‘i love you’ cuma cakap ‘aku sayang kau kerana Allah semoga jodoh milik kita berdua’. Tapi baru-baru entah apa yang melanda. Dia seakan-akan dah tak nak usaha. He’s giving up on me. Saya dapat rasa. Saya pun taktahu kenapa. Apa yang dia tulis dalam status twitter, whatsapp, wechat dan instagram semua pasal saya. Dia hanya ingin menunggu jodoh drpd Allah. Dia takut cinta yang dia ada untuk saya cinta yg sia-sia jika saya bukan jodoh dia. Sekarang ni hanya Allah yang tau mcm mana saya kuat. Sampai saya takut saya teresak-esak kalau berdoa tentang ini. Setiap hari saya doa agar Allah berikan saya kekuatan utk hadapi semua ni. Saya mohon agar Allah hilangkan rasa cinta jika dia bukan jodoh saya. Hati saya begitu sakit dan terluka. Bukan kerana dia sbb saya tahu dia juga rasa benda yg sama. Hati saya sakit sbb saya taktahu mcm mana nak kuat. Tolong bg nasihat dkat saya
Hati kita milik Allah. Hanya Allah mampu mengubat hati kita.Saudari, percayalah bahawa jodoh itu takkan tertukar kerana sudah tertulis.Banyakkan berdoa.Sentiasa bersangka baik dengan Allah.Memang tak mudah,tapi percayalah hati akan terubat seiring waktu.Be strong ;)
ka aku dlu cuekin dia tpi sekarang aku menyesal ka smpai sekrng aku msh merasa bersalh ka aku sngat syg sma dia aku cinta dia ka gmna cra ngelupain x ka ??
Salam saudari ,.. tolongg saya, dlu sy tnggal kn perempuan yg sy cinta, demi mnjaga maruah diri nya, . sy bkn lh sy lelaki yg baik, sy kurang agama, mengaji quran pom xpndai,.. dia plk anak Ustaz.. sy tggl kn dia sbb rase sy hnya menhanyut kn dia ke lembah maksiat saja.. sy block wassapp, fb,insta ,wechat dia,. setahun berlalu, skrg, sy rasa rindu Sgt KT dia, sy try contact dia, tp dia plk xlayan sy , sy rase down Sgt.. ermmm mcm mne masalah sy ni? sy nk lupa kan dia, she deserve someone better,. tp hati saya ni xleh lupa kan dia, mcm mne dgn maslh sy ni, tolong sy cik..
Maaf.Saya pun bukanlah pakar.Nasihat saya, usahalah dan tunjukkan keikhlasan saudara. Seiring berusaha, jangan lelah berdoa pada Allah supaya ditunjukkan jalan.Insyaallah,segalanya akan dipermudahkan.
assalamu’alaikum..
ka saya minta sarannya ka, saya menyukai seseorang tapi saya baru kenal sama dy, ceritanya seperti ini, sy mau bayar tagihan pas masuk di kantor tempat saya bekerja di perusahaan tante sy jd perusahaan tante sy itu di dalam lingkungan milik pemerintah seperti bgtulah. trus pas saya ke kantornya saya belum mengenal dy dy jg belum kenal saya awal saya melihat dy biasa saja tapi sering kali saya ke kantor dy saya ketemu dengan dy saya melihat dy itu kayak seperti apa disitu saya mulai suka sama dy saya sendiri bingung kenapa saya langsung suka sama dy apanya yang saya suka sama dy, tapi suatu hari saya kecewa karena ternyata dy beragama kristian tapi rasa suka saya nda hilang tiba2 saya berpikir mw mencari dia di jejaring sosial facebook akhirnya saya dapat, saya mmbaaca semua tentang dy di facebook n rasa suka saya makin bertambah dan saya liat dy menaruh nomor teleponnya dan akhirnya saya ambil untuk menghubunginya akhirnya saya jadi penggemarnya di telepon sms tapi akhirnya saya beranikan diri untuk mengungkap siapa sy, akhirnya malam saya ketemu dy semuanya terungkap dan saya berharap kalau saya bisa pacaran dgn dy tapi trnyata dy nda terima ungkapan hati saya katanya kami di jalan yang berbeda, masalhnya mba kenapa saya ttp suka dy smpe skrg pdhal dy berbeda agama dgn saya dan dy kelihatannya nda menghiraukan saya , saya harus gimana mba ;(
Rasulullah s.a.w pernah bersabda, “Seorang wanita itu dinikahi kerana empat; kerana harta, kerana keturunannya, kecantikannya dan agamanya. Maka hendaklah diutamakan yang beragama, nescaya kamu berbahagia.”
Walaupun hadis ni Nabi tuju kat lelaki untuk pilih calon isteri, wanita pun boleh guna cara yang sama. Berdasarkan hadis ni, Nabi ajar kita untuk utamakan agama. Maaf, tapi saya rasa awak perlu korbankan rasa cinta tu demi menjaga kepentingan agama. Mungkin awak suka kat dia sebab awak selalu terjumpa dia, selalu nampak dia. Awak kena jauhkan diri awak dari nampak dia. Dan hati awak, doalah pada awak semoga beri yang calon yang terbaik untuk awak. Hati tu milik Allah. Yakinlah Allah mampu tolong awak hapuskan perasaan tu.
saya dtnglkn. dia buat sya sakit ati. yes sya dlu mmg sllu mrh dia. sya buat mcm tu bkn sya ni dh x waras. dia yg buat sya jd mcm ni. diia curang. ada pnh sekali tu sya rsa x sdp ati dgn dia. sya bkk fb dia, trnyata mmg bnr. dia chat dgn sorng prmpn. dia merayu bagai nk rak hny nk mntk no hp dia. dia kta yg dia ad simpn gmbr bdk pmpn tu. ya Allah betpa skt ati sya. sya trus cll dia. dia kta dia x buay, acah2 yg fb dia kna hack. tp sya ni makan sweet talk dia. then sya maafkn dia mcm tu je dlm msa yg sma hati sya sakit. mngkn sya prlukn dia. sekrng ni dia tngglkn sya. dia ad gf bru. sya btul sakit ati. time tu dh la nk dkt spm. sya kta la kt dia yg tlng jgn buat mcm ni, spm nk dkt. tp dia just kta, alar biarlah spm buat mcm biasa je la. hati sya trus luruh. sya x sngka laki yg selalu sya tlng dia dlm pmbljrn dia buat sya mcm nii . dia bkn lah pndai n mls sgt prg skollh. setiap mlm sblm sya sllu pjuk dia prg skolh. dgr sgla prsaan and sbb knp dia xnk prg skolh. sya dgr je. setiap pg sya cll dia pkul 5.40 pg spya dia prg skolh, pjuk dia.blsn dia untk sya hnya kata2 begitu. hanya Allah shj yg taw betapa perit hati sya. rsa mcm terhina sbb mryu nk dia blk. dgn spm nk dkt. hmmm. sbnrny bnyk prkra yg sya lalui. sya pendam. yg sya cerita ni sya xblh lupkn . sya brhrp kptsn spm sya cemerlng dgn usaha sya selma ni. even sya trpksa luangkn msa dgn dia, cll dia, sya ttp peggang bku. sya curi2 bca.. sya nk hdp sya jd lbih baik tnpa dia.
Adik.. tinggalkan je lelaki macam tu. masa depan adik lagi penting. tumpukan pada SPM.. masuk universiti…kerja bagus2.. bg duit kat mak ayah… inshaAllah… adik akan bertemu jodoh yg lebih baik. Lepas ni, kalau dia kembali nak berbaik ke, adik tolak elok2… akak doakan adik berjaya…
Adik, belajar untuk keraskan hati sikit pada lelaki ni. Dalam hidup ni, belajar untuk letakkan keutamaan, 1. Allah, 2. Rasul, 3. Mak Ayah 4. Beri manfaat pada orang (yang perlu ikut syariat) 5. Hak diri sendiri.
Adik ada hak untuk tumpukan pada pelajaran, sebab tu salah satu jalan untuk masa depan yang baik. Kalau adik letakkan keutamaan yang betul, insya-Allah jodoh yang baik tu akan datang. 17 tahun memang fitrah untuk timbul rasa kasih sayang pada lawan jantina. Orang zaman dulu 17 tahun dah kahwin dah. Tapi ikut keadaan semasa, banyak lagi adik tanggungjawab yang perlu ditunaikan. Seorang lelaki yang baik, patutnya dia faham benda-benda ni, bukan merayu adik sampai terpaksa luangkan masa untuk dia time2 dah nak SPM ni. Kalau betul sayang, patutnya dia nak tengok adik ada masa depan yang cerah.
Mungkin adik rasa adik perlukan dia sebab memang fitrah manusia kita perlukan seseorang dik untuk berkasih sayang. Allah cipta hamba dia berpasang2an. Tapi dik masa belum sesuai, banyak lagi perlu adik lakukan dalam hidup ni sebelum meluangkan masa untuk cinta. Cuba alihkan rasa perlunya adik pada seseorang tu kepada Allah, pada Rasul, pada Mak Ayah, kawan-kawan perempuan adik. Insya-Allah dik, adik akan rasa perubahannya. Cuba cari buku Fatimah Syarha, “Pemilik Cintaku Setelah Allah dan Rasul”, insyaAllah adik akan lebih faham.
Mungkin sebab rasa sayang jugak adik kasihan kat dia dan masih nak tolong dia. Adik, kalau adik sayang kat dia, tegas sikit pada dia. Kalau dia betul sayangkan adik, dia kena buktikan yang dia mampu jadi seseorang yang baik untuk adik, bukan adik yang berkorban masa dan pelajaran untuk dia. Tapi pada akak, mintaklah Allah buang jauh-jauh rasa sayang adik pada dia, sebab zahirnya dia bukan seorang yang baik untuk adik. Adik kena terima hakikat ni. Percayalah cakap akak, bila masanya tiba, adik akan dapat calon suami yang baik, kalau adik perbaiki diri adik pada jalan Allah sebab Allah dah janji, lelaki yang baik untuk perempuan yang baik, macam tu jugak sebaliknya.
Jadi, adakah adik nak dia jugak, atau nak yang lebih baik untuk adik, pilihan di tangan adik.
Assalamualaikum.sy adalah s’org laki2.di sini sy mau tanya.apakah orang yang kita sayangi dan kita cintai menganggap utang perlu kita tagih?hanya sepenggal cerita,sewaktu saya ta’aruf dngn seorng wanita.yg di perkenalkan dngn ustad sy,dia pun di kenalkn lewt kk perempuannya.3bln kita berjalan sy pun memutuskan untuk menikahi dia.kami pun bertunangan.5bln kita jln.hal hasil apa yg sy dapat dari ibunya,bkn hr pernikahan kita,tetapi fitnah yg sy dpt kn.sy di tuduh pakai pelet,sy pun memutuskan untuk merukiyah diri sy hal hasil diri saya pun bersih dr hal2 seperti itu.makin ke sini ibunya meminta untuk di bacakan surat yasin kepada anak2nya agar meninggal,agar sy dan dia putus hubungan.dngan alasan ap pun tunangan ku pun menuduh sy seperti ibunya yg di tuduh kn kpd sy.bagaimana mungkin sy,sy di perkenalkan lwt ta’aruf.akhirnya kami pun bubar.dia pernah meminjam beberap uang kpd sy.apakah perlu kita tagih.adiknya pun pernah bilang klo hutng hrs di bayar.
asallamualaikum wr…wb…
sudah 2.5 saya bersamanya tapi mengapa akhir-akhir ini dia agak mulai berubah gak seperti yang dulu.sekarang dia mulai menghindar,dari saya…saya gak tau apa sebabnya,mungkin dia sudah bosan sama saya atau gak cinta lagi sama saya. aku sakit hati dia kayak gini. mungkin perasaannya sama saya sudah hilang.. kalau benar begitu kenapa dia membohongi perasaannya sendiri.
saya dah baca entri ni banyak kali and entri lain jugak, sangat membantu, thank semua penulis. saya masih tak dapat lupakan dia, even dah sbulan lebih, tapi still tak dapat lupakan, dah terima kenyataan and redha and move on tapi still tak dapat untuk melupakan dia. kamus hidup saya ‘sabar itu awesome’ saya selalu bsabar, and mohon hati tabah, tidak mahu menangis lagi, and never look back and keep going, tapi at the end, masih menangsi terkenangkan semua kenangan bersama. tapi saya tahu, ada orang lain lagi yang lagi hebat dugaan yang di berikan, dugaan saya just kecil. dia bukan macam ex sbelum2 ni, cepat mlupakan mereka, tapi dia ni sangat lah susah untuk di lupakan. dah kenal family pihak dia, and pihak saya jugak, tapi apakan daya, dia memilih untuk mjaga hati dia and tidak brsama mbaiki diri masing2. saya cuma bharap andai dialah jodoh sesungguhnya, lembutkan hati dia untuk saya lagi. ayat ni untuk semua, “ya Allah jika dia benar untukku, satukanlah hatinya dengan hatiku, tapi jika dia bukan milikku, damaikanlah hatiku dengan ketentuanmu”.
Sabar itu indah. Percayalah,suatu masa nanti segala persoalan akan ada jawapannya.Bermohonlah pada Allah