Bagaimana Mengenali Calon Pasangan Hidup Tanpa Bercinta?

mengenali calon pasangan
Mengenali calon pasangan | Get out of here NOW by *Allerlei

Dalam Islam tidak dikenali istillah percintaan.

Namun Islam menyediakan sebuah proses perkenalan menuju pernikahan iaitu mengenali calon pasangan hidup, melalui proses yang sering disebut taaruf.

Taaruf biasanya didahulukan dengan nadhar, iaitu melihat calon suami atau isteri yang akan dikenalkan.

Bila dalam proses melihat nadhar ini jika ada ketertarikan maka akan dilanjutkan dengan perkenalan atau taaruf, iaitu berbincang-bincang menyamakan persepsi dan menambahkan latar belakang tentang calon pasangan.

Persoalannya, bolehkan cinta muncul dalam taaruf yang begitu singkat ini?

Hanya memandang sudah mampu membuatkan seseorang jatuh cinta? Apa yang harus diungkapkan kepada calon pasangan ketika taaruf? Untuk mengenali calon pasangan hidup dengan lebih mendalam

1. Mengenali Calon Pasangan: Keadaan Keluarga

“Pilihlah calon suami / isteri yang baik demi keturunanmu, sebab pengaruh keturunan itu sangat kuat” (HR Abu Daud)

Jelaskanlah kepada calon pasangan tentang anggota keluarga masing-masing. Misalnya tentang berapa jumlah saudara kandung kita, anak ke berapa, bagaimana tahap pendidikan, pekerjaan dan lain-lain.

Perkara ini untuk melengkapkan informasi mengenai calon pasangan kita. Dari informasi ini kita boleh mengetahui siapakan calon – calon pasangan kita ini. Bagaimanakah latarbelakang keluarganya dan perkara – perkara lain yang penting untuk kta tahu,

2. Mengenali Calon Pasangan: Harapan Dan Prinsip Hidup

Warna kehidupan kelak ditentukan dengan visi dan misi suatu keluarga. Terutama si suami kerana dia adalah qowwam dalam suatu keluarga. Sebagai pemimpin dia laksana nakhoda sebuah bahtera.

Kerana itu setiap calon pasangan harus mengetahui harapan dan prinsip hidup masing – masing. Pertanyaan tidak harus diiringi dengan kata – kata sedemikian rupa seperti, “Jika awak menjadi isteri saya nanti, harapan saya semoga kita semakin dekat kepada Allah“, atau, “Jika awak menjadi isteri saya nanti, mari bersama mewujudkan keluarga sakinah, rahmah dan mawaddah.

Kita boleh menggunakan bahasa yang lebih verbal, seperti, “Apa yang kamu rancang bila sudah berkahwin nanti“. Bahasa ini lebih sopan dan tidak menunjukkan harapan terlebih dahulu. Segalanya masih banyak kemungkinan.

3. Mengenali Calon Pasangan: Kesukaan Dan Perkara Yang Tidak Disukai

Dari awal sebaiknya dijelaskan apa yang disukai, atau apa yang kurang disukai. Sehingga nanti pada saat telah menjalani kehidupan berumahtangga dapat saling memahami, kerana telah dijelaskan dari awalnya.

Dalam pelayaran bahtera rumah tangga perlu saling mengerti. Contoh paling mudah, isteri yang suka masakan pedas, sesekali masakannya janganlah terlalu pedas, kerana suaminya kurang suka.

Suami yang memang tidak suka berkemas kerana lama menjadi bujang, setelah berkahwin mungkin boleh belajar lebih kemas. Semua ini menjadi mudah dilakukan kerana telah dijelaskan dalam taaruf.

Namun harus diingat bahawa perkahwinan itu bukan untuk merubah pasangan. Namun ia juga bukan untuk terus bersikap seolah – olah belum berkahwin.

Perubahan sikap dan keperibadian dalam tahap tertentu adalah sangat wajar. Juga hendaknya perubahan yang terjadi adalah natural, dan tidak saling memaksa.

4. Mengenali Calon Pasangan: Ketakwaan Calon Pasangan

Apa yang terpenting semasa taaruf?

Yang semestinya menduduki keutamaan tertinggi adalah bagaimana nilai ketakwaan lelaki / wanita tersebut.

Ketakwaan disini adalah ketaatan kepada Allah. Kerana apabila seorang lelaki itu senang, dia akan menghormati isterinya, dan jika dia tidak menyenanginya, dia tidak akan berbuat zalim kepadanya.

Tetapi bagaimana caranya menilai lelaki itu bertakwa atau tidak?

Tanyakan kepada orang-orang yang dekat dengan dirinya, misalnya sahabat, saudara atau sahabatnya tentang ketaatannya menjalankan ketentuan yang telah menjadi rukun Iman dan Islam dengan jujur.

Contoh ketaatan misalnya tentang solat 5 waktu, puasa Ramadhan, atau pula bagaimana sikapnya kepada jiran tetangga atau orang yang lebih tua, dan lain – lain.

Apatah lagi bila lelaki itu juga rajin melakukan ibadah sunat, nampaknya tidak perlu ditawar-tawar lagi untuk dipilih menjadi pasangan hidup.

 

Photo of author

Muhamad Naim

Bertugas sebagai pendidik dibawah Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM). Telah menubuhkan dan menulis di web akuislam.com semenjak tahun 2010. Saya berharap laman web ini memberi manfaat kepada anda semua. Semoga Allah redha.

Suka Apa Yang Anda Baca?

Daftarkan nama dan email anda untuk mendapatkan panduan dan perkongsian berkualiti terus ke inbox anda secara PERCUMA!Privasi anda adalah keutamaan kami. Kami tidak bertolak ansur dengan spam dan kebocoran maklumat kepada pihak ketiga.

Tinggalkan Komen Anda..

DAFTAR NOTIFIKASI DI SINI..
Maklumkan saya jika terdapat:
guest

11 Comments
Komen Terbaru
Komen Terdahulu Paling disukai
Inline Feedbacks
View all comments
deChinta
deChinta
9 tahun yang lalu

Istikharah juga penting, kan ;)

whoomie
whoomie
10 tahun yang lalu

Hmm bagaimana pula dgn isu syiah dan wahabi? Bagaimana mengetahui mereka? Observe kelakuan dan circle of friends kah?

deChinta
deChinta
Reply to  whoomie
9 tahun yang lalu

betul juga kan. Takut juga tu :'(

hanari
hanari
10 tahun yang lalu

Mencari calon pasangan memang susah, walau jodoh sudah diatur sama Allah tapi bukan berarti kita tidak harus pasrah menerima jodoh datang.

Blog Panduan Batin Suami Isteri
Blog Panduan Batin Suami Isteri
10 tahun yang lalu

Mohon share….

ayna shuhada
ayna shuhada
10 tahun yang lalu

mohon share…tq

ğύяύ яύşýĎéé™ (@gurusydi)
ğύяύ яύşýĎéé™ (@gurusydi)
10 tahun yang lalu

selain karena ilmu, istri sy ini punya kesukaan yg sama. salam. semoga ramadhan kali ini berkah dan magfirah untuk kita smua

luthfisetyawanan
luthfisetyawanan
10 tahun yang lalu

berarti rasa cinta dipupuk belakangan setelah kriteria utama terpenuhi?

Amirul Penulis Novel
Amirul Penulis Novel
10 tahun yang lalu

Terima kasih atas perkongsian. Apa yang penting dalam perhubungan adalah kejujuran. Bukan lakonan atas nama cinta semata-mata. Selamat berpuasa admin. :)

ari sudono
ari sudono
10 tahun yang lalu

terima kasih pak atas informasi dan gambaran mengenal calon pasangan hidup yang baik