Muhasabah Kembali Dosa Semalam. Hikmah Allah Memberi Pahitnya Perpisahan

Leave yesterday behind by `PatrickRuegheimer ~ devianart

Assalamualaikum.

Aku hanya mahu dikenali sebagai Rahadatul ‘Aisy.

Cinta. Aku juga seperti gadis yang lain. Penuh dengan perasaan ingin mencintai dan dicintai. Aku dipertemukan dengan seorang lelaki yang penyayang, baik hati dan sempurna di mataku..

Dan kerana cinta, aku leka. Setelah bercinta, aku lupa akan kewajipan terhadapNya.

Semakin malas aku untuk bersolat, semakin malas aku untuk membaca Al-Quran. Aku makin terhanyut kerana cinta. Masa yang ada dipenuhkan dengan bersama si dia.

Di mulutku, hanya menyebut namanya. Di hatiku, hanya ada dia. Masa bersama keluarga dan kawan-kawan semakin tiada. Begitulah kuasa cinta.

Takdir. Satu hari kami ditakdirkan putus.

Katanya, perasaan cinta sudah hilang dalam dirinya. Katanya, aku tidak pandai menjaga hatinya. Katanya lagi, aku sudah tidak ada dalam hatinya.

Sungguh, menerima perkhabaran tersebut, aku pasrah. Aku rebah.

Kenapa perlu ditinggalkan di saat hati masih sayang? 

Aku terkedu, terpaku. Aku cuba memujuknya, tapi gagal. Dia tetap nekad dengan keputusannya. 

Ya Allah. Aku pasrah. Aku redha.

Di saat aku rebah, ibu menasihatiku agar bangun, bertaubat, kembali padaNya. Hanya itu yang mampu menenangkan jiwa aku. Aku bangun, aku berwudhuk.

Aku mulakan solat. Solat yang sudah berapa lama aku tinggalkan. 

Selesai solat, aku berdoa. Aku menangis.

Ya Allah, apakah ujian yang Kau berikan ini? Aku tak sanggup nak laluinya lagi.

YA allah, aku malu. Sesungguhnya aku teramat malu untuk menghadapMu. Waktu aku leka menikmati cinta , aku leka akan perintahMu. Aku abaikan suruhanMu.

Aku lebih mementingkan dia. Dan kini, Kau tarik balik segala nikmat yang Kau beri hanya seketika, tanpa aku sedar, tanpa aku sangka, hampir meragut jantungku.. 

Ya Allah, aku redha dengan ketentuan yang diberikan. Aku menangis. Lagi dan lagi.

Malunya aku. Allah juga yang aku cari. Kenapa dulu aku sanggup tinggalkan Allah kerana cinta? Ya Allah.. 

 Di saat aku mula membaca al-quran kembali, menitis air mataku. Aku masih mampu membacanya. Sedangkan sudah sekian lama aku tinggalkan semua tu.

Ya Allah, terima kasih kerana Kau tidak menutup pintu hatiku untuk bertaubat. Aku bersyukur sangat.  

Orang sekeliling memandang hina kepadaku. Mencaciku. Tapi aku bersyukur, ramai lagi yang menasihatiku, ramai lagi yang sentiasa bersamaku. Keluarga dan kawan-kawan tidak putus-putus memberi semangat, nasihat dan sokongan. Kata mereka, ini bukan pengakhiran hidup kita. Kata mereka, dia yang telah menyakiti hatiku takkan dapat lari dari diduga oleh Allah. Anggaplah ini sebagai dugaan yang telah membuka pintu hatiku untuk bertaubat. 

 Dan apa yang aku tahu… dia sedang berbahagia dengan cinta hatinya yang baru..

 Syukur. Alhamdulillah. Terima kasih kerana memberi peluang untuk aku mencurahkan perasaan ini kepadaMu. Semoga taubatku diterima olehMu Ya Allah.

Ingatlah kawan-kawan, cinta yang tidak halal tidak akan pernah bahagia walaupun sekuat mana kita pertahankan, selama mana kita bersama.

Yang bahagia, cinta selepas kahwin. Cinta yang halal. Cinta yang penuh keberkatan. Aku sudah merasai betapa pahitnya perpisahan.

Tapi aku yakin, Allah telah mempersiapkan yang lebih baik untukku. Aku hanya mampu berserah. Dosa semalam telah mengingatkan aku bahawasanya tiada yang kekal dalam dunia ini melainkan Allah.. Aku pasrah…

.

Artikel ini adalah kiriman Rahadatul ‘Aisy yang dikirimkan ke inbox kami, yang berkongsi pengalamannya. Semoga memberi manfaat kepada semua pembaca.. :)

Photo of author

Muhamad Naim

Bertugas sebagai pendidik dibawah Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM). Telah menubuhkan dan menulis di web akuislam.com semenjak tahun 2010. Saya berharap laman web ini memberi manfaat kepada anda semua. Semoga Allah redha.

Suka Apa Yang Anda Baca?

Daftarkan nama dan email anda untuk mendapatkan panduan dan perkongsian berkualiti terus ke inbox anda secara PERCUMA!Privasi anda adalah keutamaan kami. Kami tidak bertolak ansur dengan spam dan kebocoran maklumat kepada pihak ketiga.

Tinggalkan Komen Anda..

DAFTAR NOTIFIKASI DI SINI..
Maklumkan saya jika terdapat:
guest

17 Comments
Komen Terbaru
Komen Terdahulu Paling disukai
Inline Feedbacks
View all comments
zulfa
zulfa
7 tahun yang lalu

hati skit,pdih dan xfhm..ap alasan yg diberikan..bercinta agk lma,sudh cecah 4 taun.bla ckp pasai kawin,dia kt blm bersdia.bg ms kt dia.klu ad jdoh x kmna..kta syg,tp bl brckp pasal kawin mst brgduh.slh sy ka,smpi stu thp dia kta sy mmksa dia untk kawin.ap ptt sy buat.di lyn sy elok,tp bb kawin xpnh bncg..sbnrny ap dia mhu dr sy..keliru

Ganie, Indra - Bintaro Jaya, Tangerang Selatan, Banten, Indonesia
Ganie, Indra - Bintaro Jaya, Tangerang Selatan, Banten, Indonesia
9 tahun yang lalu

Izinkanlah saya menulis / menebar sejumlah doa, semoga Allaah SWT mengabulkan – KHUSUSNYA TERKAIT JODOH. Aamiin yaa Allaah yaa rabbal ‘alamiin.

Lebih dan kurang saya mohon maaf. Semoga Allaah SWT selalu mencurahkan kasih sayang kepada kaum Muslim : yang hidup dan yang mati, di dunia dan di akhirat. Aamiin yaa Allaah yaa rabbal ‘aalamiin.

PEMBUKA :

Asyhaduu anlaa ilaaha illallaah wa asyhaduu anna muhammadarrasuulullaah

A’uudzubillaahiminasysyaithaanirrajiim

Bismillahirrahmaanirrahiim

Alhamdulillaahi rabbil ‘aalamiin,
Arrahmaanirrahiim
Maaliki yaumiddiin,
Iyyaka na’budu wa iyyaaka nasta’iin,
Ihdinashirratal mustaqiim,
Shiratalladzina an’amta alaihim ghairil maghduubi ‘alaihim waladhaaliin

Aamiin

Bismillaahirrahmaanirrahiim

Alhamdulillaahirabbil ‘aalamiin, hamdan yuwaafi ni’amahu, wa yukafi mazidahu, ya rabbana lakal hamdu. Kama yanbaghi lii jalaali wajhika, wa ‘azhiimi sulthaanika.

Allaahumma shalli wa sallim wa baarik, ‘alaa Sayyidinaa wa Nabiyyinaa wa Maulaanaa wa Maulaanaa Muhammadin wa ikhwaanihii minal anbiyaa-i wal mursaliin, wa azwaajihim wa aalihim wa dzurriyyaatihim wa ash-haabihim wa ummatihim ajma’iin.

Ya Allaah, berilah shalawat serta keselamatan dan keberkahan, untuk junjungan, nabi dan pemimpin kami Muhammad SAW dan saudara-saudaranya dari para Nabi dan Rasul, dan istri-istri mereka semua, keluarga mereka, turunan-turunan mereka, dan sahabat-sahabat dari semua Nabi dan Rasul, termasuk Sahabat-Sahabatnya Nabi Muhammad semua dan semua yang terkait dengan Nabi Muhammad SAW.
ALLAAHUMMAFTAHLII HIKMATAKA WANSYUR ‘ALAYYA MIN KHAZAA INI RAHMATIKA YAA ARHAMAR-RAAHIMIIN.

Ya Allaah bukakanlah bagiku hikmah-Mu dan limpahkanlah padaku keberkahan-Mu, wahai Yang Maha Pengasih dan Penyayang

RABBI INNII LIMAA ANZALTA ILAYYA MIN KHAIRIN FAQIIR.

Yaa Rabb, sesungguhnya aku sangat memerlukan suatu kebaikan yang Engkau turunkan kepadaku.

RABBI LAA TADZARNI FARDAN WA ANTA KHAIRUL WAARITSIN.

Ya Allaah janganlah engkau tinggalkan aku seorang diri dan engkau sebaik-baik dzat yang mewarisi. (QS. Al-Anbiya-i’: 89).

اَللّهُمَّ اغْفِرْلِيْ وَلِوَالِدَيَّ وَارْحَمْهُمَاكَمَارَبَّيَانِيْ صَغِيْرَا

“Allaahummaghfirlii waliwaalidayya war hamhumaa kama rabbayaanii shagiiraa”.

“Wahai Tuhanku, ampunilah aku dan Ibu Bapakku, sayangilah mereka seperti mereka menyayangiku diwaktu kecil”.

“Ya Tuhan kami, ampunilah aku, kedua orang tuaku, dan sekalian orang-orang mu’min pada hari terjadinya hisab (hari kiamat ).” (QS. Ibrahim: 41).

“Ya Tuhanku, tunjukilah aku untuk mensyukuri nikmat Engkau yang telah Engkau berikan kepadaku dan kepada ibu bapakku dan supaya aku dapat berbuat amal yang saleh yang Engkau ridhai; berilah kebaikan kepadaku dengan (memberi kebaikan) kepada keturunanku. Sesungguhnya aku bertaubat kepada Engkau dan sesungguhnya aku termasuk orang-orang yang berserah diri.” (QS. Al-Ahqaaf: 15).

Allaahumma innaa nas’aluka salaamatan fiddiini waddun-yaa wal akhirati wa ’aafiyatan fil jasadi wa ziyaadatan fil ‘ilmi wabarakatan firrizqi wa taubatan qablal mauti, wa rahmatan ‘indal mauti, wa maghfiratan ba’dal maut. Allahuma hawwin ‘alainaa fii sakaraatil mauti, wannajaata minannaari wal ‘afwa ‘indal hisaab.

Ya Allaah, sesungguhnya kami memohon pada-Mu keselamatan dalam agama, dunia, akhirat, kesejahteraan/kesehatan jasmani, bertambah ilmu pengetahuan, rezeki yang berkat, diterima taubat sebelum mati, dapat rahmat ketika mati dan dapat ampunan setelah mati. Ya Allah, mudahkanlah kami pada waktu sekarat dan selamatkanlah kami dari api neraka serta kami mohon kemaafan ketika dihisab.

Allaahumma inna nas aluka husnul khaatimah wa na’uudzubika min suu ul khaatimah.
Ya Allaah, sesungguhnya kami memohon pada-Mu akhir yang baik dan berlindung dari akhir yang buruk.

Allaahuma inna nas’aluka ridhaka waljannata wana’uudzubika min shakhkhatika wannaar.

Ya Allaah, sesungguhnya kami mohon keridhaan-Mu dan sorga, kami berlindung kepada-Mu dari kemurkaan-Mu dan siksa neraka.

Ya Allaah, terimalah amal saleh kami, ampunilah amal salah kami, mudahkanlah urusan kami, lindungilah kepentingan kami, ridhailah kegiatan kami, angkatlah derajat kami dan hilangkanlah masalah kami.

Ya Allaah, tetapkanlah kami selamanya menjadi Muslim, tetapkanlah kami selamanya dalam agama yang kau ridhai – Islam, tetapkanlah kami selamanya menjadi umat dari manusia yang paling engkau muliakan – Sayyidina wa Nabiyyina wa Maulaanaa Muhammad Shallahu’alaihi wa alihi wa shahbihi wa ummatihi, wa baraka wassallam.

DOA MOHON JODOH (UMUM) :

Rabbana hablana min azwaajina, wa dzurriyyatina qurrata a’yuniw, waj’alna lil muttaqiina imaamaa.

Ya Tuhan kami, anugerahkanlah kepada kami jodoh dan keturunan sebagai penyenang hati (kami), dan jadikanlah kami imam bagi orang-orang yang bertakwa.

Ya Allaah, aku mohon cukuplah Engkau saja yang menjadi pemeliharaku di dunia dan akhirat kelak. Dengarkanlah rintihan hamba-Mu yang dhaif ini. Jangan Engkau biarkan aku sendirian di dunia ini maupun di akhirat kelak. Sebab itu menjuruskan aku ke arah kemaksiatan dan kemungkaran. Maka, karuniakanlah aku seorang pasangan yang beriman, supaya aku dan dia dapat membina kebahagiaan / kebajikan hidup ke jalan yang Engkau ridhai. Dan karuniakanlah padaku keturunan yang shaalih

DOA LELAKI MOHON JODOH :

Rabbi hablii milladunka zaujatan thayyibatan akhtubuhaa wa atazawwaju bihaa wa takuunaa shhahibatal lii fid diini wa dun-ya wal aakhirah

“Ya Rabb, berikanlah kepadaku istri yang terbaik dari sisi-Mu, istri yang aku lamar dan nikahi dan istri yang menjadi sahabatku dalam urusan agama, urusan dunia dan akhirat”.

Allaahumma inni as-aluka zaujatan hasanatan jamiilatan kaamilatan wa tsabbit qalbahaa iimaanan bika wa birasuulika fid dun-ya wal aakhirah.

DOA PEREMPUAN MOHON JODOH :

“RABBI HABLII MILLADUNKA ZAUJAN THAYYIBAN WAYAKUUNA SHAAHIBAN LII FIDDIINI WADDUNYAA WAL AAKHIRAH”.

“Yaa Rabb, berikanlah kepadaku suami yang terbaik dari sisi-Mu, suami yang juga menjadi sahabatku dalam urusan agama, urusan dunia & akhirat”.

PENUTUP

Tuhan kami, berilah kami kebahagiaan di dunia dan kesejahteraan di akhirat, dan hindarkanlah kami dari siksaan neraka serta masukanlah kami ke surga bersama orang-orang baik.

Rabbanaa taqabbal minna innaka antassamii’ul aliimu wa tub’alainaa innaka antattawwaaburrahiim. Washshalallaahu ‘alaa sayyidinaa wa nabiyyinaa wa maulaanaa muhammadin wa ‘alaa aalihi wa shahbihi wa ummatihi wa baraka wassallam.

Tuhan kami, perkenankanlah do’a-do’a kami, karena sesungguhnya Engkau Yang Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui. Terimalah taubat kami, sesungguhnya Engkau Maha Menerima taubat dan Maha Penyayang. Shalawat, salam dan berkah semoga dilimpahkan kepada junjungan, nabi dan pemimpin kami Muhammad s.a.w, atas keluarganya, sahabatnya dan umatnya semuanya.

HASBUNALLAAH WANI’MAL WAKIIL NI’MAL MAULA WANI’MAN NASHIIR.

Cukuplah Allah menjadi Penolong kami dan Allah adalah sebaik-baik Pelindung, Dia adalah sebaik-baik Pelindung dan sebaik-baik Penolong.

Subhana rabbika rabbil ‘izzati, ‘amma yasifuuna wa salamun ‘alal anbiyaa-i wal mursaliin, walhamdulillahirabbil ‘aalamiin.

Aamiin yaa Allaah yaa rabbal ‘aalamiin.

Ganie, Indra – Bintaro Jaya, Tangerang Selatan, Banten, Indonesia

nurhamraa'
nurhamraa'
9 tahun yang lalu

kisah hidup yang sama denganku,aku berkawan dgnnye selama 9 tahun, sempat bertunang 1bulan,namun terpaksa putus,kerana kluarga yang tak serasi,keluarga belah lelaki tidak menyukaiku,aku tidak tahu mengapa,tetapi aku telah buat yang terbaik..dan selepas itu dia kata akan berusaha lagi..namun tiba2 dia kata dia dah penat mengejarku dan dia beritahuku dia sudah berpunya yang direkemenkn oleh guru nya aku amat2 kecewa,selama ini ku sanggup menolak semua pinangan kerana ku percaya padanya,tapi ku terlupa hati manusia mudah berubah..kini aku belajar erti hidup..allah pasti telah sediakan yang terbaik untukku dan segala yang berlaku suratan Ilahi..ada hikmah yang tersembunyi yang xnampk lagi..doa kan saya dipertemukan dengan jodoh yang tepat anugerah Ilahi insyaallah.

Mawar_Lesu
Mawar_Lesu
9 tahun yang lalu

Saya sedang melalui rasa sakit ( putus ) tu skang ni…Hati ni nak buat perubahan ,tapi tak kuat ..Punya jatuh terjelepuk sampai tpakse mendapatkan rawatan Islam…yg sakit tu sebab kekasih sama opiz…bile nmpk je dia ,hati berdebar2,kalau ikutkan hati,saya pn tak nak dah teruskan krn ade sebab2 yg kuat.tapi makin nak elak,makin sengsara jiwa ni…motivate lah jiwa sy supaya kuat..sy pn nak rase ketenangan yg hakiki..cuma hati jer tak kuat..iaitu syaitan yg sentiasa memberatkan hati utk memulaka solat….Allahuakbar…Bukakanlah hati aku ni

ana
ana
9 tahun yang lalu

allahu .. ujian yg serupa .. alhamdulillah ALLAH masih memberi kesempatan utk kembali kpd nya.. sakit mmg sakit hampir terasa tdak sanggup teruskan hidup.. tp mencuba berfikir logik.. iman masih ada.. hidup harus d teruskan

juju
juju
Reply to  ana
9 tahun yang lalu

Critaku juga sm… Alhamdulillah d br ksmptn utk merasa manisnya cnta kpd Allah…

HANNA
HANNA
10 tahun yang lalu

Alhamdulilah, Pengalaman yang sama saya lalui, Saya bersyukur dengan ujian dan dugaan yang diberikan allah swt, Oleh kerana nikmat dugaan ini saya kembali kepada hakikat cinta sebenar,Betapa sayangnya Allah swt terhadap hambanya,lihat lah dari sudut hikmah di setiap dugaan dan ujian itu, Insyallah kita pasti akan bersyukur dan berterima kasih pada Allah swt :). Tiada gunanya kita bahagia didunia dengan ikatan yang haram, biarlah kebahagian itu datang dari sumber yang halal nescaya Allah swt akan terus memberi rahmat dan keberkatan sehingga ke akhirat.

ehhza
ehhza
10 tahun yang lalu

teringat kembali dosa2 semalam yg pernah aku lakukan..alhamdulillah,ALLAH masih sygkn hambanya ini..dibri petunjuk agar xtrus hanyut..

Cik Penguin
Cik Penguin
10 tahun yang lalu

Situasi yang sama berlaku pada diri saya. Pernah rasa tidak mampu bangkit. Tapi diri nie masih menjadi hamba-NYA, jadi saya tekad bangkit kerana Allah. Sebab kita masih hamba DIA.

Girlinsaf
Girlinsaf
10 tahun yang lalu

Situasi yang sama berlaku pd dri aku. Semoga kita mendapat keberkatan dr-Nya

aisyahpoze
aisyahpoze
11 tahun yang lalu

YA ALLAH! tersentuh hati nie. Cinta Allah cinta hakiki. amin!