Kisah Sebenar Disebalik Lagenda Dracula

dracula
Dracula

Kisah hidup Dracula merupakan salah satu contoh bentuk manipulasi sejarah yang begitu nyata yang dilakukan Barat.

Kalau filem Rambo merupakan suatu fiksyen yang kemudian dihasilkan seolah-olah menjadi tokoh yang nyata oleh Barat, tetapi Dracula merupakan keterbalikannya, tokoh yang nyata wujud cuba dikaburkan menjadi fiksyen.

Bermula dari novel  karya Bram Stoker yang berjudul Dracula, kisah tokoh ini mula difilemkan seperti Dracula’s Daughter (1936), Son of Dracula (1943), Hoorof of Dracula (1958), Nosferatu (1922) yang dibuat ulang pada tahun 1979 dan filem dracula yang lain yang diolah dalam bentuk yang lebih moden.

Dan yang terbaru tahun 2014, adalah filem Dracula Untold, yang nyata secara terang menterbalikkan sejarah yang sebenar.

Dalam buku berjudul “Dracula, Pembantai Umat Islam Dalam Perang Salib” karya Hyphatia Cneajna

kisah Dracula   sebenarnya merupakan pembesar Wallachia, berketurunan Vlad Dracul.

Dalam huraian Hyphatia tersebut, kisah Dracula tidak boleh dilepaskan menjelang tempoh akhir Perang Salib.

Dracula dilahirkan ketika peperangan antara Kerajaan Turki Ottomaniah sebagai wakil Islam, dan Kerajaan Hungary sebagai wakil Kristian, dimana peperangan ini semakin sengit.

Kedua-dua kerajaan tersebut berusaha merebutkan wilayah-wilayah yang boleh dikuasai, baik  Eropah mahupun Asia .

Puncak  peperangan ini adalah jatuhnya Konstantinopel, iaitu benteng Kristian ke dalam penguasaan Kerajaan Turki Ottomaniah.

Dalam peristiwa Perang Salib, Dracula merupakan salah seorang panglima tentera Salib. Dalam perang inilah Dracula banyak melakukan pembunuhan yang sangat kejam terhadap umat Islam.

Hyphatia menganggarkan jumlah korban kekejaman Dracula mencapai 300 000 ribu umat Islam.

Korban-korban tersebut dibunuh dengan berbagai cara yang sangat biadab dan kejam, iaitu dibakar hidup-hidup, dipaku kepalanya, dan yang paling kejam adalah disula.

Penyulaan merupakan cara penyiksaan yang amat kejam, iaitu seseorang itu akan ditusuk dubur dengan kayu sebesar lengan tangan orang dewasa yang hujungnya ditajamkan.

Mangsa yang telah ditusuk kemudian dipancangkan sehingga kayu sula tersebut menembus hingga perut, kerongkong, atau kepala.

Hyphatia mengatakan dalam bukunya :

“Ketika matahari mulai meninggi Dracula memerintahkan penyulaan segera dimulakan. Para prajurit melakukan perintah tersebut  seolah robot yang telah diprogram.

Penyulaan disulami dengan lolong kesakitan dan jeritan penderitaan yang segera memenuhi segala penjuru tempat itu.

Mereka, umat Islam yang malang ini sedang dijemput ajal dengan cara yang begitu mengerikan. Mereka tak sempat lagi mengingat kenangan indah dan manis yang pernah mereka alami.”

Tidak hanya orang dewasa sahaja yang menjadi mangsa penyulaan, tapi juga bayi. Hyphatia memberikan pemaparan tetang penyulaan terhadap bayi sebagai berikut:

Bayi-bayi yang disula tak sempat menangis  kerana mereka   kesakitan yang amat apabila hujung kayu menembus perut kecilnya. Tubuh-tubuh korban itu meregang di kayu sula untuk menjemput ajal.”

Kekejaman seperti yang telah dipaparkan di atas itulah yang selama ini disembunyikan oleh Barat. Menurut Hyphatia hal ini terjadi kerana dua sebab.

dracula

Pertama, pembunuhan beramai-ramai yang dilakukan Dracula terhadap umat Islam tidak boleh dihapuskan dari Perang Salib.

Negara-negara Barat yang pada masa Perang Salib menjadi tunggak utama tentera Salib, tidak mahu tercoreng wajahnya.

Mereka yang mengutuk dan menentang pembunuhan beramai-ramai oleh Hilter dan Pol Pot, enggan membuka pekung mereka sendiri.

Perkara ini sudah menjadi tabiat Barat yang selalu ingin nampak seperti Hero.

Kedua, Dracula merupakan pahlawan bagi pasukan Salib.

Walaubagaimana kejamnya Dracula pun, tetapi dia akan selalu dilindungi nama baiknya.

Dan, sehingga saat ini di Romania, Dracula masih dianggap pahlawan.

Sebagaimana sebahagian besar sejarah pahlawan-pahlawan pasti akan diambil sebagai superhero dan dibuang segala kejelekan, kejahatan dan kelemahannya.

Untuk menutup kekejaman mereka, Barat terus-menerus menyembunyikan siapa sebenarnya Dracula.

 Mereka berusaha agar sejarah  jati diri Dracula yang sebenarnya tidak terkuak.

Dan, harus diakui bahawa usaha Barat untuk mengubah sejarah Dracula dari fakta menjadi fiksyen ini cukup berhasil.

Utusan Sultan Mehmed II

Ukuran keberhasilan ini dapat dilihat dengan kebanyakan masyarakat di dunia, khususnya umat Islam sendiri yang tidak mengetahui tentang siapa sebenarnya Dracula.

Masyarakat umum hanya mengetahui bahawa Dracula adalah merupakan lagenda vampire (pontianak) yang kehausan darah, tanpa mengetahui kisah yang sebenarnya.

Selain membongkar kebohongan yang dilakukan oleh Barat, dalam bukunya Hyphatia juga mengupas makna salib dalam kisah Dracula.

Seperti yang telah diketahui umum  bahawa penggambaran Dracula yang telah menjadi fiksyen tidak boleh dilepaskan dari dua benda, iaitu bawang putih dan salib.

Konon hanya dengan kedua benda tersebut Dracula akan takut dan boleh dikalahkan.

Menurut Hyphatia penggunaan simbol salib merupakan cara Barat untuk menghapus jejak sejarah pahlawan tentera Islam dalam perang salib, sekaligus untuk menunjukkan kehebatan mereka.

Sultan Mahmud II (di Barat dikenal sebagai Sultan Mehmed II) dan juga dikenali sebagai Al- Fateh dalam sejarah Islam, yang mengalahkan Dracula.

Sultan ini merupakan penakluk Konstantinopel yang sekaligus penakluk Dracula, adalah insan yang telah mengalahkan dan memenggal kepala Dracula di tepi Danua Snagov. Namun barat berusaha memutar belit fakta ini.

Mereka berusaha agar merekalah yang kelihatan mengalahkan Dracula.

Maka diciptakan sebuah fiksyen bahawa Dracula hanya boleh dikalahkan oleh salib.

Tujuan  hendak mengaburkan peranan Sultan Mahmud II juga sekaligus untuk menunjukkan bahawa merekalah yang paling hebat, yang boleh mengalahkan Dracula si Haus Darah.

Penutup

Barat sentiasa berterus-terusan mencuba memutar belit fakta dengan pelbagai perkara, dengan tujuan supaya umat Islam sendiri terkeliru.

Kerana mereka tahu bahawa umat Islam semakin lemah dan malas untuk membongkar sejarah yang sebenarnya.

Semoga kita tidak terjatuh kedalam perangkap permainan Barat yang ingin melemahkan jati diri umat Islam.

Sebarkan pengetahuan ini kepada saudara kita yang lain supaya semua orang mengetahui siapa itu Vlad Dracul (Dracula) yang sebenarnya!

Photo of author

Muhamad Naim

Bertugas sebagai pendidik dibawah Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM). Telah menubuhkan dan menulis di web akuislam.com semenjak tahun 2010. Saya berharap laman web ini memberi manfaat kepada anda semua. Semoga Allah redha.

Suka Apa Yang Anda Baca?

Daftarkan nama dan email anda untuk mendapatkan panduan dan perkongsian berkualiti terus ke inbox anda secara PERCUMA!Privasi anda adalah keutamaan kami. Kami tidak bertolak ansur dengan spam dan kebocoran maklumat kepada pihak ketiga.

Tinggalkan Komen Anda..

DAFTAR NOTIFIKASI DI SINI..
Maklumkan saya jika terdapat:
guest

28 Comments
Komen Terbaru
Komen Terdahulu Paling disukai
Inline Feedbacks
View all comments
Itz Fit
Itz Fit
6 bulan yang lalu

Macam kejadian sekarang P@lestine-Isr@el. Western media cuba sedaya upaya nk menutup kejahatan Isr@el tapi dah jelas ii bukti banyak tersebar luas. Allahuakbar!! Semoga Allah SWT memberikan kemenangan keatas P@lestine 🇵🇸 dan kalahkan puak ii zionis tuu.. By the way ceritanya bagus. Buat saya lebih faham👍👍

#Istandwithpalestine🇵🇸

Embon bonedi
Embon bonedi
4 tahun yang lalu

Mengharap kisah yang lain

AERIKA
AERIKA
4 tahun yang lalu

sangat bagus GOOD JOB

Bagaimana Malaysia
Bagaimana Malaysia
7 tahun yang lalu

Tula orang kita dok agungkan karya barat…terima kasih atas sharing pasal dracula ni ye…terbaik

Amierul
Amierul
Reply to  Bagaimana Malaysia
4 tahun yang lalu

Aq baru tengok cerita dia pon dh boleh perasan yg cerita nie bohong

darlina
darlina
7 tahun yang lalu

Baca yang sebenarnya di http://romaniatourism.com/dracula-legend.html. Buku Dracula, Pembantai Umat Islam Dalam Perang Salib karya Hyphatia Cneajna itu menyesatkan.

darlina
darlina
7 tahun yang lalu

Ngawur, anda sendiri(Muhamad Naim) yang membelokkan sejarah, coba baca http://romaniatourism.com/dracula-legend.html. Dracul memang kejam, tapi itu untuk menegakkan hukum, untuk menghukum pembohong, pencuri atau pembunuh. Bukan membantai umat Islam. Pada saat hukum itu dijalankan kejahatan menurun dan perdagangan berkembang pesat. Anda sendiri itulah provokator.

sue
sue
Reply to  darlina
7 tahun yang lalu

Jadi awak nak bagitahu yang kanak2 dan bayi yang dibunuh oleh Dracula juga merupakan pembohong, pencuri dan pembunuh, beratus ribu umat islam yng dibunuh kejam semuanya adalah penjenayah macam tu. Lumrah lah kalau segala perbuatan zalim Dracula disembunyikan sebab dia diangkat sebagai wira di Romania, takkan lah diorang nak kutuk wira diorang pulakkan..

kazam
kazam
Reply to  darlina
5 tahun yang lalu

Hukuman kepada pencuri dan pembunuh mencapai sehingga 300.000 orang? dan semuanya berugama islam?…..ini pembohongan kamu.

Fatta
Fatta
Reply to  darlina
3 tahun yang lalu

kalau tak faham, buat gaya x faham…jangan buat2 faham…kan memalukan diri sendiri…bweeekkk…

Lia
Lia
8 tahun yang lalu

Sangat menakutkan, rupa-rupanya drakula ni wujud. Kejam sangat.

kakak
kakak
8 tahun yang lalu

sungguh pilu hati sya mmbacanya …
semoga saudara² d luar sana tidak trpengaruh dgn segala mcm teknik nak mengaburi sejarah Islam..

Manan aznan
Manan aznan
8 tahun yang lalu

Besar tak terhitung pengorbanan khalifah ISLAM 4 Muslim freedom.tapi bila kita mcm mereka.jgn katakan nak berkorban utk berjihad di jln ALLAH,nak korbankan harta nak sedekah pun sampai tercabut otak nak pertimbangkan.

Ahmad Soleh
Ahmad Soleh
9 tahun yang lalu

Org2 kafir ni memang sentiasa berterusan memutar belit dan menyembunyikan kebenaran fakta dan sejarah hgga segala kisah berpihak kpd mereka.

Awas perkara ini juga telah lama berlaku dan sengaja dilakukan di negara kita. Bnyk sejarah sengaja dikelirukan kpd generasi baru. Mereka juga menyembunyikan sejarah benar negara kpd anak mereka agar bertindak mengikut sejarah yg mereka putar belit dan reka. Higga nama2 tpt pun mereka ushakan tukar yg brpihak pd mereka..

mohd zayani
mohd zayani
Reply to  Ahmad Soleh
8 tahun yang lalu

Haha..btul2 5 bintang