4 Cara Menjemput Jodoh Dengan Yakin oleh Ustaz Yusuf Mansur

menjemput jodoh

Menjemput jodoh memerlukan usaha | image by by screamst

Artikel ini membantu individu bujang yang ingin dan sedang menjemput jodoh. Ia adalah artikel yang saya tulis semula daripada menonton video Cara Cepat Dapat Jodoh Dengan Yakin oleh Ustaz Yusuf Mansur dalam rancangan Wasata Hati.

Adakalanya kita tidak mempunyai impian dan keinginan yang dirancang. Bahasa lain, design our destiny.

Kita melalui hidup kita ibarat kapal yang bersauh di suatu perhentian tanpa hala tuju. Tiada matlamat utama yang ingin dicapai.

Apabila Allah beri kehidupan yang tidak kita inginkan, kita marah kepada Allah. Kita salahkan Allah, “Kenapa Kau beri aku begini?”

Sedangkan kita tidak sedar bahawa kita kedekut berdoa. Kedekut untuk meminta kehidupan yang bagaimana kita impikan.

Baca artikel ini selengkapnya…

Cara Untuk Bahagia: Bagaimana sikap judgmental dan suka menilai orang akan merosakkan kehidupan?

menilai

Jangan menilai orang lain secara melulu.. | The Other… by Michel-Lag Chavarria

Salah satu perkara yang terbaik yang boleh kita buat untuk menjadikan hidup lebih gembira, adalah dengan belajar untuk mengelakkan diri kita dari menilai orang lain.

Don’t be judgemental

Maksud saya disini adalah, bukanlah kita perlu untuk berpura-pura untuk ‘tidak menilai’ orang lain. Sebab pada pandangan saya ia sememangnya adalah salah satu sifat semulajadi manusia.

Kita semua mudah untuk menilai orang lain. Juga tidak terkecuali saya.

Dan walaupun sifat menilai atau judgemental ini adalah sifat semulajadi manusia, saya tidak merasakan ia adalah suatu sifat yang selalu memberi kebaikan kepada kita. Kita memandang rendah terhadap orang lain, pada masa yang sama kita merasakan bahawa diri kita lebih baik atau mulia. Ia akan mewujudkan jurang diantara kita dan orang lain.

Cuba fikirkan sesaat: Apabila kita terserempak dengan seseorang, dengan berdasarkan penampilan dan perbuatan mereka, adakah kita dengan senang menilai diri mereka? Dan penilaian kita terhadap orang lain selalunya buruk.

Apa akibatnya jika kita mudah untuk menilai orang lain? Apakah racun yang terselindung disebaliknya?

Baca artikel ini selengkapnya…

Bagaimana Melakukan Ibadah Aqiqah & Qurban dengan Mudah Walaupun Kesuntukan Masa?

aqiqah

Melakukan ibadah aqiqah dan qurban adalah sangat mudah pada masa kini

 

(Ibadah untuk Menuju Jalan Cinta Allah)

Adakah anda pernah merasakan untuk mendapatkan cinta Allah? Jika semua orang mukmin sangat berusaha untuk mengejar cinta Allah, mengapa juga tidak kita mengejar cintaNya.. kan?

Cinta Allah wajib dimiliki oleh setiap manusia demi kebaikan dunia dan akhirat. Oleh kerana cinta Allah sangat berharga, maka cara untuk mendapatkannya sangat sukar sekali.

Sudah menjadi sunatullah, sesuatu yang berharga pasti sukar untuk mendapatkannya.

Bagi orang mukmin, berkorban merupakan satu kewajipan.

Berkorban itu wajib kerana wajibnya kita mendapat cinta Allah. Seperti perlunya menggali perigi untuk mendapatkan air. Ini ialah prinsip yang tidak boleh diubah-ubah lagi.

Dalam hidup, untuk mendapatkan sesuatu kita mesti sanggup kehilangan sesuatu. Kita tidak akan mendapat semua dan segala pada satu masa. Apabila kita memiliki sesuatu, kita akan kehilangan sesuatu yang lain.

Baca artikel ini selengkapnya…

Takut Kecewa: Bagaimana Mengelak Rasa Keliru untuk Membuat Pilihan?

membuat pilihan

7 tips membuat pilihan yang tepat | image credit to joojoo.me

Pernah tak anda alami perasaan keliru untuk membuat pilihan?

Tatkala hati anda teguh dengan satu pilihan, tiba-tiba hadir pula pilihan lain yang membuatkan anda ragu-ragu dengan keputusan anda.

Hati menjadi bolak-balik. Fikiran pun menjadi tidak tenang.

Di kiri menyayangi anda, di kanan juga sama. Ah, pasti keliru untuk membuat pilihan kan?

Pilihan yang datang itu membawa dua tujuan. Sama ada yang datang itu sebenarnya pilihan yang tepat ataupun yang datang itu sebenarnya hadir untuk menguji kekuatan anda dan pilihan anda.

Pasti sedikit sebanyak hati kita merasa goyang kerana ini soal yang sangat besar, kerana separuh dari hidup kita bergantung kepada pilihan calon hidup yang yang tepat.

Padah membuat pilihan yang salah!

Jangan sampai tersalah orang dalam membuat pilihan teman hidup. Berkahwin dengan orang yang salah lebih memeritkan daripada tidak berkahwin sama sekali.

Kerana seumur hidup waktu kita terbuang bersama orang yang salah. Orang yang tidak akan dapat bersama kita  dalam mencipta bahagia.

Baca artikel ini selengkapnya…

7 Tips Berkesan Melupakan Orang Yang Kita Sayang Dalam Tempoh Singkat

melupakan orang

Melupakan orang yang disayangi tidak semudah yang disangka! | Old Memories by lennuk

Melupakan seseorang yang kita sayang bukanlah mudah. Kadangkala hati kuat untuk melangkah pergi, kadangkala hati kita ingin terus hidup dalam kenangan.

Cinta. Bukan mudah melupakan orang yang kita cintai. Tapi kehidupan perlu diteruskan.

Ya, bercakap memang mudah. Tapi tak mustahil kan?

Saya juga seperti anda. Saya pernah mengalami cinta terputus di tengah jalan. Atas sebab tertentu, terpaksa berpisah. Lebih perit bila cinta tidak direstui.

Bukan mudah untuk membuat keputusan kerana kedua-duanya amat saya sayangi. Kehidupan amat perit saya rasakan. Ketika ingin melupakan, ada sahaja kenangan yang menggamit di jiwa.

Terdengar lagu itu, saya teringat dia. Terlihat tempat makan itu, teringat si dia. Aduh,perit sangat bila terpaksa melupakan orang yang kita sayang.

Tapi, saya terfikir sampai bila saya harus begini?

Baca artikel ini selengkapnya…