Pakej Percutian Ke Eropah 2015 Termurah

Pakej Percutian Ke Eropah

London – Pakej Percutian Ke Eropah 2015 kembara Sufi

Tidak dapat dinafikan lagi, benua Eropah merupakan tempat yang paling banyak dikunjungi oleh pelancong dari seluruh dunia.

Setiap tahun berjuta-juta orang datang ke benua eropah untuk menikmati keindahan landskap dan iklim empat musim di negara-negara dalam benua Eropah.

Eropah adalah benua yang sangat besar merangkumi beberapa buah negara, mengalami beberapa musim dari sub-tropika sehingga kepada sub-artik. Benua Eropah juga tekenal dengan pelbagai typografinya yang luas seperti Fjords, gunung, tanah tinggi, tasik dan pantai, serta lautan yang menawan.

Pakej Percutian Ke Eropah 2015 Termurah

Jadi anda telah merancang untuk bercuti ke Eropah pada tahun 2015 akan datang? Jadi ke manakah hala tuju tuan dan puan? Mungkin ke London – Paris – Amsterdam – Brussel – Luxembourg – Switzeland?

Atau anda ingin menjelajah ke semua negara dan bandar tersebut? Disini kami sertakan pakej percutian ke Eropah termurah bagi tahun 2015 ( Pakej Percutian Ke Eropah – PROMOSI 6 NEGARA! ).

Baca artikel ini selengkapnya…

Beberapa Pesan yang Penting & Baik Untuk Menguatkan Hati

pesan

Pesan hati kepada hati | Pandoralia by Foxfires

Ditulis pesan-pesan ini khas buat diri. Dikongsi di sini buat muslimin dan muslimah, sahabat-sahabat dan saudara seagama yang dikasihi kerana Allah Ta’ala.

Khas untuk sesiapa yang mahu sama-sama peduli pada proses peningkatan iman dan amal, mahu mengambil manfaat daripada perjalanan diri yang serba kurang dalam usaha mengenal dan mendekatkan diri pada Illahi.


Wahai diri,
Semoga berada dalam lindungan rahmat Tuhanmu.

26 tahun di bumi Illahi, maka ambillah pesan-pesan ini, mulakanlah langkah mewatakkan peribadi. Pesan-pesan ini hakikatnya hasil kutipan sepanjang perjalanan, perolehan sepanjang melalui fasa-fasa dalam kehidupan, bertemu dengan betapa banyaknya ragam dan rencam.

Bila mana dirimu terasa jauh daripada Illahi, jadikanlah pesan-pesan ini sebagai antara asbab untuk tafakkur kembali tentang makna penciptaan, tentang makna kehidupan.

Baca artikel ini selengkapnya…

Dilema Masih Belum Berkahwin Takut Bergelar Anak Dara Tua

belum berkahwin

Masih belum berkahwin menjadi punca dilemma? | a little reminder by plastickheart

“Saya gadis berusia 30 tahun. Sampai sekarang, masih belum ada pemuda yang ingin meminang saya. Hal ini bukanlah penyebab kepada penderitaan & kesedihan yang saya rasakan.

Saya tahu bahawa perkahwinan itu sudah menjadi ketentuan daripada Allah SWT. Saya juga tahu bahawa masih banyak perkara lain yang lebih penting daripada berkahwin, seperti redha Allah dan redha kedua ibu bapa, perlindungan Allah SWT dan kesihatan yang baik. Saya juga tahu masalah ini dialami oleh ramai wanita pada waktu sekarang ini.

Akan tetapi yang menjadi masalah saya sekarang ini adalah kerisauan yang melampau oleh ibu saya kerana sampai sekarang saya masih belum berkahwin.

Selain itu, ibu saya juga sering merasa tidak selesa jika salah seorang ahli keluarga atau saudara mara bertanya mengapa saya masih belum berkahwin.

Saya juga merasa sangat hiba kerana teman-teman perempuan saya yang suka menjerat saya dengan soalan yang sangat menyusahkan seperti ini. Kadang-kadang saya terpaksa meminta diri meninggalkan mereka dan berpura-pura tidak mendengar pertanyaan mereka.  Saya berasa sangat malu menjadi bahan ejekan mereka.

Saya hanya mahu penyelesaian yang boleh membuatkan saya terbebas dari keadaan yang sangat menyusahkan ini..”

Baca artikel ini selengkapnya…

Fungsi Baca Quran Adalah Untuk Menenangkan & Mengubati Hati

baca quran

Baca Quran mampu menenangkan hati | imej dari pinterest

Ada yang Salah Dalam Bacaan Quran-ku

Dijaman super modern kini, yang masyarakatnya pada mulai kritik, sudah nggak asing kalau peran Al-Qur’an tergantikan oleh gadget, mushala bukan lagi tempat tujuan utama, dan ceramah-ceramah pun mulai pudar tuk didengarkan.

                                                            *****

Disuatu pagi yang hampir mendekati shubuh, diwaktu ketika para kaum muslimin mulai menyudahi sahur, aku mulai bergegas mengambil wudhu.

Adzan belum berkumandang, namun entahlah apa yang membuat aku terlalu bersemangat, langkahku pun ringan tuk dibawa. Mungkin karna udara sejuk bulan ramadhan, batinku berbisik.

Adzan berkumandang, sedang aku telah sampai dimasjid. Setelah selesai 2 rakaat sunnah sebelum shubuh, aku berdzikir kecil sambil manahan kantukku.

“Allahu akbar…”

Suara imam dihari itu berbeda, bukan muadzin sekaligus imam dihari biasa. Shalat shubuh hanya 2 rakaat, tapi bacaan yang ia baca pada rakaat pertama dan kedua membuat aku tertegun malu.

Rupanya, aku telah lama tak mendengar dan membaca surah itu. Surah yang menjelaskan arti shaum. Shaum? Puasa? Iya, ini bulan ramadhan, aku pun ikut berpuasa.

Tapi, kenapa aku terenyuh ketika mendengar bacaan itu?

Seusai shalat, aku masih disibukkan oleh potongan surah al-baqarah ayat 183 itu. Kultum shubuh yang harusnya hanya berisi 7 menit, namun hari itu baru selesai ketika waktu dhuha. Kantukku yang sempat membungkah, kembali tenggelam dibawa semangat ceramah sang ustad (yang sekaligus imam shalat).

“Bapak-bapak, ibu-ibu, saya mau nanya dulu nih, ini kan udah mau selesai ramadhan-nya ya, udah pada berapa kali khatam?” tanya Pak ustad memulai ceramah paginya, dan aku hanya bisa terdiam.

Baca artikel ini selengkapnya…

10 Garis Panduan Sambutan Hari Raya Berdasarkan Quran Sunnah

hari raya

Hari raya | Eidil Fitri by djati

Seperti banyak masyarakat lain di dunia, masyarakat Melayu tidak terlepas daripada pertembungan antara adat dan agama dalam banyak aspek kehidupan mereka.

Pertembungan ini lebih ketara dalam urusan-urusan perayaan dan keraian.

Bagi seorang Muslim, sambutan hari raya adalah syariat secara prinsipnya. Maka, bagi setiap satu syariat itu, Allah SWT telah tentukan garis panduan pelaksanaannya.

Mari kita perhatikan 10 garis panduan sambutan Hari Lebaran berdasarkan Quran dan Sunnah. Moga-moga sambutan hari lebaran kita mengundang keredhaan Allah SWT.

Baca artikel ini selengkapnya…