Takut Kecewa: Bagaimana Mengelak Rasa Keliru untuk Membuat Pilihan?

membuat pilihan

7 tips membuat pilihan yang tepat | image credit to joojoo.me

Pernah tak anda alami perasaan keliru untuk membuat pilihan?

Tatkala hati anda teguh dengan satu pilihan, tiba-tiba hadir pula pilihan lain yang membuatkan anda ragu-ragu dengan keputusan anda.

Hati menjadi bolak-balik. Fikiran pun menjadi tidak tenang.

Di kiri menyayangi anda, di kanan juga sama. Ah, pasti keliru untuk membuat pilihan kan?

Pilihan yang datang itu membawa dua tujuan. Sama ada yang datang itu sebenarnya pilihan yang tepat ataupun yang datang itu sebenarnya hadir untuk menguji kekuatan anda dan pilihan anda.

Pasti sedikit sebanyak hati kita merasa goyang kerana ini soal yang sangat besar, kerana separuh dari hidup kita bergantung kepada pilihan calon hidup yang yang tepat.

Padah membuat pilihan yang salah!

Jangan sampai tersalah orang dalam membuat pilihan teman hidup. Berkahwin dengan orang yang salah lebih memeritkan daripada tidak berkahwin sama sekali.

Kerana seumur hidup waktu kita terbuang bersama orang yang salah. Orang yang tidak akan dapat bersama kita  dalam mencipta bahagia.

Baca artikel ini selengkapnya…

7 Tips Berkesan Melupakan Orang Yang Kita Sayang Dalam Tempoh Singkat

melupakan orang

Melupakan orang yang disayangi tidak semudah yang disangka! | Old Memories by lennuk

Melupakan seseorang yang kita sayang bukanlah mudah. Kadangkala hati kuat untuk melangkah pergi, kadangkala hati kita ingin terus hidup dalam kenangan.

Cinta. Bukan mudah melupakan orang yang kita cintai. Tapi kehidupan perlu diteruskan.

Ya, bercakap memang mudah. Tapi tak mustahil kan?

Saya juga seperti anda. Saya pernah mengalami cinta terputus di tengah jalan. Atas sebab tertentu, terpaksa berpisah. Lebih perit bila cinta tidak direstui.

Bukan mudah untuk membuat keputusan kerana kedua-duanya amat saya sayangi. Kehidupan amat perit saya rasakan. Ketika ingin melupakan, ada sahaja kenangan yang menggamit di jiwa.

Terdengar lagu itu, saya teringat dia. Terlihat tempat makan itu, teringat si dia. Aduh,perit sangat bila terpaksa melupakan orang yang kita sayang.

Tapi, saya terfikir sampai bila saya harus begini?

Baca artikel ini selengkapnya…

8 Rahsia Untuk Mengekalkan Persahabatan yang Kita Semua Patut Tahu

persahabatan

How Do You Grow a Friendship? by RoseRedd | Mengekalkan persahabatan

Sahabat. Seribu orang kawan belum sama taranya dengan nilai seorang sahabat.

Begitulah ibarat tingginya nilai seorang sahabat. Mencari sahabat sejati umpama mencari mutiara di pasiran. Ia amat berharga tetapi sukar ditemui.

Adakah anda mempunyai sahabat baik? Jika ada, anda patut bersyukur kerana dikurniakan sahabat. Jika anda belum mempunyai sahabat, berusahalah mencarinya.

Ahli bijak pandai pernah menyatakan bahawa “Selemah-lemah manusia ialah orang yang tidak mencari sahabat dan orang yang paling lemah ialah orang yang mensia-siakan sahabat yang dimilikinya.”

Pernah dengar lagu Sahabat dari Najwa Latif? Hayati liriknya.

Itulah gambaran sikap dan sifat seorang sahabat. Sahabat itu ialah insan yang sentiasa bersama kita sama ada kita suka ataupun duka.

Ketika kita senang, ramai kawan akan berada di samping kita, tetapi apabila dilanda kesusahan di situlah kita dapat melihat seseorang itu benar-benar sahabat kita ataupun sekadar nama.

Baca artikel ini selengkapnya…

Give Him your heart and everything else will be fine

heart

Nur Syahirah nama yang diri ini takkan lupakan.

Masih terbayang wajahnya, kemanisan senyumannya. Seorang gadis yang berbangsa Kadazan. Pagi itu aku bersiap-siap untuk berjumpa dengannya.  Fikiranku kembali ke titik perkenalan kami.

Jam menunjukkan aku telah terlewat ke tempat kerja. Aku berlari-lari anak untuk mempercepatkan masaku untuk sampai ke sana.

Cuti semester ini, aku mengambil keputusan untuk berkerja sambilan. 2 bulan lebih cuti semester inginku manfaatkan sebaiknya. Bulan puasa bukan penghalang untukku mencari pengalaman di sana.

Aku melihat ke kiri dan kananku , aku menjadi kekok melihat semua pekerja lain melihatku yang hampir di basahi peluh.

“Assalamualaikum..awak pekerja baru?”  seorang gadis yang berkulit putih, bertudung syria labuh memberi salam kepadaku.

“Walaikumsalam..er..ya saya pekerja baru. Hope dapat bagi tunjuk ajar.  Saya Liana” Aku menghulur tangan kepadanya tanda salam pengenalan.

Baca artikel ini selengkapnya…

Pakej Percutian Ke Eropah 2015 Termurah

Pakej Percutian Ke Eropah

London – Pakej Percutian Ke Eropah 2015 kembara Sufi

Tidak dapat dinafikan lagi, benua Eropah merupakan tempat yang paling banyak dikunjungi oleh pelancong dari seluruh dunia.

Setiap tahun berjuta-juta orang datang ke benua eropah untuk menikmati keindahan landskap dan iklim empat musim di negara-negara dalam benua Eropah.

Eropah adalah benua yang sangat besar merangkumi beberapa buah negara, mengalami beberapa musim dari sub-tropika sehingga kepada sub-artik. Benua Eropah juga tekenal dengan pelbagai typografinya yang luas seperti Fjords, gunung, tanah tinggi, tasik dan pantai, serta lautan yang menawan.

Pakej Percutian Ke Eropah 2015 Termurah

Jadi anda telah merancang untuk bercuti ke Eropah pada tahun 2015 akan datang? Jadi ke manakah hala tuju tuan dan puan? Mungkin ke London – Paris – Amsterdam – Brussel – Luxembourg – Switzeland?

Atau anda ingin menjelajah ke semua negara dan bandar tersebut? Disini kami sertakan pakej percutian ke Eropah termurah bagi tahun 2015 ( Pakej Percutian Ke Eropah – PROMOSI 6 NEGARA! ).

Baca artikel ini selengkapnya…