Bagaimana Untuk Menjadikan Masalah Itu Manis?

 masalah
Bagaimana kita harus menakluki masalah?

Ketika kita ditimpa sebuah kesusahan, bererti Allah mahu kita lebih dewasa dalam menghadapi hidup ini.

Ketika kita ditimpa musibah, bererti Allah ingin agar kita mendekat kepadanya.

Ketika kita ditimpa kesusahan, bererti Allah telah menyediakan untuk kita kemudahan.

Kerana sesungguhnya disebalik permasalahan ada proses pendewasaan, disebalik musibah ada hikmah, disebalik kesusahan ada kemudahan.

Maka sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan. Sesungguhnya bersama kesulitan ada kemudahan.

– QS. al-Insyirah: 5-6 

Ketika permasalahan datang menghampiri

Jangan mengeluh dihadapan sang pencipta, jangan memberontak akan keputusannya apalagi dengan mengatakan bahawa Allah tidak adil.

Namun, mintalah agar kita diberi kesabaran serta ketabahan dalam menghadapinya, diberikan penyelesaian  yang terbaik bagi kita, dan selalu mengharap dia memberikan ganjaran pahala untuk kita.

Tanpa malam, bulan purnama takkan indah. Tanpa lapar, nikmat makanan takkan terasa. Tanpa dahaga sejuknya air takkan memberi banyak makna.

Begitu juga kemenangan atau kemudahan takkan banyak memberi erti tanpa didahului rintangan dan kesusahan. Setelah mendung terbitlah cerah.

Tak ada hidup tanpa masalah, kerana masalah adalah sunnah-Nya. Yang kita perlukan hanya dada yang lapang dalam menghadapinya.

Jika ketabahan yang kita bina, nikmat akan terasa. Jika keluhan yang sentiasa kita bina sengsara akan selalu bertambah.

Permasalahan datang untuk kita hadapi, bukan untuk dicaci atau dimaki. Musibah adalah medium dalam proses pendewasaan. Tanpa permasalahan kita takkan pernah dewasa.

Tanpa kesusahan kita takkan menjadi orang yang luar biasa.

Jalan yang lurus dan rata takkan pernah menghasilkan pemandu yang hebat. Laut yang tenang takkan pernah menghasilkan pelaut yang cekap. Langit yang cerah takkan pernah menghasilkan juruterbang yang handal.”

Di saat kita mencari solusi dalam suatu permasalahan, di saat itulah sebuah proses pendewasaan hidup akan bermula.

Maka,senyumlah mereka yang memiliki masalah dan mampu mengatasi permasalahan tersebut dengan bijak, iaitu dengan tetap selalu bergantung kepada keputusan Allah yang maha adil setelah tawakal dilakukan.

Mari bersama kita menakluki masalah!

Photo of author

Muhamad Naim

Penulis utama dan ketua editor. Menubuhkan web akuislam.com semenjak tahun 2010. Saya berharap laman web ini memberi manfaat kepada anda semua. Semoga Allah redha.

Suka Apa Yang Anda Baca?

Daftarkan nama dan email anda untuk mendapatkan panduan dan perkongsian berkualiti terus ke inbox anda secara PERCUMA!







Privasi anda adalah keutamaan kami. Kami tidak bertolak ansur dengan spam dan kebocoran maklumat kepada pihak ketiga.

Tinggalkan Komen Anda..

guest

18 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
fini
fini
13 tahun yang lalu

saya rasa dengan datangnya masalah dalam diri kita….kita akan lebih rapat dan kenal ALLAH….walaupun banyak masalah yang kita hadapi….kita akan lebih banyak berfikir….
terima kasih….

nizamghazi
nizamghazi
13 tahun yang lalu

Salam, sebuah perkongsian yang menarik.
Saya masuk ke sini sebab ada someone bagi link ke sini.

Apabila ada masalah barulah otak bergerak. Dan apabila bergerak barulah idea-idea baru datang. Dan dari idea-idea tersebut akan dapat sesuatu yang berharga yang tak terjangka dari awal. Ianya ibarat percambahan gelombang neuron. – my personal option.

Oh admin. Nak tanya. Why you use akuislam as your domain? Ada jawapan yang best tak? Please reply me.

Z@ri
Z@ri
13 tahun yang lalu

Smga Allah mudahkan urusan kita Amin

shaz
shaz
13 tahun yang lalu

alhamdulillah…dengan masalah menbuatkan saya lebih dewasa…

ifaMukhtar
ifaMukhtar
13 tahun yang lalu

Alhamdulillah, dengan masalah itu banyak mengajar sy untuk lebih dewasa. lepas ni x nak dah mengeluh malah tersenyum dan bersyukur. sy x pernah hadapi sendiri, tapi Allah sentiasa ada disisi. indahnya Islam :)

Ayu
Ayu
Reply to  Muhamad Naim
9 tahun yang lalu

Terimakasih .. Sangat membantu sekali :)

Ruby
Ruby
Reply to  Muhamad Naim
9 tahun yang lalu

terima kasih..sangat membantu dan mengenali diri sndiri