Selawat Munjiyat

Selawat Munjiyat

Selawat Munjiyat ditulis oleh seorang ulama sufi dari tariqat Asy-Syadziliyah iaitu Syeikh Salih Musa Al-Dharir guru kepada Syeikh Tajuddin al-Fakihaniy Al-Maliki.

Lafaz selawat Munjiyat ialah :

اَللهم صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ صَلَاةً تُنْجِيْنَا بِهَا مِنْ جَمِيْعِ الْأَهْوَالِ وَالْآفَاتِ، وَتَقْضِيْ لَنَا بِهَا جَمِيْعَ الْحَاجَاتِ وَتُطَهِّرُنَا بِهَا مِنْ جَمِيْعِ السَّيِّئَاتِ، وَتَرْفَعُنَا بِهَا عِنْدَكَ أَعْلَى الدَّرَجَاتِ، وَتُبَلِّغُنَا بِهَا أَقْصَى الْغَايَاتِ مِنْ جَمِيْعِ الْخَيْرَاتِ فِيْ الْحَيَاةِ وَبَعْدَ الْمَمَاتِ

Ertinya:

Ya Allah selawatkanlah ke atas penghulu kami Nabi Muhammad dan atas keluarga penghulu kami Nabi Muhammad akan sebagai selawat yang melepaskan kami dengannya dari segala keadaan huru hara dan kebinasaan dan menunaikan bagi kami dengannya segala hajat dan membersihkan akan kami dengannya dari sekelian kesalahan dan mengankat akan kami dengannya di sisi Mu setinggi-tinggi darjat dan menyampaikan akan kami dengannya segala tujuan dari sekelian kebaikkan ketika hidup dan selepas kematian.”

Selawat Munjiyat ini elok dibaca selalu samada pagi atau petang dan samada ketika hadir atau musafir dan sangat elok dijadikan wirid selepas sembahyang.

Photo of author

Muhamad Naim

Bertugas sebagai pendidik dibawah Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM). Telah menubuhkan dan menulis di web akuislam.com semenjak tahun 2010. Saya berharap laman web ini memberi manfaat kepada anda semua. Semoga Allah redha.

Suka Apa Yang Anda Baca?

Daftarkan nama dan email anda untuk mendapatkan panduan dan perkongsian berkualiti terus ke inbox anda secara PERCUMA!Privasi anda adalah keutamaan kami. Kami tidak bertolak ansur dengan spam dan kebocoran maklumat kepada pihak ketiga.

Tinggalkan Komen Anda..

DAFTAR NOTIFIKASI DI SINI..
Maklumkan saya jika terdapat:
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments