Doa Buat Orang Yang Disayangi Yang Akan Bermusafir

فِيْ حِفْظِ اللهِ ، وَفِيْ كَنَفِهِ ، وَزَوَّدَكَ اللهُ التَّقْوَى ، وَغَفَرَ ذَنْبَكَ ، وَوَجَّهَكَ فِيْ الْخَيْرِ حَيْثُ تَوَجَّهْتَ

Maksudnya:

Dalam penjagaan Allah, dan perhatianNya, moga Allah memberikan kepadamu ketaqwaan dan diampuni dosa-dosamu, dan moga Allah menunjukkan kepadamu arah kebaikan dimana sahaja engkau berada.

 

Petua beramal

Apabila seseorang itu memberitahu tentang perjalanannya, maka mohonlah kepada Allah untuknya seperti yang terdapat dalam doa ini.

Ini selaras dengan amalan Nabi yang mendoakan untuk sesiapa sahaja yang memaklumkan kepada Nabi tentang permusafirannya.

— Riwayat Ibnus Sunni dalam Amal al-Yaum wa al-Lailah no 502, al-Khara`itiy dalam Makarim al-Akhlak no 762

Photo of author

Muhamad Naim

Bertugas sebagai pendidik dibawah Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM). Telah menubuhkan dan menulis di web akuislam.com semenjak tahun 2010. Saya berharap laman web ini memberi manfaat kepada anda semua. Semoga Allah redha.

Suka Apa Yang Anda Baca?

Daftarkan nama dan email anda untuk mendapatkan panduan dan perkongsian berkualiti terus ke inbox anda secara PERCUMA!Privasi anda adalah keutamaan kami. Kami tidak bertolak ansur dengan spam dan kebocoran maklumat kepada pihak ketiga.

Tinggalkan Komen Anda..

DAFTAR NOTIFIKASI DI SINI..
Maklumkan saya jika terdapat:
guest

1 Comment
Komen Terbaru
Komen Terdahulu Paling disukai
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
Cara Solat Jamak & Qasar (Panduan Lengkap & Mudah Difahami)
5 tahun yang lalu

[…] bagi solat yang ditinggalkan semasa dalam kawasan tempat kediaman. Solat yang ditinggalkan dalam musafir boleh diqasarkan apabila diqadakan dalam […]