Apa Sebabnya Allah Jadikan Dia Lebih Cantik Dari Saya?

cantik
cantik

Pada mulanya memanglah terasa berat kerana hati akan selalu mengelak. Bahkan hati juga akan selalu cenderung untuk merasa tidak cukup dengan apa yang dimiliki dan menyebabkan hati terasa tercabar untuk menerima apa yang telah dikurniakan.

Apatah lagi yang dikurniakan wajah yang tidak menepati keinginan diri seperti wajah yang dipenuhi dengan jerawat, sudah tentu akan menyebabkan hati terasa berat untuk menerima..

Mata akan memandang hijaunya rumput halaman jiran sebelah lebih cantik dan lebih sihat berbanding rumput di halaman sendiri. Memandang wanita yang lebih cantik dan lebih menawan hati membuatkan diri terasa terpinggir dan serba kekurangan.

Diri terasa tidak setanding dengan mereka yang cantik, lantas merasakan kurniaan yang dimiliki tidak bererti apa-apa untuk hidupnya kerana tidak mampu menjadikan diri sehebat penampilan orang lain.

Baca beberapa artikel ini:

Inilah perasaan yang tidak sewajarnya hadir dalam hati kita. Inilah perasaan yang sepatutnya dilupuskan daripada lubuk hati, kerana perasaan ini akan menjadikan kita tidak bersyukur dengan apa yang dikurniakan oleh Allah.

Percayalah bahawa Allah SWT selalu mempunyai rencana yang baik kerana memberi wajah ini kepada kita. Allah selalu mempunyai cara terbaik untuk mendidik hambaNya agar dapat menjalani hidup yang  sepatutnya.

Agar lebih bersikap terbuka terhadap kelebihan orang lain dan dapat bersikap tenang terhadap kekurangan orang lain juga.

Cantik

Kita tidak perlu merasa iri hati atau gundah gelana melihat wanita lain lebih cantik rupa parasnya. Ini kerana setiap orang sudah mempunyai kurniaan rezeki masing-masing yang telah ditentukan oleh Allah SWT.

Dan setiap kurniaan itu ada hikmah tersendiri, yang mungkin sahaja tidak pernah terfikir oleh akal kita.

Sepatutnya, katakan pada hati kita bahawa dia memang lebih cantik, tetapi saya lebih bersyukur dengan apa yang ada. Itulah sebaik-sebaiknya tanda kita sentiasa bersyukur dengan kurniaan Allah SWT.

“Inilah saya, beginilah saya dan inilah apa adanya saya”

Langgani artikel terbaru melalui emel. Ianya PERCUMA!

Masukkan alamat email anda untuk subscribe / melanggani blog ini dan menerima setiap artikel baru melalui e-mel.

Join 3,723 other subscribers

Comments

 1. otom says

  Menjadi wanita cantik juga ada kekurangannya. Wanita cantik sering dicemburui. Wanita cantik ramai yang tak bahagia dan yang paling menyedihkan wanita cantik ramai yang didajalkan dengan ilmu hitam kerana tidak dapat dimiliki oleh orang yang memdambakannya. Kesimpulannya bersyukurlah biarpun tidak cantik kerana mungkin sekiranya kita cantik kita akan melalui dugaan yang besar yang akan menyusahkan hidup kita.

 2. ietaGreen says

  Alhamdulillah…sy bersyukur dgn ap yg tlh dikurniakanNya..
  wlpn xcantik dan hebat di mata org lain…
  namun, sy ingin cantik dan hebat di mata Allah…
  aminnnnn..mudah2an yg terbaik utk kita sume…

 3. shaz says

  sy mungkin xcantik mcm org lain…tp sy bersyukur dgn pemberianNya..alhamdulillah.

  “Inilah saya, beginilah saya dan inilah apa adanya saya”

 4. syeeda says

  memang selalu rasa macam tu..yg cantik2 senang je lelaki dekat, tapi yg xcntik ni memendam rasa ja..tp bersyukurlah dgn apa yg kita dapat ni

 5. syasya says

  kdg2 saya jeles dgn mbe saya..dia cantik dan ramai lelaki nak kawan dgn dia..tpi saya tau,,setiap yang berlaku ada hikmahnya..walaupun saya tak cantik,,saya bersykur dengan apa yang saya ada.. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *