Kenapa Banyak Alasan Untuk Boikot McD?

24hours_Mcd_by_heroinekpk

Apabila McD mengeluarkan kenyataan tidak ada kaitan dengan Israel, malah menawarkan menu percuma untuk mengambil hati umat Islam di Malaysia, ketika itulah kita lihat ramainya orang-orang yang tidak bersetuju dengan kempen boikot muncul keluar berbondong-bondong.

Nah, sekarang kita nampak dengan jelas bukti nyata kenapa McD sampai hari ini masih rancak seperti biasa. Kata mereka yang anti-boikot ini:

- Google pun support Israel, boikotlah!
– FB pun sama, boikotlah!
– McD M’sia halal dimakan, kenapa nak haramkan pula, bodoh!
– McD kan dah keluarkan kenyataan tidak ada kaitan tu, percayalah sangat berita Aqsa Syarif tu. Mengarut dan tak ada bukti pun!
– Boikot macam ini takkan menolong apa-apa pun lah! Lebih baik derma dari boikot!
– Israel tak terjejas pun dengan boikot McD!

Kelakar juga, bila McD ini macam makanan rutin pula ya sampai golongan anti-boikot ini defend bersungguh-sungguh. Malah siap maki hamun lagi yang lancarkan kempen boikot.

Sayangnya pada McD begitu menebal sekali. Begitu kasih sekali. Oh penangan cinta McD buat penggemarnya ketagih! Takjub sekali.

Saya belek-belek buku lama Fatwa-Fatwa Kontemporari Syeikh Yusof al-Qaradawi, dalam buku itu menyebut:

“Mahatma Gandhi adalah antara yang terkenal pernah lancarkan boikot barangan Inggeris untuk menuntut kemerdekaan tanahairnya, pengaruh boikot ini sangat besar dalam membebaskan India dari kekuasaan penjajah ketika itu.

1. Boikot satu-satunya senjata yg ada di tangan rakyat marhaen. Pemerintah tidak mampu memaksa penduduk utk membeli produk dari sumber tertentu. Maka, hendaklah kita menggunakan senjata boikot ini utk menghadapi musuh umat Islam. Sehingga mereka merasa bahawa umat ini masih hidup dan belum mati, serta dengan izin Allah tidak akan binasa.

2. Dlm boikot, ada tujuan lain selain ekonomi. Gerakan ini merupakan pendidikan bagi umat Islam untuk membebaskan diri dari perhambaan terhadap selera org lain, yg mengajar untuk terlalu bergantung pada sesuatu yg tidak bermanfaat dan mengandungi bahaya. ( maksudnya: jgn terlalu bergantung pada produk mereka )

3. Boikot juga sebagai suatu aksi persaudaraan dan penyatuan umat Islam. Kita tidak akan mengkhianati saudara-saudara kita yg menjadi korban setiap hari dengan beri keuntungan pada musuh.

4. Boikot adalah suatu perlawanan pasif yang mendukung perlawanan aktif yg sedang dilakukan oleh saudara-saudara kita di tana para nabi dan bumi jihad, Palestin.”

Ada kata-kata yg menarik dari beliau:

“Jika org2 Yahudi anggap diri mereka sbg tentera yg mendukung negara Israel dgn seluruh kemampuan mereka, maka seluruh umat Islam seluruh dunia juga merupakan tentera untuk bebaskan Masjidil Aqsa dan bantu Palestine dengan seluruh jiwa dan raga!”

So, fikirlah sendiri. Jangan perlekehkan usaha yang dianggap remeh temeh. Jangan sampai Allah ‘boikot’ mereka yang anti sangat ini sudahlah. Bersyukurlah ada segelintir yang masih berusaha bersungguh-sungguh dengan boikot, dengan derma, dgn bantuan kemanusiaan, doa, perang saraf pemikiran dalam tulisan, dan apa saja usaha dari sekecil2 usaha hinggalah sebesar2nya yakni jihad dengan angkat senjata.

– Syabab Musafir Kasih

~ Ambik lu, mat saleh non-muslim pun boikot israel products. Ni kita melayu Islam punya back up McDonald’s serupa bapak dia punya bisnes.. huhu

output_8vyUki

Masukkan alamat email anda untuk subscribe / melanggani blog ini dan menerima setiap artikel baru melalui e-mel.

Join 2,239 other subscribers

Comments

  1. Jdt says

    KENAPA KITA KENA BOIKOT MCD? (VERSI CAKAP TERUS TERANG)
    ========================================================
    Ada orang bertanya, kenapa kita nak sibuk2 boikot MCD? Kan rokok adalah penyumbang utama ekonomi Israel/Zionis jugak?

    Jawapan saya sangat mudah. “Kenapalah kau ni pendek akal sangat? Cuba le berfikir panjang sikit.” Ini adalah jawapan sopan.

    Jawapan terus terang dan sedikit kasar, ala2 gaya cakap orang Johor: “Kenapa le kau ni bangang sangat? Kau ni ada otak ke tak ni? Ke kepala otak kau letak kat lutut?”

    Seperti yang kita tahu, bagi orang yang telah banyak membaca & berfikir, burger McDonald adalah sebuah syarikat yang memberikan paling kurang 5% daripada keuntunggannya di seluruh dunia ke Israel. Dan Israel telah menggunakan duit keuntungan daripada sumbangan McD kepada Israel, untuk digunakan oleh militernya, untuk membeli peralatan perang seperti peluru, kereta kebal, pesawat, bom dan sebagainya.

    Peralatan perang ini pula akan digunakan untuk mengebom, menembak dan membunuh orang Palestin di Gaza. Orang Melayu amat kisah pasal penderitaan orang Palestin di Gaza. Tapi orang Arab buat bodoh aje. Itu suku Palestin. Bukannya suku Saudi ke, Qatari ke, atau Mesir.

    Selagi mereka orang Arab Saudi boleh bersenang lenang dan tak diganggu oleh Israel/US, lantaklah kau orang Palestin. Pegi mampus lagi baik. Itulah sifat & perangai orang Arab sekarang yang terlena dengan semangat abbasiyah & kemewahan dunia sekarang. Kasi Palestin mampus semua lagi senang. Tak menyusahkan kita semua orang Arab.

    Bagi mereka yang pendek akal@bebal, yang kurang membaca & kurang berfikir, akan bertanya, kenapa nak boikot McD sahaja? Kan banyak lagi produk Yahudi?

    Jawapannya mudah, kita tak mampu memboikot semua produk Israel buat masa sekarang. Kerana hampir kesemua produk pengguna di dunia ini dimonopoli oleh produk2 Yahudi!!! Sedangkan hampir semua cip komputer, internet, Yahoo, Google, Gmail dan Facebook dicipta oleh orang Yahudi. Betapa hebat tak orang Yahudi ini? Jenama seperti McD, KFC, Nokia, Microsoft, Nokia, Motorola & lain2 semuanya adalah produk2 org Yahudi, yang telah menguasai dunia, tanpa kita sedari.

    Cara yang paling mudah nak boikot semua produk2 Yahudi ialah pegi tinggal di hutan atau di gua. Jadi macam orang Asli atau orang Papua. Gerenti semua makanan & minuman anda, tak ada satu produk pun daripada produk buatan Yahudi.

    Tetapi kita hidup di zaman moden & ketamadunan yang tinggi. Kita memerlukan barangan2 canggih seperti TV, handset, kereta, komputer & sebagainya. Malangnya, kebanyakkan barangan yang canggih2 ini dibuat oleh orang Yahudi.

    Malangnya, orang2 Islam yang berjumlah lebih 1 billion sekarang tidak ada kemampuan membina barangan yang canggih2 itu. Kerana kita orang Islam, sibuk nak berpolitik, sibuk nak jadi ketua, sibuk nak bergaduh, berperang dan bunuh-membunuh sesama Islam.

    Peperangan sesama Islam seperti Perang Iraq-Iran, Perang Malaysia-Indonesia, Perang Sunni-Shia di Iraq dan sebagainya adalah contoh terbaik, bahawa orang Islam sebenarnya sibuk bergaduh sesama sendiri. Contoh terbaik di Malaysia ialah peperangan politik antara UMNO, PAS & PKR untuk merebut kuasa politik orang Melayu. Masing2 menuduh parti yang lain itu kafirlah, musriklah, munafiklah & pelbagai lagi. Sedangkan bangsa2 bukan Melayu sekarang telah bersatu di bawah satu bendera DAP.

    Kerana sibuk berperang sesama sendiri, maka kepala otak kebanyakkan orang Islam sibuk berfikir, untuk jatuh menjatuhkan sesama sendiri. Bukannya sibuk, macam mana fikir nak cipta satu gadget yang boleh menghubungkan sesama manusia, daripada hujung dunia sampai ke hujung dunia yang lain. Dan boleh pula dibawa berjalan2. Maka, Yahudi di bawah syarikat Motorola & Nokia telah mencipta handset!!!

    Yang terbaru, otak orang Islam yang suka berpolitik, suka berfikiran macam mana nak jatuhkan Khalid Ibrahim & jadikan Wan Azizah sebagai Menteri Besar Selangor? Macam mana nak tulis blog nak buruk2an dan jatuhkan si gagap gemuk tu? Atau macam mana puja dan menaikkan isteri si jubori tu?

    Jadi, kita kenalah berubah daripada berfikiran negatif untuk jatuh menjatuhkan sesama Islam, kepada fikiran positif untuk bantu-membantu sesama Islam. Inilah strategi kejayaan orang Yahudi, bagaimana seluruh umat Yahudi di seluruh dunia cuba bantu membantu menaikkan dan menjayakan sesebuah syarikat atau organisasi Yahudi. Kenapakah orang Islam tidak meniru strategi Yahudi ini?

    Jadi, kita mulakan dengan langkah pertama, dan secara kecil2an dahulu. Mula2, kita boikot burger buatan Yahudi iaitu McDonald. Dah berjaya, barulah ke produk lain pula. Dan kita perlu boikot satu persatu dulu. Kerana apa boikot McD? Kerana kita mampu memboikotnya dan kita mempunyai produk alternatif daripada usahawan Bumiputra yang telah mampu membuat burger macam si Yahudi tu. Jenama burger bumiputra seperti Ramly, Enna, Azmy, Ayamas, Amy, Runcit Az-zain & Iwani Frozen Food. Ada jenama Bumiputra ni yang tak pernah dengarkan?

    Secara tidak langsung, dengan memboikot burger McDonald, sapa yang kaki gila makan burger tak akan kempunan kerana boleh beralih kepada burger2 buatan Bumiputra!!! Ini akan menaikkan jenama2 burger Bumiputra dan akan menambahkan pendapatan & memperkasakan perniagaan Bumiputra.

    Jadi, dengan memboikot burger McDonald, kita macam menyelam sambil minum air. Pertama, kita menyebabkan McDonald Malaysia boleh bangkrup dan lepas tu tak ada duit nak kasi Israel. Kedua, menaikkan jenama burger Bumiputra dan menaikkan ekonomi Bumiputra.

    Ada orang tanya pulak “Abis, kesian pulak le kat budak2 Melayu yang kerja kat McD tu? Macam mana mereka nak hidup nanti kalau McD dah bangkrup?”

    Jawapan saya mudah. “Apa goblok sangat kau ni? Bila orang dah boikot McDonald & beralih ke burger buatan Bumiputra, syarikat2 burger Bumiputra memerlukan penambahan pekerja, kerana bisnes dah semakin kencang. Dah kena bukak restoran besar2 macam McDonald pulak, kerana banyak sangat sambutannya. Dah kena beratur panjang2 pulak, siap boleh beli burger Ramly guna sistem take-away guna kereta atau hantar ke rumah pulak.

    Takkan burger Ramly sampai kiamat nak jual kat kiosk2 kecil tepi kaki lima aje? Tak nak jadi besar macam restoran McD ke? Kekadang kita kenalah berfikiran besar macam Yahudi, dan bukan berfikiran sempit macam si Arab Wahabi.

    Jadi, bila Burger Ramly dah boleh buat restoran besar2an seperti McD, maka bebudak melayu yang dulu kerja kat McD tu, sekarang bolehlah kerja kat restoran burger Ramly pulak. Tetapi, kita kena sedar, burger Ramly belum ada kekuatan lagi untuk nak buka restoran macam McD. Maka, sama2lah kita boikot McD dan perkasakan burger buatan Melayu, kalau nak tengok Ramly boleh buka restoran besar macam McD pulak.

    Jadi, buat sementara ni, bebudak Melayu tu mungkin kena kerja kat kiosk kecil jual burger Ramly, yang panas dan tak ada air-con tu. Persoalannya, adakah kamu berbangga kerja di sebuah restoran nyaman yang dipunyai Yahudi, atau kerja di kiosk yang panas yang dipunyai Melayu?

    Dan soalan terakhir. Ada orang bertanya lagi: “Kalau saya tak nak boikot McD dan nak makan McD juga, macam mana?”

    Saya jawab:”Kau boleh tak tukar agama, jangan mengaku jadi Islam atau orang Melayu lagi. Kau terus jadi Yahudi & tinggal di Israel lagi baik. Orang macam kau ni, patut dilucutkan taraf warganegara Malaysia, jadi myanmar atau nepal, baru padan muka…”

  2. shahidan says

    Adolf Hitler..apsal kau ni mangkuk sangat sampai terkeluar statement syirik ni…? ALLAH s.w.t maha kuasa pemberi rezeki. McD, KFC makhluk tak ada kuasa. Yang Berkuasa hanya ALLAH s.w.t. Nak komen komen sajalah tak perlulah sampai nak syirik. Ramai orang baca ni bahalol hooii….kalau orang baca tu berjangkit pulak syirik dari kau ni apa cite…? Istighfar balik…taubat….

  3. peace says

    halo…pls la..hari hari mergetuk orang..kau orang masih ingat tragedi 911 tak??? siapa yang buat tu? Serangan hatyai and JW Marriot di jakarta..siapa yang buat tu? Guna otak sikit bila boikot orang..

  4. Tentera Islam says

    Admin , atau sesiapa sahaja yang tahu maklumat tentang Adolf hitler ni sila email kat aku.. budak-budak aku dah ready nak ‘tarbiahkan’ dia ni sikit..dapat alamat rumah lagi bagus…

    • Ariel Sharon says

      Tentera Islam konon, dengar bunyi pistol, ko dh lari lintang pukang masuk dlm utan dlu.

  5. says

    Hitler kalau hidup pun malu lihat adolf hitlir wannabe ni :)
    Betullah pepatah jika orang itu mudah sombong dengan ilmunya yang difikirkan sangat luas itu. Ya Allah, jauhkanlah kami semua dari bisikan riak syaitan.

  6. Adolf hitler says

    Saya mendoakan segala usaha pihak tn/pn mendapat keberkatan dari ALLAH ta’ala.Maafkan saya dunia dan akhirat.Assalamualaikum

  7. Adolf hitler says

    As’salam Disini Saya Ingin Memohon Maaf Kepada Admin Dan @Hamba Allah Atas Komen2 Saya. Saya Memohon Agar Pihak Admin Memadam Segala Komen2 Saya. Segala Pertolongan Dari Pihak Admin Dalam Memadam Komen Saya, Saya Ucapkan Ribuan Terima Kasih. Hanya Allah Yang Mmpu Membalas Jasa Baik Pihak Tn/Pn. Maafkan Saya Atas Keterlanjuran Kata2 Saya

  8. azri says

    ni ada opinion skit…aku rasa kalo nak boikot mcd…kalo diorang bagi free ambik jer bro tapi jgn beli… kita boikot… ko bayang kan 1ribu 1 cwngn darab dgn 200 cwngan…200 ratus ribu burger tu…kompon diorang rugi tu pon asalkan tak beli apa2 selain drpda yg free tu..

    • Adolf hitler says

      amek je! rezeki jgn ditolak! kenyangkan india ngn cina je nk wat pe!
      baek bgi anak melayu makan!

      • says

        Ni la masalah umat melayu, fobia sangat dengan Cina & India.. tak perlu la perkauman sgt, tak bernilai pun “melayu” tu.. tak boleh masuk syurga dengan nilai melayu tu.. huhu.

        Yang penting, ISLAM.. tak kira melayu, cina & india.. Jangan sempit sangat bro.. :)

  9. says

    its up to u nak boikot atau tak.. tetapi anda janganlah menghalang usaha org yang nk memboikot ni… setiap org ad alternatif tersendiri dlm membantu saudara kita…

  10. Adolf hitler says

    2/3 dri produk harian kita adalah dri ISRAEL
    even blog yg ko gunakan pengasas dia YAHUDI
    so ko nk kata ape?
    nk buat “blog” sndiri yg lebih islamic?
    wake up to the reality!
    PC yg ko guna nk post entry nie pn dari buatan JEWISH
    even softwear ko guna nie pn buatan JEWISH
    so what’s the point??
    shame on you.memalukan umat islam balik boikot memboikot nie. ambik cth pn dri mahatma gandhi, org kafir. WTF?!

    ye, boikot tu smmangnya satu cara utk melawan yahudi.tpi for the long run, u can think it will success?? have u study, why gandhi method was so succeed? bukan sebab boikot! gandhi ialah icon!symbol penyatuan semua rakyat india! tpi kita org islam adakah simbol sedemikian???adakah AMIR dikalangn umat kita?takde!!!!!

    mijoriti yg keje mcd tu budak melayu,takyah nk tnggu hasil boikot korang tu, kalo mcd HQ tutup mcd kt mesia nie,bebudak melayu tu semua dh terkontang kanting takde keje, can u imagine how the economy will fall down after that?? x de terjejas nye pndapat hasil yahudi nie!

    fokus on rising up your economy, than u can talk how to boikot mcd.

    THINK FOR THE LONG RUN! NOT IN THE SHORT RUN!

    btw, kenapa MCD je? product nestle yg paling banyk korang gunakan takde pulak korang nk boikot?!

    inb4 post nie memalukan bangsa islam terutamanya orang melayu!

    • says

      salam..

      1. Memang banyak lagi produk milik yahudi disekitar kita, mcm anda kata, even pengasas wordpress (platform blog nie) pun orang yahudi. So kenapa still guna? kenapa tak boikot? Kenapa McD je?

      Ok, dengar sini nak bgtau,

      Google, WordPress, Facebook, blogspot & etc, tu boleh digunakan balik sebagai “senjata” untuk melawan mereka as medium untuk menyebarkan kesedaran & maklumat dikalangan orang islam & masyarakat dunia tentang jenayah2 yg dilakukan Israel. Buka mata orang ramai ttg derita saudara kita masyarakat Palestin. Boleh menyeru semangat jihad dikalangan anak2 Islam. Atleast, paling2 kurang pun, if kita dapat maklumat ttg palestin, kita dapat berdoa kepada Allah untuk selamatkan saudara kita disana.

      Kalau benda2 ni ada alternatif, Insyaallah kami pun akan guna alternatif itu.

      It’s ok kalau burger McD tu boleh diguna sebagai senjata jugak, misalnye baling kat kereta kebal boleh meletupkan kereta kebal tu ke. Kami akan sokong anda. Beli la banyak2 pastu wat pegi berjihad kt palestin. Tapi masalahnya tak!

      Dan banyak lagi alternatif kepada McD ni, yang betul2 milik orang melayu Islam. Contoh, RFC (Radix Fried Chicken).

      2. “shame on you.memalukan umat islam balik boikot memboikot nie. ambik cth pn dri mahatma gandhi, org kafir. WTF?!” – huhu.. kata anda bangang boleh tak? Apa masalahnya ambik contoh yg baik? Even nabi Muhammad pun suruh cari ilmu hingga ke negeri China, Dat’s mean boleh je belajar dari orang kafir. So apa masalah?!

      mmg gandhi simbol penyatuan, tp boikot tu salah satu method dia. If semua rakyat islam malaysia menyokong boikot barangan Israel, bkn ke tu dah berjaya “menyatukan” hati umat Islam dalam menentang Israel. huhu

      3. ceyhh, macam takde tempat keje lain je untuk budak melayu ni selain dari McD kan? mcm tade mcD ni, abes la mati semua umat melayu tade punca pendapatan. Rezeki Allah tu luas bro, yang beri rezeki tu Allah, bukan McD. Banyak tempat lagi boleh kerja. Lagi pun yang keje mcD tu muda2 lagi, kuat2 lagi. huhu.

      4. Long run.. long run.. memang la perlu, tp sebelum tu perlu ada juga short run juga.. Long run & short run, baru smart..! Kenapa mcD je bkn nestle? Bro, post ni pasal kempen burger free yang mcD nak bagi tu arini.. jadi kita hightlight la sket, doesn’t mean produk lain mcm nestle tu kita tak boikot. Banyak lagi produk makanan alternatif milik syarikat tempatan yang boleh guna..

      5. Ok, nak bangunkan ekonomi ye? Ok, lagi bagus ko takyah sapot sgt produk2 luar ni. Sila support & guna sepenuhnya produk tempatan made in Malaysia. Boleh? Lagi la cepat membangunkan ekonomi negara. Support kuat2 rangkaian fast food milik 100% orang tempatan kita yang banyak membangun sekarang ni.. Dan product2 dailylife yang dikeluarkan oleh orang kita sendiri.. boleh?

      6. If awk rase post ni memalukan, u should think of your own name & words. – Adolf hitler & repetition of “WTF”. Tu lagi memalukan bro! nampak sgt admire adolf hitler & using bahasa yang “sopan” tu..

      7. Huhu.. if tak mampu nak boikot sama sbb syg sama itu McD, takpayah nak condemn orang la.. masuk sini pongpang2 ckp orang segala bagai, mcm diri tu da hebat sgt. Tp hujahnya dangkal je pun.. huhu. Da tau da, orang gini biasanya keyboard warrior, sembang je lebih!

      Sila reflect diri sendiri, dan mohon terasa :D

      • says

        Maka, gunalah Facebook untuk sama2 sebarkan doa dan bagi kesedaran kepada rakan2 kita tentang isu di GAZA!!

        Gunalah facebook untuk berdakwah dan jatuhkan KAFIR!

        TAK SALAH GUNA TEKNOLOGI MEREKA untuk jatuhkan mereka dan pada masa yang sama kita BOIKOT BARANGAN mereka kerana itu KITA MAMPU BUAT!! Jangan ingat bila guna facebook, kita dah tak boleh tidak kena guna & makan produk Yahudi, guna facebook untuk tujuan baik dan boikot barangan YAHUDI sehabis BOIKOT!!!

      • Adolf hitler says

        lawak la dik
        pegi skolah balek
        belajar balek kitab2 ulama2 dlu2 tu yer. kalo nk ngikut kafir pn, blajar dlu dri sirah nabi muhammad s.a.w baginda dah ajar selengkapnya mcm mana kita nk buat yer.kesian….nie lah akibatnya nk ikut sangt ideologi boikot stail omputih, tpi yg rasul s.a.w dh tnjukkan cara yg sebetulnya boikot x nk ikut!

      • says

        laa.. weh, masa zaman pemerintahan Nabi pun, Baginda pernah memboikot Yahudi la kerana mengamalkan riba.. Ideologi ompotih celah mane pulak ni.. huhu

      • Adolf hitler says

        1. “Google, WordPress, Facebook, blogspot & etc, tu boleh digunakan balik sebagai “senjata” untuk melawan mereka as medium untuk menyebarkan kesedaran & maklumat dikalangan orang islam & masyarakat dunia tentang jenayah2 yg dilakukan Israel. Buka mata orang ramai ttg derita saudara kita masyarakat Palestin. Boleh menyeru semangat jihad dikalangan anak2 Islam. Atleast, paling2 kurang pun, if kita dapat maklumat ttg palestin, kita dapat berdoa kepada Allah untuk selamatkan saudara kita disana.”

        jaw : senjata?hahaha..mmang lawak la ko nie, celah mane wei bnda2 nie jdi ultimate weapon tuk berjihad dgn yahudi?! x payah nk harapkan blog ko or mane2 blog utk berjihad. Berjihad ats seruan mempertahankan agama ALLAH dn bukan ats sbb amarah kepada yahudi! aku sedih tgk bangsa melayu nie.bila nk buat sesuatu tu berpikir panjang la ckit, jgn nk maen hentam kromo lepas tu jadikan sesuatu isu tu hangat sementara.sbb tu aku ko buat ssuatu tuk long term nye effect!

        Kalau benda2 ni ada alternatif, Insyaallah kami pun akan guna alternatif itu.

        jaw : ade?x de kan? walhal blog ko nie pn ciptaan yahudi! kalo ko dh advandce sngt, buat la server blog yg lebih islamic ckit! arab saudi yg kaya raya tu pn x de nye nk cipta sumber blog yg islamic!

        It’s ok kalau burger McD tu boleh diguna sebagai senjata jugak, misalnye baling kat kereta kebal boleh meletupkan kereta kebal tu ke. Kami akan sokong anda. Beli la banyak2 pastu wat pegi berjihad kt palestin. Tapi masalahnya tak!

        jaw : WTF?! nie keramah siapa pula ko mntak nie? burger mcD jdi bom? jgn buat lawak der, buat ayat budak skolah!

        Dan banyak lagi alternatif kepada McD ni, yang betul2 milik orang melayu Islam. Contoh, RFC (Radix Fried Chicken).

        jaw : RFC?pebende tu? ko x tak nak cite la bape bnyk RFC yg dh ditutup sbb x dpt sambutan? management yg failed, bnyk komplain. tu la lenkali kalo nk berjaya, belajar la camne nk handle business makanan dgn yahudi!

        2. “shame on you.memalukan umat islam balik boikot memboikot nie. ambik cth pn dri mahatma gandhi, org kafir. WTF?!” – huhu.. kata anda bangang boleh tak? Apa masalahnya ambik contoh yg baik? Even nabi Muhammad pun suruh cari ilmu hingga ke negeri China, Dat’s mean boleh je belajar dari orang kafir. So apa masalah?!

        jaw : nie satu hal, ko tau x nabi muhammad s.a.w sndiri pernah lancar kan boikot terhadap yahudi, tapi mcm mana cara baginda lancarkan boikot?meh cnie aku nk cite kt ko!Di zaman Rasulullah, baginda SAW pernah memboikot perniagaan Yahudi kerana sistem kapitalis serta riba yang dilakukan oleh mereka. Namun, sebelum boikot itu dilaksanakan, Rasulullah SAW memerintahkan Abdul Rahman bin Auf, seorang pakar ekonomi Islam yang terkenal memulakan pasar Islam atau Suqul Ansar yang diuruskan 100% oleh orang-orang Islam. Setelah pasar itu mula berjalan dengan lancar, barulah tindakan boikot dilaksanakan. Ini supaya selepas itu umat Islam tidak lagi terlibat bermuamalat dengan orang Yahudi. Ade rasulullah s.a.w suruh boikot scara mmbabi buta mcm yg ko dok teriak nie?! nk boikot guna otak, kuatkan ekonomi dlu, bru citer boikoT!

        mmg gandhi simbol penyatuan, tp boikot tu salah satu method dia. If semua rakyat islam malaysia menyokong boikot barangan Israel, bkn ke tu dah berjaya “menyatukan” hati umat Islam dalam menentang Israel. huhu

        jaw : nie lgi kelakar!sbb tu dri dlu aku kata “boikot” ko nie berseason, lepas dh sejuk isu gaza nie, ko g makan McD balek mcm bebudak laen!sbb ape? sbb fikir cetek!

        3. ceyhh, macam takde tempat keje lain je untuk budak melayu ni selain dari McD kan? mcm tade mcD ni, abes la mati semua umat melayu tade punca pendapatan. Rezeki Allah tu luas bro, yang beri rezeki tu Allah, bukan McD. Banyak tempat lagi boleh kerja. Lagi pun yang keje mcD tu muda2 lagi, kuat2 lagi. huhu.

        jaw : kalo yg memerintah negara nie org berfikiran mcm ko, yg tak tahu pasal eknomi dunia, aku gase dlm masa setahun nie, conform ekonomi jatuh!ialah semua produk nak boikot, kilang2 yahudi semua ko nk tutup.maybe ko nak bukak kilang yg lebih islamic!hahaha

        4. Long run.. long run.. memang la perlu, tp sebelum tu perlu ada juga short run juga.. Long run & short run, baru smart..! Kenapa mcD je bkn nestle? Bro, post ni pasal kempen burger free yang mcD nak bagi tu arini.. jadi kita hightlight la sket, doesn’t mean produk lain mcm nestle tu kita tak boikot. Banyak lagi produk makanan alternatif milik syarikat tempatan yang boleh guna..

        jaw : ko faham x maksud long run tu?ko faham x maksud short run tu?! sbb tu aku ckp tadi, lepas dh sejuk isu gaza nie, ko da x teriak lgi pasal isu boikot, ko duk mkan mcD layan wifi!

        5. Ok, nak bangunkan ekonomi ye? Ok, lagi bagus ko takyah sapot sgt produk2 luar ni. Sila support & guna sepenuhnya produk tempatan made in Malaysia. Boleh? Lagi la cepat membangunkan ekonomi negara. Support kuat2 rangkaian fast food milik 100% orang tempatan kita yang banyak membangun sekarang ni.. Dan product2 dailylife yang dikeluarkan oleh orang kita sendiri.. boleh?

        jaw : ade aku ckp aku x sokong produk org islam? aku ckp hentikan keje boikot yg x berfaedah nie! ko dh de alternatif selain dri RFC yang bgi aku lagi 5 tahun akan bungkus terus!

        6. If awk rase post ni memalukan, u should think of your own name & words. – Adolf hitler & repetition of “WTF”. Tu lagi memalukan bro! nampak sgt admire adolf hitler & using bahasa yang “sopan” tu..

        jaw : aku lagi hormat hitler dri pak arab kaya yg giler kt arab saudi tu! ko tau sbb ape?! hitler dh bunuh 6 juta org yahudi, dia tinggalkan ckit sbb nk kan org2 bodh mcm ko nie terhengeh2 melawan yahudi dgn cara yg pling x berkesan utk long run!

        7. Huhu.. if tak mampu nak boikot sama sbb syg sama itu McD, takpayah nak condemn orang la.. masuk sini pongpang2 ckp orang segala bagai, mcm diri tu da hebat sgt. Tp hujahnya dangkal je pun.. huhu. Da tau da, orang gini biasanya keyboard warrior, sembang je lebih!

        Sila reflect diri sendiri, dan mohon terasa

        jaw : aku x terasa langsung! aku geram sbb org melayu islam kt negara aku nie fikiran maseh tak berubah walaupun sekarang dh masuk tahun 2012 dn x lama masuk tahun 2013!kalo banyak lagi bngsa melayu mcm ko nie,mmang x kan maju bangsa melayu! sedar ckit!Selalu tindakan yang ko ambil ni membawa kita ke belakang. Tidak ada matlamat yang konkrit, cuma yang ada hanyalah emosi yang cuba menghalalkan setiap tindakan. Sikap malas untuk berfikir di luar kotak, bersederhana hanya mencambahkan penyakit jiwa yang merasakan diri sendiri yang lebih bijak daripada orang lain.

        dan utk pengetahuan ko, aku ada darah yahudi!setiap bangsa didunia nie ada darah yahudi!the point is, Stop Blaming Your Genes!

      • MD Dots says

        Adolf hitler….Hang ni kurang bijak… jgn taip2 panjang2.. sbb aku tak suka budak kurang bijak membazirkan masa menaip panjang tapi akhirnya lagu najwa latif yg keluar.. “kosong.. Kosong.. Kosong…” then I skip your kekosongan then come out with this msg… selamat berotak kosong…. (Waste ur time.. pi bljar lagi bagus)

      • Adolf hitler says

        banyak melies yg bangang dn malas mmbaca mcm ko yg bakal meruntuhkan ekonomi negara satu hari nnti!hope ank2 ko nnti jgnlah berfikiran mcm ko.x maju negara!

      • Aku Sayang Islam says

        Setahu aku Adolf Hitler membenci Yahudi lebih dr kita yg Islam ni membenci Yahudi.. tp apasal ko punya ayat sebijik macam agen Yahudi..

        “… tu la lenkali kalo nk berjaya, belajar la camne nk handle business makanan dgn yahudi!”

        Apasal ko backup yahudi ni? biawak!

      • iskandar says

        kalau kamu org islam aku nasihatkan ko beristifar dan bertaubatlah ….setiap perkataan yg ditulis akan direkodkan oleh malaikat..jgn nanti kamu dihidupkan kelak bersama2 org yahudi laknatullah…naauzubillahminzalik…

      • Tentera Islam says

        Haram jadah betul…!!! Sekali lagi aku nampak ko sokong yahudi, siap ko,, aku cari ko!!! Tak kira la ko duduk mana pun..!!! Barua yahudi ko nih.. ada darah yahudi lahanat patut la mcm celaka..!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *