Belajar Mengawal Otak

otak
otak otak otak

Adakah kita menguasai otak fikiran kita atau sebaliknya?

Belajar lah mengawal otak kita. Jika kita membiarkan otak kita merayau, fikiran kita akan menjadi liar dan menguasai kita. 

Ia akan membuka kembali benda-benda silam bagaikan satu katalog. Ia akan mengingatkan kita tentang kesedihan, ketidakpuasan hati kita bermula daripada hari kita dilahirkan.

Jika kita membiarkan fikiran kita melayang, ia akan memberikan kembali imej-imej masa silam yang susah, imej-imej masa depan yang menakutkan. Dan fikiran ini akan mengacau dan menggoncang kita menyebabkan emosi kita tidak terkawal.

Maka, kawallah fikiran, hadkan fikiran ke benda penting yang  membuahkan kerja berfaedah. Bilamana anda mengingat maksiat, jangan dibiar syaitan membisik keseronokan, sebaliknya ikutilah ingatan itu dengan istigfar dan memohon keampunan kerana syaitan sedang menggodam untuk berbuat semula kejahatan itu.

Awasi perangkap syaitan. Istigfar, taubat dan dekatkan diri dengan Allah.

“Dan berserahlah engkau kepada Allah Tuhan Yang Hidup, yang tidak mati; serta bertasbihlah dengan ‘memujiNya; dan cukuplah Ia mengetahui secara mendalam akan dosa-dosa hambaNya” – Quran 25:58

Mesej ini khusus untuk membantu sesiapa yang sedang mengalami konflik minda sehingga mewujudkan perbalahan dan ribut di dalam cawan rumahtangga, pejabat mahupun jamaah. Berkongsilah kepada sesiapa yang memerlukannya. Jazakallah.

 

Nota Rujukan:

– Dato’ Haji Tuan Ibrahim bin Tuan Man ( Senyumlah )

Langgani artikel terbaru melalui emel. Ianya PERCUMA!

Masukkan alamat email anda untuk subscribe / melanggani blog ini dan menerima setiap artikel baru melalui e-mel.

Join 3,562 other subscribers

Comments

  1. yat says

    betul la.. syaitan suka orang yang berfikiran melayang.. apalagi kalau mengelamun sendirian. jangan berfikiran negatif.. terima kasih ye teks ini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *