Simbol Illuminati Pada Ringgit Malaysia?

simbol illuminati

simbol illuminati

Salam semua..  entri kali ni saya nak share satu perkara yang agak menarik dengan anda semua..

Ada simbol illuminati pada not kertas ringgit Malaysia?

Subhanallah..betul kah? sebenarnya saya pun baru tahu juga perkara ini dari seorang sahabat , disebabkan perkara ini memang menarik perhatian maka saya mengambil keputusan untuk menyiasatnya dengan lebih lanjut.

Pertama sekali, jom kita check simbol ini pada ringgit kita,

 

simbol illuminati

simbol illuminati

Apa yang saya tandakan dengan dakwat merah itu adalah gambar seekor kijang. Tetapi betulkah itu seekor kijang?

Sebenarnya, lebih tepat lagi, simbol ini adalah sebenarnya milik Bank Negara Malaysia

simbol illuminati

simbol illuminati

Ok, apa yang peliknya tentang lambang kijang ini kan? Cuba anda perhatikan, adakah ia benar – benar melambangkan kijang?

Perkara yang aneh disini adalah kerana ciri fizikal Kijang adalah berekor PENDEK!, manakala simbol  haiwan diatas adalah berekor panjang..

Sebenarnya haiwan diatas adalah simbol seekor anjing..!

simbol illuminati

simbol illuminati

Dalam logo tersebut itu pula terdapat simbol matahari dan bulan.

Untuk makluman semua,bulan dan matahari merupakan sembahan masyarakat pada zaman dahulu, ataupun lebih dikenali masyarakat yang menganut agama pagan(menyembah alam).  Masyarakat Mesir Purba telah dicatatkan menyembah matahari sebagai tuhan yang dikenali sebagai Amon-Re (Tuhan Matahari bermata satu). Catatan ini sering ditemui melalui ukiran pada makam Firaun dan Pyramid

Manakala anjing itu pula kelihatan sperti PharaohDog/Pharaoh Hound yang merupakan lambang kepada Mesir Kuno. Lambang anjing pada masyarakat mesir kuno juga melambangkan Dewa Anubis. Lambang ini sememangnya salah satu simbol identiti bagi pergerakan Freemason.

Adakah satu kebetulan atau sesuatu yang memang telah ditetapkan?

simbol illuminati

simbol illuminati

Saya periksa laman web BNM. Bank Negara tertubuh di bawah Ordinan Bank Negara Malaya 1958. Saya pun rasa Bank Negara bawah Kerajaan. Dia tulis situ, Bank Negara Malaysia ialah sebuah bank pusat/induk untuk Malaysia. Tapi dekat laman web BNM tak ada pulak tunjukkan Carta Organisasi. Tak ada pun tunjuk bawah Kerajaan ke Kementerian mana ke. Jadi siapa sebenarnya pemilik Bank Negara?

Bank Negara ni GLC ke? Syarikat berkaitan kerajaan ke? Antara tugas Bank Negara dinyatakan di situ, menasihat Kerajaan dan mempengaruhi suasana kredit negara. Mengapa dia yang menasihat Kerajaan? Mesti handal orangnya.

discover punya discover, saya telah terbaca satu artikel

Pada tahun 1958, siapa cerdik pandai Malaysia yang layak menasihat Kerajaan dalam suasana baru Merdeka? Jadi saya pun periksa siapa Gabenor pertama Bank Negara? Ok, Tan Sri W H Wilcock.

Saya tak hairan lah tentang ini, memang ramai bekas Penjajah kita yang masih membantu kita semasa kita baru lepas merdeka.

Cumanya persoalan saya, Bank Negara Malaysia ini di bawah siapa? Masih belum terjawab dari Laman Web Bank Negara sendiri. Bank Negara Malaysia punya 2 pejabat di luar negara, 1 di US dan 1 lagi di UK. Saya juga pernah terbaca tentang satu artikel tentang kaitan satu pergerakan dengan bank negara malaysia

Saya risau maklumat yang saya dapat ini satu fitnah jahat terhadap Bank Negara kita. mohon diperbetulkan..

EarthSecret

Masukkan alamat email anda untuk subscribe / melanggani blog ini dan menerima setiap artikel baru melalui e-mel.

Join 1,567 other subscribers

Comments

  1. says

    Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.
    Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how could we communicate?

  2. Pendekar says

    Kajian anda benar.. tapi keterangan anda masih belum sempurna menyebabkan ramai org lain yg terkeliru.. boleh follow page saya di fb.. anda akan dapat jawapan yg anda cari..

    (admin boleh tgk email org yg komen kan? tu email fb sy..) :)

  3. iTrust Allah says

    Datang sini cakap yg baik-2 sikit boleh tak? Kalau orang serbu rumah korang tanpa adab, marah tak? Cuba dengar pendapat orang. Kalau fikir diri korang je yg betul, sampai bila-2 pon kebenaran yg sebenarnya takkan muncul!

    • Ibn Nasr says

      maafkan saya saudara/ri,, saya rasa penulis tidak terus menerjah tetapi penulis ada memaklumkan agar di perbetulkan jika ada kesalahan dalam hal ini,,kalam akhir yang disampaikan penulis menunjukkan kecintaan beliau kepada negara,, jadi pada pandangan saya, kita perlu berlapang dada balam hal ini dan mencari kebenaran dalam hal ini untuk kebaikkan negara kita bersama.

  4. Vandetta says

    Actually the sun and the moon also are one of the freemasons symbols. Check this out on the last picture there is a freemason picture with a sun and a moon

  5. Hamba Allah says

    WAHai Abang2 dan Kakak2 ku sekalian.. Lihat la apa yg terjadi di palestin dan mesir harini., fikir la apa yg kalian dan tulis sebelom ini..

  6. :) says

    assalamualaikum. bukan nak bercanggah pendapat. cuma nak mengingatkan. pada sesiapa yg mengatakan org yg ckp pasal freemason,iluminati semua ni taksub,harap anda mohon maaf kpd mereka. sbb Rasulullah sndri pernah ckp di akhir zaman nanti umatnya akan menghadapi satu fitnah yg paling besar. Dajjal adalah fitnah terbesar yg akan kita hadapi dan freemason iluminati kabbalah semua tu adalah tentera dajjal. semua dok tergedik gedik ckp nak masuk syurga. tp bila org post or ckp pasal ni sikit pun anda dah menentang ckp org tu taksub,bodoh. tahu kah anda kalau kita mengeluarkan kata mcm tu kat org lain,nanti kat akhirat elok2 dah nak masuk syurga org tu tarik masuk neraka. syurga tak dapat,neraka muncul depan mata. terima je apa yg org kongsi pendapat. kata manusia ada hak untuk bersuara. tp setahu saya bukan hak untuk menindas org lain. maaf andai terkasar bahasa. terima lah apa sahaja. kerana Rasulullah pernah bersabda,’Sampaikan kepada umatku dariku walaupun satu ayat.’ assalamualaikum.

    • KucingHitam says

      Taksub? Saya tak rasa macam tu. Hanya bercakap mengenai Freemason atau Illuminati xbermakna kita ni taksub. Taksub dan berwaspada adalah dua benda yang berbeza. Tak salah rasanya nak bagi tahu orang lain pasal benda ni.

  7. tom says

    pandangan negative dan positif menunjukkan bahawa setiap org mempunyai pemikiran dan pandangan tersndiri.ini membuktikan kejadian manusia itu unik.dan mempunyai pelbagai fikiran

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *