8 Sunnah Cara Rasulullah Menjaga Kesihatan Diri & Hidup Sihat

rasulullah tidak pernah sakit
Credit kepada Nor Abdullah Ilustrator (Norabudy)

Pernahkah anda terdengar bahawa Rasulullah pernah ditimpa sakit yang teruk?

Sebenarnya Rasulullah banyak mencontohkan kepada kita bagaimana baginda menjalani hidup untuk kekal sihat. Benarlah, menghidupkan sunnah nabi akan memberi banyak kelebihan dan memperbaiki kerosakan. Malah diberi pahala.

Berbalik kepada tajuk asal, bagaimana cara Rasulullah menjaga kesihatan: Ini adalah cara Rasulullah menjaga kesihatan diri agar tetap sihat.

1# SELALU BANGUN SEBELUM SUBUH

Rasulullah mengajak umatnya untuk bangun sebelum Subuh bagi melaksanakan solat sunat, solat fardhu dan solat Subuh secara berjemaah.

Hal ini memberi hikmah yang mendalam antaranya mendapat limpahan pahala, kesegaran udara subuh yang baik terutama untuk merawat penyakit tibi serta memperkuatkan akal fikiran.

2# CARA RASULULLAH MENJAGA KESIHATAN ADALAH DENGAN AKTIF MENJAGA KEBERSIHAN

Rasulullah sentiasa bersih dan rapi.

Setiap Khamis atau Jumaat, Baginda mencuci rambut halus di pipi, memotong kuku, bersikat serta memakai minyak wangi.

“Mandi pada hari Jumaat adalah sangat dituntut bagi setiap orang dewasa. Demikian pula menggosok gigi dan pemakai harum-haruman.” (HR. Muslim)

3# RASULULLAH TIDAK PERNAH MAKAN BERLEBIHAN

Sabda Rasulullah yang bermaksud: “Kami adalah satu kaum yang tidak makan sebelum lapar dan apabila kami makan tidak terlalu banyak (tidak sampai kekenyangan).” (Muttafaq Alaih)

Dalam tubuh manusia ada tiga ruang untuk tiga benda: Sepertiga untuk udara, sepertiga untuk air dan sepertiga lainnya untuk makanan.

Bahkan ada satu pendidikan khusus bagi umat Islam iaitu dengan berpuasa pada Ramadan bagi menyeimbangkan kesihatan selain Nabi selalu berpuasa sunat.

4# RASULULLAH MENJAGA KESIHATAN DIRI DENGAN GEMAR BERJALAN KAKI

Rasulullah berjalan kaki ke masjid, pasar, medan jihad dan mengunjungi rumah sahabat.

Apabila berjalan kaki, peluh pasti mengalir, roma terbuka dan peredaran darah berjalan lancar.

Ini penting untuk mencegah penyakit jantung.

Berbanding kita sekarang yang lebih selesa menaiki kenderaan. Kalau mahu meletakkan kenderaan, mesti letak betul-betul di hadapan tempat yang hendak kita pergi.

5# RASULULLAH TIDAK PEMARAH

Nasihat Rasulullah ‘jangan marah’ diulangi sampai tiga kali.

Ini menunjukkan hakikat kesihatan dan kekuatan Muslim bukanlah terletak pada jasad, tetapi lebih kepada kebersihan jiwa.

Ada terapi yang tepat untuk menahan perasaan marah iaitu dengan mengubah posisi ketika marah, bila berdiri maka hendaklah kita duduk dan apabila sedang duduk, maka perlu berbaring.

Kemudian membaca Ta’awwudz kerana marah itu daripada syaitan, segera mengambil wudhu’ dan solat dua rakaat bagi mendapat ketenangan serta menghilang kan gundah di hati.

6# SENTIASA OPTIMIS DAN TIDAK PUTUS ASA

Sikap optimis memberikan kesan emosional yang mendalam bagi kelapangan jiwa selain perlu banyakkan sabar, istiqamah, bekerja keras serta tawakkal kepada Allah s.w.t.

7# TIDAK PERNAH IRI HATI

Bagi menjaga kestabilan hati dan kesihatan jiwa, semestinya kita perlu menjauhi daripada sifat iri hati. “Ya Allah, bersihkanlah hatiku dari sifat-sifat mazmumah dan hiasilah diriku dengan sifat-sifat mahmudah.”

8# JADILAH PEMAAF

Pemaaf adalah sifat yang sangat dituntut bagi mendapatkan ketenteraman hati dan jiwa.

Memaafkan orang lain membebaskan diri kita daripada dibelenggu rasa kemarahan.

Sekiranya kita marah, maka marah itu melekat pada hati. Justeru, jadilah seorang yang pemaaf kerana yang pasti badan sihat.

Penutup

BAHAGIA sebenarnya bukan MENDAPAT tetapi dengan MEMBERI.

Sebenarnya, banyak lagi cara hidup sihat Rasulullah.

Semoga hati kita semakin dekat dengan Nabi yang amat kita rindukan pertemuan dengannya.

mari ikut cara nabi.. :) 

Langgani artikel terbaru melalui emel. Ianya PERCUMA!

Masukkan alamat email anda untuk subscribe / melanggani blog ini dan menerima setiap artikel baru melalui e-mel.

Join 3,717 other subscribers

Comments

 1. says

  Terima Kasih artikel yang bagus untuk di kongsikan agar kita saling ingat mengingati sebab sekarang kita lebih taksub pada budaya barat dan sejak akhir-akhir ini gelombang korea pulak makin berleluasa. Peringatan untuk diri sendiri juga berbalik pada ajaran Islam InsyaAllah selamat Dunia dan akhirat. Ternyata Penjagaan Kesihatan pun Islam menitik beratkan, Islam itu INDAH.

 2. says

  Sememangnya bangun sebelum Subuh amat digalakkan. Seperti yang kita ketahui, kajian yang dijalankan memberitahu bahawa badan kita memerlukan rehat dan tidur hanya untuk 3 jam sahaja. Disebabkan itu kita digalakkan untuk tidur seawal 9 malam ataupun paling lewat 10 malam dan bangun pada pukul 12 tengahmalam. Badan akan jadi lebih segar dan ini lah waktu yang sangat wajib untuk menjalani ibadah tahajud. Waktu nie waktu sunyi dan nyaman.

 3. says

  Perkongsian yg sangat berguna. sebab tu kita disarankan untuk amalkan sunnah Rasulullah kerana terdapat hikmah dan kebaikan dalam setiap perbuatan yg dianjurkan.

 4. says

  wau, satu info yang bagus. cara Rasulullah menjaga kesihatan adalah yang terbaik. kita patut amalkan dan ikutinya. banyak manfaat yang dapat kita perolehi sekiranya kita mengamalkan sunnah Rasulullah. so, smua sunnah Rasulullah adalah bnda yang baik dan kita patut amalkan

 5. Ukhti Hanee says

  Assalamualaikum..mohon share ya. semoga sentiasa dalam jagaan dan kasih sayang Allah selalu :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *